Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Trap ideeën, tips en inspiratie
Wooninspiratie

Trap ideeën: van soorten trappen tot trapbekleding en decoratie!


Naast dat een trap alleen een functioneel element in huis is, die twee verdiepingen met elkaar verbindt, heeft het ook een esthetische rol in een interieur. Op deze pagina laten we zien wat er allemaal mogelijk is – Of je nu op zoek bent naar leuke ideeën, waarmee je jouw trap wilt decoreren en leuker wilt maken, meer veiligheid wilt creëren, of dat je voor een mooie blikvanger wilt gaan in de woonkamer. Lees de praktische tips en bekijk de mooie inspiratie voorbeelden!

Hoewel steeds meer mensen de waarde inzien van een mooie trap, zijn er nog veel te veel mensen die hun trap verwaarlozen. Zonde, want de trap is typisch zo’n element in huis, waarmee je jouw interieur naar een hoger niveau kunt tillen. In sommige woningen kan je er zelfs een blikvanger mee creëren, bijvoorbeeld met een luxe zwevende trap of een prachtige klassieke wenteltrap. Maar ook de ‘standaard’ trappen, die je vaak tegenkomt in in de hal van rijtjeshuizen en nieuwbouwhuizen, kunnen heel mooi bekleed en gedecoreerd worden.

Wil jij dus ook een mooiere, luxere of leukere trap? Op deze pagina geven we tips over welke mogelijkheden er zijn als het gaat om materialen voor trapbekleding, trapverlichting en  trapleuning. We laten zien wat voor soort trappen er zijn. En we laten ook leuke decoratie ideeën zien, waarmee je meer sfeer kunt creëren bij je trap. Aan de hand van mooie inspiratie voorbeelden van verschillende soorten trappen in verschillende soorten woningen, is het doel dat je een beter beeld krijgt van hoe het eruit kan komen te zien.

De ontwerpers van RUI Design koos voor dit luxe appartement voor een chique witte marmermen vloer, waarmee ook de trap is bekleed.

De ontwerpers van RUI Design koos voor dit luxe appartement voor een chique witte marmermen vloer, waarmee ook de trap is bekleed. Met ledverlichting onder de traptreden is het nóg chiquer geworden.

Trap bekleden

Het bekleden van een trap biedt de mogelijkheid om zowel de veiligheid als het comfort te verhogen, terwijl ook de esthetische waarde van de trap wordt verbeterd. Door zorgvuldig te overwegen welke onderdelen van de trap bekleed worden, kan je een balans vinden die past bij je specifieke behoeften en stijlvoorkeuren, waardoor de trap niet alleen een functioneel onderdeel van het huis wordt, maar ook een bijdrage levert aan de algehele sfeer en uitstraling van de woning.

Bij het kiezen van trapbekleding zijn er diverse materialen beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Tapijt en traplopers, hout, PVC, leer, en beton ciré zijn populaire opties die variëren in uitstraling, duurzaamheid, onderhoudsgemak en comfort. Elk materiaal biedt specifieke voordelen die kunnen bijdragen aan de veiligheid, functionaliteit, en esthetiek van de trap. De keuze voor een specifiek materiaal hangt af van de gewenste uitstraling, het beschikbare budget, het verwachte onderhoud, en de behoeften op het gebied van veiligheid en comfort. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden dat aansluit bij je levensstijl en de algehele esthetiek van je interieur, om zo een trap te creëren die niet alleen functioneel en veilig is, maar ook een verrijking vormt voor het interieur.

Bij het kiezen van trapbekleding spelen naast esthetiek, comfort, en veiligheid ook de kosten een belangrijke rol. Hieronder vind je een overzicht van verschillende materialen met een indicatie van de kosten. Het is belangrijk om te benadrukken dat de genoemde prijzen indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, de complexiteit van de installatie, en regionale prijsverschillen.

Onderdelen

De meest voorkomende onderdelen van de trap die bekleed kunnen worden, zijn de treden, stootborden (de verticale delen tussen elke trede), en soms de zijkanten van de trap. Elk van deze onderdelen speelt een specifieke rol in de algehele ervaring van het gebruik van de trap en kan worden aangepast om aan specifieke behoeften of voorkeuren te voldoen.

Het bekleden van de treden is de meest directe manier om de veiligheid en het comfort van de trap te verbeteren. Door materialen zoals tapijt te gebruiken, wordt de grip op de treden verhoogd, wat het risico op uitglijden vermindert. Bovendien biedt de bekleding een zacht oppervlak dat prettiger aanvoelt onder de voeten, wat bijdraagt aan het comfort.

De stootborden kunnen ook bekleed worden, wat bijdraagt aan de esthetische samenhang van de trap. Hoewel dit minder invloed heeft op de veiligheid of het directe loopcomfort, kan het bekleden van de stootborden helpen bij geluidsdemping en biedt het een extra kans om stijl en karakter aan de trap toe te voegen. Het kiezen voor bekleding van de stootborden kan ook praktisch zijn in termen van onderhoud en reiniging, afhankelijk van het gekozen materiaal.

De zijkanten van de trap, ook wel de trapwang genoemd, vaak zichtbaar als de trap open is of wanneer er geen aangrenzende muren zijn, kunnen eveneens worden bekleed om een uniforme look te creëren. Dit is vooral esthetisch van belang, maar kan ook helpen bij het beschermen van de constructie van de trap tegen beschadigingen of slijtage.

Overzettreden vs volledig bekleden

Het bekleden van een trap met overzettreden verschilt aanzienlijk van het volledig laten bekleden, waarbij beide methoden hun eigen kenmerken en voordelen hebben. Bij overzettreden wordt er gebruik gemaakt van nieuwe treden die direct over de bestaande trap worden geplaatst, wat een snelle en efficiënte manier is om een oude trap een nieuw leven in te blazen zonder ingrijpende sloopwerkzaamheden. Deze methode biedt een breed scala aan materiaalkeuzes zoals hout, laminaat of PVC, die elk de trap een frisse en moderne uitstraling kunnen geven. De duurzaamheid en het onderhoudsgemak zijn afhankelijk van het gekozen materiaal, waarbij laminaat en PVC bijvoorbeeld bekend staan om hun slijtvastheid. Bovendien is het bekleden met overzettreden vaak voordeliger dan een volledige renovatie, mede doordat de installatie minder arbeidsintensief is.

In tegenstelling tot overzettreden, omvat het volledig laten bekleden van een trap een grondigere aanpak, waarbij de bestaande treden eerst worden voorbereid door middel van schuren of reparaties voordat de nieuwe bekleding wordt aangebracht. Deze methode kan variëren van het leggen van tapijt tot het nauwkeurig aanpassen van hout, laminaat of PVC op elke trede, wat resulteert in een naadloze afwerking die perfect aansluit bij de esthetiek van de woning. Hoewel deze aanpak mogelijk meer kost vanwege de intensievere arbeid en materiaalkeuze, biedt het een op maat gemaakte oplossing die kan bijdragen aan de waarde en het comfort van de woning. Elk van deze methoden heeft dus zijn eigen charme en afhankelijk van de specifieke wensen en het budget kan de keuze worden gemaakt voor het simpelweg vernieuwen van de look met overzettreden of het kiezen voor een volledige bekleding voor een meer ingrijpende transformatie.

