Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Containerwoning Cocoon Modules
Wooninspiratie

20x Containerwoningen


Heb je interesse in een containerwoning? Op deze pagina vind je alle informatie over het wonen in een containerwoning. Lees de veelgestelde vragen, en bekijk de mooiste inspiratie voorbeelden van verschillende soorten containerwoningen – van Tiny Houses tot luxe villa’s!

Wil jij in 2022 of 2023 in een containerwoning wonen in Nederland of buitenland? Dat is natuurlijk heel anders dan een appartement in de stad, een standaard rijtjeshuis of een tweeondereenkapwoning. Naast dat het er heel ander uitziet, heb je met een containerwoning te maken met dingen waar je normaal gesproken niet mee te maken hebt. Wil je een prefab containerwoning kopen, een luxe containerwoning huren, of zelf een containerwoning bouwen? Wil je dat doen in een grote stad, zoals Rotterdam, Amsterdam, Leiden of Groningen – of geef je de voorkeur aan een soort Tiny House in de natuur? Kortom, genoeg om over na te denken.

Zeecontainers zijn natuurlijk bedoeld om spullen per schip te vervoeren. Daarnaast worden de containers ook gebruikt als tijdelijke woningen. Maar wat nog niet iedereen weet, is dat je met zeecontainers ook hele mooie en luxe containerwoningen kunt bouwen. Dit kan een kleine tiny house zijn, maar het kan ook een grote vrijstaande luxe villa zijn. Van sommige containerwoningen is het zelfs niet te zien dat ze gebouwd zijn met zeecontainers. Wij hebben twintig hele mooie, leuke inspiratie voorbeelden van verschillende containerwoningen voor je op een rijtje gezet. Welke spreekt jou het meest aan?

Een cluster van zeecontainers beschut door een steil metalen dak definieert een reeks binnen- en buitenruimtes in deze containerwoning in Thailand, ontworpen door architectuurstudio Tung Jai Ork Baab.

Een cluster van zeecontainers beschut door een steil metalen dak definieert een reeks binnen- en buitenruimtes in deze containerwoning in Thailand, ontworpen door architectuurstudio Tung Jai Ork Baab.

Veelgestelde vragen

Containerwoningen bestaan al een tijdje, maar voor de meeste mensen is het natuurlijk nog iets nieuws. Daarom is het logisch dat je er veel vragen over hebt. Vandaar dat we hieronder een lijst met veelgestelde vragen hebben geplaatst. Wellicht staan jouw vragen er ook tussen:

  1. Waar kan je een containerwoning plaatsen?
    Logischerwijs, kan je niet overal waar je wilt een containerwoning plaatsen of bouwen. Je moet daar meestal een speciale vergunning voor aanvragen. Hoe of wat is per gemeente verschillend. De gemeente een aanvraag en beoordeelt verschillende aspecten, zoals risico’s, veiligheid, en bijvoorbeeld of een containerwoning in de omgeving past.
  2. Kan een containerwoning op elke ondergrond geplaatst worden?
    Containerwoningen kunnen op een breed scala aan oppervlakken worden geplaatst. Containerwoningen zijn zelfvoorzienend en hebben geen minimale fundering nodig.
  3. Kan de containerwoning aangesloten worden op de hoofdwaterleiding?
    Ja, containerwoningen dienen aangesloten te worden op de hoofdwaterleiding. Je kunt dus zoals in een ‘normaal’ huis, gebruik maken van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers.
  4. Kan ik een hypotheek krijgen voor een containerwoning?
    Ja, je kunt een hypotheek aanvragen voor een containerwoning, hoewel het afhankelijk is per bank of geldverstrekker hoe eenvoudig dit is. Wat in ieder geval erg helpt, is dat je aan kunt tonen dat je eigen vermogen hebt.
  5. Is wonen in een containerwoning veilig?
    Ja, sterker zelfs, containerwoningen zijn aantoonbaar veiliger dan welk bakstenen huis dan ook.
  6. Kan ik een containerwoning kopen in Nederland?
    Ja, er zijn steeds meer bedrijven in Nederland die gespecialiseerd zijn in de verkoop van verschillende soorten containerwoningen. Deze partijen bieden over het algemeen modulaire en schaalbare containerwoningen, bestaande uit units die je eenvoudig aan elkaar kunt koppelen. Op die manier kan je zelf behalen hoe klein of groot jouw containerwoning wordt.
  7. Wat kost een containerwoning?
    Wat kost een containerwoning, dit is natuurlijk één van de meest gestelde vragen als het gaat om containerwoningen. Omdat containerwoningen verkrijgbaar zijn in verschillende soorten en maten, zijn de prijzen ook verschillend. Voor een eenvoudige containerwoning, inclusief inrichting moet je rekening houden met een prijs tussen 15.000 – 25.000 euro. Maar je kunt het natuurlijk zo gek, luxe en groot maken als je zelf wilt. Je kunt gebruik maken van meerdere containers die je aan elkaar koppelt en op elkaar stapelt voor een grote container villa. Je kunt kiezen voor meer ramen en deuren. Je kunt de containerwoning aan de buitenkant bekleden met verschillende soorten materialen. En dan hebben we het nog niet eens over de inrichting gehad.
  8. Kan ik een containerwoning huren?
    Ja, je kunt een containerwoning huren. Er zijn verschillende bedrijven in Nederland die gespecialiseerd zijn in het verhuren van containerwoningen. Zo heeft Flexhotels verschillende soorten containerwoningen die je kunt huren, van een kleine tot een ruime en luxe containerwoning.
  9. Hoe groot is een containerwoning?
    Hoe groot een containerwoning is, kan je eigenlijk zelf bepalen, omdat je meerdere zeecontainers aan elkaar kunt kopelen voor een grotere woning. Standaard zeecontainers zijn verkrijgbaar in drie formaten:

