Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

woonkamer ideeën
Woonkamer inspiratie

Woonkamer ideeën


De woonkamer is vaak het hart van de woning. Het is dé plek in huis waar heel het gezin bij elkaar komt, én waar je gasten ontvangt. Een fijne comfortabele woonkamer is daarom een absolute musthave. Bij een nieuw huis begin je ook vaak met de woonkamer inrichting. Niet alleen omdat het zo leuk en belangrijk is, maar de woonkamer zet ook de toon voor de rest van het interieur. Naast een praktische woonkamer indeling, speelt de stijl natuurlijk ook een belangrijke rol. Wat voor sfeer en uitstraling wil je creëren?

Om je op weg te helpen bij deze keuze, hebben we een hele praktische en leuke woonkamer ideeën voor je op een rijtje gezet. Van ideeën voor de opstelling van je bank tot de bekleding en decoratie van de muren. Bekijk al deze woonkamer ideeën en laat je inspireren voor het inrichten van jouw perfecte woonkamer!

1. Sereen

Ben je iemand die niet tegen drukte en chaos kan? Dan is het aan te raden om je woonkamer in te richten met rust en sereniteit. Ga voor neutrale kleuren, zowel in de basis als in de inrichting met meubels en decoratie. Gebruik serene en neutrale kleuren zoals wit, grijs en natuurlijke tinten, zoals in deze mooie woonkamer. Het ontwerp is gerealiseerd door interieurarchitect Kirsten Stanisich, die in nauwe samenwerking van de bewoner een interieur heeft ontworpen met een witte achtergrond, zachte grijstinten en gedempte kleuren. Klik hier om het hele appartement te zien.

Woonkamer ideeën sereen

2. Licht en open

Marjo en Eetu uit Finland wilden een lichte woonkamer met een open karakter inrichten. Een grote leefruimte waar ze niet alleen met hun eigen gezin kunnen chillen, maar ook genoeg plek hebben als ze vrienden en familie over de vloer hebben. De grote raampartijen zorgen voor een fijne natuurlijke lichtinval, en ze hebben een super gezellige open keuken gecreëerd. Je kunt de vindt de hele binnenkijker hier.

woonkamer ideeën licht open

3. Houten decoratie bankje

Meubels die je op verschillende manieren kunt gebruiken zijn altijd een goed idee. Een houten bankje is daar een heel mooi voorbeeld van. Je kunt het bankje in de hal zetten, wat handig is bij het aantrekken van je schoenen. Je kunt het als een bankje gebruiken bij de eettafel. En je kunt het ook als een decoratie bankje gebruiken, waar je verschillende mooie spullen op plaatst. In deze mooie gezellige woonkamer hebben ze een mooie tafellamp en een stapel tafelboeken op het rustieke houten bankje geplaatst. De spiegel aan de muur is ook een goed idee!

woonkamer ideeën decoratie bankje hout

4. Gaatjebord

Een gaatjesbord of een pegboard is een groot bord vol met gaatjes, waar je pinnen in kunt doen en haken aan kunt hangen. In de keuken kan je het gebruiken voor het ophangen van pannen en keukengerei, en boven je bureau kan het handig zijn voor plankjes, opbergmanden en pennenbakken. Architect Alex Delaunay van architctenbureau Sabo heeft in deze stoere woonkamer een groot gaatjesboard van multiplex gemaakt, waar verschillende houten planken aan gemonteerd zijn, voor boeken, plantjes, lijsten en andere mooie spullen.

woonkamer ideeën gaatjesbord multiplex

5. Bank vóór het raam

Bij de inrichting van de woonkamer, is de positie van de bank vaak het eerst waar je over nadenkt. Op welke plek wordt de bank geplaatst? Hoewel het niet direct in je op zal komen om de bank vóór het raam te plaatsen, kan het wel een hele mooie optie zijn. Dat kan je mooi zien in deze lichte Scandinavische woonkamer. Door de bank daar te plaatsen, deze plek het brandpunt geworden in deze kleine woonkamer.

woonkamer ideeën bank voor raam

6. Bank schuin plaatsen

Als je een bank parallel plaatst ten op zichte van de muur, dan creëer je rust. Dit betekent echter niet dat het altijd op die manier moet. Probeer bijvoorbeeld de bank schuin te plaatsen. Dit kan in het begin een beetje onwennig zijn, maar het geeft je woonkamer wel een speels karakter. De rest van de meubels en accessoires gaan natuurlijk ook mee schuin staan, zoals het vloerkleed, de salontafel en eventueel de fauteuil.

