Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

inloopkast op zolder
Inloopkast inspiratie

Inloopkast op zolder: tips, ideeën en inspiratie


Wil jij een inloopkast op zolder inrichten? Creëer jouw ideale inloopkast met onze praktische tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden!

Droom je van een plek waar je niet alleen je kleding netjes kunt opbergen, maar ook een ruimte waar je kunt genieten van het uitzoeken van je outfits? Dan is het inrichten van een inloopkast op zolder de perfecte oplossing! Of je nu beschikt over een bescheiden zolder of een zee van ruimte onder de nok van je dak, met de juiste tips en creatieve ideeën tover je deze vaak ondergewaardeerde ruimte om tot een persoonlijke inloopkast.

Van het efficiënt benutten van elke vierkante meter in een kleine zolder tot het maximaliseren van de potentie van een ruime zolder, in dit artikel delen we praktische tips, inspirerende ideeën, en voorbeelden die je zullen helpen jouw droom inloopkast te realiseren. Of het nu gaat om een zolderinrichting vanaf nul of het omtoveren van een bestaande zolderslaapkamer, laat je inspireren om van jouw zolder de inloopkast van je dromen te maken.

1. Goede isolatie en ventilatie

Een essentiële eerste stap bij het inrichten van een inloopkast op zolder is het zorgen voor goede isolatie en waterdichtheid. Goede ventilatie is cruciaal om meerdere redenen: het voorkomt dat de lucht muf wordt en dat kleding en andere opgeslagen items een onaangename geur krijgen. Frisse lucht houdt je spullen in optimale staat. Als kleding eenmaal de geur van vochtigheid of schimmel heeft opgepikt, is het bijna onmogelijk om deze weer kwijt te raken. Zorg dus voor een effectief ventilatiesysteem om je inloopkast fris en vrij van vocht te houden

Voor een effectieve isolatie, overweeg het gebruik van hoogwaardig isolatiemateriaal zoals steenwol of PIR-platen aan de binnenkant van het dak en de muren. Dit houdt niet alleen de warmte in de winter binnen en de hitte in de zomer buiten, maar helpt ook tegen vochtproblemen, een veelvoorkomend issue op zolders. Wat betreft ventilatie, is het installeren van mechanische ventilatiesystemen of het plaatsen van ventilatieroosters essentieel. Deze maatregelen zorgen voor een constante aanvoer van frisse lucht, waardoor je kleding en accessoires niet muf worden. Een goed geïsoleerde en geventileerde zolderkamer biedt de ideale omstandigheden voor een inloopkast, waarbij je spullen beschermd blijven tegen temperatuurschommelingen en vocht.

Met dakramen creëer je ook een optie om de inloopkast op zolder op een natuurlijke manier te ventileren. Deze kleine strakke inloopkast is ingericht door The Loft Room | Bron: The-loftroom.com

Met dakramen creëer je ook een optie om de inloopkast op zolder op een natuurlijke manier te ventileren. Deze kleine strakke inloopkast is ingericht door The Loft Room, waar gekozen is voor een combinatie van open kasten, ladekasten onder de schuine wand en open planken voor het opbergen van schoenen. | Bron: The-loftroom.com

2. Omarm de charmante details

Het bijzondere van de zolder, is dat het vaak prachtige details bevat, zoals de houten balken aan het plafond en de schuine wanden. Hoewel ze praktisch gezien niet ideaal zijn, is het een goed idee om deze details te omarmen in plaats van deze als obstakels te zien. Deze unieke kenmerken bieden een kans om creativiteit en persoonlijkheid in je inloopkast te brengen. Gebruik de schuine wanden voor op maat gemaakte opbergoplossingen, zoals ingebouwde kasten of planken die perfect in de ruimte passen. Dit niet alleen maximaliseert de opbergruimte, maar voegt ook een visueel interessant element toe aan de kast.

De houten balken kunnen een rustieke of industriële sfeer aan de ruimte geven, afhankelijk van hoe je ze in je ontwerp integreert. Overweeg om de balken in hun natuurlijke staat te laten voor een authentieke uitstraling, of schilder ze in een contrasterende kleur voor een moderne twist. Bovendien kunnen deze balken functioneel worden gebruikt, bijvoorbeeld als basis voor verlichtingsarmaturen of als een unieke manier om kledingstukken op te hangen.

