Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Woontrends 2022


Een jaar is voorbij gevlogen! En bij een nieuw jaar hoort natuurlijk ook nieuwe woontrends. Ga jij dit jaar verhuizen of Wil jij jouw interieur volledig omgooien? Wij hebben de nieuwste woontrends 2022 voor je op een rijtje gezet. Ben jij niet iemand die de trends volgt, maar op je eigen smaak en gevoel afgaat? Of vind je de nieuwe woontrends stiekem tóch een beetje leuk? We zijn benieuwd!

Met twee nogal moeilijke jaren achter ons, is het erg belangrijk om een huis te creëren waar we ons prettig bij voelen. En de interieurtrends van 2022 weerspiegelen dat sentiment. Vorig jaar hadden we natuurlijk ook het artikel ‘Woontrends 2021’ geschreven. Hoewel een aantal van deze trends ook in het nieuwe jaar erg populair zullen zijn, zijn er ook een aantal nieuwe trends waar we erg enthousiast over zijn, en stiekem niet kunnen wachten om te zien hoe deze in de praktijk worden toegepast.

Of je nou van plan bent om in 2022 te verhuizen, je interieur een opfrisbeurt wilt geven of gewoon een liefhebber van interieur en design en de laatste woontrends sowieso altijd op de voet volgt, hieronder hebben wij de leukste woontrends van 2022 voor je op een rijtje gezet!

1. Thuiskantoor

Hoe graag we ook wilden dat 2021 een terugkeer naar normaal zou zijn – of op zijn minst een vertrek uit 2020 – het jaar was nog steeds een zware strijd vol onzekerheid. Sommigen keerden langzaam terug om op kantoor te werken, terwijl veel bedrijven het zoveel mogelijk thuiswerken als standaard aanhielden. Met nieuwe varianten van het Coronavirus, lijkt het erop dat daar niet zo snel verandering in zal komen. Er waren al heel veel nieuwe thuiskantoren en thuiswerken bij gekomen, dit aantal zal in 2022 verder stijgen. Mensen zullen hun keukentafel of eettafel inruilen voor een meer professionele thuiskantoor of thuiswerkplek. Het toewijzen van ruimte voor een thuiskantoor houdt vaak een reset van de functie van de kamer in. Zo worden logeerkamers of inloopkasten omgebouwd tot hybride thuiskantoren. Geen extra kamer beschikbaar? Dan kan het een goed idee zijn om te kijken naar een inklapbaar bureau of hybride bureau met speciale opbergruimte onder het werkblad, zodat je het bureau heel eenvoudig kunt transformeren naar een eettafel.

In dit kleine appartement van slechts 40m2 is een heel stoer thuiskantoor ingericht. Klik hier voor meer foto's.

In dit kleine appartement van slechts 40m2 is een heel stoer thuiskantoor ingericht. Klik hier voor meer foto’s.

2. Klein wonen

Een andere woontrend die we in 2021 ookal zagen, en ook door zal trekken naar 2022, is de trend van het klein wonen. We herdenken de manier waarop we leven. Het gaat er minder om hoe wij vinden dat bepaalde kamers eruit moeten zien, maar meer over hoe we ons thuis voelen en hoe we het meest comfortabele huis kunnen creëren dat past bij je persoonlijke behoefte. Met meer eenpersoonshuishoudens dan ooit zien we ook meer mensen in kleinere ruimtes wonen. En ook dit is een bewuste keuze. Denk bijvoorbeeld aan kleine stadsappartementen, maar de interesse blijft ook groeien voor tiny houses en containerwoningen. We denken meer aan het milieu en klein wonen betekent vaak ook duurzaam wonen.

Dit kleine appartement is slechts 35m2! Klik hier voor meer foto's.

Dit kleine appartement is slechts 35m2! Klik hier voor meer foto’s.