1. Tapijt

Tapijt als trapbekleding is een klassieke en populaire keuze, die een combinatie van comfort, stijl, en veiligheid biedt. Het toevoegen van tapijt aan een trap kan niet alleen de uitstraling van je huis verbeteren, maar ook het loopgeluid dempen en de trap veiliger maken door de kans op uitglijden te verminderen.

Voordelen:

 • Comfort: Tapijt voelt zacht en warm aan onder de voeten, wat bijdraagt aan het comfort van je huis.
 • Geluidsdemping: Een van de belangrijkste voordelen van tapijt is de geluidsdempende eigenschap, die de geluiden van voetstappen op de trap aanzienlijk kan verminderen.
 • Veiligheid: Tapijt biedt een antislipoppervlak dat de kans op uitglijden vermindert, vooral belangrijk in huishoudens met kinderen of ouderen.
 • Esthetische veelzijdigheid: Tapijt is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen, en texturen, waardoor het gemakkelijk is om een stijl te vinden die past bij je interieur.
 • Warmte-isolatie: Tapijt biedt extra isolatie, wat kan helpen om je huis warmer te houden in de winter.

Nadelen:

 • Onderhoud: Tapijt kan stof en allergenen vasthouden en vereist regelmatig stofzuigen en soms diepe reiniging om schoon en fris te blijven.
 • Slijtage: Afhankelijk van de kwaliteit van het tapijt en de intensiteit van het gebruik kan het sneller slijten dan andere materialen, vooral op de meest belopen delen van de trap.
 • Vlekgevoeligheid: Tapijt kan gevoelig zijn voor vlekken, wat een overweging kan zijn in huishoudens met kinderen of huisdieren.

De kosten voor tapijt trapbekleding kunnen variëren afhankelijk van de kwaliteit van het tapijt, het ontwerp, en de grootte van de trap. Voor een standaardtrap met 13 treden liggen de kosten gemiddeld tussen €500 en €1.500, inclusief materiaal en installatie. Dit maakt tapijt een relatief betaalbare optie voor trapbekleding.

Natuurtapijt realiseerde deze traprenovatie project met stijlvolle sisal trapbekleding. Klik hier voor meer informatie.

NatuurTapijt realiseerde deze traprenovatie project met stijlvolle sisal trapbekleding.

2. Laminaat

Net als laminaat vloeren, is laminaat trapbekleding een populaire keuze voor veel mensen die op zoek zijn naar een betaalbare, duurzame en esthetisch aantrekkelijke oplossing voor hun trappen. Laminaat is een veelzijdig materiaal dat de look van hout, steen of tegels kan nabootsen zonder de hoge kosten en het intensieve onderhoud die deze natuurlijke materialen met zich meebrengen.

Voordelen:

 • Kostenefficiënt: Laminaat is over het algemeen goedkoper dan echt hout of steen, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor huiseigenaren met een beperkt budget.
 • Duurzaamheid: Moderne laminaatsoorten zijn zeer slijtvast en bestand tegen krassen, deuken en verkleuring, wat ze ideaal maakt voor druk belopen gebieden zoals trappen.
 • Onderhoudsgemak: Laminaat is eenvoudig schoon te maken en vereist weinig onderhoud. Regelmatig vegen of stofzuigen en af en toe dweilen met een licht vochtige doek is voldoende.
 • Esthetische veelzijdigheid: Laminaat komt in een breed scala aan kleuren, patronen en stijlen, waardoor het gemakkelijk is om de look te vinden die bij je interieur past.
 • Eenvoudige installatie: Veel laminaat trapbekledingssystemen zijn ontworpen voor eenvoudige installatie, met klikmechanismen die het mogelijk maken voor doe-het-zelvers om de trapbekleding zelf te leggen.

Nadelen:

 • Geluid: Laminaat kan meer loopgeluid produceren dan zachtere materialen zoals tapijt, wat een overweging kan zijn in huishoudens die op zoek zijn naar geluidsreductie.
 • Voelt harder aan: In vergelijking met tapijt of hout kan laminaat harder en minder comfortabel aanvoelen onder de voeten, vooral bij het lopen op blote voeten.
 • Kans op uitglijden: Hoewel veel laminaatsoorten een antislipoppervlak hebben, kan het materiaal gladder zijn dan tapijt of bepaalde soorten hout, wat het risico op uitglijden kan verhogen.

De kosten voor laminaat trapbekleding variëren afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat, de complexiteit van de trap, en of je kiest voor professionele installatie of een doe-het-zelf project. Gemiddeld liggen de kosten tussen €30 en €60 per traptrede, exclusief installatiekosten. Voor een standaardtrap met 13 treden betekent dit een totale kost van ongeveer €390 tot €780 voor alleen het materiaal.

Rechte, draaiende, dichte en open trappen zijn relatief eenvoudig te renoveren en te bekleden met doet-het-zelf trapbekledingsets van laminaat. Deze sets bestaan uit overzettreden, stootborden, uitlooptredes. De overzettreden van Stairscompanyzijn gemaakt van HDF met een stevige CPL laminaat toplaag met antislip. Hier verkrijgbaar.

Rechte, draaiende, dichte en open trappen zijn relatief eenvoudig te renoveren en te bekleden met doet-het-zelf trapbekledingsets van laminaat. Deze sets bestaan uit overzettreden, stootborden, uitlooptredes. De overzettreden van Stairscompanyzijn gemaakt van HDF met een stevige CPL laminaat toplaag met antislip. Hier verkrijgbaar.

Shop the look

3. PVC

PVC is vooral een populair alternatief voor laminaat, vooral dankzij de duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid, en kosteneffectiviteit. PVC, of polyvinylchloride, is een soort kunststof die kan worden ontworpen om eruit te zien als hout, steen, of zelfs tegels, waardoor het een veelzijdige optie is voor traprenovatie of -bekleding.

Voordelen:

 • Duurzaamheid: PVC is slijtvast en kan goed tegen een stootje, waardoor het ideaal is voor druk belopen trappen.
 • Onderhoudsgemak: PVC trapbekleding is eenvoudig schoon te maken en vereist weinig onderhoud. Regelmatig vegen of stofzuigen en af en toe dweilen met een vochtige doek is voldoende.
 • Waterbestendig: In tegenstelling tot hout, is PVC bestand tegen vocht en water, wat het een goede keuze maakt voor trappen die aan vochtige omstandigheden kunnen worden blootgesteld.
 • Veelzijdigheid in ontwerp: PVC biedt een breed scala aan ontwerpen en patronen, waaronder imitaties van hout en steen, waardoor het gemakkelijk is om de uitstraling van natuurlijke materialen na te bootsen zonder de hoge kosten of het intensieve onderhoud.
 • Kosteneffectief: In vergelijking met natuurlijke materialen zoals hout of steen, is PVC vaak een meer betaalbare optie.

Nadelen:

 • Minder natuurlijke uitstraling: Hoewel de technologieën voor het imiteren van natuurlijke materialen verbeterd zijn, kunnen sommige mensen vinden dat PVC nog steeds niet dezelfde warmte of diepte heeft als echt hout of steen.
 • Milieuoverwegingen: PVC is een kunststof en de productie en afvalverwerking ervan kunnen milieubezorgdheden oproepen. Er zijn echter steeds meer gerecyclede en milieuvriendelijke PVC-opties beschikbaar.