Door deze architectonische eigenaardigheden te benutten, transformeer je de zolder in een unieke en persoonlijke ruimte die meer is dan alleen een plek om kleding op te bergen. Het wordt een boeiend deel van je huis dat je persoonlijke stijl en creativiteit weerspiegelt, terwijl het tegelijkertijd een praktische functie vervult. Het omarmen van de charme van je zolder, met al zijn unieke details, maakt van je inloopkast een ware blikvanger en een plek waar je graag tijd doorbrengt.

inloopkast op zolder houten balken

Deze super mooie inloopkast op zolder is onderdeel van een luxe project van Handelsmann + Khaw, waar de rustiek balken aan het plafond een fantastisch contrast vormen met de strakke witte muren en chique op maat gemaakte kasten | Bron: handelsmannkhaw.com | Fotografie: Felix Forest

3. Creëer natuurlijke lichtinval met een dakkapel of dakramen

Een van de beste manieren om je inloopkast op zolder te transformeren, is door het creëren van natuurlijke lichtinval. Dakramen of een dakkapel kunnen hierbij een significante rol spelen. Niet alleen zorgen ze voor een overvloed aan daglicht, wat de ruimte groter en uitnodigender maakt, maar ze bieden ook de mogelijkheid om te genieten van het uitzicht, wat de algehele sfeer van de kamer verbetert.

De kosten voor het installeren van dakramen variëren afhankelijk van de grootte, het type glas en of je kiest voor handmatige of elektrische bediening. Gemiddeld kun je denken aan een bedrag tussen de €500 en €1.500 per dakraam, inclusief installatie. Een dakkapel is een grotere investering, maar biedt ook meer ruimte en mogelijkheden voor maatwerk. Voor een standaard dakkapel beginnen de prijzen rond de €3.000 en kunnen oplopen tot €9.000 of meer, afhankelijk van de afmetingen, materialen en afwerking.

Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen de kosten en de toegevoegde waarde voor jouw inloopkast. Naast het esthetische aspect, kan natuurlijk licht helpen bij het beter selecteren van kleding door kleuren realistischer weer te geven. Bovendien draagt het bij aan een betere energie-efficiëntie door minder afhankelijkheid van kunstlicht. Overweeg de opties zorgvuldig en kies wat het beste past bij jouw behoeften en budget om een lichte, luchtige en functionele inloopkast te creëren.

Bij Urban Wardrobes vonden we deze mooie zolder inloopkast, waar een groot dakraam de ruimte voorziet van een fijne lichtinval. Alle wanden zijn ingericht met moderne op maat gemaakte kasten. | Bron: Urbanwardrobes.co.uk

Bij Urban Wardrobes vonden we deze mooie zolder inloopkast, waar een groot dakraam de ruimte voorziet van een fijne lichtinval. Alle wanden zijn ingericht met moderne op maat gemaakte kasten. | Bron: Urbanwardrobes.co.uk

4. Maak goed gebruik van de ruimte onder de schuine wanden

De schuine wanden van een zolder bieden unieke mogelijkheden voor het inrichten van je inloopkast. Deze ruimtes, die vaak ongebruikt blijven, kunnen met een beetje creativiteit worden getransformeerd tot waardevolle opbergplekken. Denk aan het plaatsen van lage kasten, planken of kledingroedes die aansluiten bij de hoek van het dak. Dit biedt niet alleen een oplossing voor het opbergen van kleding en accessoires, maar draagt ook bij aan het esthetisch benutten van elke centimeter van je zolder.

Planken zijn ideaal voor het ordenen van schoenen, hoeden en andere accessoires, terwijl kledingroedes uitstekend gebruikt kunnen worden voor het hangen van items die minder ruimte vereisen. Overweeg ook het gebruik van manden of dozen voor extra opbergruimte op de vloer onder de laagste delen van de schuine wanden, perfect voor het bewaren van seizoensgebonden kleding of linnengoed.

Deze oplossingen maken het mogelijk om zonder ingrijpende aanpassingen een functionele en georganiseerde inloopkast te creëren. Het slim inzetten van eenvoudige opbergoplossingen zorgt ervoor dat je de beschikbare ruimte onder de schuine wanden optimaal benut, terwijl je tevens de esthetiek van je zolderkamer behoudt.

zolder inloopkast wandplanken schoenen

Dit is de mooie zolder inloopkast van Karen, die een enorme schoenencollectie heeft, met meer dan 100 paar schoenen. Ze heeft de ruimte onder de schuine wanden heel goed benut. Naast kledingroedes, heeft ze aan de buitenmuur open wandplanken gemonteerd voor het opbergen van haar schoenen. Zelfs de ruimte boven het raam is goed benut. | Elledecoration.se | Fotografie: Jonas Ingerstedt

5. Overweeg op maat gemaakte kasten om alle centimeters te benutten

Het realiseren van een inloopkast op zolder komt met zijn eigen set uitdagingen, vooral wanneer je te maken hebt met beperkte ruimte of ongebruikelijke hoeken. Dit is waar op maat gemaakte kasten hun waarde bewijzen. Door kasten specifiek voor jouw ruimte te laten ontwerpen en bouwen, kun je elke centimeter optimaal benutten. Op maat gemaakte kasten kunnen worden aangepast aan schuine daken, hoekige ruimtes en zelfs rond bestaande structurele elementen zoals balken of leidingen.

