Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

washok inrichten tips ideeen inspiratie
Wooninspiratie

Praktische en mooie washok inrichten: tips, ideeën en inspiratie


Wil je een washok inrichten die niet alleen praktisch is ingericht, maar ook een stijlvolle ruimte is? Naast praktische tips vind je op deze pagina ook leuke originele ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van verschillende washokken in verschillende formaten!

Je mag blij zijn dat je een aparte washok in huis hebt – want daar kunnen wij tóch wel vanuit gaan nu je dit aan het lezen bent. Er zijn genoeg mensen die hun droger en wasmachine in de badkamer of zelfs in de keuken hebben staan. Niet omdat ze het zo graag willen, maar gewoonweg omdat ze geen ruimte of mogelijkheid hebben om een aparte washok in te richten. Want laten we eerlijk zijn, het zijn niet de mooiste apparaten in huis. En een waslijn of een droogrek met kleding waar je constant tegen aan moet kijken is ook geen pretje natuurlijk.

Heb je wél een washok? Omarm deze ruimte dan, en zorg ervoor dat je het op een manier inricht waar je zelf ook blij mee bent. Geen idee hoe je moet beginnen, en welke aspecten belangrijk zijn in een washok? Dan ben je hier op het juiste adres.

Of je nou een kleine washok waar je net een de droger op de wasmachine kunt plaatsen of een hele ruime wasruimte waar ook een wasrek en/of waslijn kunt gebruiken, of zelfs kunt strijken. Op deze pagina hebben we namelijk de belangrijkste praktische overwegingen voor je op een rijtje gezet, zodat je goed voorbereid met de inrichting van je washok kunt beginnen. Aan de hand van mooie inspiratie voorbeelden zul je bovendien een beter beeld hebben van wat er mogelijk is en hoe het eruit kan komen te zien.

Deze kleine washok is weliswaar niet diep, maar wel breed. Hierdoor was het mogelijk om een mooie strakke maatkast te realiseren met vouwdeuren.

Deze kleine washok is weliswaar niet diep, maar wel breed. Hierdoor was het mogelijk om een mooie strakke maatkast te realiseren met vouwdeuren. Op deze manier kan je dus ook een washok creëren in een hal of overloop.

Praktische overwegingen

Voordat je start met de inrichting van je wasruimte, zijn er twee belangrijke aspecten om in overweging te nemen: water en vocht. Zowel tijdens het wassen als het drogen kan het vochtgehalte toenemen, en de temperatuur kan aanzienlijk stijgen bij gebruik van de droger. Daarom zijn een vochtbestendige vloer en goede ventilatie essentiële elementen:

 1. Vochtbestendige vloer: Hoewel je hoopt nooit te maken te krijgen met lekkages, is het verstandig om voorbereid te zijn. Kies daarom voor een vochtbestendige vloer, net zoals je zou doen in een badkamer of toilet. Vermijd bij voorkeur een houten vloer die kan uitzetten bij vochtigheid. Gietvloeren, PVC vloeren en tegels zijn daarentegen goede opties.
 2. Ventilatie: Goede ventilatie is cruciaal in een wasruimte, zeker als je van plan bent om kleding te drogen. Het gebruik van een wasdroger kan de ruimte aanzienlijk verwarmen en vochtig maken, waardoor goede luchtstroming belangrijk is. Door af en toe een raam open te zetten, zorg je voor natuurlijke ventilatie. Heb je een washok zonder raam? Dan is het verstandig om een ventilator te installeren. Het meest ideale is mechanische ventilatie, maar je kunt ook denken aan een axiale muur- of plafondventilatoren. Je kunt ook een ventilatierooster in de deur van de washok verwerken.

Kleine washok

Een kleine washok is ook een washok. En geloof ons, het is altijd beter dan om de wasmachine en/of droger in de badkamer of keuken te plaatsen. Onze tips voor alle mensen die zelf nog de indeling mogen maken van hun huis: zorg ervoor dat je op z’n minst een kleine washok hebt, of in ieder geval dat je dus niet de badkamer of keuken in hoeft te gaan voor de was. De berging of de trapkast zouden ook een oplossing kunnen zijn. Afhankelijk van welke oplossing je hebt, en hoe groot de washok is, kan je aan de slag met onderstaande ruimtebesparende oplossingen:

Droger op wasmachine

Dit is een klassieke ruimtebesparende oplossing in kleine washokken. Door het gebruik van een stapelkit kun je de droger veilig en stabiel bovenop de wasmachine plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte, maar het maakt het ook makkelijker om was van de wasmachine direct in de droger te doen. Zorg er wel voor dat beide apparaten geschikt zijn om op deze manier gestapeld te worden. Met een tussenstuk, ook wel een stapelkid genoemd, kan je dit op een veilige manier doen.