De kosten voor PVC trapbekleding zijn afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, het ontwerp, en de omvang van de trap. Voor een standaardtrap met 13 treden kunnen de kosten variëren van ongeveer €1.300 tot €1.950, inclusief materiaal en installatie. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen met een beperkt budget die toch hun trap een nieuwe uitstraling willen geven.

In dit mooie appartement is er gekozen voor een PVC trapbekleding met een terrazzo look, die super mooi staat bij de houten vloer en de strakke witte wanden.

In dit mooie appartement is er gekozen voor een PVC trapbekleding met een terrazzo look, die super mooi staat bij de houten vloer en de strakke witte wanden.

Shop the look

4. Hout

Houten trapbekleding is een populaire keuze voor veel huiseigenaren vanwege de natuurlijke schoonheid, duurzaamheid, en veelzijdigheid die het biedt. Het gebruik van hout als trapbekleding kan een warme en uitnodigende sfeer creëren in elk interieur, van traditioneel tot modern.

Voordelen:

 • Natuurlijke Schoonheid: Hout heeft een tijdloze esthetiek die een gevoel van warmte en natuurlijke charme aan een ruimte toevoegt.
 • Duurzaamheid: Hout is een stevig en slijtvast materiaal dat, indien goed onderhouden, decennialang mee kan gaan.
 • Veelzijdigheid: Er is een grote verscheidenheid aan houtsoorten, kleuren, en afwerkingen beschikbaar, waardoor je de look van je trap gemakkelijk kunt aanpassen aan je persoonlijke stijl en interieur.
 • Waardeverhoging van het Huis: Houten trapbekleding kan de algehele waarde van je huis verhogen vanwege de aantrekkelijkheid en duurzaamheid.

Nadelen:

 • Kosten: De initiële kosten voor houten trapbekleding kunnen relatief hoog zijn, vooral als je kiest voor premium houtsoorten zoals eik of exotisch hout.
 • Onderhoud: Hout vereist regelmatig onderhoud, inclusief schoonmaken, schuren, en opnieuw afwerken om het er op zijn best uit te laten zien en om slijtage over tijd te voorkomen.
 • Gevoeligheid voor krassen en slijtage: Hoewel hout duurzaam is, kan het gevoelig zijn voor krassen en deuken, vooral in veelgebruikte gebieden.

De kosten voor houten trapbekleding kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de houtsoort, de complexiteit van de trap, en de gekozen afwerking. Voor een standaardtrap met 13 treden kunnen de kosten variëren van ongeveer €2.000 tot €5.000 of meer. Deze prijs is inclusief materiaal en installatie. Specifieke houtsoorten, zoals eikenhout of exotische houtsoorten, kunnen de kosten verder opdrijven, net als maatwerk of speciale afwerkingen.

Net als bij andere soorten trapbekleding, is het voor een nauwkeurige offerte essentieel om een specialist te raadplegen. Zij kunnen een gedetailleerde inschatting geven op basis van de specifieke kenmerken van jouw trap en je persoonlijke voorkeuren.

Nobel realiseerde deze strakke stijlvolle houten trap op maat, die geweldig staat bij de beton ciré vloer en strakke witte wanden.

Nobel realiseerde deze strakke stijlvolle houten trap op maat, die geweldig staat bij de beton ciré vloer en strakke witte wanden.

Shop the look

5. Leer

Leren trapbekleding is een unieke en luxe optie voor wie zijn trap een bijzondere uitstraling wil geven. Leer geeft niet alleen een warme en rijke look, maar biedt ook comfort en duurzaamheid. Het is een materiaal dat met de tijd kan verbeteren, waarbij gebruikssporen vaak bijdragen aan het karakter.

Voordelen:

 • Unieke uitstraling: Leer biedt een uniek en elegant uiterlijk dat moeilijk met andere materialen te evenaren is.
 • Duurzaamheid: Hoogwaardig leer is zeer slijtvast en kan bij goed onderhoud jarenlang meegaan.
 • Comfort: Leer voelt zacht aan en kan een meer comfortabele ondergrond bieden dan harde materialen zoals hout of steen.
 • Geluiddempend: Leer heeft natuurlijke geluiddempende eigenschappen, wat het ideaal maakt voor huizen waar het verminderen van loopgeluiden gewenst is.

Nadelen:

 • Kosten: Leren trapbekleding is vaak duurder dan andere materialen vanwege de kosten van het leer zelf en de arbeidsintensieve installatie.
 • Onderhoud: Leer vereist regelmatig onderhoud om het mooi en in goede staat te houden. Het moet regelmatig worden schoongemaakt en behandeld met speciale leerproducten.
 • Gevoeligheid voor krassen en vlekken: Hoewel leer duurzaam is, kan het gevoelig zijn voor krassen en vlekken, vooral in lichtere kleuren.

De kosten voor leren trapbekleding kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de kwaliteit van het leer, de complexiteit van de trap, en het specifieke ontwerp dat je wenst. Voor een standaardtrap met 13 treden, kunnen de kosten variëren van €3.000 tot €5.000 of meer. Dit is inclusief het materiaal en de installatie. Voor zeer hoogwaardige leersoorten of complexe installaties kunnen de kosten nog hoger uitvallen.

leren trapbekleding

De Zero Olive-decor leren trapbekleding van Upstairs is op ambachtelijke, biologische wijze gekleurd, en vormt in dit interieur een mooi warm contrast ten op zichte van de lichte vloer en wanden.

6. Beton Ciré

Beton ciré is een moderne en stijlvolle afwerking voor trapbekleding, die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Beton ciré, ook wel woonbeton of gepolijst beton genoemd, is een mengsel van cement, harsen, additieven en kleurpigmenten, wat resulteert in een naadloze en duurzame oppervlakte die zowel elegant als industrieel kan ogen.

Voordelen:

 • Esthetische veelzijdigheid: Beton ciré komt in een breed scala aan kleuren en kan worden afgewerkt met verschillende texturen, van glad en gepolijst tot meer rustiek en gestructureerd.
 • Duurzaamheid: Het is een zeer slijtvast en duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen dagelijks gebruik en slijtage.
 • Onderhoudsgemak: Beton ciré is eenvoudig schoon te maken en te onderhouden, vooral omdat het naadloos is en geen voegen heeft waar vuil zich kan ophopen.
 • Waterbestendig: Mits correct verzegeld, is beton ciré waterbestendig, waardoor het ook geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes.
 • Unieke uitstraling: Het biedt een unieke en moderne uitstraling die moeilijk te bereiken is met andere materialen.

Nadelen:

 • Kosten: Beton ciré kan relatief duur zijn vanwege de gespecialiseerde toepassing en de noodzaak van een professionele installatie.
 • Kans op scheuren: Hoewel beton ciré duurzaam is, kan het onder bepaalde omstandigheden en door beweging in de ondergrond kleine haarscheurtjes ontwikkelen.
 • Installatie: De toepassing van beton ciré vereist een hoge mate van vakmanschap en ervaring, wat betekent dat het niet geschikt is als doe-het-zelfproject.

De kosten voor beton ciré trapbekleding hangen af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de trap, de complexiteit van het project, en de gewenste afwerking. Gemiddeld kunnen de kosten voor het bekleden van een trap met beton ciré variëren van €100 tot €150 per traptrede, wat neerkomt op een totale kostenpost van ongeveer €1.300 tot €1.950 voor een standaardtrap met 13 treden.

