Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

toilet inrichten tips ideeen inspiratie
Badkamer inspiratie Wooninspiratie

De inrichting van je toilet: tips, ideeën en inspiratie


Wil jij het meest halen uit de kleinste ruimte van je huis? Lees onze praktische tips en laat je inspirerend door originele ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van verschillende toilet ontwerpen!

Dit is vast niet de eerste pagina die je aan het bekijken bent tijdens je zoektocht naar tips en ideeën voor de inrichting van je toilet. Op het internet zijn er mega veel interieurblogs en leveranciers van toiletten en accessoires, waar je mooie inspiratie voorbeelden kunt vinden. Ook op platforms zoals Pinterest en Instagram kom je hele mooie toiletten tegen. Zóveel waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet, en niet meer weet hoe je moet beginnen, waar je rekening mee moet houden, en voor welke stijl je moet kiezen.

Allereerst willen we benadrukken dat het vaak aankomt op persoonlijke voorkeuren en smaken – die kunnen namelijk enorm verschillen. Maar ook de ruimte kan een grote impact hebben op de keuzes die je maakt. Als je een super klein toilet hebt, dan ga je op zoek naar manieren om het groter te laten lijken, en hoe je met ruimtebesparende oplossingen je toilet optimaal kunt inrichten. Maar als je een heel ruim toilet toilet hebt, dan zoek je misschien meer naar manieren om sfeer te creëren, en of je misschien ook een urinoir kunt plaatsen.

Op deze pagina vind je tips en ideeën, die je op weg helpen om de juiste keuze te maken. Aan de hand voor mooie inspiratie voorbeelden, gerealiseerd door getalenteerde ontwerpers, laten we zien wat er allemaal mogelijk is, zodat je ook een beter beeld hebt van hoe het eruit kan komen te zien.

Strak minimalistisch toiletontwerp door David Olmos Arquitectos, waarbij beton ciré is gecombineerd met warm hout. De grote spiegel op maat voegt ook heel veel toe, zowel functioneel als esthetisch. | Fotografie: Ivo Tavares Studio

Strak minimalistisch toiletontwerp door David Olmos Arquitectos, waarbij beton ciré is gecombineerd met warm hout. De grote spiegel op maat voegt ook heel veel toe, zowel functioneel als esthetisch. | Fotografie: Ivo Tavares Studio

Praktische overwegingen

In elke ruimte in huis heb je te maken met verschillende praktische overwegingen. Het toilet is daar geen uitzondering van. Sterker zelfs, onze tip is om de praktische overwegingen leidend moeten zien voor de inrichting van je toilet. Als je ervaring hebt met het inrichten van een toilet, dan zal je zelf ongetwijfeld wel wat ideeën hierbij hebben. Hieronder hebben we een aantal belangrijke praktische overwegingen op een rijtje gezet:

Vloer- en wandafwerking

In een toilet is hygiene een belangrijk overweging. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor materialen die makkelijk te reinigen zijn en bestand zijn tegen vocht. Hoewel je weleens houten vloeren ziet in sommige toiletten, is het niet de meest praktische keuze. Als het bijvoorbeeld een keer lekt, dan kunnen de houten planken werken en kromtrekken.

Als je een houtlook mooi vindt, dan kan je een laminaat vloer, houtlook PVC of tegels overwegen. Natuurlijk zullen deze vloeren nooit diezelfde uitstraling hebben als een echte houten vloer, maar ze zijn wel een stuk geschikter voor het toilet.

Net als de badkamer, zijn tegels zijn een populaire keuze voor zowel de vloer als de muren. Tegels bieden een glad oppervlak waar vuil en bacteriën zich niet gemakkelijk aan hechten. Dit maakt het schoonmaken eenvoudiger en draagt bij aan de hygiëne. Het aanbod aan tegels is bovendien enorm, van eenvoudige rechthoekige witte tegels tot creatieve vormen en legpatronen, zoals hexagon tegels, visgraat tegels en Marokkaanse tegels in opvallende kleuren en afwerkingen.