    • 1. 10ft zeecontainer: binnenformaat van 2.84×2.35m
    • 2. 20ft zeecontainer: binnenformaat van 5,9×2,35m
    • 3. 40ft zeecontainer: binnenformaat van 12.03×2.35m
  10. Is een containerwoning duurzaam?
    Ja, zowel gebruikte als nieuwe conainerwoningen zijn erg duurzaam. Omdat containers super sterk zijn, gaan ze wel tot 75 jaar mee. Een containerwoning kopen of bouwen is bovendien een stuk goedkoper dan een traditionele woning en andere soorten prefabwoningen.
De Poolse praktijk Wiercinski Studio heeft twee zeecontainers omgebouwd tot een mobiele containerwoning, dat momenteel in een tuin naast het Szelągowski National Park in Poznań staat.

De Poolse praktijk Wiercinski Studio heeft twee zeecontainers omgebouwd tot een mobiele containerwoning, dat momenteel in een tuin naast het Szelągowski National Park in Poznań staat.

Voordelen containerwoning

Niet voor niets zijn containerwoningen erg populair – steeds meer mensen, zowel in Nederland als in andere landen, kiezen ervoor om te wonen in een containerwoning. Hieronder hebben we alle voordelen van een containerwoning op een rijtje gezet:

  • Milieuvriendelijk: zeecontainers zijn veelzijdig, milieuvriendelijk en kunnen gemakkelijk opnieuw worden gebruikt in woningen, met zowel nieuwe als gebruikte en tweedehandse containers die geschikt zijn om opnieuw te worden gebruikt als bouwsteen in een containerwoning.
  • Betaalbaar en kosteneffectief: de kosten voor het kopen van zeecontainers in variëren afhankelijk van de grootte van de benodigde container. Maar het kopen en koppelen van zeecontainers in een containerwoning is aanzienlijk goedkoper dan het kopen van huizen van dezelfde grootte van baksteen en beton. Maar let op dat het niet altijd zo is dat een containerwoning véél goedkoper is. Je kunt het namelijk zo duur maken als je zelf wilt.
  • Bijzonder wonen: Een containerwoning is een manier om bijzonder te wonen – het is totaal anders dan een standaard rijtjeshuis, stadsappartement of een tweeondereenkapwoning, die vaak hetzelfde eruit zien.
  • Sterk: zeecontainers zijn ontworpen om bestand te zijn tegen barre klimatologische omstandigheden, zware lasten en ruwe zeeën te dragen, en kunnen ook gemakkelijk op elkaar worden gestapeld om huizen met meerdere verdiepingen te vormen.
  • Bouwgemak: het bouwen van een containerwoning duurt weken in plaats van maanden. Wat niet gezegd kan worden bij het bouwen van een traditioneel huis. Wat dat betreft zou je het kunnen vergelijken met een prefab woning.
  • Veiligheid: Zeecontainers zijn gemaakt van Corton-staal en zijn letterlijk ‘Zo veilig als huizen’!

