Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Zolder inrichten? 8x Tips!


Wil jij jouw zolder inrichten, zodat je deze super bijzondere ruimte optimaal kunt gebruiken? De zolderkamer is in veel op zichten anders dan alle andere ‘normale’ kamers in huis. Niet alleen heb je vaak te maken met ongebruikelijke hoeken, schuine wanden en daken, je moet ook rekening houden met aspecten zoals isolatie en licht. Maar als je het goed aanpakt, dan kan het een super mooie en magische ruimte worden – of het nou gaat om een slaapkamer, woonkamer, kinderkamer, kantoor, badkamer of speelkamer. Lees onze handige tips en raak geïnspireerd door alle leuke zolder ideeën en inspiratie voorbeelden!

De zolder is de bovenste verdieping van een huis, die zich kenmerkt met een puntdak. De bovenste verdiepingen van woningen met een plat dak worden over het algemeen geen zolders genoemd. Vroeger waren zolderruimtes donkere, koude en vieze ruimtes, waar je zelfs regelmatig met ongedierte te maken had zoals spinnen en muizen. Hierdoor werden zolders vooral gebruikt als een soort opslagplaats voor oude dozen, en spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt…rommel dus.

Dit is gelukkig niet langer het geval – zolders zijn tegenwoordig geweldige ruimtes die mensen verbouwen tot de mooiste slaapkamers, kinderkamers, werkplekken en speelkamers. Juist dankzij het puntdak, vaak gepaard met stoere rustieke houten balken, zijn veel zolders vaak zelfs dé mooiste ruimte in huis. Maar voordat het zover is, moet er vaak heel wat gebeuren. Om je goed op weg te helpen met het inrichten van jouw zolder, vind je hieronder handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden.

Dit kleine zolder appartement is ingericht met zachte kleuren en een selectie van mooie meubels en decoratie. Klik hier voor de hele binnenkijker.

Dit kleine zolder appartement is ingericht met zachte kleuren en een selectie van mooie meubels en decoratie. Klik hier voor de hele binnenkijker.

1. Isolatie

Of je nou je zolder wilt inrichten als slaapkamer, speelkamer, thuiskantoor, kinderkamer of badkamer, het is altijd een goed idee om de kamer goed te isoleren. Het is namelijk dé manier om een aangename en comfortabele temperatuur te creëren op zolder. Zelfs als je de zolder alleen gebruikt als opslagruimte, is zolderisolatie de moeite waard. Warmte stijgt van nature op. Dit betekent dat een groot deel van de warmte in huis via het dak op zolder ontsnapt. Met behulp van zolderisolatie in de vorm van dakisolatie of vloerisolatie, zorg je ervoor dat dat dit warmteverlies tot een minimum beperkt wordt. Hiermee bespaar je niet alleen heel veel op je energierekening, het is ook nog eens veel beter voor het milieu.

2. Licht

Vroeger waren de meeste zolders erg donker, vanwege het ontbreken van ramen. Hierdoor waren zolders niet heel uitnodigend. Dit probleem kan je eenvoudig oplossen met behulp van lichtoplossingen in de vorm van een dakraam of dakkapel. Een dakraam zorgt er niet alleen voor dat je profiteert van natuurlijke lichtinval, je kunt het raam ook open zetten, waardoor je ook van frisse lucht kunt genieten op zolder. Je kan al een Velux dakraam kopen vanaf €332,- inclusief btw. Wel moet je nog rekening houden met montagekosten. Ben je een beetje handig, dan zou je het dakraam ook zelf kunnen plaatsen. Wil je naast licht en frisse lucht ook meer oppervlakte creëren? Dan kan een dakkapel de oplossing zijn.

zolder inrichten - Deze zolder badkamer is super licht geworden dankzij de twee Velux dakramen naast elkaar

Deze zolder badkamer is super licht geworden dankzij de twee Velux dakramen naast elkaar

3. Knieschot opbergruimte

Een knieschot is een muurtje dat je vindt bij een hellend dak, dat evenwijdig aan de muurplaat wordt aangebracht. Hierdoor zie je de scherpe punt niet meer tussen het dak en de vloer. De ruimte tussen de muurplaat en het knieschot wordt soms onbenut gelaten, maar de beste tip die je kunt krijgen is om die ruimte te gebruiken voor het creëren van opbergruimte. Er zijn heel veel leuke ideeën die je kunt vinden om een inbouwkast in de schuine wand te maken.

zolder inrichten tips - Knieschot opbergruimte op z'n best in de vorm van op maat gemaakte kasten.