LeestipTrend: Mozaiëktegels in de badkamer of het toilet!

Maar er zijn ook andere opties, die ook erg praktisch zijn voor in het toilet. Denk aan naadloze vloeren en wanden, zoals een gietvloer of een vloer van beton ciré. Beton ciré kan je bovendien ook toepassen op de wanden voor een strakke look.

Marmoleum, een natuurlijke vloerbedekking gemaakt van linoleum, biedt ook verschillende voordelen die het een goede keuze maken voor het toilet. Marmoleum staat bekend om zijn stevigheid en duurzaamheid. Het is bestand tegen slijtage en kan goed tegen vocht, wat belangrijk is in een toiletomgeving. Hoewel marmoleum niet volledig waterdicht is zoals sommige synthetische materialen, is het voldoende waterbestendig voor gebruik in een toiletruimte, zolang er geen sprake is van constante wateroverlast.

Ontwerper Agnieszka Karaś heeft voor dit toilet gekozen voor beton ciré vloer en wanden, wat resulteert in een minimalistisch, modern en vooral praktisch ontwerp.

Ontwerper Agnieszka Karaś heeft voor dit toilet gekozen voor beton ciré vloer en wanden, wat resulteert in een minimalistisch, modern en vooral praktisch ontwerp.

Leuke tegels voor het toilet

Ruimtebeslag

Als je weleens op een toilet hebt gezeten waar je niet genoeg ruimte hebt, weet je hoe belangrijk ruimtebeslag is. Hiermee bedoelen we dat het belangrijk is dat er genoeg ruimte is rondom het toilet voor comfortabel gebruik. Dit omvat ruimte voor de benen en voldoende ruimte om te kunnen staan en bewegen. Vooral in hele kleine toiletten kan dit een uitdaging zijn. Zorg ervoor dat ruimtebeslag prio krijgt. In plaats van een ‘normale’ fontein, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een hoekfontein. Als het gaat om het toilet, dan kan je met een hangtoilet de illusie wekken van meer ruimte. Daarnaast kan je voor een verkort model kiezen, dat met een diepte van 48 cm iets minder diep is dan de vaak standaard diepte van 55 cm.

De ontwerpers van Geometrium hebben voor dit kleine toilet gekozen voor een modern hangtoilet.

De ontwerpers van Geometrium hebben voor dit kleine toilet gekozen voor een modern hangtoilet.

Ventilatie

Goede ventilatie is essentieel om geurtjes en vochtproblemen te voorkomen. Voor een effectieve ventilatie van je toilet, is het belangrijk om rekening te houden met zowel de mogelijkheden van je ruimte als met de specifieke ventilatiebehoeften. De keuze voor de juiste ventilatie hangt af van diverse factoren, zoals de grootte van de ruimte, of er natuurlijke ventilatiemogelijkheden zijn (zoals ramen), en je persoonlijke voorkeuren qua onderhoud en esthetiek.

Het openen van een raam zorgt voor directe luchtverversing en is een eenvoudige, energievrije methode. Echter, de effectiviteit hangt af van het weer en externe omstandigheden, en het biedt mogelijk niet voldoende ventilatie tijdens alle seizoenen. Daarom is het aan te raden om ook altijd een ventilatiesysteem te nemen.

Mechanische ventilatie, zoals een ventilator die lucht naar buiten afvoert, is een populaire keuze omdat het consistent en effectief is. Het kan vocht en geurtjes snel afvoeren, wat vooral nuttig is in toiletten zonder ramen. Je kunt kiezen voor een ventilator met een timer of een vochtigheidssensor, zodat deze alleen werkt wanneer nodig. Zo zijn er varianten verkrijgbaar die geactiveerd worden als je het licht aanzet, en weer automatisch uitgaat als je het licht uitgaat.

Dit mooie toilet hebben we gevonden bij Noorse FagFlis, een specialist van keramische tegels. Een raampje hoog in de muren kan je af en toe open zetten voor natuurlijke ventilatie.

