Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

statement piece interieur
Wooninspiratie

Hoe gebruik je een statement piece in je interieur?


In het artikel over de woontrends 2021 hebben we het gehad over het gebruiken van een statement piece in je interieur. In dit dit artikel gaan we verder in op deze trend. Wat is een statement piece (pronkstuk)? Hoe gebruik je een statement piece in een ruimte? En we delen handige tips aan de hand van mooie inspiratie voorbeelden van interieurs waar een statement piece wordt gebruikt.

Wat is en statement piece?

Een statement piece voegt karakter toe in een interieur – een pronkstuk met een wow-factor. Alles wat gewaagd en gedurfd is, kan worden aangemerkt als een statement piece. Iets kleurrijks, een opvallende meubelstuk, een mooi kunstwerk, of zelfs een hanglamp. Het kan ook een verzameling dingen zijn waar je van houdt, zoals vazen of borden in één kleur, kleurencombinaties of een interessant patroon. Functionaliteit is hierbij niet belangrijk. Een statement piece voegt persoonlijkheid en karakter toe aan een ruimte. Als je een pronkstuk wilt gebruiken in je interieur, zorg er dan voor dat het iets is dat echt weerspiegelt wie je bent.

Het pronkstuk hoeft niet altijd super aanwezig te zijn. Het belangrijkste om te overwegen, is dat het iets extra’s toevoegt aan je interieur.

statement piece fauteuil

Tip 1 – Beperk je in het aantal statement pieces

Als alles in je woonkamer een statement-piece is, dan heb je eigenlijk geen echte statement piece. Dit betekent niet dat je slechts een enkele pronkstuk in een ruimte kan hebben, maar zorg ervoor dat ze niet te dicht bij elkaar staan. Als je in de zithoek bijvoorbeeld een mooie kleurrijke bank hebt, zorg er dan voor dat het vloerkleed of de fauteuil meer neutraal is. Verderop in de eethoek, kan je gerust een statement kunstwerk aan de muur hangen.

Tip 2 – Het hoeft niet altijd heel groot te zijn

Een statement piece hoeft niet altijd heel groot te zijn. Natuurlijk kan het een goed idee zijn om een mooie grote bank in een mooie kleur neer te zetten in de zithoek van je ruime woonkamer, maar dit betekent niet dat iets kleins ook een pronkstuk in een ruimte kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een mooie vaas in de kast of een designer tafellamp die al heel lang op je verlanglijstje staat.

1. Bank

De woonkamer is dé kamer in huis om een statement piece toe te voegen. Het is niet alleen de ruimte waar jij vaak bent, maar het is ook de ruimte waar je alle gasten ontvangt. Er zijn zoveel verschillende soorten objecten die je kunt gebruiken waarmee je kunt pronken in de woonkamer, maar er zijn niet veel dingen die toffer zijn dan een echte statement bank. Een bank kan hét pronkstuk van de ruimte worden door een bepaalde kleur of stof, maar een bepaalde vorm kan een bank ook heel eyecatchting maken.

statement piece groene bank woonkamer

De fluwelen groene bank is de echte blikvanger in deze super mooie woonkamer. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

2. Spiegel

Afhankelijk van het spiegelontwerp dat je kiest, kan je spiegels gebruiken als aanvulling op de inrichting van een kamer. Als je de juiste spiegel kiest, en het op de juiste manier gebruik, is het een uitstekende manier om een stijlstatement te creëren in de kamer. De vorm en het formaat van de spiegel spelen hierbij een belangrijke rol. Wat ook een leuk idee is, is om een spiegel collage te maken.

statement piece interieur grote ronde spiegel boven bank

In deze kleine woonkamer is een grote ronde spiegel boven de bank opgehangen. Niet alleen zorgt de spiegel ervoor dat het ruimtelijker is, maar het wordt ook als een echte statement piece gebruikt. Klik hier om een kijkje te nemen in dit appartement.

3. Hanglamp

Verlichting is een super belangrijk onderdeel in het interieur. Niet alleen in de vorm van functionele verlichting, maar vooral ook als het gaat om het creëren van bepaalde sfeer. Het gaat dan vooral om het soort licht – of het bijvoorbeeld koud of warm licht is, maar ook of het als sfeerverlichting of accentverlichting wordt gebruikt. En als het gaat om het creëren van een statement piece, dan kijken we vooral naar het ontwerp van een lamp. Het kan een klein lampje zijn die je op een dressoir plaatst, maar het kan ook een prachtige statement hanglamp zijn die je in de woonkamer of eethoek ophangt.

statement piece hanglamp

In deze woonkamer vind je heel veel mooie dingen, maar de prachtige Petite Friture Vertigo hanglamp vormt hier absoluut de statement piece. Klik hier voor de hele binnenkijker.

4. Kunstwerk

Als je het hebt over een statement piece in een interieur, dan denken veel mensen vaak aan een kunstwerk. Een opvallend kunstwerk waar de ogen direct op gericht bij het betreden van een kamer. Dit kan een mooi beeld zijn of bijvoorbeeld een grote schilderij. De echte kunst is om dat ene kunstwerk te vinden, die er niet alleen mooi eruit ziet, maar ook bij jou als persoon past. Het zou helemaal mooi zijn als je er ook een persoonlijk gevoel bij hebt.

statement piece kunst woonkamer

Deze woonkamer heeft in de basis vooral lichte neutrale kleuren, zoals de lichtgrijze gietvloer en de strakke witte muren. Tóch zijn er veel kleuren aanwezig, in de vorm van de blauwe keuken, de oranje balken en enkele kleurrijke accessoires. De grote schilderij die aan de muur boven de bank is opgehangen is daar ook een heel mooi voorbeeld van. Klik hier voor meer foto’s.

5. Trap

De trap is een functioneel ding, die twee verdiepingen met elkaar verbindt. In de meeste huizen tref je standaard trappen aan die totaal niet opvallen. Maar dit geldt zéker niet voor alle huizen. Sterker zelfs, in sommige interieurs wordt de trap als een echt statement piece gebruikt. Je kunt eenvoudig een statement trap creëren door het te verven in een mooie opvallende kleur, of je gaat voor een heel bijzonder ontwerp.

statement pice trap

De geweldige trap in deze woonkamer is een kunstwerk an sich. Meer foto’s zien van deze woning? Klik hier!

6. Muur

Hoewel een strakke kale witte muur ook best mooi kan zijn, zal het nooit opvallen in een interieur – tenzij de rest van de muren bijvoorbeeld zwart zijn. Met kleur kan je dus heel veel bereiken. Kleur is echter niet het enige waarmee je een muur kan laten opvallen. Een stoere bakstenen muur of een muur die bekleed is met houten wandbekleding kan ook een blikvanger in een ruimte worden. Wil je er echt een kunstwerk van maken? Dan kan het ook een leuk idee zijn om er een grote collage te maken van verschillende lijsten en kunstwerken.

statement piece betonstuc muur

De fluwelen roze bank is erg mooi in deze woonkamer, maar de statement betonstuc muur met mooie lijsten en de TV is ook een echte eyecatcher geworden in deze woonkamer. Klik hier om meer foto’s te zien van dit mooie appartement.

Bekijk ook:
De hoofdrol in elke kamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.