Nadelen containerwoning

Er zijn echter ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden als je een containerwoning wilt kopen of laten bouwen:

  • Warmtebeheersing en isolatie: zeecontainers zijn grote stalen kisten. Dit maakt het erg moeilijk om de temperatuur binnen te regelen. Verstandig is om hier goed naar te kijken met een deskundige.
  • Herbestemming: Containers kunnen worden hergebruikt, maar let goed op schade, slijtage of roest.
  • Onbekend: Omdat wonen in een containerwoning vrij nieuw is, weet je er logischerwijs niet zoveel over. Daarom is het verstandig om je eerst te laten informeren.
De Zweedse architect Måns Tham heeft deze containerwoning villa gecreëerd aan de rand van Stockholm met behulp van acht standaard zeecontainers die zijn gestapeld en verhoogd op metalen pilaren.

De Zweedse architect Måns Tham heeft deze containerwoning villa gecreëerd aan de rand van Stockholm met behulp van acht standaard zeecontainers die zijn gestapeld en verhoogd op metalen pilaren.

1. Cocoon Modules

Deze super stoere en stijlvolle containerwoning is van Cocoon Modules. Een bedrijf uit Athene dat zeecontainers gebruikt voor het bouwen van woningen, winkels en tijdelijke opvangen. Hun filosofie is gebaseerd op milieuontwerp en biedt eenheden die mobiel en modulair kunnen zijn om te beantwoorden aan de behoeften van de hedendaagse nomade. Cocoon Modules bieden een complete kant-en-klare oplossing voor de gebruiker, die kan profiteren van een elegant ontwerp, een snel overzicht van werken, lagere kosten en hoogwaardige materialen die resulteren in gecertificeerde eenheden.

Containerwoning Cocoon Modules

Containerwoning Cocoon Modules

Containerwoning Cocoon Modules

Containerwoning Cocoon Modules

Containerwoning Cocoon Modules

2. Stoere zwarte HO3 containerwoning van 50m2

Dit is de HO3 containerwoning van Honomobo, een specialist van containerwoningen uit Amerika. De woning bestaat uit drie zeecontainers, die samen een totale woonoppervlakte hebben van 50m2. De voorkant is stoer industrieel zwart, terwijl je aan de achterkant vooral heel veel glas ziet. Daar heb je zelfs een moderne glazen schuifpui, die toegang biedt tot een houten terras.

Stoere zwarte containerwoning van 50m2

Stoere zwarte containerwoning van 50m2

3. HO4+ containerwoning 113m2

Honomobo heeft meerdere containerwoning modellen. Dit is bijvoorbeeld de HO4+ containerwoning met een woonoppervlakte van maar liefst 113m2. Het is gebouwd met vier zeecontainers en er kunnen twee of drie slaapkamers ingericht worden met beiden een ensuite badkamer. De leefruimte met open keuken is super ruim en dankzij de vele raampartijen is het ook heerlijk licht.

HO4+ containerwoning 113m2

HO4+ containerwoning 113m2

4. Containerwoning met een schuin dak

Deze containerwoning gelegen in China is ook gebouwd met drie zeecontainers. Het ontwerp is gerealiseerd door architectenbureau Arcgency. Aan de linkerkant is een container geplaatst, en aan de rechterkant zijn twee containers op elkaar gestapeld, waarmee een extra verdieping is gecreëerd. Dankzij de open ruimte tussen de containers, heeft de woning bovendien extra woonoppervlakte gekregen. Bovenop de woning is een puntdak gerealiseerd, terwijl de gevel volledig bekleed is met sfeervolle houten planken. Hierdoor is het eigenlijk niet te zien dat het gaat om een containerwoning.

Containerwoning met schuin dak

5. Hotel Sleeping Around

Sleeping Around is een uniek hotel concept uit België, waarbij Chinese zeecontainers worden omgebouwd tot mobiele luxe hotelkamers. Twintig containers worden gegroepeerd op unieke locaties. Dit kan ergens op een dak zijn van een kantoorpand, bij het strand of zelfs ergens op een eiland. Een super leuk idee voor als je eens anders wilt dan een doorsnee hotelkamer!

Hotel Sleeping Around

6. The Savannah project

The Savannah project is een project dat gerealiseerd is door Architect PSP in New York en Florida. Er is gebruik gemaakt van twee zeecontainers, die iets uit elkaar zijn geplaatst, zodat daartussen extra woonoppervlakte gecreëerd kan worden. Het bijzondere van dit project is dat de buitenkant van de containers origineel zijn gebleven.

