Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

6x Ideeën wat je kunt doen met een oude houten vloer


Overweeg je de oude houten vloer in je nieuwe huis te vervangen? Zonde! We hebben een aantal leuke en unieke ideeën op een rijtje gezet die je wellicht op andere gedachte kunnen brengen.

Veel mensen denken erover na om de oude houten vloer in de nieuwe woning te vervangen? Hoewel we heel goed begrijpen waarom, kan het tóch een goed idee zijn om er nog eens goed over na te denken. Een nieuwe vloer leggen is niet alleen erg duur – Oude houten vloeren dragen een geschiedenis met zich mee en bezitten een unieke charme die met een beetje creativiteit en inspanning volledig tot hun recht kunnen komen.

In dit blogartikel delen we zes inspirerende ideeën die de potentie van je oude houten vloer opnieuw onthullen. Van een eenvoudige opknapbeurt tot het combineren van stijlen met moderne materialen.

1. Behandelen

Houten vloeren bieden veel voordelen, zowel esthetisch als praktisch. Één van de grootste voordelen is de duurzaamheid – Een kwalitatieve houten vloer kan een leven lang mee. Misschien ziet de oude houten vloer er in je nieuwe huis er op dit moment niet zo mooi uit, maar met de juiste behandeling kan je het weer als nieuw eruit laten zien.

Zelfs als de vloer beschadigd zijn, zijn er mogelijkheden om het te repareren. Krassen, spleten en scheuren kunnen behandeld worden, waardoor ze zo goed als niet meer zichtbaar zijn.

Met een beetje handigheid, de juiste gereedschappen en een goede stappenplan, zou je er een DIY project van kunnen maken. Wil je echter voor een kwalitatieve parketvloer reparatie gaan, dan raden we aan om op zoek te gaan naar een betrouwbare specialist, die jarenlang ervaring heeft. Van Houdt bijvoorbeeld is al meer dan 30 jaar dé specialist in het renoveren van parketvloeren. Kijk op Vanhoudtvloeren.nl voor meer informatie.

Deze lichte oude visgraat houten vloer ziet er weer als nieuw uit.

Deze lichte oude visgraat houten vloer ziet er weer als nieuw uit.

2. Aanhelen

Een veel voorkomende reden om de houten vloer te vervangen, is omdat de vloer niet doorloopt naar een aangrenzende ruimte. Denk bijvoorbeeld omdat je een muur hebt verwijderd, voor het creëren van een open keuken, waardoor er een stuk zonder vloer komt te liggen. Of bijvoorbeeld omdat je een aanbouw wilt realiseren aan de woonkamer.

Veel mensen neigen al snel om de vloer te verwijderen, zodat er een nieuwe vloer gelegd kan worden in de volledige ruimte. Maar dit probleem zou je dus ook kunnen oplossing door de vloer aan te helen – Oftewel het uitbreiden van de bestaande vloer.

Door de oude houten vloer uit te tanden, kan de nieuwe vloer mooi doorgelegd worden, waardoor het patroon mooi en naadloos doorloopt. Het mooiste resultaat is wel om de oude houten vloer ook opnieuw te behandelen en eventueel te repareren.

Het kan overigens ook verrassend mooi zijn om te kiezen voor een ander legpatroon, of de planken naar een andere richting te leggen.

Een oude houten vloer kan je op een hele mooie manier uitbreiden, zoals hier te zien van de woonkamer naar de keuken.

Een oude houten vloer kan je op een hele mooie manier uitbreiden, zoals hier te zien van de woonkamer naar de keuken.

3. Verven in een dekkende kleur

In plaats van de oude houten vloer alleen te behandelen en te lakken of te oliën, kan je ook kiezen voor een dekkende kleur. Door de houten vloer te verven met een dekkende kleur, kan je een interieur een hele andere uitstraling creëren. Wit en grijs zijn de populairste kleuren, maar in principe kan je kiezen uit elke gewenste kleur.

Een Scandinavisch wit interieur met een wit geverfde houten vloer.

Een Scandinavisch wit interieur met een wit geverfde houten vloer.

4. Plinten verven

Plinten hebben een beschermende en dekkende functie voor de vloer en de wanden. Daarnaast kunnen plinten ook een hele grote impact hebben op de sfeer en uitstraling van een ruimte. Bij een oude houten vloer is de kans groot dat de plinten beschadigd zijn. Door alleen deze opnieuw te verven, zorg je ervoor dat de vloer veel mooier en netter wordt.

In deze mooie eethoek, met een oude houten vloer, zijn zowel de plinten als de lambrisering opnieuw geverfd, evenals de wanden.

In deze mooie eethoek, met een oude houten vloer, zijn zowel de plinten als de lambrisering opnieuw geverfd, evenals de wanden.

5. Combineren met een andere vloer

We hebben het hierboven gehad over het aanhelen van de oude houten vloer met een nieuwe houten vloer. Wat ook heel mooi kan zijn is dat je voor de aanheling kiest voor een ander soort vloer. Omdat hout veelzijdig is, past het bij heel veel verschillende soorten vloeren, zoals een gietvloer, tegels, marmer of travertin. Je zult versteld staan hoe mooi, chic of stoer sommige combinaties zijn.

Studio M17 koos voor dit stijlvolle moderne interieur voor een combinatie van een licht gietvloer met een lichte eiken houten vloer.

Studio M17 koos voor dit stijlvolle moderne interieur voor een combinatie van een licht gietvloer met een lichte eiken houten vloer.

6. Vintage look

Een oude houten vloer heeft natuurlijk ook een bepaalde charme. Niet voor niets kiezen heel veel mensen er soms zelfs voor om een antieke vloer nieuw te laten leggen – Vloeren die gehaald zijn uit oude woningen, kerken, kloosters en kastelen. Juist de oneffenheden spreken de mensen aan, door ze een verhaal hebben en karakter geven aan een interieur.

Wat we willen zeggen, is dat je de oude houten vloer in je nieuwe woning dus juist ook kan omarmen. Door het te combineren met de juiste materialen en kleuren, past dit idee bij verschillende interieurstijlen – Van stoer industrieel tot rustiek landelijk en vintage chic.

De prachtige oude visgraat houten vloer geeft dit interieur heel veel sfeer en karakter. | Bron: Fantasticfrank.se

De prachtige oude visgraat houten vloer geeft dit interieur heel veel sfeer en karakter. | Bron: Fantasticfrank.se

Vragen?

We zijn erg benieuwd of je op nieuwe inzichten bent gekomen door deze ideeen. Heb je verder nog vragen, of wil jij jouw ervaring delen met onze lezers? Laat een reactie achter onderaan deze pagina, of stuur een berichtje naar ons via het contactformulier.

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.