Dit mooie toilet hebben we gevonden bij Noorse FagFlis, een specialist van keramische tegels. Een raampje hoog in de muren kan je af en toe open zetten voor natuurlijke ventilatie.

Opbergruimte

Denk na over opbergruimte voor toiletpapier, schoonmaakmiddelen en eventueel handdoeken. Als je een hangtoilet hebt met een inbouwreservoir, dan is het aan te raden om de ruimte te benutten boven het muurtje, zodat je bespaart op loop- en sta-oppervlakte. Je kunt de ruimte boven het muurtje open laten, een nisje in de muur creëren, maar je zou er ook een inbouwkast van maken, voor een strakke en opgeruimde uitstraling.

Heb je een ruin toilet met veel ruimte, dan kan je ook een kast overwegen, of bijvoorbeeld een fonteintje met een kast. Een praktische toiletrolhouder en toiletborstel mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

Poly interior design heeft dit luxe toilet ingericht, en een mooie inbouwkast gecombineerd met een open nis boven het toilet.

Poly interior design heeft dit luxe toilet ingericht, en een mooie inbouwkast gecombineerd met een open nis boven het toilet.

Verlichting

In het toilet kan je algemene verlichting combineren met sfeerverlichting, wat je vaak ziet bij een doordacht ontwerp. Algemene verlichting is functioneel en draagt bij aan de veiligheid. Met sfeerverlichting kan je de gewenste sfeer creëren. Omdat het toilet niet zo groot is, kan een een enkele wandlamp of lamp aan het plafond, zoals een hanglamp, plafondlamp of inbouwspot, vaak al voldoende zijn. De keuze wordt vaak uiteindelijk bepaald door je persoonlijke voorkeuren en de stijl die je mooi vindt.

Heb je een groter toilet, met bijvoorbeeld een iets grotere wastafel met meubel? Dan zou je ook een mooie hanglamp erboven kunnen hangen.

Wat we steeds vaker zien, zijn ledstrips. Deze kan je aan de rand van het plafond integreren, maar bijvoorbeeld ook boven het muurtje van het hangtoilet of in het nisje van de muur. Ledstrips kunnen een subtiele en sfeervolle verlichting creëren – indirecte verlichting die een warme en uitnodigende sfeer kan toevoegen aan het toilet.

toilet praktische tips verlichting

Architectenbureau Azovskiy + Pahomova heeft dit luxe toilet ingericht, met een combinatie van terrazzo tegels en houten wandbekleding. Naast een mooie design wandlamp is er aan het plafond ook gekozen voor een groot LED-paneel, dat voor een gelijkmatige lichtverspreiding zorgt, en wat dicht in de buurt komt van het effect van natuurlijk licht.

Toegankelijkheid

Als er ouderen of mensen met beperkte mobiliteit gebruik van zullen maken, overweeg dan extra functies zoals beugels of een hoger toilet voor gemakkelijkere toegang. Bij het inrichten van ruimtes voor ouderen of mensen met beperkte mobiliteit is het essentieel om toegankelijkheid en comfort te waarborgen. Dit kan bereikt worden door enkele belangrijke aanpassingen.

Het installeren van beugels op strategische plaatsen biedt steun en stabiliteit, terwijl een verhoogd toilet het gebruik vergemakkelijkt voor mensen met mobiliteitsproblemen. Slipvaste vloeren zijn cruciaal om uitglijden te voorkomen en brede deuropeningen zorgen voor toegankelijkheid met hulpmiddelen zoals rolstoelen. Het vermijden van drempels draagt bij aan een naadloze overgang tussen ruimtes. Goede verlichting en het plaatsen van schakelaars en handgrepen op handige hoogtes verbeteren de zelfstandigheid en veiligheid van de gebruikers. Deze aanpassingen zorgen voor een inclusieve en veilige omgeving voor iedereen.

toilet inrichten voor ouderen

Een modern ontwerp voor een senioren toilet door GEED Arquitectos | Fotografie: Alfredo Prados Covarrubias

