Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

wasdroger kopen op letten
Wooninspiratie

Wasdroger kopen? Hier moet je op letten!


Wil je een nieuwe wasdroger kopen, omdat je oude kapot is? Of vind je het tóch wel zo handig om naast het handmatig drogen in de lucht ook een wasdroger te hebben? Hoe dan ook, een was droger kopen doe je niet elke week. Of je in het verleden wel eens een wasdroger had gekocht of niet – lees eerst deze gids, met de tips en punten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasdroger!

Een wasdroger kopen kan een grote investering zijn, en omdat er zoveel verschillende soorten wasdrogers verkrijgbaar zijn, is het best een uitdaging om de beste wasdroger voor jou en jouw gezin te kopen. Naast de verschillende bekende en minder bekende merken, zijn er ook heel veel andere aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasdroger:

 1. Het type wasdroger: warmtepompdroger, condensdroger of afvoerdroger;
 2. Prijs;
 3. Formaat;
 4. Capaciteit;
 5. Verbruik;
 6. Droogtijd;
 7. Droogprogramma’s;
 8. Andere functies om te overwegen.

1. Het type wasdroger: warmtepompdroger, condensdroger of afvoerdroger

Bij het kopen van een nieuwe wasdroger is het belangrijk om te weten dat er drie verschillende soorten wasdrogers zijn, namelijk de warmtepompdroger, condensdroger en afvoerdroger. Hieronder kan je lezen wat de verschillen zijn:

Warmtepompdroger

De warmtepomp droger is de meest energiezuinige type wasdroger, vergeleken met condesndrogers en afvoerdrogers. Dit is te danken aan de manier waarop een warmtepompdroger werkt, waarbij de warme lucht in de trommel wordt geblazen en hergebruikt wordt door de ingebouwde warmtepomp. Daarnaast is het mogelijk om de warmtepompdroger op dezelfde groep aan te sluiten als de wasmachine. De afvoer van het water gebeurt via een condensbak of waterafvoerpijp. Jaarlijks kan je tot 75 euro besparen op je energierekening. Hoewel ze duurder zijn om te kopen, verdien je de aanschafprijs dus binnen een paar jaar terug. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar natuurlijk ook voor het milieu! Een klein nadeel is dat de was minder snel droogt door de lagere temperatuur.

Condensdroger

Een condensdroger kan je op elke plek in huis plaatsten als je wilt. Je hebt namelijk geen luchtafvoer naar buiten nodig. Daarom zijn ze een goede optie voor appartementen. Het vocht wordt in de lucht gecondenseerd – sommige modellen hebben een condensbak die na elke lading handmatig moet worden geleegd, terwijl sommige hebben een slang hebben die het water automatisch afvoert naar het riool. Drogen verhoogt de luchtvochtigheid, dus een goed geventileerde ruimte is nodig om schimmelvorming te voorkomen.

Afvoerdroger

Zoals de benaming al omschrijft wordt de warme en vochtige lucht van een afvoerdroger met een slang naar buiten afgevoerd. Naast een een opening naar buiten, heb je ook een speciale rooster nodig waarmee de afvoer van de lucht op de juiste manier geïnstalleerd kan worden. Omdat het op hoge temperatuur werkt, heb je een snelle droogtijd. Dit is echter minder goed voor je wasgoed. Over het algemeen zijn afvoerdrogers goedkoper en energiezuiniger dan condensdrogers.

wasdroger kopen aeg

2. Prijs

Net als alle soorten apparatuur in huis, zijn ook wasdrogers verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Zoals hierboven beschreven zijn warmtepompdrogers het duurst. De prijzen kunnen uiteenlopen van 500 – 1500 euro. Condensdrogers zijn goedkoper met een prijskaartje tussen 400 – 700 euro. En over het algemeen zijn afvoerdrogers het goedkoopst. Heb je accuut een nieuwe wasdroger nodig, omdat je oude wasdroger kapot is gegaan? Dan heb je minder tijd om uitgebreid onderzoek te doen. Een tip is om op vergelijking websites te kijken waar wasdrogers staan van verschillende webshops en websites – om de beste wasdroger aanbieding te scoren. Heb je wel meer tijd, en kan je bijvoorbeeld wachten met de aankoop? Dan kan het een goed idee zijn om te wachten op bepaalde dagen waarbij je korting kunt krijgen.

