Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Lampen Wooninspiratie

Railverlichting


Railverlichting, ook wel bekend als railspots, is dé trend als het gaat om verlichting in huis. Je kunt het als basisverlichting gebruiken, taakverlichting, en ook als accentverlichting. Daarnaast ziet het er ook nog eens super strak, modern en mooi uit. Wat wil je nog meer?! Overweeg jij ook om railverlichting in jouw woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer te installeren? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt, inclusief handige tips en mooie inspiratie voorbeelden. Kijk snel verder!

Verlichting is een mega belangrijk onderdeel in huis, zowel functioneel als esthetisch. Ongeacht wat voor ruimte, of dat nou de woonkamer, slaapkamer, keuken of hal is, het is niet compleet zonder goede verlichting. Naast het functioneren in een ruimte, kan je met verlichting ook de gewenste sfeer creëren. Verlichting is natuurlijk verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Een trend die steeds populairder wordt is railverlichting. Vroeger kwam je railverlichting vooral tegen in openbare ruimtes, zoals winkels, restaurants en kantoren, maar tegenwoordig zie je ze ook steeds vaker bij mensen thuis. En wij begrijpen heel goed waarom. Wil jij ook railverlichting installeren in jouw huis? Lees er hieronder alles over.

Interieur- en ontwerpbureau studio 2BOOKS combineerde railverlichting met losse opbouwspots in deze woonkamer en keuken.

Interieur- en ontwerpbureau studio 2BOOKS combineerde railverlichting met losse opbouwspots in deze woonkamer en keuken.

Wat is railverlichting?

Het grootste voordeel van railverlichting is flexibiliteit – je kunt namelijk helemaal zelf bepalen hoeveel spots je op de rail wilt monteren. Het begint natuurlijk bij één spot, maar indien gewenst, zou je dus ook voor tien of zelfs meer spots kunnen kiezen. Deze spots worden op een speciale plafondconstructie vastgemaakt aan rails die meestal van duurzaam metaal of kunststof zijn gemaakt. De afstand tussen de spots is ook flexibel – die bepaal je zelf, en kan elk moment heel eenvoudig aangepast worden door de spots te verschuiven aan de rails. Rails kunnen meer of minder zichtbaar zijn, afhankelijk van de stijl waar je voor kiest. Wat belangrijk is – railverlichting kan dankzij een brede selectie aan verlichtingsarmaturen geweldig zijn in vele opstellingen en stijlen – van klassiek tot modern.

In het door interieurontwerper Yael Perry ontworpen Mirror Maze Apartment, wordt de minimalistische zwarte railverlichting als accentverlichting op de vitrinekasten gebruikt.

In het door interieurontwerper Yael Perry ontworpen Mirror Maze Apartment, wordt de minimalistische zwarte railverlichting als accentverlichting op de vitrinekasten gebruikt.

Voordelen

Railverlichting is niet voor niets super populair geworden. We hebben hierboven al een aantal voordelen genoemd. Hieronder hebben we alle voordelen nogmaals voor je op een rijtje gezet:

  • Je hebt de mogelijkheid om de lichtinval individueel aan te passen – de spots kunnen eenvoudig in de rails worden verschoven en verplaatst, waardoor je helemaal zelf kunt bepalen waar je minder of meer verlichting wilt hebben in een ruimte. Vandaar dat het erg handig is voor commerciële ruimtes, maar ook thuis kan deze flexibiliteit dus goed van pas komen.
  • Kies je voor led-spots, dan is het ook nog eens een prima manier om elektriciteit te besparen. De LED-diode verbruikt niet alleen 80% minder energie dan de tot voor kort populaire halogeenlampen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kunt bovendien met LED-technologie de emissie van licht kiezen – het kan warm of koud zijn. Het concentreert ook het licht waar het het meest nodig is. Dit voordeel geldt echter vooral voor 3-fasen verlichting, waarvan de spots onafhankelijk van elkaar kunnen worden in- en uitgeschakeld. Led verlichting kopen is dus altijd een goed idee, of je nou wel of niet voor railverlichting kiest.
Dit is het super mooie Three Stages for Air Apartment, ontworpen door Pencil Office. Witte opbouwspots in de keuken zijn gecombineerd met minimalistische witte railverlichting in de woonkamer.

Dit is het super mooie Three Stages for Air Apartment, ontworpen door Pencil Office. Witte opbouwspots in de keuken zijn gecombineerd met minimalistische witte railverlichting in de woonkamer.