Design en stijl

Naas de praktische overwegingen waar je rekening moet houden bij de inrichting van een toilet, zijn design en stijl natuurlijk ook een belangrijk aspect. Het oog wilt immers ook wat, toch? En als het gaat om esthetiek, dan kan je werkelijk alle kanten op, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en smaak. En wellicht wil je jouw interieurstijl van de rest van je huis doortrekken naar het toilet. Heb je nog helemaal geen idee, en ben je nog in die inspiratie fase? Hieronder hebben we verschillende inspiratie voorbeelden verzameld op basis van verschillende stijlen. Op basis van de gewenste stijl, kan je op zoek naar passende materialen en kleuren.

Strak en modern

Wanneer je kiest voor een en strak en modern toilet, richt je je op een simplistische maar toch verfijnde look. Deze stijl kenmerkt zich door het gebruik van strakke lijnen, minimalistische vormen en een neutraal kleurenpalet. De nadruk ligt op functionaliteit, maar zonder in te leveren op esthetiek. Accessoires worden tot een minimum beperkt, wat bijdraagt aan een gevoel van ruimtelijkheid en rust.

Verlichting speelt ook een cruciale rol; kies voor ingebouwde spots of strakke wandlampen die de moderne sfeer benadrukken. Met deze stijl creëer je een toilet dat niet alleen tijdloos is, maar ook een rustgevende en ordelijke ruimte biedt.

toilet inspiratie visgraat tegels

Modern toilet met donkere visgraat tegels gecombineerd met houten wandbekleding. Nice!

Shop the look

Minimalistisch

Een minimalistische stijl in je toilet betekent kiezen voor eenvoud, ruimte en rust. In een minimalistisch ontworpen toilet vind je geen overbodige versieringen of uitbundige details. Het kleurenschema is vaak beperkt tot wit, grijs en andere neutrale tinten, die samen een kalme en serene omgeving creëren. De schoonheid van het minimalistische toilet zit in het slim gebruik van ruimte, waarbij elk element zorgvuldig is gekozen voor zowel functionaliteit als esthetiek.

De inrichting is doorgaans strak en de lijnen zijn helder en ongecompliceerd. Opslagruimte is vaak ingebouwd en onzichtbaar, wat bijdraagt aan de strakke uitstraling. Bij de keuze van materialen wordt vaak gekozen voor natuurlijke elementen zoals hout of steen, die zorgen voor een warme touch binnen het strakke schema. Met een minimalistisch toilet creëer je een tijdloze, rustige ruimte die zowel stijlvol als functioneel is.

Dit minimalistisch wit toiletontwerp is gerealiseerd door Igor Shirotov Architects.

Dit minimalistisch wit toiletontwerp is gerealiseerd door Igor Shirotov Architects.

Shop the look

Rustiek en landelijk

Een rustieke en landelijke stijl in je toilet brengt de charme van het platteland naar binnen. Deze stijl staat bekend om zijn gezellige en huiselijke sfeer, en maakt gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, steen, en keramiek. De kleuren zijn vaak warm en aards, met tinten als beige, zachtgroen, en terracotta. Kenmerkend voor deze stijl zijn robuuste meubels en accessoires met een ietwat verweerde of handgemaakte uitstraling. Dit creëert een gevoel van authenticiteit en comfort.

In een rustiek en landelijk toilet vind je vaak elementen als houten balken, stenen wasbakken, en klassieke kranen. Decoratieve details zoals vintage manden, keramische potten, en linnen handdoeken dragen bij aan de landelijke sfeer. De verlichting is zacht en warm, vaak met gebruik een stoere vintage hanglamp of wandlamp.

rustiek landelijk toilet natuurstenen fonteintje

Bestonstuc wanden passen ook heel mooi in een rustiek landelijk toilet – hier te zien in een prachtig ontwerp door Studio Gum. | Fotografie: Filippo Bamberghi

Shop the look

Luxe en chic

Een luxe en chic toilet is een toonbeeld van elegantie en exclusiviteit. Deze stijl draait om het creëren van een weelderige en verfijnde ruimte. Materialen van hoge kwaliteit zoals marmer, hoogglans tegels, en gepolijst metaal zijn populair in deze stijl. De kleurenpaletten variëren van diepe, rijke tinten tot zachte pastelkleuren en metaalachtige afwerkingen, allemaal bedoeld om een gevoel van luxe te creëren.