3. Kleur van het jaar Bright Skies

Brave ground was de Flexa kleur van het jaar – een warme, natuurlijke neutrale kleur die zorgt voor bolster en balans in huis. Ook voor 2022 heeft Flexa een nieuwe kleur van het jaar gekozen, namelijk Bright Skies. Bright Skies is een super leuke en veelzijdige licht en luchtige kleur blauw, die open en goed voor de geest is. Flexa laat zien hoe je deze mooie kleur op verschillende manieren kunt combineren in het interieur, passend bij een huis waar wonen, werken en ontspannen gecombineerd kunnen worden.

Deze woonkamer ziet er super fris uit, vooral dankzij de Flexa Bright skies muur.

Deze woonkamer ziet er super fris uit, vooral dankzij de Flexa Bright skies muur.

4. Natuurlijke kleuren en materialen

Neutrale kleuren zullen altijd blijven, maar in in het verlengde van voorgaande jaren gaan in 2022 ook meer mensen experimenteren met kleur. Maar het palet zal heel dicht bij tinten blijven die je in de natuur zou vinden, zoals aardetinten, roze en terracotta, die kamers van muur tot plafond wikkelen voor een compleet monochroom moment dat je omhult in zijn gezelligheid. Dit kan een natuurlijke muurverf zijn, maar in lijn met 2021 kiezen steeds meer mensen voor betonstuc en microcement wanden en vloeren. Naast natuurlijke muren en plafonds gaan we ook meer mooie meubels en accessoires in diezelfde kleurtinten zien, gecombineerd met prachtige natuurlijke houten accenten.

Met meer tijd binnenshuis dan ooit tevoren, proberen we allemaal onze verbinding met de natuur te versterken. Dit heeft naast de genoemde natuurlijke kleuren ook geleid tot een heropleving van natuurlijke materialen, zoals steengoed, terracotta, marmer en travertijn. Deze practige natuurlijke materialen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in huis – van achterwanden tot badkuipen, meubels en decoratieve objecten. De rauwe, poreuze, onvolmaakte aard van deze organische materialen voegt diepte, ziel en visuele intriges toe, terwijl ze ook de kalmerende, herstellende sfeer van buiten nabootsen.

In dit stoere appartement hebben de ontwerpers van SuperLimao gekozen voor de combinatie van betonstuc muren en terracotta plafond. Klik hier voor meer foto's.

In dit stoere appartement hebben de ontwerpers van SuperLimao gekozen voor de combinatie van betonstuc muren en terracotta plafond. Klik hier voor meer foto’s.

5. Planten

Planten zijn ook iets wat je elk jaar terug ziet in de woontrends, en 2022 is daar geen uitzondering van. We weten allemaal dat planten goed zijn voor de lichtcirculatie in huis, en dat planten decoratief veel waarde kunnen hebben. In de afgelopen jaren hebben we ook laten zien dat je planten op verschillende leuke manieren een plekje kan geven in huis. Denk aan verticaal tuinieren, 10x Hangplanten voor binnen, Plantenstandaard, Terrarium maken, noem maar op.

In deze stoere woonkamer is een houten wandplank boven de TV gemonteerd, waar onder andere mooie hangplanten op zijn geplaatst. Klik hier voor meer foto's.

In deze stoere woonkamer is een houten wandplank boven de TV gemonteerd, waar onder andere mooie hangplanten op zijn geplaatst. Klik hier voor meer foto’s.

6. Organische en ronde vormen

De liefde voor de natuur in het interieur houdt niet alleen op bij kleuren, materialen en planten. Maar ook de inrichting en aankleding krijgen een natuurlijke uitstraling. Verwacht in 2022 meer organische en ronde woondecoraties en meubels te zien. Denk bijvoorbeeld aan Banken met afgeronde hoeken, ronde muren, organische prints en ronde organische woonaccessoires geven je huis een zachte en natuurlijke uitstraling. En een vloerkleed is altijd een goed idee, vooral vanwege de praktische voordelen. Zo voelt een vloerkleed altijd lekker zacht en warm onder je blote voeten, kan je verschillende meubels met elkaar verbinden, en zorgt het voor een betere akoestiek. En een vloerkleed doet natuurlijk ook heel veel met de sfeer en uitstraling van een ruimte. Waar kan je mooie ronde vloerkleden kopen? Webkarpet heeft heel veel mooie ronde vloerkleden in verschillende maten, kleuren en patronen!

