Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Bouw de zolderruimte om tot een bruikbare ruimte


De meeste huizen, en dan vooral die met een puntdak, hebben een zoldering. Een plaats tussen het plafond en de nok van het dak. Vaak wordt de zolder volgestouwd met isolatie of oude spullen die je wel wil bijhouden, maar die je niet elke dag nodig hebt. Denk aan koffers en die ene mooie kast waar je nog geen plaats voor hebt gevonden.

De zolderruimte kan je daarom niet écht een verloren ruimte noemen, maar je weet natuurlijk wel dat je er meer mee zou kunnen doen. Door de zolder op te ruimen en te verbouwen, kan je er een bruikbare ruimte van maken. Denk aan een inloopkast of aan een extra slaapkamer.

Opruimen en isoleren

De eerste stap van het verbouwen van een zolder is de ruimte opruimen en kijken wat er nodig is om de ruimte in gebruik te nemen. Is je zolder goed geïsoleerd? Is het isolatiemateriaal mooi weggewerkt? Ligt er een stevige vloer? Is de zolder hoog genoeg zodat je er in kan recht staan? Zitten er dakspanten in de weg?

Zodra je weet hoeveel ruimte je eigenlijk hebt en wat er nog moet gebeuren, kan je een plan maken. Je hebt vast wensen en dromen voor die zolderkamer, maar zijn ze ook haalbaar? Het heeft namelijk geen zin om een bureau te bouwen in een zolderkamer waar je niet kan rechtstaan.

Zelf verbouwen of toch iemand inhuren?

Wanneer je werken wil uitvoeren in huis, is het altijd de vraag of je die werken zelf kan en wil doen, of dat je beter een bouwfirma kan inhuren. Het antwoord op die vraag is eigenlijk eenvoudig: kies wat je het minste stress bezorgt.

Hou je van verbouwen en ben je best handig? Top, dan kan je zelf aan de slag. Bescherm jezelf wel tijdens de werken met stevige beroepskledij en Grisport werkschoenen. Ben je echt niet handig? Bespaar jezelf de last en de stress en huur gewoon iemand in die het werk voor jou kan doen.

Wat te doen met een lage zolderkamer?

Veel mensen laten zich tegenhouden door een lage zoldering. Ze laten de ruimte voor wat het is. Toch kan je best wel wat doen met een afgewerkte zoldering. Je kan bijvoorbeeld het plafond van een of meerdere slaapkamers opentrekken tot in de nok, waardoor je een kamer met een mezzanine creëert.

Die mezzanine kan je dan weer op verschillende manieren gebruiken. Wanneer je kleine slaapkamers hebt, kunnen je kinderen echt baat hebben bij wat extra ruimte. Door hun bed op de mezzanine te plaatsen, hou je de kamer zelf vrij voor een bureau. Zijn de kinderen al het huis uit? Dan is die mezzanine een uitstekende plaats voor logeerpartijtjes met je kleinkinderen.

zolder vliering slaapkamer

Bekijk ook:
Kleine zolder slaapkamer met schuin dak
Verbouwde slaapkamer suite op zolder

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.