De enige manier om zowel een droger als een wasmachine in deze washok te plaatsen, is door ze op elkaar te plaatsen. Er blijft dat zelfs ruimte over voor wandrekken en haken voor het opbergen van kleine spullen.

De enige manier om zowel een droger als een wasmachine in deze washok te plaatsen, is door ze op elkaar te plaatsen. Er blijft dat zelfs ruimte over voor wandrekken en haken voor het opbergen van kleine spullen.

Stapelkit kopen

Opbergruimte

Het efficiënt benutten van opbergruimte is cruciaal in een kleine washok. Gebruik bijvoorbeeld planken of kasten boven de wasmachine en droger voor het opbergen van wasmiddelen, wasverzachters en andere schoonmaakartikelen. Ook zijn er slimme oplossingen zoals uitschuifbare lades of manden die tussen of naast de apparaten passen. Een rek die je aan de binnenkant van de deur hangt kan ook heel handig en ruimtebesparend zijn. Dit helpt om alles netjes en georganiseerd te houden en zorgt ervoor dat je alles snel bij de hand hebt.

Heb je geen aparte washok, maar wel genoeg ruimte in de woonkamer? Hier hebben ze een soort kast gemaakt, met een verhoging voor de wasmachine en praktische opbergruimte voor bijvoorbeeld de strijkplank en stofzuiger.

Heb je geen aparte washok, maar wel genoeg ruimte in de woonkamer? Hier hebben ze een soort kast gemaakt, met een verhoging voor de wasmachine en praktische opbergruimte voor bijvoorbeeld de strijkplank en stofzuiger. Doordat het afgesloten kan worden, lijkt het gewoon op een mooie maatkast.

Opbergrekken kopen

Inklapbare wanddroogrek

Ondanks dat je een droger hebt, heb je eigenlijk altijd ook wel een droogrek nodig. Sommige kledingstukken mogen namelijk niet in de droger. Het is bovendien een stuk beter voor zowel je energierekening als voor het milieu, als je de droger zo min mogelijk gebruikt. In een kleine washok heb je vaak niet de mogelijkheid om een grote droogrek te plaatsen. Veel mensen kiezen er daarom voor om een droogrek boven de trap te hangen. Dat kan natuurlijk ook. Maar het is niet ideaal als je ook nog je overloop of gang moet gebruiken. Een inklapbare wanddroogrek of uitschuifbare droogrek kunnen daarom een mooie oplossing. Ondanks dat ze super compact zijn, kan je aan sommige modellen heel veel kleding ophangen.

Leestip10x Leuke wasrek

Voor velen is dit al niet meer een kleine washok, maar zoals je kunt zien kan je met een uitklapbare wasrek heel veel ruimte besparen. | Bron: Humphreymunson.co.uk

Voor velen is dit al niet meer een kleine washok, maar zoals je kunt zien kan je met een uitklapbare wanddroogrek heel veel ruimte besparen. | Bron: Humphreymunson.co.uk

Uitklapbare en uitschuifbare droogrekken kopen

Inklapbare wandstrijkplank

Net als bij de inklapbare wanddroogrek, is een inklapbare strijkplank ideaal voor kleine ruimtes. Deze strijkplanken kunnen aan de muur bevestigd worden en zijn uitklapbaar wanneer je ze nodig hebt. Na gebruik klap je ze eenvoudig weer in, waardoor ze nauwelijks ruimte in beslag nemen. Sommige modellen hebben zelfs extra opbergruimte voor strijkijzers en strijkaccessoires, wat nog meer ruimte bespaart.

In deze mooie washok heeft Zephyr and Stone gekozen voor een wandstrijkplank die je eenvoudig in- en uit kunt klappen. Het is niet alleen ruimtebesparend, je hoeft het ook niet te verplaatsen. Super handig.