In dit 5-laagse herenhuis is een ronde eethoek ingericht met een prachtige ronde marmeren eettafel. Klik hier voor meer foto's.

In dit 5-laagse herenhuis is een ronde eethoek ingericht met een prachtige ronde marmeren eettafel. Klik hier voor meer foto’s.

7. Upcycling

Upcycling houdt in dat je ongewenste stukjes en afvalmateriaal weghaalt en hier een nieuw product van maakt. Met het oog op duurzaamheid is upcycling een woontrend waar we allemaal achter kunnen staan. Grote ketens zoals IKEA heeft deze trend bijvoorbeeld al op verschillende fronten doorgevoerd. Zo hebben ze gordijnen die worden gemaakt van PET-flessen, terwijl afvalstoffen worden verwerkt tot nieuwe vloerkleden en kussens.

En het zijn niet alleen huizen waar de Upcycling trend terug te zien is. restaurants, cafe’s, pubs en kantoren beginnen allemaal de eigenzinnige maar functionele mantra van upcycling te omarmen; waarom nieuw kopen als dat niet nodig is? Het is veel zuiniger, om nog maar te zwijgen van het milieu, en het eindresultaat is een werkelijk unieke ruimte.

8. Vintage

Een andere woontrend waar we ook erg enthousiast over zijn: vintage! Daarmee hebben we het niet over dat je perse een vintage woonstijl moet creëren, maar over vintage meubels en accessoires. Vintage meubels en accessoires kunnen er niet alleen super mooi uitzien, het biedt ook een aantal voordelen. Vintage past natuurlijk volledig bij de duurzaam wonen trend, maar daarnaast zijn vintage meubels en accessoires vaak ook een stuk goedkoper dan nieuwe meubels. Dit geldt niet alleen voor ‘goedkope’ meubels, ook als je geïnteresseerd bent in designmeubelen, kan het een goed idee zijn om eerst te zoeken naar een vintage exemplaar. Sommige vintage designmeubelen zijn zelfs niet meer nieuw verkrijgbaar.

In deze voormalige werkplaats is er gekozen voor de mooiste vintage designmeubelen. Klik hier voor meer foto's.

In deze voormalige werkplaats is er gekozen voor de mooiste vintage designmeubelen. Klik hier voor meer foto’s.

9. Energiebesparing

Het idee om zoveel mogelijk energie te besparen wordt steeds populairder en zal in 2022 opnieuw een hoogtepunt bereiken. Maak impact en verminder het energieverbruik in je huishouden. Tegenwoordig kan dat eenvoudig door te kiezen voor energiebesparende apparaten. Overweeg in die zin verwarmings- en koelsystemen die op dit principe vertrouwen. Energie besparen is ongetwijfeld lang geleden begonnen, maar de nieuwste innovaties weerspiegelen een betere integratie van dit idee. Dus hoe meer je in het begin investeert in zo’n goed apparaat, hoe meer geld je bespaart in het proces en de energie. Zo investeer je in een betere toekomst voor jezelf en het milieu.

10. Smart home

Laten we eerlijk zijn. We zitten allemaal meer op onze telefoons, tablets en computers dan we zouden willen toegeven. De waarheid is dat we ze niet alleen meer gebruiken voor de lol of om de kinderen te vermaken. We gebruiken onze apparaten voor werk, voor school, videoconferenties en zelfs om ons huis slimmer te maken. Een Smart home, oftewel domotica, is het verbinden van apparaten in je huis zodat ze makkelijker en efficiënter kunnen worden aangestuurd. De nieuwste technologie maakt het mogelijk om domotica te verwerken in de meest dagelijkse taken. Denk aan het openen en sluiten van slimme gordijnen, slimme thermostaten die automatisch aanpast aan je behoefte, slimme deurbellen met camera waarmee je de postbode op afstand te woord kan staan, noem maar op. Steeds meer huizen worden op die manier steeds slimmer ingericht.

Bekijk ook:
Woontrends 2021
Woontrends 2020

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.