Kenmerkend voor een chic toilet zijn designelementen zoals opvallende spiegels, elegante verlichtingsarmaturen en artistieke decoraties. Ook high-end sanitair, zoals een zwevend toilet of een unieke, op maat gemaakte wastafel, mag niet ontbreken. Textiel zoals fluwelen gordijnen of hoogwaardige handdoeken dragen bij aan het gevoel van luxe. In een luxe en chic toilet is de aandacht voor detail cruciaal. Elk element, van de vloertegels tot de deurknoppen, is zorgvuldig gekozen om bij te dragen aan de algehele sfeer. Het resultaat is een toilet dat niet alleen functioneel is, maar ook een statement maakt van verfijning en stijl. Het is een ruimte die je gasten niet snel zullen vergeten.

luxe chic toiletontwerp

Ontwerper Ivy heeft dit chique toilet ontworpen, met lichte subtiele tegels, een grote spiegelwand en mooie gouden details. | Bron: Homesbyivy.com

 

Ontwerper Mantas Rukšėnas combineerde luxe tegels met hout en sfeervolle verlichting in dit luxe toiletontwerp.

Ontwerper Mantas Rukšėnas combineerde luxe tegels met hout en sfeervolle verlichting in dit luxe toiletontwerp.

Shop the look

Industrieel en vintage

De industriële en vintage stijl combineert rauwe, ongepolijste elementen met nostalgische charme. Deze stijl is geïnspireerd op oude fabrieksgebouwen en lofts, wat resulteert in een stoere en karaktervolle uitstraling. Kenmerkend zijn materialen zoals onbewerkt hout, metaal, en baksteen. Bakstenen muren of betonlook wanden, in de vorm van beton ciré of betonlook tegels, worden vaak gecombineerd met vintage meubels en accessoires. Denk aan een stoere industriële lamp, zwarte stalen spiegel en een koperen kraan, waarbij de leidingen in het zicht zijn gelaten.

Betonlook vloeren en wanden zijn hier door FORM Architectural gecombineerd met rauwe houten wandbekleding, een vrijstaand zwarte wastafel en een modern wit hangtoilet.

Betonlook vloeren en wanden zijn hier door FORM Architectural gecombineerd met rauwe houten wandbekleding, een vrijstaand zwarte wastafel en een modern wit hangtoilet.

Shop the look

Vragen?

We hopen dat de tips en inspiratie voorbeeldenje hebben geïnspireerd en geholpen bij het maken van keuzes voor de inrichting van je toilet. Onthoud dat je toilet meer is dan alleen een functionele ruimte; het is een plek waar je je persoonlijke stijl en creativiteit kunt uitdrukken. Of je nu gaat voor strak en modern, minimalistisch, rustiek en landelijk, luxe en chic, of industrieel en vintage, elke stijl heeft zijn eigen charme en mogelijkheden. Heb je verder nog vragen? Laat gerust een reactie achter of neem contact op via ons contactformulier.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

4 Comments

 • Reply
  L vd brink
  5 februari 2020 at 19:06

  Waar kan ik de marmeren haxagon grijze tegels kopen?

 • Reply
  Ellen
  11 februari 2020 at 21:54

  Ik ben erg benieuwd welk toilet de ronde is uit de foto over de betonlook vloer met strakke grijze en zwarte wanden. Enig idee waar dit toilet te koop is?

 • Reply
  Isabelle
  14 maart 2021 at 15:52

  Graag wil ik het merk van de grote mint groene tegel op de achterwand van het toilet op de 4e foto willen weten.

 • Reply
  Bojoura
  1 april 2021 at 03:08

  Graag zou ik willen weten waar ik de ronde toilet pot kan kopen?

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.