In deze mooie washok heeft Zephyr and Stone gekozen voor een wandstrijkplank die je eenvoudig in- en uit kunt klappen. Het is niet alleen ruimtebesparend, je hoeft het ook niet te verplaatsen. Super handig.

Wandstrijkplank kopen

Compacte wasmanden met veel inhoud

Kies voor wasmanden die slim ontworpen zijn om een grote hoeveelheid wasgoed te bevatten, maar toch compact zijn. Deze wasmanden kunnen bijvoorbeeld hoekig zijn in plaats van rond, zodat ze gemakkelijker in een hoek of tegen een muur passen. Ook zijn er wasmanden die inklapbaar of stapelbaar zijn, waardoor ze minder ruimte innemen als ze niet in gebruik zijn. Het gebruik van wasmanden met verschillende compartimenten kan ook helpen bij het voorsorteren van de was, wat tijd bespaart op wasdag.

Leestip10x Mooie wasmanden

Deze compacte wasmanden van Joseph Joseph hebben een inhoud van van 90L. Ze zijn hier verkrijgbaar voor 98,65.

Deze compacte wasmanden van Joseph Joseph hebben een inhoud van van 90L. Ze zijn hier verkrijgbaar voor 98,65.

Wasmand kopen

Grote washok

Een grote washok is natuurlijk ideaal. Vaak heb je ook een raam die je af en toe open kunt zetten voor natuurlijke ventilatie. Maar de grote uitdaging is natuurlijk hoe je om moet gaan met al die ruimte die je tot je beschikking bent. Een droger hoef je niet meer op de wasmachine te plaatsen. En je hebt ook veel meer mogelijkheden als het gaat om het drogen van de was. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen voorkeuren, maar wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet, die wij in ieder geval erg waardevol vinden:

Wasmachine kast

Een groot voordeel van een ruime washok is dat je de mogelijkheid hebt om de wasmachine en droger op sta-hoogte te plaatsen, wat erg gunstig is voor je rug. Een wasmachine kast maakt dit mogelijk. Deze kasten zorgen ervoor dat je apparaten op een ergonomische hoogte staan, waardoor bukken bij het in- en uitladen van de was tot het verleden behoort. Dit is niet alleen comfortabeler, maar voorkomt ook rugklachten op lange termijn. Mocht je budget het niet toelaten om direct een wasmachine kast aan te schaffen, dan is een wasmachine verhoger een uitstekend alternatief. Een verhoger tilt de wasmachine en droger op tot een comfortabele hoogte en biedt soms ook extra opbergruimte. Zo profiteer je van de ergonomische voordelen zonder meteen een grote investering te hoeven doen.

Deze set van twee wasmachine kasten van Mobistoxx biedt je de mogelijkheid om de wasmachine en droger op dezelfde hoogte naast elkaar te plaatsen. Hier verkrijgbaar voor 579,99.

Deze set van twee wasmachine kasten van Mobistoxx biedt je de mogelijkheid om de wasmachine en droger op dezelfde hoogte naast elkaar te plaatsen. Hier verkrijgbaar voor 579,99.

Wasmachine kast kopen

Maatkast

Naast de standaard wasmachine kasten, is het overwegen waard om een maatkast te laten maken, vooral in een grote washok. Met een op maat gemaakte kast kun je de ruimte optimaal benutten en volledig afstemmen op jouw specifieke behoeften en stijlvoorkeuren. Zo kun je ervoor kiezen om de volledige plafondhoogte te benutten voor maximale opbergruimte. In een dergelijke kast kun je niet alleen je wasmachine en droger plaatsen, maar ook slimme oplossingen integreren zoals grote uitschuifbare laden voor de vuile was. Dit vervangt de noodzaak voor losse wasmanden en zorgt voor een strakke en georganiseerde look. Bovendien kun je met een maatkast kiezen voor materialen en ontwerpen die perfect passen bij de rest van je interieur, waardoor de washok een naadloos onderdeel wordt van je huis.

Deze strakke. moderne maatkast uit de Timeless collectie van Nolte Küchen bevat hele slimme opbergruimte, waaronder grote laden die als wasmanden worden gebruikt.