Stucatelier heeft deze prachtige beton ciré trap gerealiseerd.

Stucatelier heeft deze prachtige beton ciré trap gerealiseerd.

7. Traploper

Een traploper is een traditionele en elegante manier om trappen niet alleen veiliger en comfortabeler te maken, maar ook om een stijlvol statement toe te voegen aan je interieur. Een traploper is een lang, smal tapijt dat midden op de traptreden wordt gelegd, met een zichtbare strook van het oorspronkelijke trapmateriaal aan beide zijden. Het combineert functionaliteit met esthetiek en biedt een unieke kans om persoonlijkheid en warmte in een ruimte te brengen.

Voordelen:

 • Veiligheid: Traplopers bieden extra grip op de traptreden, waardoor de kans op uitglijden en vallen wordt verminderd.
 • Comfort: Het zachte materiaal van een traploper voelt comfortabel aan onder de voeten, wat vooral prettig is in huizen waar schoenen binnenshuis uit worden gedaan.
 • Geluidsdemping: Een traploper dempt het geluid van voetstappen op de trap, wat bijdraagt aan een rustigere woonomgeving.
 • Bescherming van de trap: Een traploper beschermt de traptreden tegen slijtage en beschadigingen, waardoor de levensduur van de trap wordt verlengd.
 • Esthetiek: Traplopers zijn beschikbaar in diverse kleuren, patronen, en materialen, waardoor ze een persoonlijke touch aan het interieur kunnen geven.

Nadelen:

 • Slijtage: Afhankelijk van het materiaal en de kleur kan een traploper tekenen van slijtage, zoals verkleuring of rafelen, vertonen op plekken die veel belopen worden.
 • Vlekgevoeligheid: Traplopers, vooral die van natuurlijke materialen zoals wol, kunnen gevoelig zijn voor vlekken. Dit kan een overweging zijn in huishoudens met kinderen of huisdieren.
 • Onderhoud: Het regelmatig schoonmaken van een traploper, inclusief stofzuigen en professionele dieptereiniging, is noodzakelijk om het fris en aantrekkelijk te houden, wat als een nadeel kan worden gezien gezien de extra tijd en kosten.
 • Installatie: De installatie van een traploper is vaak complexer en arbeidsintensiever dan het leggen van tapijt. Dit kan de installatiekosten verhogen, vooral als je kiest voor een ingewikkeld patroon of ontwerp dat nauwkeurige afmetingen vereist.
 • Beperking in ontwerpflexibiliteit: Terwijl een traploper veel mogelijkheden biedt voor personalisatie door middel van kleur en patroon, beperkt het ontwerp wel de mogelijkheid om de volledige trap visueel te veranderen. De zijkanten van de trap blijven blootgesteld, wat niet altijd het gewenste effect geeft in elke interieurstijl.

De kosten van een traploper variëren afhankelijk van het gekozen materiaal, de afmetingen van de trap, en het ontwerp van het tapijt. Over het algemeen kan de prijs voor een hoogwaardige traploper, inclusief installatie, variëren van €500 tot meer dan €2.000 voor standaard trappen.

Mooie sisal traploper door NatuurTapijt.

Mooie sisal traploper door NatuurTapijt.

Trapleuning

Een trapleuning is een leuning langs een trap die steun en veiligheid biedt aan personen die de trap op- of aflopen. Het wordt bevestigd aan de muur naast de trap of aan de balusters (verticale steunen) van de trap zelf. Het hoofddoel van een trapleuning is om een houvast te bieden, waardoor de kans op vallen vermindert.

Naast deze onmiskenbare veiligheidsfunctie, speelt de trapleuning echter ook een significante rol in de esthetische en stilistische samenhang van een interieur. Of het nu gaat om strakke, moderne lijnen in roestvrij staal, warme houttinten die een traditionele sfeer oproepen, of sierlijke smeedijzeren patronen die een vleugje elegantie en verfijning toevoegen, de stijl van een trapleuning kan sterk variëren en is vaak een weerspiegeling van de persoonlijke smaak van de bewoners.

De keuze van materialen, afwerking en ontwerpdetails draagt bij aan de wijze waarop een trapleuning de esthetiek en het karakter van een ruimte beïnvloedt. In moderne architectuur zien we vaak het gebruik van glas en metaal om een gevoel van ruimte en licht te creëren, terwijl in meer klassieke of landelijke interieurs hout met zijn natuurlijke warmte en textuur de voorkeur kan hebben.

1. Houten trapleuning

De bewoners van dit appartement wilden groter wonen, maar het liefst zonder dat ze moeten verhuizen. Toen het appartement van de buren te koop werd aangeboden, besloten ze het appartement erbij te kopen, dat uiteindelijk werd samengevoegd met hun eigen appartement. Er werd een nieuwe trap gebouwd om die die verbinding mogelijk te maken. Aan de strakke witte muur is een traditionele trapleuning gemonteerd – een ronde houten trapleuning, die middels roestvrijstalen beugels gemonteerd is aan de strakke witte muur.

trapleuning ideeen hout

Shop the look

2. Zwarte stalen trapleuning

Zwarte stalen trapleuningen zijn erg populair. Ze zien er niet alleen mooi en stoer uit, maar passen ook vrijwel bij alle stijlen trappen en interieurs. We hadden hier eerder de super mooie en inspirerende verbouwde gymzaal laten zien uit Rotterdam, ontworpen door architectenbureau Eklund Terbeek. De open zwevende trap met stevige houten traptreden verbindt de begane grond met de bovenverdieping. Deze open houten trap is gecombineerd met een slanke zwarte stalen trapleuning, die daar super mooi bij past.

zwarte stalen trapleuning ideeen

Fotografie: René de Wit

Shop the look

3. RVS trapleuning

Wil je een onderhoudsvriendelijke trapleuning? Dan kan een roestvrijstalen trapleuning een goed idee zijn. Het is vrijwel onderhoudsvrij, en het geeft elke trap een modern tintje. Deze trap in de woning van Joaquin en Ursula uit Spanje is daar het perfect voorbeeld van. De hele woning heeft een rustieke chalet uitstraling, dankzij de donkere houten wandbekleding. De trap is wel bekleed met een soort betonstuc, gecombineerd met een mooie moderne RVS trapleuning.

rvs trapleuning ideeen

Shop the look

4. Touw trapleuning

In ‘Family house’, een geweldig project van Italiaans architectenbureau B-Arch, vonden we dit super leuke trapleuning idee. Het project omvat een gezinswoning die super mooi van top tot teen is gerenoveerd. Zowel de muren als de traptreden zijn super strak gestuukt. In plaats van een traditionele houten trapleuning of een strakke moderne trapleuning, hebben de ontwerpers gekozen voor een touw trapleuning, die perfect past bij de rustieke uitstraling van het originele gebouw.

trapleuning ideeen touw

Fotografie: Sophie Delauw

Shop the look

5. Trapleuning van steigerbuizen

Met steigerbuizen kan je veel meer dan alleen steigers opzetten. Je kunt er ook de meest stoere meubels mee maken voor huis en tuin, zoals tafelpoten en onderstellen, kapstokken, plankdragers, open kasten, noem maar op. En met steigerbuizen kan je ook trapleuningen maken. Naast dat het er super stoer en industrieel uitziet, zijn steigerbuizen trapleuningen vrij goedkoop en heel eenvoudig zelf te maken.