Bank schuin plaatsen

7. Bank tegenover de muur

Wat ook een mogelijkheid is, is om de bank tegenover de muur te plaatsen in plaats van tegen de muur. Dit is mogelijk als je een brede woonkamer hebt, en de afstand tussen de bank en de tv meubel te groot is. Door de bank tegenover de muur te plaatsen verklein je de zithoek en wordt het een stuk intiemer. De ruimte achter de bank kan je op verschillende manieren inrichten, afhankelijk van wat de behoeftes zijn. Je kunt denken aan een werkplek of een leeshoek, en je kunt er ook een leuke eethoek inrichten. In deze moderne woonkamer hebben ze een hoge bartafel gemonteerd achter de bank.

bartafel achter bank

8. Kast achter de bank

Als je de bank iets voor de muur plaatst, dan creëer je ruimte om iets achter de bank tegen de muur te plaatsen. Een kast achter de bank is bijvoorbeeld heel populair. Dit kan een dressoir zijn, een boekenkast, maar je kunt ook open wandplanken aan de muur monteren.

kast achter bank

9. Bank met twee kanten

Er zijn ook banken verkrijgbaar, waar je aan twee kanten kunt zitten. Zo’n bank kan je heel goed in het midden van de woonkamer plaatsen. Het kan handig zijn, het is speels en het ziet er super leuk uit. In onderstaande open woonkamer hebben ze een grote gele bank in het midden van de ruimte plaatst, waar je aan twee kanten kunt zitten.

woonkamer ideeën bank twee kanten

10. TV hangen aan scheidingswand

Heb je een grote brede woonkamer, en je vindt het fijn om de bank wel tegen de muur te plaatsen, dan moet je creatief aan de slag gaan. Want waar plaats je de TV? Heb je een open keuken? Dan kan het een goed idee zijn om een scheidingswand te plaatsen tussen de keuken en de woonkamer. De scheidingswand aan de woonkamer kant kan je gebruiken om de TV aan te hangen. Klik hier om meer van deze luxe woonkamer te zien.

scheidingswand tv meubel open keuken woonkamer

11. TV aan een paal

Een ander leuk idee is om de TV aan een paal te hangen. Er zijn speciale palen verkrijgbaar, waar je de TV aan kunt monteren. Sommige palen zijn niet hoger dan een meter, en er zijn ook palen die helemaal tot aan het plafond lopen. Het ziet er niet alleen erg leuk en speels uit, het grote voordeel is dat je de TV verschillende kanten op kunt draaien. In onderstaande appartement kan je zowel vanuit de woonkamer als eethoek TV kijken. Ideaal, toch?!

tv-aan-paal-wit

12. Zwevende TV meubel

Het nadeel van een paal is dat je ook nog moet nadenken over hoe je eventuele randapparatuur gaat opbergen. Als je bijvoorbeeld een mediabox hebt en een router, dan is een TV meubel wel zo handig. Er zijn zoveel mogelijkheden als het gaat om TV meubels. Een zwevende TV meubel is bijvoorbeeld helemaal van deze tijd, en vooral heel mooi in een moderne woonkamer.

woonkamer ideeen zwevende tv meubel

14. Plank als TV meubel

Je kunt ook een plank als TV meubel gebruiken, die je zwevende aan de muur monteert. Het is weliswaar eenvoudig, maar dat kan juist ook z’n charme hebben. De TV kan je strak aan de muur ophangen of gewoon op de plank plaatsen. In deze woonkamer hebben ze een eenvoudige houten plank gebruikt. Onder de plank zijn handige opbergboxen geplaatst. Klik hier om de rest van dit mooie appartement te zien.

woonkamer ideeën plank als tv meubel

15. Keuken en TV meubel combineren

Spaans interieur- en ontwerpbureau Dröm Living kwam voor een super stoer project uit Barcelona op het idee om de keuken en TV meubel te combineren. Ze hebben gekozen voor een strakke moderne zwarte keuken, die aan dezelfde muur overloopt op een lage TV meubel van hetzelfde materiaal en in dezelfde kleur. Super stoer! Deze loft woning uit Barcelona is hier te zien.

Keuken en TV meubel combineren

16. TV meubel en wandrek combineren

Een TV meubel is vaak niet heel groot. Er zijn wel heel veel lange TV meubels verkrijgbaar, maar hoe ga je de muur boven de TV meubel dan inrichten? Het is super zonde als je er niets mee doet, vooral als je in een klein appartement woont, en je al ruimtetekort hebt. In onderstaande mooie pastel woonkamer hebben ze de lage houten TV meubel op de vloer gecombineerd met een pastelblauwe wandrek aan de muur. Ook de TV is strak aan de muur gemonteerd.