Containerwoning The Savannah project

Containerwoning The Savannah project

7. Grote containerwoning met 7 zeecontainers

Voor het bouwen van deze grote containerwoning in Denver in de buurt LoHi zijn zeven gerecyclede zeecontainers gebruikt. Het resultaat is een super modern en luxe huis met twee verdiepingen. De woning valt direct op in de straat, dankzij de stoere zwarte gevel en het platte dak. In totaal heeft het een woonoppervlakte van meer dan 200m2, drie slaapkamers en drie badkamers. Deze luxe containerwoning werd te koop gezet met een vraagprijs van $749,000.

Grote containerwoning met 7 zeecontainers

Grote containerwoning met 7 zeecontainers

8. Grote familiewoning

De structuur van deze grote familiewoning bestaat uit acht zeecontainers op de tweede verdieping en drie op de derde verdieping. Om tegemoet te komen aan de enigszins variabele breedte van de fundering werden drie van de containers gehalveerd aan de voorkant van het huis uit elkaar getrokken, waardoor ook een aangepast dakraam in de hoofdruimte kon worden geplaatst.

Grote familiewoning zeecontainers

9. Gastenverblijf

Heb je een grote tuin, dan kan het ook een super leuk idee zijn om een gastenverblijf te creëren met een zeecontainer. Dit project is een heel mooi voorbeeld van Poteet Architects. De klant woont in een kleine industriële pakhuis met een enorme tuin. De wens was een luxe gastenverblijf in de tuin, waar de gasten niets te kort zullen komen. De container drijft op een fundament van gerecyclede telefoonpalen. Het deck bestaat uit HVAC-apparatuurpads (gemaakt van gerecyclede frisdrankflessen) in een stalen frame.

Gastenverblijf zeecontainer

Gastenverblijf zeecontainer

10. Cordell House

Ontwikkelaars Katie Nichols en John Walker wilden samen met architect Christopher Robertson betaalbare en duurzame huizen creëren voor de opkomende hipstermensen – modern, kleurrijk en creatief. Dit huis met één verdieping, gelegen aan de rand van het centrum van Houston in een ‘overgangswijk’, is gemaakt van vier zeecontainers afkomstig uit nabijgelegen havens. Het huis is gebouwd met behulp van een aantal vrij geavanceerde bouwtechnieken die voor een super stevige en goed geïsoleerde structuur zorgen.

Cordell House containerwoning

Cordell House containerwoning

Cordell House containerwoning

11. Casa Incubo

Architect Maria Jose Trejos heeft in Costa Rica een opvallend modulair huis ontworpen met acht zeecontainers. Casa Incubo herbergt zowel woon- als werkruimten, waaronder een high-definition audiovisuele reproductieruimte, een fotostudio en een publiciteitsstudio. De noordelijke façade van de structuur is gebouwd rondom de gigantische cederboom van de accommodatie en is bedekt met een bamboehuid die kan worden aangepast om verschillende hoeveelheden natuurlijk licht binnen te laten.

Het huis is gebouwd om de bestaande cederboom te benadrukken: het is zo gebouwd dat de boom vanaf elk punt van het huis zichtbaar is. De lay-out beantwoordt ook aan de lokale weersomstandigheden en beschikt over een centrale module met twee verdiepingen die fungeert als een crossventilatie-long en 95 vierkante meter extra ruimte creëert, waardoor de benodigde bouwmaterialen aanzienlijk worden verminderd.

Containerwoning Casa Incubo

Containerwoning Casa Incubo

11. Mobiele containerwoning

Ontwerpbureau Atelierworkshop is van mening dat zeecontainers een effectief antwoord kunnen zijn voor verschillende architecturale schaalprojecten en dat toegang, draagbaarheid, veiligheid en robuustheid problemen zijn. Deze mobiele zeecontainer vakantiewoning is gebouwd in Hangzhou in China en getransporteerd naar Nieuw-Zeeland. Het prototype maakt nu deel uit van de tentoonstelling van Puke Ariki Museum in New Plymouth.

Mobiele containerwoning

Mobiele containerwoning

Mobiele containerwoning

12. Witte containerwoning

Dit is een functioneel en duurzaam huis dat kan groeien en evolueren met het gezin en dat in de toekomst, en indien nodig, kan verhuizen naar een ander plaats. De zijn de belangrijkste redenen waarom architecten Marta en Alvaro besloten om een prachtige witte containerwoning te bouwen met gerecyclede zeecontainers.’Werken met containers stelt ons enerzijds in staat om het werk in de werkplaats te doen en anderzijds om de kosten van industrialisatie te verlagen zonder dat dit op gespannen voet staat met een suggestief architectonisch ontwerp’.