trapleuning ideeen steigerbuizen

Shop the look

6. Trapleuning met verlichting

Een trapleuning heeft dus vooral te maken met veiligheid, zodat je de mogelijkheid hebt om ergens aan vast te houden bij het traplopen. En als het gaat om veiligheid, dan kan verlichting natuurlijk ook een rol spelen. Om goed trap te kunnen lopen, is het belangrijk dat je goed zicht hebt. Dit kan in de vorm van een wandlamp of hanglamp, maar het kan een trapleuning met verlichting is ook een heel mooi idee. Dit kan zowel aan de boven- of onderkant van de trapleuning, of allebei.

trapleuning ideeen verlichting

Ottomano trapleuning verlichting van Olev

Shop the look

7. Trapleuning in de muur of balustrade

Een trapleuning die in de muur of balustrade is verwerkt, ook wel een verzonken trapleuning genoemd, vormt een elegant en gestroomlijnd onderdeel van het trappenhuis. Dit ontwerp kenmerkt zich door een vloeiende overgang tussen de leuning en de rest van de balustrade, waarbij geen duidelijke scheiding zichtbaar is. De leuning volgt de contouren van de balustrade en is vaak vervaardigd uit hetzelfde materiaal, wat zorgt voor een uniforme en harmonieuze uitstraling. Deze integratie benadrukt het moderne en minimalistische design, waarbij de focus ligt op strakke lijnen en eenvoud.

Het voordeel van een dergelijke constructie is niet alleen esthetisch; het zorgt ook voor een stevige en continue grip langs de gehele trap, wat bijdraagt aan de veiligheid en het gebruiksgemak.

De trapleuning is super mooi in de houten wand verwerkt.

Trapbalustrade

Een trapbalustrade, ook bekend als de traphek of balustrade, speelt een cruciale rol in de veiligheid en esthetiek van trappenhuizen. Deze structurele elementen strekken zich uit langs de zijde van de trap, van de onderste trede tot de bovenste, en bieden niet alleen bescherming tegen vallen, maar dragen net als een trapleuning ook bij aan de visuele harmonie en het ontwerp van de ruimte.

De primaire functie van een trapbalustrade is het waarborgen van veiligheid. Het voorkomt dat mensen van de trap vallen en biedt steun aan wie de trap op- of afgaat. Dit aspect is vooral belangrijk in huizen met jonge kinderen, ouderen, of iedereen die extra ondersteuning nodig heeft bij het gebruik van de trap.

Daarnaast is het ook een belangrijk designelement dat de stijl en sfeer van een interieur kan definiëren. De keuze voor bepaalde materialen, vormen en afwerkingen kan een trapbalustrade transformeren in een opvallend kenmerk dat bijdraagt aan de esthetische waarde van een huis. Van de elegantie van gesmeed ijzer met zijn fijne lijnen en decoratieve elementen tot de strakke, moderne uitstraling van glas en metaal, de mogelijkheden zijn eindeloos. Houten balustrades, met hun warme, natuurlijke uitstraling, kunnen een gevoel van huiselijkheid en traditie toevoegen, terwijl de transparantie van glazen panelen een gevoel van openheid en licht bevordert.

Lees ook: Leuke traphekjes

1. Moderne witte metalen trapbalustrade

Deze trap is ontworpen Studo Daytrip, als onderdeel van het ‘Powerscroft Road’ – een super mooi gerenoveerd Victoriaans herenhuis in Oost-Londen. De ontwerpers hebben de prachtige karakteristieke details van het het herenhuis gecombineerd met een super strakke afwerking. Deze trap is daar een heel mooi voorbeeld van, die toegang biedt tot de zolderverdieping. De trap is mooi en strak bekleed met houten trapbekleding, en de muren zijn strak gestuurd. Dit hebben ze gecombineerd met een moderne witte metalen trapbalustrade, bestaande uit verticale platte latten, met daarbovenop een bijpassende platte horizontale lat, waar je je aan kunt vasthouden.

trapleuning ideeen moderne witte stalen trapbalustrade

Fotografie: Jake Curtis

2. Klassieke trapbalustrade

Carolina heeft echter meer trappen in huis. En het leuke is dat de trap boven er heel anders uitziet dan de trap op de begane grond. Beneden vind je meer een klassieke trap, met donkere trapbekleding en een klassieke houten balustrade, met sierlijke wit geverfde spijlen, gecombineerd met een zwarte trapboom en trapleuning.  Zoals je ziet wordt de trapbalustrade hier ook als trapleuning gebruikt.

klassieke trapleuning ideeen

Fotografie: Richard Stonehouse

3. Zwarte stalen trapbalustrade

Naast zwarte stalen trapleuningen, zijn ook zwarte stalen trapbalustrades erg populair. Hieronder zien jullie de trap in de woning van Marjo en Eetu – een milieuvriendelijke houten woning die ingericht is in een mooie Scandinavische stijl. De hal is ingericht met een stoere betonlook vloer, gecombineerd met zowel strakke muren als muren die bekleed zijn met houten wandbekleding. Ze hebben gekozen voor een stoere open zwarte stalen splittrap, die afgewerkt is met natuurlijke houten traptreden. De zwarte stalen trapbalustrade past daar perfect bij.

zwarte stalen trapbalustrade ideeen

Fotografie: Krista Keltanen – Living Inside

4. Beton ciré trapbalustrade

Deze prachtige woning is ontworpen door interieurontwerper Matt Woods, waar betonstuc een belangrijke rol speelt in het interieurontwerp. De trap een echte blikvanger geworden, die toegang biedt tot de open vide slaapkamer. De trap is bekleed met een warme eikenhouten trapbekleding, die perfect balanceert met de betonstuc muren en plafond. In eerste instantie zou je zeggen dat deze trap geen trapleuning of balustrade heeft, maar dat komt omdat de balustrade een mooi geheel is met de balustrade op de vide. Super mooi gedaan, toch?!

strakke gestuukte trapbalustrade

Fotografie: Kat Lu

5. Glazen trapbalustrade

Maya en Ankory zijn architecten en tevens oprichters van architectenstudio Scenario Architecture. Natuurlijk hebben zij hun eigen woning ontworpen – een prachtige Victoriaanse woning met een speelse splitlevel indeling. De woonkamer is middels een kleine trap verbonden met de keuken, die op een lager niveau bevindt. De trap is bekleed met houten trapbekleding, en is gecombineerd met een prachtige glazen trapbalustrade. Het glas vormt een geweldig contrast ten op zichte van de bakstenen muur, en houdt alles mooi licht en ruimtelijk.

glazen trapbalustrade

Fotografie: Matt Clayton

6. IJzerdraad balustrade

In deze moderne loftwoning staat een stoere stalen trap centraal, met een opvallende balustrade van ijzerdraad die een industriële flair toevoegt. De stalen constructie van de trap, bekleed met warm hout op de treden, contrasteert mooi met de minimalistische ijzerdraad balustrade, die zorgt voor een open en luchtige uitstraling. De RVS trapleuning aan de muurzijde benadrukt de moderne esthetiek. Deze balustrade van ijzerdraad is niet alleen functioneel maar dient ook als een visueel boeiend element, perfect passend bij de industriële charme van de loft, en versterkt het ruimtelijke gevoel zonder in te leveren op veiligheid of stijl.