woonkamer ideeën tv meubel wandrek combineren

17. TV meubel en eettafel bank combineren

Heb je een hele lange woonkamer met een eethoek naast de zithoek? Deze twee gedeeltes kan je heel leuk bij elkaar betrekken door de TV meubel te combineren met een bank aan de eettafel. Zorg ervoor dat de TV meubel een goede zithoogte heeft. De bank kan je eventueel verhogen met een comfortabele zitkussen. Klik hier voor meer leuke ideeën en inspiratie voorbeelden.

woonkamer ideeën tv meubel eettafel bank combineren

18. TV wandkast

Een nog beter idee is een grote TV wandkast. Het ziet er niet alleen mooi en strak uit, je kunt daarmee ook de woonkamer inrichten met heel veel extra opbergruimte. Benut alle centimeters door zowel de gehele breedte als hoogte van de muur te gebruiken. Het is dan niet meer alleen een TV meubel, maar ook bijvoorbeeld een boekenkast of een pronkkast. Interieurontwerper Robert Robl heeft onderstaande TV wandkast gerealiseerd. Klik hier om meer foto’s te zien.

woonkamer ideeën grote tv wandkast

19. TV en open haard combineren

Een open haard in de woonkamer is super leuk en knus. Een uitdaging wel is hoe je dat met de TV kunt combineren. Er zijn verschillende ideeën om dat te doen. Je kunt de TV naast de open haard plaatsen, aan een andere muur dan de open haard, boven de open haard, of je laat een speciale meubel maken met een inbouw open haard. Bekijk hier alle ideeën en inspiratie voorbeelden.

woonkamer ideeën tv combineren met open haard

20. TV aan zwarte muur

Sommige mensen zijn trots op een grote moderne televisie. Vind je de TV eigenlijk maar een lelijk ding, dan kan je het ook verbergen. Dat kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is om de TV te camoufleren. Als je bijvoorbeeld een zwarte TV hebt, dan kan je de muur waar de TV aan gehangen is zwart verven. Op die manier valt de TV een stuk minder op.

tv aan zwarte muur

21. Lijsten rondom TV

Een andere manier om de TV te camoufleren, zijn lijsten rondom de TV. Hang de TV aan de muur, en om de TV hang je verschillende lijsten op. Op die manier wordt de TV onderdeel van de muurcollage, en zal het minder als TV opvallen.

lijsten rondom tv

22. TV verbergen

Wil je de TV echt helemaal uit het zicht hebben? Dan zijn er ook andere manieren om de TV te verbergen. Je zou een grote kast kunnen nemen, waar je de TV achter deuren kunt verbergen. En je kunt ook een speciale schuifwand (laten) maken, die je voor de televisie kunt schuiven als deze niet in gebruik is.

TV verbergen achter kastdeur

23. Loungebank

De bank is de hoofdrolspeler in de inrichting van de woonkamer. Het is de eerste meubelstuk waar je naar op zoek gaat bij als je een woonkamer gaat inrichten. Omdat er zoveel keuzes zijn, kan het best een uitdaging zijn om de ideale bank te kopen. Om je een beetje op weg te helpen, gaan we hier een aantal ideeën laten zien. Laten we beginnen met de loungebank, een comfortabele bank waar je niet alleen op kunt zitten, maar ook ook in kunt wegzakken of zelfs een dutje kan doen. We hebben hier een aantal hele mooie loungebanken laten zien, zoals de FEST Amsterdam Clay bank, de B&B Italia Tufty Time bank en de Hay Mags Soft Sofa bank. Op zoek naar een betaalbare loungebank? De IKEA SÖDERHAMN bank is ook een hele comfortabele loungebank.

woonkamer ideeën loungebank hay mag soft sofa

Dit is de woonkamer van freelance grafisch ontwerpster Anne uit Lille. Zij heeft gekozen voor de heerlijke Mag Soft Sofa van Hay.

24. Chesterfield

Ben je op zoek naar een stoere bank die mooi past in een vintage interieur of een industrieel interieur? Dan kan je denken aan een Chesterfield bank, een klassieker onder de banken. De kracht van een Chesterfield bank is dat het in elke interieurstijl past, of je nou een modern interieur, een klassiek interieur of een industrieel interieur hebt. Vintage leren Chesterfield banken zijn erg populair, en fluwelen chesterfield banken zijn ook super mooi.

Donkerbruine Chesterfield bank visgraat vloer

25. Cognac leren bank

De cognac leren bank is ook een hele tijdloze bank, die vrijwel in elke interieurstijl past. Het fijne van deze banken is dat het niet erg is als ze een beetje beschadigd zijn. Sterker zelfs, een krasje hier en daar geeft de bank juist heel veel karakter. Hieronder zie je de stooere cognac leren bank van Mary van Honeywild.