Witte containerwoning

Witte containerwoning

13. Containerwoning met dakterras

Deze containerwoning is gebouwd door Backcountry Container, bestaande uit twee vrijstaande groene zeecontainers. Beide containers zijn voorzien van ramen en deuren, waaronder de typerende openslaande deuren. Op één van de containers is zelfs een dakterras gebouwd!

Containerwoning met dakterras

14. Six Oaks

Six Oaks is een containerhuis van gerecycleerde zeecontainers gelegen in de beboste bergen buiten Santa Cruz, Californië. Het containerhuis, ontworpen door de in San Jose gevestigde Modulus, past in de context van de omgeving en is tegelijk zowel modern als rustiek. De omgeving is erg belangrijk van de woning, waar je middels een brug toegang tot krijgt.

Containerwoning Six Oaks

Containerwoning Six Oaks

15. Kleine containerwoning van 17m2

Dit is een kleine containerwoning van slechts 17m2. het is één van de c-serie van HyBrid Architecture die naar wens kunnen worden aangepast of gecombineerd door de klant. Het assortiment van de c-serie bestaat uit vijf ontwerpen met een prijs van $29.500 tot $189.500. Off-grid en groene opties worden aangeboden, waaronder composttoiletten, zonnepanelen, roofwater harvesting en’green machine’ rioolwaterzuivering. De ingespoten isolatie creëert R32-vloeren, R44-plafonds en R24-wanden.

Kleine containerwoning van 17m2

Kleine containerwoning van 17m2

Kleine containerwoning van 17m2

16. Containerwoning met dakterras zwembad

Deze containerwoning is ook gebouwd door Backcountry containers. De begane grond is gerealiseerd met een grote zeecontainer, waar een kleine container op is geplaatst. Daar vanuit heb je toegang tot het dakterras met zwembad!

Containerwoning met dakterras zwembad

Containerwoning met dakterras zwembad

17. Kleine luxe containerwoning

Deze stoere containerwoningen van Luckdrops zijn gebouwd als volledige woningen, die veilig, sterk en vooral erg comfortabel zijn. Ze worden gemaakt van upcyclede zeecontainers en bieden onbegrensde mogelijkheden in een robuust en milieuvriendelijk pakket. De prijzen beginnen vanaf $38.000 voor een kleine containerwoning van 26m2. Deze kan je helemaal naar eigen wens personaliseren. Ontworpen om een multifunctionele leefruimte te bieden die zich uitstrekt van binnen naar buiten. Open gewoon de openslaande laaddeuren om de woning te laten overstromen met natuurlijk licht en frisse lucht.

Kleine luxe containerwoning

Kleine luxe containerwoning

Kleine luxe containerwoning

18. Containerwoning met zwembad in de tuin

SG Blocks is gebruikt zeer duurzame zeecontainers van maritieme kwaliteit om ongelooflijke winkel-, werk- en woonomgevingen te bouwen. Hieronder zie je een hele bijzondere containerwoning met twee verdiepingen, een ruim dakterras én een tuin met zwembad!

Containerwoning met zwembad in de tuin

Containerwoning met zwembad in de tuin

19. Tiny house

Tiny Houses worden steeds populairder. In het buitenland is het een echte trend, die ook in Nederland steeds meer opkomt. Zeecontainers kunnen een ideale oplossing zijn voor het bouwen van een tiny house. Deze tiny house is een heel mooi voorbeeld, gebouwd door Alternative Living Spaces Inc. De woning is klein, maar wel super praktisch en vooral erg knus. De buitenkant is stoer, dankzij de zeecontainer, terwijl het interieur rustiek knus is. Er is bovendien een heerlijke lounge terras gerealiseerd.

Tiny house

Tiny house

Tiny house

20. Kleine containerwoning met veel ramen

Ook deze tiny House is het werk van Alternative Living Spaces Inc. Het fijne van deze containerwoning is dat het aan twee zijden voorzien is van heel veel ramen. En ook in de originele laaddeuren zijn grote ramen gerealiseerd. Hierdoor wordt de woning voorzien van heel veen natuurlijk licht.

Kleine containerwoning met veel ramen

Kleine containerwoning met veel ramen

Kleine containerwoning met veel ramen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

  • Reply
    Lieselot Deprince
    17 maart 2021 at 12:06

    Beste,
    Voor de uitbreiding van instituut sensy zijn wij op zoek naar een zeecontainer om om te bouwen.
    Mvg,
    Renatus bvba

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.