industriele trap moderne loft

7. RVS palen met staaldraad

Deze balustrade, vervaardigd uit RVS palen met daartussen gespannen staaldraad, biedt een strakke en moderne uitstraling die perfect past bij een modern interieur. De glanzende RVS palen zorgen voor een duurzame en onderhoudsarme constructie, terwijl het fijn gespannen staaldraad een gevoel van openheid en transparantie creëert. Dit ontwerp maakt slim gebruik van de sterkte en flexibiliteit van staaldraad, waardoor een veilige afscheiding ontstaat die het zicht nauwelijks belemmert.

staaldraad balustrade

8. Dichte houten balustrade

Een strakke dichte houten balustrade kenmerkt zich door zijn eenvoudige, moderne uitstraling. Dit type balustrade bestaat uit solide houten panelen of planken, die strak naast elkaar zijn geplaatst zonder zichtbare tussenruimtes, waardoor een ononderbroken en veilige afscheiding ontstaat. De houten constructie biedt niet alleen robuustheid en duurzaamheid maar brengt ook warmte en natuurlijke schoonheid in de ruimte. Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld van een strakke houten trap met dichte houten balustrade uit het Hazel Flat project van Barbora Vokac Taylor Architect.

Mooie eikenhouten trap met dichte houten trapbalustrade | Fotografie: Riley Snelling

Fotografie: Riley Snelling

9. Balustrade van houten latten

Een balustrade van houten latten biedt een natuurlijke, elegante uitstraling die perfect past bij zowel moderne als traditionele interieurs. Deze constructie bestaat uit meerdere verticaal of horizontaal geplaatste houten latten, die met regelmatige tussenruimtes naast elkaar zijn bevestigd om zowel veiligheid als visuele doorzichtigheid te bieden. Het gebruik van hout voegt warmte en een organisch element toe aan de ruimte, terwijl de gestructureerde opstelling van de latten een gevoel van ritme en openheid creëert. Afhankelijk van de afwerking kunnen deze latten een natuurlijke houtkleur hebben, die de textuur en het unieke karakter van het hout benadrukt, of ze kunnen worden behandeld met een lak of verf voor een meer gepersonaliseerde uitstraling. Deze houten latten balustrade combineert functionaliteit met esthetiek, en vormt een stijlvolle afscheiding die bijdraagt aan de algehele sfeer en samenhang van de ruimte.

witte houten trapleuning ideeen

Fotografie: Richard Stonehouse

Trapverlichting

Trapverlichting is een mooie manier om zowel functionaliteit als esthetiek aan een trap toe te voegen. Het kan de veiligheid verhogen door de treden zichtbaarder te maken, vooral ’s nachts of in slecht verlichte ruimtes, en het kan ook dienen als een stijlvolle designfeature die de algehele uitstraling van een ruimte verbetert.

Bij het kiezen van trapverlichting is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van je huis, de beschikbare ruimte en hoeveel licht je nodig hebt. Het is ook verstandig om na te denken over de installatie. In sommige gevallen kun je zelf verlichting toevoegen, maar vaak is het beter om een professional in te schakelen, vooral als er elektrische bedrading bij komt kijken.

Esthetisch gezien kan trapverlichting een ruimte transformeren. Het kan een warme en uitnodigende sfeer creëren, een modern tintje toevoegen, of fungeren als een opvallend designelement. De mogelijkheden zijn eindeloos, en met de juiste verlichting kan je trap zowel een veilig als stijlvol onderdeel van je huis worden.

1. LED-strips

Trapverlichting met LED-strips is een uitstekende manier om zowel de veiligheid als de sfeer in bij de trap. Deze vorm van verlichting kan een naadloze integratie in elk traponderdeel bieden, zoals langs de zijkanten, onder de treden of direct erop, waardoor een diversiteit aan visuele effecten mogelijk is. Je zou ook kunnen kiezen voor trapleuning met verlichting.

trapverlichting led traptreden

Deze mooie moderne trap is onderdeel van een project van YCL Studio. De donkere houten trap is voorzien van verborgen LED-verlichting onder elke traptrede, terwijl het ronde raam overdag voor natuurlijk licht zorgt. Als je vanaf boven de trap af kijkt, zie je de gloed van de verlichting langs de muur. | Fotografie: Norbert Tukaj

Shop the look

2. Inbouwspots

Strakke inbouwspots zijn een subtiele maar effectieve optie voor trapverlichting, die de structuur van de trap accentueert zonder te overheersen. Deze spots kunnen vakkundig worden ingebouwd in de trapwangen of direct in de treden zelf, waardoor een verfijnde uitstraling ontstaat die zowel de veiligheid als de esthetiek van de trapruimte ten goede komt. Door hun discrete plaatsing bieden ze een zachte verlichting die de contouren van de trap benadrukt, wat bijdraagt aan een sfeervolle en uitnodigende omgeving. Voor een eenvoudigere installatie, zou je ook kunnen kiezen voor led-opbouwspots, die op basis van bewegingssensor werken.

Deze luxe trap, een ontwerp van Mason Studio, combineert strakke inbouwspots in de wanden met ledstrips in de marmeren trapleuning én in het plafond.

Deze luxe trap, een ontwerp van Mason Studio, combineert strakke inbouwspots in de wanden met ledstrips in de marmeren trapleuning én in het plafond.

Shop the look

3. Wandlampen

Het monteren van wandlampen langs de muur die de trap oploopt biedt een uitstekende verlichtingsoptie zonder dat de trap zelf aangepast hoeft te worden. Wandlampen zijn veelzijdig inzetbaar en kunnen zowel directe als indirecte verlichting bieden, afhankelijk van het gekozen ontwerp en de richting van het licht. Deze aanpak zorgt voor een aangename verlichting die de veiligheid op de trap verhoogt en tegelijkertijd een sfeervolle ambiance creëert. Wandlampen kunnen een decoratief element toevoegen aan de ruimte en zijn ideaal voor situaties waarin de trapstructuur ongewijzigd moet blijven.

Architecture studio APA heeft een super mooi ontwerp gerealiseerd voor een woning in Londen. De douglashouten trap is gecombineerd met strakke witte muren, die gedecoreerd zijn met prachtige bol wandlampen. | Fotografie: Ed Reeve

Architecture studio APA heeft een super mooi ontwerp gerealiseerd voor een woning in Londen. De douglashouten trap is gecombineerd met strakke witte muren, die gedecoreerd zijn met prachtige bol wandlampen. | Fotografie: Ed Reeve

Leuke wandlampen voor bij de trap

Decoratie ideeën

Naast de functionele aspecten van een trap, zijn er ook hele leuke decoratieve ideeën, waarmee je een trap stijlvoller en persoonlijke kunt maken. Van het toevoegen van groen met sierlijke planten tot het bekleden van de wanden met warm hout, er zijn talloze manieren om dit vaak over het hoofd geziene deel van het huis om te toveren tot een blikvanger.

1. Planten

Planten zijn een prachtige aanvulling in elk huis, en dat geldt ook voor de ruimte bij de trap. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en het type trap, zijn er diverse manieren om groen toe te voegen en zo een levendige en uitnodigende sfeer te creëren. Heb je een randje langs de trap, dan biedt dit een perfecte plek voor het uitstallen van kleinere plantjes, die samen een mooi groen accent vormen. Voor een rechte trap met brede treden is het mogelijk om aan de zijkanten van de treden plantjes te plaatsen, wat zorgt voor een speels en natuurlijk effect bij elke stap.