26. Mooie salontafel

Een zithoek is niet compleet zonder een mooie salontafel. Het is namelijk altijd handig om een plekje bij de bank te hebben waar je een glaasje water of een kopje koffie neer kunt zetten. Salontafels met opbergruimte kunnen erg handig zijn, waar je ruimte hebt om bijvoorbeeld een leesbril of de afstandsbediening kan opbergen. Bekijk onze selectie designer salontafels. Heb je niet zo’n groot budget? Dan kan het ook super leuk zijn om zelf een salontafel te maken, bijvoorbeeld van houten paletten.

salontafel maken op wielen houten pallet

27. Muurdecoratie achter de bank

Heb je de bank tegen de muur geplaatst, dan is de muur achter de bank de perfecte plek voor muurdecoratie. Dit kan echt van alles zijn, zoals een groot kunstwerk, ingelijste posters en prints, lijsten op een rij, een spiegel, een hertengewei, geweven wandkleden, noem maar op. Klik hier voor nog meer leuke ideeën.

ronde spiegel muur achter bank

28. Fotowand

Fotowanden zijn super hot. Een muur die gedecoreerd is met een collage met verschillende prints, posters, schilderijen, spiegels, noem maar op. Combineer al deze vormen van wanddecoratie voor een eclectische mix. Wil je het juist rustig en sereen houden? Gebruik dan dezelfde lijsten, eventueel in dezelfde kleur. Dit effect kan je bovendien versterken door prints en posters te gebruiken met dezelfde tonen, zoals mooie zwart wit foto’s.

woonkamer ideeën fotowand zwart wit

29. Muurkleur

Een woonkamer inrichten begint altijd met de basis. De muren hebben een hele grote invloed op de sfeer en uitstraling van een interieur. Houd je van lichte interieurs, ga dan voor lichte muurkleuren zoals witte muren of grijze muren, zoals we het vaak zien in Scandinavische interieurs. Houd je van knusse warme interieurs? Dat zou je kunnen realiseren met een mooie warme muurkleur. Dan hebben we het al snel over mooie natuurlijke aardetinten, zoals taupe, bruin of terracotta. Maar ook andere kleuren kunnen erg mooi zijn. Groene muren zijn bijvoorbeeld heel populair!

woonkamer ideeën groene muur

30. Houten wandbekleding

Naast een mooie warme muurkleur, zou je ook een muur kunnen bekleden met houten wandbekleding, voor het creëren van een warme uitstraling in de woonkamer. Dit hoeven dus niet alle muren te zijn. Het is juist leuk om een focuspunt muur te maken, waar alle aandacht naar uit gaat. Dit kan de muur zijn waar de bank tegenaan staat of de muur van de TV.

woonkamer ideeën houten wandbekleding

31. Behang

Vind je houten wandbekleding niet zo mooi? Zo’n focuspunt is ook te realiseren met behang. Hoewel steeds meer mensen voor een egale gestuukte muur kiezen, is behang nog steeds een hele goede optie. Net zoals met houten wandbekleding, hoef je niet alle muren te behangen. Je kunt gestuukte muren met een mooie muurkleur ook heel goed combineren met een behang muur. Sommige ontwerpen geven je woonkamer een bepaalde sfeer of uitstraling, die je niet kan realiseren met alleen een muurkleur. Het industriële behang in deze woonkamer zorgt voor een super stoere uitstraling!

woonkamer ideeën industrieel behang

32. Bakstenen muur

Van je van stoere interieurs? Dan mag een rauwe bakstenen muur niet ontbreken in jouw woonkamer. Als je in een oude woning woont, dan is er kans dat er een stoere bakstenen muur verborgen zit achter het strakke stucwerk. Woon je in een nieuwbouwwoning? Dan kan je zo’n bakstenen muur nabootsen, bijvoorbeeld met behang of bakstenen strips. Als je het goed doet, dan kan je zo’n nagebootste bakstenen muur niet onderscheiden van echte bakstenen muren.

woonkamer ideeën bakstenen muur

33. Witte bakstenen muur

Heb je zo’n bakstenen muur, maar vind je het juist een beetje te rauw? Je kunt het heel eenvoudig verzachten en neutraliseren door de bakstenen muur te verven. Veel mensen kiezen ervoor om de muur wit te verven, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor alle andere kleuren. Zwarte bakstenen muren zijn ook heel stoer. Klik hier voor mooie inspiratie voorbeelden van witte bakstenen muren.

witte bakstenen muur

34. Betonlook

Een andere vorm van wandafwerking, die we de laatste tijd steeds vaker terug zien: betonstuc! Betonstuc is een speciale stucwerk die je aanbrengt op de muren, die voor een stoere betonlook zorgen. Omdat het best arbeidsintensief is, is betonstuc best prijzig. Een goedkoper alternatief is betonlook verven. Daarmee kan je ook een hele stoere betonnen muur creëren in de woonkamer. Daarnaast heb je natuurlijk ook betonlook behang. In dit stoere appartement hebben alle muren een betonlook gekregen.

woonkamer ideeën betonlook muren

35. Sierlijsten aan de muren

Ben je liefhebber van karakteristieke en klassieke interieurs, ook dan kan een bakstenen muur of een betonstuc muur heel mooi zijn, waarmee je een heel stoer contrast kunt creëren in de woonkamer. Wil je liever muren die meer passen bij de karakteristieke sfeer van het pand? Sierlijsten kunnen de oplossing zijn. En in strakke nieuwbouwwoningen kan je sierlijsten aan de muren ook gebruiken om een chique en karakteristieke uitstraling te creëren.