Deze benadering stelt je in staat om de indeling van je inloopkast volledig te personaliseren, van de hoogte en breedte van de kasten tot de indeling van planken, lades en roedes. Je kunt ook beslissen over de afwerking en de stijl, zodat deze naadloos aansluit bij de rest van je interieur. Hoewel de kosten voor op maat gemaakte kasten hoger kunnen zijn dan voor standaardoplossingen, is de investering de moeite waard voor de efficiëntie, het gebruiksgemak en de esthetische waarde die ze toevoegen aan je zolderkamer.

Het belangrijkste voordeel van op maat gemaakte kasten is dat ze je in staat stellen om creatief om te gaan met opbergoplossingen. Denk aan speciale compartimenten voor sieraden, uitschuifbare schoenenrekken of verborgen opbergruimtes voor seizoensgebonden kleding. Met een goed doordacht ontwerp kun je een inloopkast creëren die niet alleen je ruimte maximaliseert, maar ook een genot is om dagelijks te gebruiken.

Ruime inloopkast met master bedroom op zolder

Fotografie: Jim Stephenson

Deze mooie inloopkast heb ik gevonden in de portfolio van interieur- en architectenbureau A Small Studio. Zij hadden de opdracht gekregen om de zolderverdieping te renoveren van een Victoriaanse woning gelegen in Londen. De woning heeft in totaal drie woonlagen. Op de begane grond is de woonkamer en de keuken ingericht, terwijl de slaapkamers en de gezamenlijke badkamer te vinden zijn op de eerste verdieping. De zolderverdieping moest een grote suite worden met de master bedroom, badkamer en suite én een hele ruime inloopkast.

Vanuit de nieuw ontworpen strakke trap kom je als eerst terecht in de inloopkast. Daar vanuit heb je toegang tot de badkamer en suite, de master en bedroom. Alle ruimtes zijn dus in open verbinding met elkaar. Aan de achterzijde, waar de badkamer, de trap en de leeshoek ingericht zijn, zijn drie grote dakkapellen gerealiseerd. Op die manier is er veel meer licht en ruimte bij gekomen. Aan de voorzijde, waar de master bedroom en de inloopkast te vinden zijn, zijn een aantal grote dakramen geplaatst. Dus die zijn ook voorzien van heel veel natuurlijk licht.

De inloopkast is ruim en is daarom ook verdeeld in meerdere gedeeltes. Omdat je er te maken hebt met de schuine wanden, zijn alle kasten volledig op maat gemaakt. Grote kasten met kledingroedes zijn afgewisseld met kleinere vakken en grote ladekasten. Alle hoeken en wanden zijn dus optimaal benut. De kasten zijn afgewerkt met strakke witte deuren met houten randen en houten deurgrepen.

Fotografie: Jim Stephenson

6. Plaats spiegels strategisch voor functionaliteit en ruimtelijkheid

Het strategisch plaatsen van spiegels kan een wereld van verschil maken in je inloopkast op zolder. Niet alleen zijn spiegels essentieel om je outfits te beoordelen, ze kunnen ook bijdragen aan het gevoel van ruimtelijkheid en de algehele lichtinval in de kamer verbeteren. Door spiegels tegenover een raam of lichtbron te plaatsen, reflecteren ze het natuurlijke licht en verspreiden dit door de hele ruimte, waardoor je inloopkast lichter en uitnodigender wordt.

Grote, volledige lengte spiegels zijn ideaal voor het passen en beoordelen van outfits, terwijl kleinere spiegels gebruikt kunnen worden voor het aanbrengen van make-up of het stylen van je haar. Overweeg ook het gebruik van spiegeldeuren op kasten om de functionaliteit te verhogen zonder extra ruimte in beslag te nemen. Dit is een slimme manier om het nut van opbergruimtes te combineren met de praktische behoeften van een inloopkast.