3. Formaat

Zorg ervoor dat je de ruimte goed opmeet waar je de wasdroger gaat plaatsen, of dat nou de badkamer is, de washok of keuken. Houd rekening met een extra ruimte van 2,5 cm rond alle zijkanten van de wasdroger voor luchtcirculatie, en een extra 15 cm diepte voor de deur aan de voorkant, en de ventilatieopeningen, kabels en slangaansluitingen aan de achterkant. Sommige drogers kunnen op de wasmachine worden gestapeld om ruimte te besparen.

4. Capaciteit

Je moet ook rekening houden met de maat vanuit het oogpunt van kledingcapaciteit – hoeveel je in elke lading wilt passen, bepaalt hoeveel kilo je droger qua maat moet hebben. Een grotere trommel droogt alles sneller, maar het stroomverbruik is ook hoger, dus het is belangrijk om een ​​wasdroger te kopen die groot genoeg is voor je behoeften, maar niet zo groot dat het energie verspilt. Houd er rekening mee dat je voor sneller drogen en minder kreuken minder niet je wasmachine helemaal volpropt.

Het is belangrijk op te merken dat de capaciteit van de wasdroger aangeeft hoeveel kilo droog wasgoed er in één keer in de wasdroger past. Dus als je een was van 8 kg (droog) rechtstreeks van de wasmachine naar de droger gaat, heb je minimaal een wasdroger van 8 kg nodig.

5. Verbruik

Zoals gezegd hebben wasdrogers hebben een erg hoog energieverbruik in vergelijking met andere apparatuur in huis, dus je moet zich hiervan bewust zijn voordat je een wasdroger koopt. Bij elke wasdroger wordt aangegeven hoe energiezuinig het is met een energielabel. Energielabel A+++ is het zuinigst, terwijl energielabel B het minst zuinig. Lees hier meer of energielabels van wasdrogers.

wasdroger energielabel

6. Droogtijd

De hoeveelheid tijd die een lading nodig heeft om te drogen hangt af van vele variabelen, waaronder de grootte van de trommel. Grotere trommels verplaatsen hete lucht efficiënter, wat resulteert in snellere droogcycli. Je kunt het proces ook versnellen door bij elke lading minder kledingstukken in te doen.

7. Droogprogramma’s

Verschillende wasdrogers hebben verschillende droogprogramma’s, dus het is belangrijk om na te denken over welke voor jou het belangrijkst zijn. Heb je een hekel aan strijken? Drogers met een uitgebreid wasprogramma geven je kleding met minder kreuken, en drogers met een stoomcyclus kunnen kleding een snelle stoomverversing geven door geurtjes en kreukels te verwijderen zonder water te gebruiken. Wasdroger met een delicaat programma reinigen de fijne stoffen zorgvuldig en beschermen je kostbare kledingstukken. Heb je kinderen of een hands-on baan? Drogers met een sanitaire cyclus elimineren bacteriën voor een gezonder huis. Wil je energie besparen? Wasdrogers met een eco-cyclus verbruiken minder energie om op de energierekening te besparen.

8. Overige functies

Naast bovenstaande punten hebben wasdrogers andere functies en eigenschappen die erg handig kunnen zijn:

 • Hoewel de meeste wasdrogers worden een pluisfilter hebben, kan het belangrijk zijn waar deze zich op in de droger bevindt. Drogers verwijderen pluisjes tijdens het gebruik, die worden opgeslagen in een filter aan de voor- of achterkant van het apparaat. Filters aan de voorzijde zijn gemakkelijker toegankelijk, vooral als je van plan bent de droger op een plank te plaatsen of aan een muur te bevestigen.
 • Anti-kreuk-technologie om het aantal kreukels te verminderen voor minder strijktijd
 • Timer om de wasdroger in te stellen om later te starten tijdens daluren.
 • Sneldroger droogt kleding sneller, zodat je niet lang hoeft te wachten tot de droger klaar is.

wasdroger kopen pluisfilter

9. Beste merken wasdrogers

Er zijn heel veel merken wasdrogers verkrijgbaar, zowel hele bekende als minder bekende merken. Daarnaast komen er elk jaar nieuwe wasdrogers op de markt. Daarom is het verstandig om testen te bekijken van onafhankelijke organisaties zoals de Consumentenbond. Uit de meest recente beste wasdroger test van 2022 waren AEG en Beko het beste uit de test gekomen voor warmtepompdrogers. Zanussi, Bosch en Siemens waren het beste uit de test gekomen voor condensdrogers.

Bekijk ook:
10x Leuke wasrek
Washok inspiratie
10x Wasmachine kast

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.