Sierlijsten aan de muur: inspiratie en ideeën

36. Strook verven aan bovenkant van de muur

Wat de muren ook heel chique maken, is een smalle strook aan de bovenkant van de muren. Eigenlijk is het een geverfde lambrisering, die bijna tot aan het plafond loopt. Aan de bovenkant van de muren laat je een strook van 30-40 centimeter wit. Dit idee komt heel goed tot z’n recht in woonkamers met hele hoge plafonds. In ruimtes met een laag plafond is dit niet aan te raden, omdat je daarmee het plafond optisch nog later maakt.

Strook verven aan bovenkant van de muur

37. Vloerkleed

Heb je een harde vloer in de woonkamer, zoals laminaat, een houten vloer, PVC, tegels of een gietvloer? Dan is een vloerkleed onmisbaar. Een vloerkleed heeft namelijk heel veel voordelen. Dat het lekker zacht aanvoelt onder je voeten hoeven we je niet te vertellen. Maar wist je dat een vloerkleed ook voor een betere isolatie en akoestiek zorgt in de woonkamer? In deze woonkamer is het grote vloerkleed erg belangrijk bij de inrichting, omdat het ervoor zorgt dat de zithoek wordt gekaderd.

woonkamer inrichten groot vloerkleed

38. Wandkleed

Een vloerkleed kan je ook aan de muur ophangen. Een leuke vorm van wanddecoratie, waarmee je meer textuur en warmte kan geven aan een muur. In deze woonkamer hebben ze een mooie berber wandkleed aan de muur opgehangen. Het wandkleed kan heel goed met het vloerkleed gecombineerd worden, omdat het vloerkleed rustig en neutraal is. Klik hier voor de hele binnenkijker.

woonkamer ideeën wandkleed

39. In dezelfde kleur als de muur verven

De kans is groot dat je van alles en nog wat tegen de muur hebt geplaatst en gehangen. Een kast, een radiator, lijsten, noem maar op. Wil je dat bepaalde elementen mooi bij de muur wordt betrokken, dan zou je het dezelfde kleur kunnen verven als de muur. Zelfs de de deur en de plinten kan je in dezelfde kleur verven. Meer zien van onderstaand appartement? Klik hier.

woonkamer ideeën witte lijsten witte muur

40. Kamerplanten

Een woonkamer is niet compleet zonder kamerplanten. Planten zien natuurlijk erg mooi, maar wat nog belangrijker is, is dat planten ook erg goed zijn voor je gezondheid. Vooral luchtzuiverende planten zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit in huis beter wordt. Heb je geen groene vingers? Neem dan een onderhoudsvriendelijke plant. Een stoere cactus heeft bijvoorbeeld heel weinig onderhoud nodig. Wil je meer zien van dit appartement? Klik hier!

woonkamer ideeën kamerplanten

41. Plantenstandaard

Planten kan je op verschillende manier een plekje geven in huis. Grote kamerplanten kan je bijvoorbeeld gewoon op de vloer plaatsen. Kleine plantjes plaats je op een kast, op een plank of op tafel. Een plantenstandaard is ook leuk, waarmee je kleine planten een hoger podium kan geven.

ferm living plantenbak

Dit zijn de mooie Ferm Living plantenbakken!

42. Verticaal tuinieren

Een enkel excuus om geen planten in huis te nemen is goed genoeg. Er is altijd wel plek voor een mooie plant in de woonkamer. Heb je echt een hele kleine woonkamer? Dan kan je altijd een verticale tuin inrichten. Steeds meer mensen gaan verticaal tuinieren, als gevolg van gebrek aan ruimte. Daarnaast ziet zo’n groene muur er ook gewoon heel mooi uit.