Hangplanten kunnen aan de muur bij de trap worden bevestigd, waar ze naar beneden draperen en een dynamische groene waterval creëren. Een verticale tuin langs de trapmuur is een andere veilige en bijzonder stijlvolle optie, die de ruimte transformeert met levendige texturen en tinten groen. Voor een groots effect kan een grote, opvallende plant onderaan de trap of in een hoek bij de trap worden geplaatst, als een groen welkomstgebaar dat direct de aandacht trekt.

Elk van deze opties draagt bij aan een gezondere en visueel aantrekkelijkere woonomgeving, en laat zien hoe met creativiteit en een beetje groen de ruimte bij de trap tot leven komt.

Lees ook: Planten bij de trap

Leuke potten met planten bij de trap.

Leuke potten met planten bij de een luxe spiltrap, die van beton ciré overloopt naar houten traptreden.

Leuke planten voor bij de trap

2. Lijsten aan de muur

Een populaire manier om meer sfeer te creëren bij de trap, en om het meer persoonlijk te maken, is door lijsten aan de muur te hangen.

Het gebruik van enkele lijsten biedt een gestroomlijnde, elegante uitstraling. Je kunt kiezen voor grote kunstwerken die de aandacht trekken of voor kleinere, verfijnde stukken die samen een verhaal vertellen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de grootte van de lijsten en de beschikbare ruimte op de muur. Een tip is om lijsten te kiezen die complementair zijn aan de kleur van de muur en de stijl van je interieur, zodat ze een harmonieus geheel vormen.

Voor een meer dynamische en persoonlijke touch kan een collage van verschillende lijsten een prachtige optie zijn. Dit geeft je de vrijheid om verschillende formaten, stijlen en kleuren te combineren. Van familiefoto’s en kindertekeningen tot prints en posters, alles kan deel uitmaken van je collage.

Een mooie collage met zwart wit foto's bij de trap. | Bron: Puresaltinteriors.com

Een mooie collage met zwart wit foto’s bij de trap. | Bron: Puresaltinteriors.com

Leuke fotolijstjes

3. Groot kunstwerk aan de muur

Het kiezen voor een groot kunstwerk aan de muur bij de trap kan een krachtig en elegant statement maken in je interieur. Zo’n kunstwerk dient als een visueel ankerpunt, trekt direct de aandacht en voegt diepte toe aan de ruimte. Een groot schilderij biedt de kans om met één enkel stuk een significante impact te maken, waarbij de stijl, kleuren en het onderwerp van het kunstwerk de toon zetten voor de sfeer in huis. Je kunt ook denken aan een mooi groot wandkleed. Het is belangrijk dat het kunstwerk in balans is met de omgeving; zowel in grootte als in kleurenpalet.

Grote schilderij ophangen bij trap

Deze leuke schilderij lijkt op een raam met uitzicht. | Bron: Threebirdsrenovations.com

Grote kunstwerk kopen

4. Grote boekenkast

Een boekenkast bij de trap die niet alleen ruimte biedt voor je boekencollectie maar ook voor andere mooie spullen, zoals planten, vazen, en een bureaulamp, creëert een multifunctionele en decoratieve hoek in je huis. Deze aanpak maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte door de trap te transformeren in een levendige display die zowel praktisch als esthetisch is. De planken kunnen op verschillende hoogtes worden geplaatst om een dynamisch effect te creëren en ruimte te bieden aan objecten van diverse groottes. Dit zorgt niet alleen voor een georganiseerde opslag van boeken, maar biedt ook een podium voor persoonlijke items die karakter en warmte aan de ruimte toevoegen.

Deze grote multiplex boekenkast bij trap is onderdeel van een inspirerend project door architect Larissa Johnston.

Deze grote multiplex boekenkast bij trap is onderdeel van een inspirerend project door architect Larissa Johnston.

5. Houten wandbekleding

Houten wandbekleding bij de trap voegt een natuurlijke en warme uitstraling toe aan je interieur. Het hout brengt een textuurrijk element in de ruimte, dat zowel rustiek als modern kan ogen. Door de natuurlijke eigenschappen van het hout, zoals de nerf en kleurnuances, krijgt elke wand een uniek karakter. Houten wandbekleding is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar biedt ook praktische voordelen zoals verbeterde akoestiek en isolatie. Het toepassen van hout langs de trap kan de overgang tussen verdiepingen visueel verzachten en zorgt voor een uitnodigende sfeer in huis. Het is een duurzame keuze die tijdloze elegantie aan elke ruimte toevoegt.

Interieurarchitect Emil Dervish creëerde een warme en stijlvolle uniforme look voor deze trap, met houten traptreden en houten wandbekleding.

Interieurarchitect Emil Dervish creëerde een warme en stijlvolle uniforme look voor deze trap, met houten traptreden en houten wandbekleding.

6. Platform van een ander soort materiaal dan de trap

Een platform dat fungeert als opstap en naadloos overloopt in de trap, vervaardigd uit een ander soort materiaal, biedt een uniek en functioneel designelement in een ruimte. Dit ontwerp begint vaak op vloerniveau en creëert een verhoogde sectie die de eerste treden van de trap met elkaar verbindt. Dit kan bijvoorbeeld een platform zijn van gepolijst beton, metaal of een composietmateriaal, dat contrasteert met houten traptreden, waardoor een visueel boeiende overgang ontstaat. Het gebruik van verschillende materialen benadrukt de scheiding tussen de twee zones, terwijl het tegelijkertijd een samenhangende look behoudt. Dit type platform kan ook extra opbergruimte bieden of dienen als een rustpunt waar decoratieve elementen zoals planten of kunst kunnen worden uitgestald, waardoor het niet alleen een praktische, maar ook een esthetische functie vervult in het interieurontwerp.

Bron: In dit mooie project is er gekozen voor een beton ciré platform die overloopt op een warme eikenhouten trap. | Bron: Noabythebeach.com.au

Bron: In dit mooie project is er gekozen voor een beton ciré vloer én platform die overloopt op een warme eikenhouten trap. | Bron: Noabythebeach.com.au

7. Eerste paar treden in een ander soort materiaal

Het hoeft overigens geen platform te zijn – je kunt bovenstaand idee ook toepassen voor de eerste paar treden. Deze designkeuze kan een interessant visueel contrast bieden en de aandacht vestigen op de overgang van de ene ruimte naar de andere. Bijvoorbeeld, als de hoofdtrap van hout is, kunnen de eerste treden uitgevoerd zijn in natuursteen, tegels, of zelfs metaal, om zo een unieke textuur- en kleurcontrast te creëren.

OD design studio heeft dit trapontwerp gerealiseerd met twee treden van marmer, die een super mooie combinatie vormt met hout.

OD design studio heeft dit trapontwerp gerealiseerd met twee treden van marmer, die een super mooie combinatie vormt met hout.

8. Trap verven

Het verven van een trap kan een leuk en lonend project zijn, dat zowel esthetische als functionele voordelen biedt. Het geeft je de mogelijkheid om creativiteit en persoonlijke stijl in je woonruimte te injecteren, door kleuren en patronen te kiezen die passen bij je interieur of juist een opvallend statement maken. Een fris geverfde trap kan de blikvanger van je huis worden, een element dat direct opvalt bij binnenkomst en de toon zet voor de rest van je interieur.

