Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

vaatwasser inbouwen
Keuken inspiratie

Vaatwasser inbouwen doe je zo!


Een vaatwasser inbouwen is geen mega moeilijke klus. Het kan dus een goed idee zijn om de installatie helemaal zelf te doen. Daarmee kan je tot honderden euro’s besparen. Op deze pagina vind je een beknopte, maar erg handige handleiding die je als leidraad kunt gebruiken voor het inbouwen van jouw inbouw vaatwasser. Kijk snel verder!

Vaatwassers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en soorten. De belangrijkste keuze die je moet maken is of je een vrijstaande vaatwasser of een inbouw vaatwasser wilt kopen. Het voordeel van een vrijstaande vaatwasser is dat het erg mobiel is, waardoor je het heel eenvoudig mee kunt verhuizen naar je volgende woning. Het ziet er wel een stuk minder mooi uit dan een inbouw vaatwasser, vooral als je het vergelijkt met een volledig integreerbare inbouw vaatwasser die volledig weggewerkt met een klep of deur in dezelfde stijl en kleur als de keukenkasten. En ook een half integreerbare inbouw vaatwasser kan er super mooi en strak uitzien.

Van links naar rechts: half integreerbare inbouw vaatwasser, volledig integreerbare inbouw vaatwasser, vrijstaande vaatwasser.

Van links naar rechts: half integreerbare inbouw vaatwasser, volledig integreerbare inbouw vaatwasser, vrijstaande vaatwasser.

Een vaatwasser laten inbouwen door een professional kost gemiddeld tussen 100 – 250 euro voor arbeid en voorrijkosten. Deze kosten kan je eenvoudig besparen als je het zelf doet. Wil jij ook de vaatwasser inbouw zelf doen? Wij hebben een praktische handleiding voor je, onderverdeeld in het demonteren van de oude vaatwasser en het aansluiten van de nieuwe inbouw vaatwasser. Bekijk ook de handige installatie video!

1. Oude vaatwasser demonteren

 1. Koppel oude vaatwasser los – Schud je oude apparaat voorzichtig los en haal de stekker uit het stopcontact. Sluit je watertoevoer af en pak een emmer en een handdoek.
 2. Verwijder de waterslang – Haal de waterslang uit de achterkant van de vaatwasser en giet het resterende water uit de slag in de emmer.
 3. Verbinding van muur verwijderen – Gebruik een tang of een sleutel om het andere uiteinde van de waterslang van de muur te verwijderen. Leeg het resterende water uit de slang in de emmer.
 4. Verwijder de afvoerslang – Haal de afvoerslang uit de afvoerleiding onder of bij de gootsteen en giet het afvalwater weg.
 5. Sluit de waterleiding af – Plaats de afsluitschijf (een platte schijfvormige schroef) in de waterleiding om lekkage te voorkomen.

2. Nieuwe vaatwasser aansluiten

 1. Schakel de watertoevoer uit – Het belangrijkste is dat je zeker weet dat de nieuwe inbouw vaatwasser past. Voordat je er één koopt is het dus belangrijk dat je alles goed hebt opgemeten. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je toegang hebt tot een stroom-, water- en afvoerput. Als je een oude vaatwasser vervangt, dan zou dit allemaal al aanwezig moeten zijn. Draai vervolgens de watertoevoer dicht bij de kraan.
 2. Controle – Verwijder alle verpakkingen en neem de handleiding door, aangezien sommige merken en modellen kunnen verschillen. Controleer of het verbinding maakt met warm en koud water. Wat handig is, is om de vaatwasser op zijn kant te kantelen om het aansluiten te vergemakkelijken.
 3. Sluit de watertoevoerslang aan – De vaatwasser wordt geleverd met een slang, waarmee je de kraan kan aansluiten aan de vaatwasser. Schroef de slang op de watertoevoer, en zorg ervoor dat deze goed vastzit voordat je de kraan open zet.
 4. Afvoer aansluiten – Sluit de afvoerslang van de vaatwasser aan de afvoer.
 5. Controleer of de vaatwasser waterpas staat – Voordat je de vaatwasser op zijn plaats zet, moet je ervoor zorgen dat het waterpas staat door de voetjes aan de onderkant af te stellen en een waterpas te gebruiken. Als het waterpas staat en alle leidingen zijn aangesloten, kan je de vaatwasser op zijn plaats verplaatsen.
 6. Testen – Steek de stekker in het stopcontact en draai de watertoevoer open. Voer een testcyclus uit om te controleren of alles werkt zoals het hoort.
 7. Heb je gekozen voor een volledig integreerbare vaatwasser die je wilt afwerken met een deur of klep in stijl en kleur van je keukenkasten? Dan moet het paneel nog aan de voorkant van de vaatwasser gemonteerd worden.

Bekijk ook:
4x Keukenapparatuur trends 2020

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.