Verticaal tuinieren aan de trap

43. Hangplanten

Heb je zelfs geen ruimte meer aan de muur? Dan kan je ook planten aan het plafond hangen. Er zijn heel veel leuke planten die eigenlijk het beste tot hun recht komen als hangplanten, zoals het Lantaarnplantje, het Erwtenplantje of de Zaagcactus. Stuk voor stuk super leuke planten!

woonkamer ideeën hangplant

44. Plant in fles

Daarnaast zijn er ook heel veel mogelijkheden waarbij je verschillende dingen kunt combineren om ruimte te besparen. Planten in een fles is een interieurtrend waar we erg enthousiast over zijn. Ze worden ook wel terrariums genoemd, honderd procent zelfvoorzienende planten in een fles. De terrarium van Spruitje is tegelijkertijd ook een hele leuke tafellamp!

woonkamer ideeën spruitje terrarium

45. Fiets ophangen

We hebben het hierboven over hangplanten. Er zijn natuurlijk nog veel meer toffe dingen die je aan de muur of aan het plafond kunt ophangen. Het is bijvoorbeeld super tof om een fiets op te hangen. Het is een leuke manier om je fiets in huis op te bergen, en het is tegelijkertijd ook een vorm van decoratie in huis. Je kunt hier verschillende systemen voor gebruiken, zoals de fietsenrekken van MIKILI. In onderstaand stoer appartement uit Amsterdam hebben ze een racefiets aan een bakstenen muur opgehangen.

woonkamer ideeën fiets ophangen aan muur

46. Fiets onder de trap

Dit idee kwamen we tegen in een klein appartement van slechts 50m2. Daar hebben ze de fiets niet aan de muur opgehangen, maar onder de trap. Ook dat ziet er heel stoer uit!

fiets onder de trap

47. Glazen wand

Glazen wanden kunnen ervoor zorgen dat de woonkamer optisch groter lijkt. Het kan dus een goed idee zijn om een vaste wand in een kleine woonkamer te vervangen door een grote glazen wand. Een ander voordeel is dat het licht van de ene ruimte naar de andere ruimte kan doorstromen. In dit appartement van slechts 52m2, is een grote glazen wand tussen de woonkamer en de slaapkamer geplaatst. Prachtig!

woonkamer ideeën glazen wand tussen woonkamer slaapkamer

48. Grote boekenkast

Je hebt grote boekenkasten, en je hebt echte grote boekenkasten. In deze prachtige woning uit Noorwegen hebben ze een echte grote boekenkast gerealiseerd. Het is volledig op maat gemaakt en loopt zowel over de gehele breedte als de hoogte van de grote buitenmuur. De kast is rondom het grote raam gebouwd, dus echt alle centimeters zijn optimaal benut.

grote op maat gemaakte boekenkast

49. Vaste bank in erker

Heb je een erker in de woonkamer? Leuk! Het is niet alleen mooi en karakteristiek, je kunt een erker ook op heel veel verschillende leuke en praktische manieren inrichten. Onderstaande woonkamer is van Kristian en Mariah. Zij hebben een op maat gemaakte vaste bank gebouwd in de erker. Het onderstel is van hout en is gecombineerd met een mooie roze zitkussen. Nice!

woonkamer ideeën vaste bank erker

50. Werkplek in erker

Heb je al een mooie bank in de woonkamer? Dan kan je de erker ook op een andere manier inrichten. Werk je vaak thuis? Dan zou je bijvoorbeeld een werkplek kunnen inrichten in de erker. Het grote voordeel is natuurlijk dat het altijd lekker licht is. Overdag dan, in de avond heb je wel een goede lamp nodig.

woonkamer ideeën erker werkplek

51. Hanglamp

Over lampen gesproken, verlichting heeft heel veel impact op de sfeer van je woonkamer. Denk dus goed na over wat je met je verlichting wilt bereiken. Naast hoofdverlichting is sfeerverlichting en functionele verlichting bijvoorbeeld ook heel belangrijk. Hanglampen zijn bijvoorbeeld erg populair in de woonkamer. Kies voor een logisch verlichtingspunt, zoals in het midden van de woonkamer. Een hanglamp boven de salontafel is ook een hele goede optie. Klik hier om meer van onderstaand appartement te zien.

wwoonkamer hanglamp boven salontafeloonkamer hanglamp boven salontafel

52. Vloerlamp

Een hanglamp is vaak niet genoeg. Je wilt bovendien niet altijd de grote lamp aanzetten. Combineer het daarom met andere soorten verlichting. Plaats bijvoorbeeld een mooie vloerlamp bij de bank als sfeerverlichting, zoals dat in deze woonkamer hebben gedaan. Meer zien? Klik hier om de hele binnenkijker te bekijken.

woonkamer vloerlamp ideeën

53. Wandlamp

Wij zijn ook een grote liefhebbers van wandlampen in de woonkamer. Omdat je het aan de muur monteert, neemt het geen vloeroppervlakte in beslag. En er zijn zoveel mooie wandlampen te koop. Je hebt hele stoere industriële wandlampen, en de Flos 265 lamp is ook super mooi. Een swinglamp is sowieso een heel goed idee voor aan de muur bij de bank, omdat je het twee kanten op kunt draaien.