Knieschot opbergruimte op z’n best in de vorm van op maat gemaakte kasten.

4. Slimme inrichting

Door de aanwezigheid van een puntdak met schuine wanden, heb je op zolder vrijwel altijd te maken met gedeeltes waar je niet kunt lopen, of waar je geen grote hoge kast kunt plaatsen. Dit betekent echter niet dat dit loze ruimtes zijn. Sterker nog, deze ruimtes kan je op verschillende manieren heel goed benutten. Wil je bijvoorbeeld een slaapkamer op zolder inrichten, dan zou je er je bed kunnen plaatsen. De plek onder een schuine wand kan ook heel geschikt zijn om er een werkplek in te richten, vooral als je het combineert met een dakraam erboven, zodat je er ook genoeg lichtinval hebt. Daarnaast kan je natuurlijk op zoek gaan naar kasten en rekken met een bepaalde hoogte die wel mooi passen onder het hellende dak. Wil je de ruimte optimaal benutten? Overweeg dan op maat gemaakte kasten te laten maken.

Interieur- en architectenbureau A Small Studio creëerde een slaapkamer met inloopkast met inbouwkasten op maat op deze zolder. Klik hier voor meer foto's.

Interieur- en architectenbureau A Small Studio creëerde een slaapkamer met inloopkast met inbouwkasten op maat op deze zolder. Klik hier voor meer foto’s.

5. Airco

Omdat de zolder zich direct onder het dak bevindt, waar de zon de hele dag op schijnt, kan het hier erg warm worden. Vooral in de zomer, als je bijvoorbeeld te maken hebt met temperaturen van boven de 30 graden, is het geen aangename plek. Als je een zolderslaapkamer gaat inrichten, kan het daarom de moeite waard zijn om een airco te installeren.

6. Bereikbaarheid

In nieuwbouwwoningen zijn de meeste zolders voorzien van een vaste trap. Woon je in een wat oudere woning, dan bestaat er kans dat je een uittrektrap hebt. Vooral als je van plan bent om je zolder in te richten als een ruimte die je vaak gebruikt, zoals een slaapkamer, badkamer, kinderkamer of speelkamer, dan is het aan te raden om een vaste trap te laten maken. Op die manier zorg je ervoor dat je een goede bereikbaarheid hebt naar de zolder, en zorg je er ook voor dat het een stuk veiliger is voor kinderen. In sommige gevallen kan het de moeite waard zijn om de trap te verplaatsen, zodat je een betere indeling kunt maken op zolder.

7. Open trap dichtmaken

Veel zolders zijn zó groot dat je er meerdere kamers of ruimtes kunt inrichten, met een overloop waar je toegang krijgt tot de verschillende zolderkamers. Wil je echter de zolder als één ruimte gebruiken, bijvoorbeeld als een grote speelkamer of master bedroom met badkamer ensuite, dan kan het een goed idee zijn om de open trap dicht te maken. Op die manier zorg je er niet alleen voor dat je privacy hebt op zolder, maar je zult ook minder geluidsoverlast krijgen. Dit laatste werkt natuurlijk naar beide kanten toe.

De open trap hebben ze op deze zolder heel stoer dicht gemaakt met een stalen deur met glas.

De open trap hebben ze op deze zolder heel stoer dichtgemaakt met een stalen deur met glas.

8. Cv-ketel wegwerken

De zolder is vaak ook een plek in huis waar de installaties worden geplaatst, waaronder de Cv-ketel en de boiler. Omdat dit een lelijk aanzicht is, kan het een goed idee zijn om de Cv-ketel weg te werken met een ombouw. Belangrijk hierbij is dat je dit op een correcte manier doet. Zo is dit alleen mogelijk als je een gesloten Cv-ketel hebt, moet je zorgen voor voldoende ventilatie en is het van belang om er rekening mee te houden dat je toegang blijft hebben voor onderhoud.

zolder inrichten cv ketel wegwerken

De CV ketel op deze zolder is stoer weggewerkt met een ombouw van steigerhouten planken

Bekijk ook:
Kleine zolder slaapkamer met schuin dak
Verbouwde slaapkamer suite op zolder
15x Mooiste slaapkamers op zolder

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.