Deze strakke. moderne maatkast uit de Timeless collectie van Nolte Küchen bevat hele slimme opbergruimte, waaronder grote laden die als wasmanden worden gebruikt.

Organisatie

In een grote washok is het hebben van voldoende opbergruimte vaak geen probleem, maar de kunst zit hem in het efficiënt en logisch organiseren van deze ruimte. Een goed doordachte indeling helpt om de dagelijkse wasroutine soepeler en georganiseerder te laten verlopen. Denk aan het creëren van specifieke zones voor verschillende activiteiten: een gebied voor het sorteren van de was, een aparte ruimte voor het strijken, en een duidelijk gedefinieerde plek voor het opbergen van wasmiddelen en schoonmaakartikelen. Het gebruik van duidelijk gelabelde planken, manden en kasten helpt om alles geordend en binnen handbereik te houden. Dit is niet alleen praktisch, maar zorgt ook voor een opgeruimde en aangename omgeving. Vergeet ook niet om voldoende ruimte te reserveren voor het opbergen van grotere items zoals strijkplanken en wasmanden. Door alles een eigen plek te geven, voorkom je rommel en maak je het gebruik van je washok een stuk aangenamer.

Lynn en Glenn kozen voor een super mooie grote wasmachine kast op maat in hun washok met heel veel kastruimte. | Fotografie: Simon Whitbread | Styling: Heliconia

Lynn en Glenn kozen voor een super mooie grote wasmachine kast op maat in hun washok met heel veel kastruimte. | Fotografie: Simon Whitbread | Styling: Heliconia

Drogen

In een grote washok heb je de luxe van voldoende ruimte om je was op verschillende manieren te drogen. Dit biedt de mogelijkheid om na te denken over de meest efficiënte en praktische droogoplossingen. Overweeg bijvoorbeeld het installeren van meerdere wanddroogrekken. Deze rekken zijn ideaal voor het drogen van grote hoeveelheden wasgoed en kunnen eenvoudig ingeklapt worden wanneer ze niet in gebruik zijn. Daarnaast is het plaatsen van een permanente droogstang of -rails een uitstekend idee voor het ophangen van kleding die beter aan een hanger kan drogen. Dit is niet alleen handig voor het drogen, maar ook voor het luchten van kleding. Een andere optie is het gebruik van een traditioneel droogrek dat je eenvoudig kunt verplaatsen en opbergen. In een grote washok kun je deze opstellingen flexibel aanpassen aan je wensen en behoeften, waardoor je altijd een geschikte droogmethode bij de hand hebt, ongeacht het type wasgoed. Het is ook belangrijk om goede ventilatie te overwegen, zodat de ruimte fris blijft en de was snel droogt.

Alma Homes creëerde deze perfecte washok met een gedeelte waar je kleding op verschillende manieren kunt laten drogen. De uitschuifbare droogrekken zijn perfect voor ondergoed en sokken! | Bron: Almahomes.com

Alma Homes creëerde deze perfecte washok met een gedeelte waar je kleding op verschillende manieren kunt laten drogen. De uitschuifbare droogrekken zijn perfect voor ondergoed en sokken! | Bron: Almahomes.com

Meer inspiratie voorbeelden

 

grote washok indeling plattegrond

Anna van interieurontwerp bureau Anna Bode creëerde onderstaande plattegrond indeling voor haar nieuwe washok. Zoals je ziet heeft ze gekozen voor veel maatkasten met veel kastruimte.

En hieronder zie je het prachtige resultaat, met foto’s gemaakt door Kelli Kroneberger

grote washok houten kasten op maat

Anna heeft gekozen om de wasdroger op de wasmachine te plaatsen met een mooie passende ombouw. | Fotografie: Kelli Kroneberger

Vragen?

We hopen dat je wat hebt gehad aan onze tips, ideeën en mooie inspiratie voorbeelden. Heb je verder nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter of neem contact met ons op via ons contactformulier. We wensen je veel succes met de inrichting van jouw ideale washok!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

 • Reply
  Washok transformatie van Jenna Sue | Inrichting-huis.com
  2 augustus 2016 at 11:01

  […] heb ik een tijd geleden een stuk geschreven over washok inspiratie. Na het zien van al die mooie washokken en bijbehorende leuke ideeën en oplossingen, dacht ik dat […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.