woonkamer flos 265 wandlamp

54. Ophangen zonder boren

Als de muren in de woonkamer net gestuukt, kunnen we ons voorstellen dat je er tegen opkijkt om iet aan de muren op te hangen. Het is immers best zonde om gaten in je net nieuwe muren te boren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om kunstwerken lijsten op te hangen zonder te boren. Je hebt bijvoorbeeld speciale plakhaken, die je gewoon aan de muur kunt plakken. Je hoeft niet bang te zijn dat ze de kunstwerken niet houden, ze zijn namelijk super stevig. IXXI is een ander mooi voorbeeld, waarbij er geen gaten geboord hoeft te worden. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden als je lijst wilt ophangen zonder boren. Klik hier om meer van onderstaand appartement te zien!

woonkamer ideeën lijst ophangen zonder boren

55. Lijsten op de vloer

Schilderijen en lijsten met posters en prints hoef je bovendien niet altijd aan de muur op te hangen. Het is ook leuk om lijsten om een plank, op een kast of gewoon op de vloer tegen de muur te plaatsen. En omdat het geen moeite kost, kan je het gewoon uit proberen. Vind je het niks, dan haal je het met net zo veel gemak weer weg. In deze woonkamer hebben ze lijsten aan de muur afgewisseld met lijsten op de vloer.

lijst op vloer plaatsen

56. Boeken op de vloer

En zo kan je nog veel meer andere dingen gewoon nonchalant op de vloer plaatsen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor boeken. Natuurlijk is het netjes om boeken in de boekenkast op te bergen of op een boekenplank te plaatsen, maar stapels boeken op de vloer naast elkaar kan er ook heel tof uitzien!

woonkamer ideeën boeken op de vloer plaatsen

57. Meerdere wandplanken naast elkaar

Dit leuke idee met wandplanken hebben we gevonden in dit inspirerend mooi verbouwd appartement. Je ziet vaak dat wandplanken boven elkaar aan de muur wordt gemonteerd. Hier laten ze zien dat het ook een leuk idee is om meerdere wandplanken naast elkaar te monteren. De wandplanken lopen hier zelfs over de hele breedte van de muur.

woonkamer ideeën meerdere lijsten naast elkaar

58. Meerdere boekenplanken boven elkaar

Heb je een smalle muur, dan zijn boekenplanken boven elkaar natuurlijk ook nog steeds een optie. Je kunt dat op een asymmetrische manier doen voor een speels effect. Wil je juist iets meer rust? Plaats ze dan parallel boven elkaar, zoals ze dat in dit stoere verbouwde kantoorpand hebben gedaan.

smalle muur boekenplanken boven elkaar

59. Vakken aan de muur

Een alternatief van wandplanken zijn vakken aan de muur. Net als met wandplanken kan je ook verschillende vakken in verschillende formaten en kleuren aan de muur ophangen. Leuk voor bijvoorbeeld aan de muur boven de bank. Heb je nog een andere muur over waar je niet weet hoe je het moet inrichten? Dan kunnen vakken een mooie oplossing zijn, zoals ze dat in onderstaand appartement hebben gedaan. Klik hier om meer van dit mooie appartement te zien.

woonkamer ideeën vakken aan de muur

60. Kleur van het plafond

Soms kan het een goed idee zijn om iets te doen wat je niet vaak ziet, om een statement te creëren in de woonkamer. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen doen met de kleur van het plafond. In de meeste interieurs zijn de plafonds natuurlijk helemaal wit. Door het in een andere kleur te verven, wordt het plafond meteen een blikvanger. Durf jij het aan om je plafond zwart te verven?

woonkamer ideeën zwart plafond

61. Verborgen deur

Als je denkt dat verborgen deuren alleen in spannende films tegenkomt, dan heb je het mis. Architect Peter Jurkovič van architectenbureau JRKVC heeft in deze super leuk ingerichte woonkamer een verborgen deur gerealiseerd. Dit is gedaan in de vorm van een grote op maat gemaakte boekenkast, waarvan de meest linkerkast ook een deur is. Via die deur heb je toegang tot de slaapkamer. Heel nice! Meer zien van dit appartement? Klik hier voor de hele binnenkijker.

