Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Rubberplant woonkamer
Woonaccessoires Wooninspiratie

De Rubberplant (Ficus elastica)


Vandaag willen we het hebben over een hele populaire plant voor in huis, namelijk de Ficus elastica, oftewel de Rubberplant! Wij zijn dol op planten. Planten zijn niet alleen decoratief, maar hebben daarnaast ook heel veel andere voordelen. Wat ons betreft zijn planten dan ook een absolute musthave in huis. Afgelopen jaar hadden we een Pachira aquatica (ook wel bekend als de geldboom) in onze woonkamer, in de hoek bij de balustrade van de trap. Een super mooie kamerplant, die je kunt herkennen aan de sierlijke gevlochten stam. We waren er erg blij mee, totdat we in november terugkwamen van drie weken vakantie, toen we de boom bijna kaal aantroffen. We hadden de verwarming volledig uitgezet, en daar kon de geldboom blijkbaar niet tegen. Tijd voor een nieuwe boom dus!

Rubberplant woonkamer

Op zoek naar een nieuwe plant

De Rubberplant hebben we altijd mooi gevonden, maar we hadden ons er nooit in verdiept. En met kamerplanten is dat zéker aan te raden. Vooral wat betreft de standplaats in huis en natuurlijk de verzorging. De plek waar we de plant willen plaatsen, is een halfschaduw plek met niet heel veel zonlicht. Daar moet de plant dus wel tegen kunnen. Daarnaast willen ook geen plant, die té veel verzorging nodig heeft.

Indische rubberplant

Rubberplanten zijn familie van de Moraceae, die vooral heel veel voorkomt in Java, India en Maleisië. Het is dus een Aziatische plant. Er zijn verschillende soorten rubberplanten. De rubberplant die wij kennen, en veel in woningen terugzien, is de Indische rubberplant. Deze werd tot het begin van de twintigste eeuw gekweekt voor het winnen van rubber, maar tegenwoordig wordt dat gedaan met de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis), en wordt de Indische rubberplant als kamerplant gebruikt. De Ficus elastica kenmerkt zich door de mooie grote donker groene bladeren, die soms ook een rode gloed hebben. Het is een echte klimplant, wat inhoudt dat het vooral in de hoogte groeit, en niet in de breedte. Je hebt dus niet heel veel ruimte nodig. Hoogte is wel belangrijk. En dat komt goed uit bij ons in de woonkamer!

De Rubberplant (Ficus elastica)

De Rubberplant (Ficus elastica)

De Rubberplant in een mooie moderne grijze pot.

De Rubberplant (Ficus elastica)

Luchtzuiverende kamerplant

Naast dat de Indische rubberplant er heel mooi uitziet, heeft het ook een ander belangrijk voordeel. Het is namelijk een luchtzuiverende kamerplant, die zelfs giftige stoffen in huis verwijdert. De Ficus elastica staat bekend dat het formaldehyde kan verwijderen, een veelvoorkomende giftige stof, die vrijkomt uit spaanplaat, textiel en verf. Je kunt er goed ziek van worden! De Indische rubberplant is beste getest van alle fiscus planten, in het zuiveren van giftige gassen.

De Rubberplant (Ficus elastica)

Verzorging

Een ander groot voordeel is dat de rubberplant erg onderhoudsvriendelijk is. Het heeft dus niet heel veel verzorging nodig. Licht doet de plant goed, maar zet het niet in directe zonlicht. Dan kunnen de bladeren namelijk snel verbranden. De beste temperatuur ligt tussen de 16 en 27°C. Wil je niet dat de plant naar één kant toe groeit? Draai het dan regelmatig om dat te voorkomen. Vaak water geven is niet nodig. De kluit mag nooit uitdrogen, maar geeft het nooit té veel water. Als je ziet dat de aarde vochtig is, dan is het een teken dat het meer dan genoeg water heeft. De kans is groot dat de bladeren dan geel worden, en uiteindelijk eraf zullen vallen. Het is een goed idee om de plant één keer in de drie jaar te verpotten. Omdat de plant groter wordt, heeft het ook een grotere pot nodig. En een verse laag potgrond doet de plant altijd goed.

Let op dat je niet in aanraking komt met het witte sap van de rubberplant. Daar kan je huid namelijk geïrrigeerd van raken. Pas dus op als je kinderen in huis hebt.

Hieronder vind je nog meer mooie voorbeelden van de Rubberplant!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

4 Comments

 • Reply
  In dit kleine appartement van 52m2 vind je de leukste interieur ideeën! | Wooninspiratie
  6 februari 2019 at 21:13

  […] de bank is een grote plant geplaatst, een grote rubberplant. Deze Indische Rubberplant ziet er niet alleen mooi uit, het is ook een luchtzuiverende plant. In […]

 • Reply
  Caroline
  11 juli 2019 at 11:25

  Heb je de Pachira zomaar weggedaan? Ik heb het zelfde gehad en ik kreeg het advies de Pachira terug te snoeien en te wachten tot het voorjaar. En een wonder geschiedde. De Pachira ging opnieuw uitlopen en staat er weer bij als nieuw!!

 • Reply
  Oosters interieur inrichten? 10x Tips! | Huis-inrichten.com
  24 maart 2020 at 11:02

  […] palmboom wel letterlijk bij je interieur blijft passen. Een ander voorbeeld zie je op deze foto: de rubberplant. Oorspronkelijk uit Azië afkomstig. Deze plant met zeer fraaie ovalen bladeren past bij elk […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.