Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tiny house
Geen categorie Wooninspiratie

Tiny House


Je hebt er vast weleens over gehoord, wonen in een zogenaamde tiny house. Maar wat is het precies? Kan je echt wonen in een tiny house? En mag dat wel eigenlijk wel in Nederland? Waar zou je allemaal rekening mee moeten houden? Daar gaan we het vandaag over hebben. Wonen in een tiny house!

Tiny house

Wat is een tiny house?

Tiny house is eigenlijk een movement, die oorspronkelijk uit Amerika is ontstaan. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een mini huis. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met een containerwoning, die ook een mobiel karakter heeft. Maar het is veel meer dan alleen een mini huis. Tiny house staat ook voor een bepaalde levensstijl. In de huidige maatschappij draait het vaak alleen maar om meer, meer en nog eens meer. De Tiny house levensstijl is eigenlijk een tegenhanger van die materialistische gedachte. Waarom wil je altijd meer hebben? Je hebt namelijk niet veel nodig om gelukkig te zijn in het leven. Wat dat betreft sluit deze gedachte heel erg op de gedachtegang van slow living en Hygge. Een Scandinavische levensstijl, waarbij het geluk zit in de kleine dingen in het leven. Volgens velen is dit de verklaring waarom Noren zulke gelukkige mensen zijn.

Klein wonen

Tiny house is dus veel meer dan alleen een klein huisje, maar een klein huisje speelt natuurlijk wel de hoofdrol. De huisjes zijn dusdanig klein, vaak niet groter dan 30m2, waardoor je zelfvoorzienend kunt zijn. Sommigen mensen bouwen hun eigen tiny house. Jan-Willem bijvoorbeeld, een architect, die samen met zijn vriendin Noortje in een zelf gebouwd tiny house woont in Rotterdam. Hij heeft een soort caravan ontworpen van nog geen 20m2, en ook helemaal zelf gebouwd. Zijn maandlasten zijn nu gerealiseerd tot bijna niks! Naast dat het ecologische idee, is het wonen in een een tiny house dus economische ook aantrekkelijk.

Tiny House Jan Willem

Tiny House Jan Willem

Tiny House zelf bouwen

Ben jij een beetje handig? Dan zou je ook zelf je eigen tiny house kunnen ontwerpen en bouwen. Let wel op dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Er komt heel veel kijken bij het bouwen van je eigen minihuisje. Hoe plaats je een verwarming of een haard? Hoe moet je het huisje isoleren? Noem maar op. Daarom heeft Jan-Willem de Tiny House Academy opgericht, waar hij zijn studenten helpt met het bouwen van hun eigen mini huisje.

Wat kost een tiny house?

De kosten van een tiny house is heel erg verschillend. Als je het zelf wilt bouwen, dan moet je rekenen op een bedrag vanaf €25.000. Dit kan natuurlijk oplopen, maar dat is afhankelijk van wat je precies wilt. Je kunt ook kant en klare woninkjes kopen, die verkrijgbaar zijn van €35.000 – €60.000. Op internet wordt veel aangeboden, maar let wel op schimmige aanbiedingen, waarvan de condities niet heel duidelijk zijn. Stekelbos is een grote aanbieder van zowel tweedehandse als nieuwe huisjes. Koop een chalet via stekelbos.nl met of zonder staanplaats. Op dit moment zijn er helaas nog geen banken die een hypotheek verstrekken voor het aankopen van een tiny house. Maar wellicht komt daar in de toekomst wel verandering in.

Locatie

Over staanplaatsen gesproken. Naast de tiny house zelf, is de locatie ook een belangrijk punt. En vaak is het veel lastiger ome en goede locatie te zoeken dan het bouwen van het huisje zelf. De regels zijn op dit moment ook nog niet heel duidelijk. Waar mag je een tiny house bouwen en waar niet? Dat is per gemeente anders. Maar door de populariteit van het wonen in een tiny house, zijn er steeds meer gemeentes die dit soort locaties beschikbaar stellen.

Tiny house inspiratie voorbeelden

Wil je ook een tiny house en ben je op zoek naar inspiratie voorbeelden om te zien hoe het eruit kan komen te zien? We hebben de mooiste en leukste tiny houses gevonden!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.