  • Een ander voordeel, maar niet minder belangrijk, is de schoonheid en verfijnde eenvoud van dit verlichtingssysteem. Railverlichting is een minimaal invasief systeem, zowel technisch als esthetisch, vooral wanneer de kleuren van de spots en rails overeenkomen met de ruimte waarin ze zijn geïnstalleerd. De rails zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, passend bij de kleur van het plafond kunnen ze zelfs onzichtbaar zijn voor het oog. Op deze manier wordt er meer nadruk gelegd op stijlvolle spots die verschillende vormen en maten kunnen hebben. Er zijn momenteel veel soorten railverlichting verkrijgbaar. Opbouwrails zijn het populairst, maar sommige modellen kunnen zelfs in het plafond worden ingebouwd, waardoor ze veel discreter zijn. De meest populaire kleuren van de spots en rails zijn wit en zwart, maar je kunt dus ook kiezen voor andere mooie kleuren.
  • Heb je een origineel plafond met ornamenten en sierlijsten die je in tact wilt of moet houden? Of heb je een een heel hoog plafond? Met speciale kabels, kan je railverlichting ook onder het plafond hangen. Dit voordeel heb je bijvoorbeeld niet met inbouwspots.
In dit moderne appartement, ontworpen door HEIMA architects, is er gekozen voor railverlichting die in het plafond is verwerkt.

In dit moderne appartement, ontworpen door HEIMA architects, is er gekozen voor railverlichting die in het plafond is verwerkt.

1-fase of 3-fase railverlichting

Als je kiest voor railverlichting, moet je goed nadenken of je 1-fase of 3-fase railverlichting wilt. Het belangrijkste verschil tussen deze soorten verlichting is het aantal draden. Voor de eenvoud kan een 1-fasa railverlichting slechts op één schakelaar worden aangesloten. Zo’n rail kan ongeveer 16A aan. In het geval van het ontwerp van het installeren van meerdere spots, werkt dit type mogelijk niet. Bovendien schakel je met een 1-fase railverlichting alle spots tegelijk in- en uitschakelen. Het is daarom niet mogelijk om bijvoorbeeld de verlichting in de één gedeeltet van de kamer uit te schakelen.

Een driefasige railverlichting ondersteunt drie keer het vermogen van een 1-fase rail. Voor grotere ruimtes en meer specifieke eisen met betrekking tot de mogelijkheid van vrije interferentie bij het in- en uitschakelen van individuele spots, wordt aanbevolen om driefasige railverlichting te gebruiken. Driefasige rails bieden de mogelijkheid om drie verschillende circuits te creëren. Deze circuits kunnen afzonderlijk worden aangestuurd, terwijl dit bij 1-fase verlichting dit dus niet mogelijk is. De 3-fase rail is iets makkelijker te monteren, maar is ook iets duurder.

moss. heeft dit kleine appartement van 55m2 ontworpen. In de leefruimte met woonkamer en open keuken, zijn drie rechte lijnen parallel met witte railverlichting aan het plafond gemonteerd.

Nadelen van 1-fase railverlichting

Het nadeel van de toekomstige mogelijke wijziging is ook het nadeel van 1-fase railverlichting. Het grootste probleem is dat het bijna onmogelijk is om compatibele rails en accessoires voor railverlichting van andere fabrikanten te vinden – dit in tegenstelling tot een 3-fasen oplossing, waarbij de mogelijkheden van modificatie en verandering van elementen vrijwel onbeperkt zijn. Dit betekent dat de beslissing om 1-fase railverlichting van een bepaalde fabrikant te installeren, verplicht is om bij een bepaald merk vrijwel de gehele gebruiksduur mee te gaan.

De railverlichting in dit door CoDA arquitetos ontworpen appartement, loopt in een rechthoek boven de woonkamer.

De railverlichting in dit door CoDA arquitetos ontworpen appartement, loopt in een rechthoek boven de woonkamer.

In het geval van 3-fase verlichting – kunnen de rails van van het ene merk gecombineerd worden met spots van een ander merk, wat de opstellingsmogelijkheden aanzienlijk vergroot. Een ander nadeel dat de uitvoering van complexere projecten in de weg kan staan, is dat als je kiest voor 1-fase railverlichting, het niet mogelijk is om bijzondere ontwerpen te creëren. Dit alles is te wijten aan een technisch obstakel, dat bestaat uit het ontbreken van geschikte stroomaccessoires waarmee andere systemen dan rechte lijnen, of U-vorm of L-vorm kunnen worden gecreëerd, evenals beperkingen op de lengte van een dergelijke rail. Elke meer geavanceerde wijziging zou een tijdrovende herbewerking van de installatie vergen.

De beste keuze tussen een 1-fase en 3-fase railverlichting is afhankelijk van de ruimte en persoonlijke behoeftes. In een kleine kamer zou een 1-fase railverlichting voldoende moeten zijn,  terwijl in een grote kamer een 3-fase verlichting meer praktisch is.

In de super mooie woonkamer, ontworpen door unnamed studio, hangt de zwarte railverlichting met kabels onder het plafond.

In de super mooie woonkamer, ontworpen door unnamed studio, hangt de zwarte railverlichting met kabels onder het plafond.

Bekijk ook:
Goede verlichting voor thuiswerkplek
10x Mooie inbouwspots
Inbouwspots in de vloer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.