Daarnaast kunnen spiegels helpen bij het visueel vergroten van de ruimte, wat vooral nuttig is op zolders waar de vierkante meters beperkt zijn. Een goed geplaatste spiegel kan de illusie wekken van een grotere kamer en zo een open en luchtig gevoel creëren. Bij het kiezen van de locatie voor je spiegels, houd rekening met zowel de functionaliteit als het esthetische effect om zo de beste uitkomst voor je inloopkast te realiseren.

Dit is de mooie zolder inloopkast van Karen. Een grote spiegel is strategisch geplaatst tegenover het raam, waar het licht vanuit het raam door de hele ruimte wordt weerkaatst. | Bron: Elledecoration.se | Fotografie: Jonas Ingerstedt

Karen heeft een grote spiegel strategisch geplaatst tegenover het raam, waar het licht vanuit het raam door de hele ruimte wordt weerkaatst. Onder de schuine wanden zijn kledingroedes over de hele ruimte gemonteerd. Het gebruik van allemaal dezelfde witte kledinghangers zorgt voor een rustige uniforme look. | Bron: Elledecoration.se | Fotografie: Jonas Ingerstedt

7. Overweeg alternatieve oplossingen voor scharnierdeuren om ruimte te besparen

Op een kleine zolder is elke vierkante centimeter kostbaar, en traditionele scharnierdeuren kunnen meer ruimte in beslag nemen dan je lief is. Een slimme manier om dit probleem aan te pakken en tegelijkertijd je inloopkast functioneel en stijlvol te houden, is door te kiezen voor alternatieve deuroplossingen. Schuifdeuren of vouwdeuren zijn een uitstekende optie; ze besparen ruimte en voegen een modern element toe aan je inloopkast. Ze glijden gemakkelijk open en dicht langs een rail, wat betekent dat je geen rekening hoeft te houden met de draairuimte die nodig is voor traditionele deuren.

Een andere optie zijn gordijnen. Ze bieden niet alleen een zachte, textuurrijke look die de sfeer van je inloopkast kan verrijken, maar zijn ook uiterst praktisch in ruimtes waar elke centimeter telt. Gordijnen kunnen van vloer tot plafond reiken, waardoor ze een dramatisch effect geven en tegelijkertijd de flexibiliteit bieden om de opbergruimte volledig te onthullen of te verbergen.

Open kasten zijn ook een overweging waard, vooral als je een minimalistische benadering prefereert en je kleding en accessoires deel wilt laten uitmaken van de kamerdecoratie. Deze optie elimineert de noodzaak voor deuren helemaal en zorgt voor een onmiddellijke toegang tot je spullen. Echter, het vereist wel een georganiseerde benadering om rommeligheid te voorkomen.

Het kiezen van de juiste deuroplossing voor je inloopkast op zolder hangt af van je persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en de gewenste esthetiek. Door creatief te zijn met deze opties, kun je een ruimte creëren die zowel mooi als functioneel is, zonder in te boeten op de beschikbare ruimte.

Onder de schuine wand in deze kleine zolder is een maatkast gerealiseerd met ruimtebesparende vouwdeuren.

Onder de schuine wand in deze kleine zolder is een maatkast gerealiseerd met ruimtebesparende vouwdeuren.

Vragen?

We hopen dat je wat hebt aan onze tips, ideeën en dat je geïnspireerd bent geraakt door de mooie voorbeelden. Heel veel succes met de inrichting van jouw inloopkast. Heb jij ervaring met zo’n project of heb je verder nog vragen? Laat gerust een reactie achter of neem contact met ons op via het contactformulier.

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

3 Comments

 • Reply
  Manika
  30 september 2013 at 22:13

  Wat ziet dit er stijlvol uit!!! Geweldig idee om het te combineren met dit mooie behang. Waar kan je dit behang kopen? Ik zou ook zo’n inloopkast willen bij ons op zolder.

  Ik hoor het graag!

  Mvg Manika

  • Reply
   Manfung
   1 oktober 2013 at 10:46

   Hoi Manika,
   Cool he? Ik heb alleen geen idee waar je dit behang kan kopen, maar ik denk dat er voldoende alternatieven zijn. Zo’n inloopkast is een heel goed idee om echt iets leuks van je zolder te maken, die vaak onbenut wordt. Wat doe jij nu met jouw zolder?
   Groetjes,
   Manfung

 • Reply
  4x tips voor je eigen walk-in closet - INTERIOR JUNKIE
  22 januari 2015 at 15:00

  […] Ikea + Inrichting Huis. 2. NizzyLikes. 3. Diy Network. 4. A-Musthave. 5. Pinterest. 6. Harmsen interieur. 7. onbekend. 8. […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.