verborgen deur kast woonkamer

62. Leeshoek

In een kleine woonkamer is het al een uitdaging om een zithoek te creëren, maar als je een grote woonkamer hebt, dan heb je veel meer ruimte. Naast het inrichten van een zithoek, kan je ook andere leuke hoekjes creëren. Houd je van lezen? Dan mag een leeshoek eigenlijk niet ontbreken in je woonkamer. Begin met een comfortabele zitplek, zoals een lounge chair of een mooie fauteuil. Daarnaast is het ook fijn als je boekencollectie daar opgeborgen kan worden. Een boekenkast, boekenplanken, noem maar op. Een leeshoek bij het raam is heel fijn, vanwege de lichtinval. Zorg daarnaast ook voor een goede lamp. Onderstaande leeshoek is helemaal geweldig. Klik hier om meer foto’s te zien van die woonkamer.

woonkamer leeshoek inrichten

63. Hangmat

Een fijne comfortabele zitplek is onmisbaar in een leeshoek. Dit kan een luxe zitzak zijn, een lounge chair, een fauteuil of een schommelstoel. Vind je het fijn om liggend te lezen? Dan kan je ook een hangmat ophangen. Je kunt dan af en toe ook een dutje doen. Een hangmat geeft je woonkamer bovendien een leek speels tintje. In deze moderne loft woonkamer hebben ze een moderne zwarte hangmat opgehangen in de leeshoek.

woonkamer inrichten hangmat

64. Hangstoel

Een hangstoel is ook een heel leuk idee voor in de woonkamer. Deze kan je aan het plafond ophangen. Ben je bang dat je plafond niet stevig genoeg is? Dan zou je kunnen kiezen voor een hangstoel met een standaard. In de woonkamer van dit stoere loft appartement met mooie natuurlijke kleuren en materialen hebben ze een mooie rotan hangstoel aan het plafond opgehangen.

Rotan hangstoel woonkamer

66. Speelhoek

Als je kleine kinderen hebt, dan heb je met andere dingen te maken bij de inrichting van je huis. Naast kinderkamers, creatieve speelgoed opbergers, is het ook fijn om een speelhoek te hebben in de woonkamer. Op die manier kan je altijd een oogje in het zeil houden. Hoe je het went of keert, je hebt altijd te maken met speelgoed in de woonkamer. Om ervoor te zorgen dat het geen chaos wordt, is een fijne en veilige speelhoek meer dan welkom in de woonkamer. Het kan een eenvoudige hoek zijn met praktische speelgoed opbergers, een speelkeuken en een krijtbord. Je kunt ook helemaal los gaan met de speelhoek. In onderstaand super kindvriendelijk appartement uit Taiwan hebben ze onderstaande speelhoek ingericht, met speelhuisje, glijbaan, opbergruimte voor speelgoed én een bed!

speelhoek inrichten woonkamer

66. Eettafel

Tegenwoordig wordt de eettafel ook regelmatig in de woonkamer geplaatst. Dat geldt voor woonkamers met een open keuken, maar ook in woningen met een aparte keuken, wordt de eettafel regelmatig in de woonkamer geplaatst. Een belangrijke tip is om een formaat eettafel te nemen, die bij de ruimte van de woonkamer past. Een grote eettafel is natuurlijk fijn, maar als je er de ruimte niet voor hebt, is het beter om een iets kleinere eettafel te nemen. Je zou ook een uitklapbare eettafel kunnen nemen. Die kan je gewoon uitklappen als je gasten hebt. Tegenwoordig heb je hele mooie uitklapbare eettafels. En soms is het een beter idee om een ronde eettafel te nemen. Aan een ronde eettafel kunnen namelijk meer mensen zitten dan een rechthoekige of vierkante eettafel met een vergelijkbaar formaat. In dit mooie Scandinavische appartement hebben ze een moderne witte ronde eettafel tussen de open keuken en de woonkamer geplaatst.

ronde eettafel woonkamer open keuken

67. Radiatorombouw

Sommige dingen wil je het liefst uit het zicht hebben. We hebben het hierboven gehad over hoe je een TV kan verbergen. Radiatoren zijn ook zoiets. Ze zijn noodzakelijk, maar daarmee is eigenlijk alles wel gezegd. Vind je jouw radiator ook een afbreuk voor jouw woonkamer? Overweeg dan een radiatorombouw. Bij bouwmarkten zijn kant en klare oplossingen verkrijgbaar. Heb je specifieke wensen, dan kan je ook je radiatorombouw op maat laten maken. Voor een huurappartement hebben de archtiecten van INT2architecture een hele stoere radiatorombouw van multiplex gemaakt.

woonkamer ideeën multiplex radiatorombouw

68. Nisje in de muur

Over maatwerk gesproken, wij zijn helemaal fan van nisjes in de muur. Je ziet het vaak in de muren van de badkamers. Ook in slaapkamers en woonkamers kunnen nisjes in de muren een heel goed idee zijn. In dit licht ruim en licht Scandinavisch appartement hebben ze een complete boekenkast gemaakt van nisjes. Dat ziet er toch super strak uit?!

boekenkast nisjes woonkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.