Daarnaast biedt het verven van een trap de kans om een verouderde of versleten trap te transformeren zonder de hoge kosten van volledige vervanging. Het kan de illusie van ruimte en licht creëren in donkere of kleine hallen, vooral wanneer lichte of reflecterende kleuren worden gebruikt. Door zelf de trap te verven, kun je ook een gevoel van voldoening en trots ervaren, wetende dat je met eigen handen een belangrijk deel van je huis hebt verfraaid.

Met een likje verf in elk gewenste kleur kan je heel eenvoudig nieuw leven blazen in je trap.

Met een likje verf in elk gewenste kleur kan je heel eenvoudig nieuw leven blazen in je trap.

9. Trap ombouw met deur

Een trapombouw met deur is een constructie die rondom een trap wordt gebouwd met als doel de trap af te schermen van de rest van de ruimte. Deze constructie kan verschillende functies hebben, zoals het verbeteren van de veiligheid door te voorkomen dat mensen of huisdieren per ongeluk de trap op of af kunnen gaan. Het kan ook gebruikt worden om esthetische redenen, door de trap netjes weg te werken binnen het interieurontwerp van de woning.

De deur die bij een trapombouw wordt geplaatst, dient als een toegangspunt. Deze kan aan de onderkant van de trap worden geplaatst om toegang te bieden tot de trap zelf, of aan de bovenkant om een afgesloten ruimte te creëren, bijvoorbeeld voor extra privacy of als veiligheidsmaatregel voor kinderen. De deur kan uit verschillende materialen bestaan en aangepast worden aan de stijl van het huis om een uniforme look te creëren.

Het concept van een trapombouw met deur is vooral populair in huizen waar de trap een centraal element is in de leefruimte, of in huizen waar extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn, zoals gezinnen met jonge kinderen of huisdieren. Het biedt een praktische oplossing voor zowel veiligheids- als designuitdagingen in het huis.

LeestipOpen trap dichtmaken met deur

trap dichtmaken met ombouw schuifdeur

Soorten trappen

Heb je de mogelijkheid om een nieuwe trap te plaatsen? Dan sta je voor een interessante keuze, want er zijn veel verschillende soorten trappen die elk hun eigen charme, functionaliteit en esthetiek hebben. Een goed gekozen trap kan een centraal punt in je woning worden, zowel praktisch als visueel aantrekkelijk.

Een steektrap, ook bekend als een rechte trap, is de meest eenvoudige vorm en past goed in zowel moderne als traditionele interieurs door zijn rechtlijnige design. Voor ruimtes waar een directe lijn niet mogelijk is, biedt een kwartdraaitrap met zijn 90 graden bocht een praktische oplossing die ook visueel interessant kan zijn. Wenteltrappen, met hun cirkelvormige ontwerp, zijn ideaal voor locaties met beperkte ruimte, terwijl ze een elegantie uitstralen die in vele settings kan worden geapprecieerd. Spiltrappen lijken op wenteltrappen maar zijn rond een centrale spil geconstrueerd, wat een uniek visueel effect geeft en vaak wordt gebruikt in moderne ontwerpen. Voor diegenen die iets echt unieks willen, bieden zwevende trappen een gevoel van ruimte en lichtheid; de treden lijken aan één kant aan de muur bevestigd te zijn zonder zichtbare ondersteuning aan de andere kant, wat een zwevend effect creëert.

Elk van deze trappen heeft zijn eigen plaats en functie afhankelijk van de stijl van je woning, de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur. Het kiezen van de juiste trap is een beslissing die niet alleen de bruikbaarheid van je huis beïnvloedt, maar ook de algehele sfeer en esthetiek.

1. Steektrap

Dit zijn de meest basale trappen, bestaande uit een rechte reeks treden die van de ene naar de andere verdieping leiden zonder enige vorm van bocht of wending. Steektrappen zijn praktisch en ruimte-efficiënt in ontwerp, waardoor ze geschikt zijn voor veel traditionele en moderne woningen.

2. Bordestrap

Een bordestrap heeft één of meerdere rustpunten, bekend als bordessen, tussen de rechte delen van de trap. Deze rustpunten kunnen de trap veiliger maken door de hoeveelheid opeenvolgende treden te beperken, waardoor het risico op vallen vermindert. Bordestrappen passen goed in zowel openbare gebouwen als in ruime woningen, waar de trap een centraal designelement kan vormen.

3. Wenteltrap

Wenteltrappen draaien rondom een centrale as en hebben vaak een zeer elegant ontwerp. Ze zijn ideaal voor plekken waar weinig ruimte beschikbaar is, omdat hun voetafdruk kleiner is dan die van de meeste andere trapsoorten. Wenteltrappen kunnen een realistische optie zijn voor toegang tot zolders of kelders, of als een secundaire trap in een huis.

4. Spiltrap

Vergelijkbaar met wenteltrappen, draaien spiltrappen ook rond een centraal punt, maar ze hebben een spil (een verticale kolom) waar de treden aan bevestigd zijn. Spiltrappen kunnen zeer compact zijn, waardoor ze perfect zijn voor kleine ruimtes. Ze bieden een moderne uitstraling en kunnen dienen als een opvallend designelement in een woning.

5. Kwartdraaitrap

Kwartdraaitrappen zijn trappen die een draai van 90 graden (een kwart van een cirkel) maken. Ze kunnen aan het begin, einde, of ergens midden in de trap een draai hebben, afhankelijk van de indeling en de ruimte waarin de trap wordt geïnstalleerd. Deze draai wordt vaak gerealiseerd door middel van een bordes of door trapwangen die de richting veranderen.

 

6. Zwevende trappen

Zwevende trappen hebben treden die aan één kant aan de muur bevestigd zijn, zonder zichtbare steunen aan de andere kant, waardoor het lijkt alsof ze zweven. Deze trappen vereisen nauwkeurige engineering en sterke materialen voor de constructie. Zwevende trappen zijn bijzonder geschikt voor moderne, minimalistische interieurs en kunnen een gevoel van ruimtelijkheid en luchtigheid toevoegen aan een woning.

 

Vragen?

Zoals je ziet, zijn er ontzettend veel mogelijkheden om je trap aantrekkelijker te maken, zowel functioneel als esthetisch. We wensen je dan ook veel succes en plezier met het trapproject in jouw woning. Heb je verder nog vragen? Laat gerust een reactie achter onderin deze pagina, of neem contact op via het contactformulier.

 

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

6 Comments

 • Reply
  #14 Blogpost op Showhome - De Zwevende Trap. | Anouk Dekker | Interieur
  8 juli 2014 at 08:24

  […] Inrichting-huis.com […]

 • Reply
  Frederique Steenen
  29 maart 2019 at 16:17

  Gaaf zeg, allerlei soorten, ieder heeft zo zijn charmes! 🙂

 • Reply
  danielle
  23 april 2019 at 03:07

  kunt u mij vertellen waar ik de zwarte wenteltrap met smalle leuning kan kopen?

 • Reply
  Trap bekleden | Inrichting-huis.com
  15 december 2019 at 02:45

  […] ook: Open trap dichtmaken met deur Trap ideeën Planten bij de trap Leuke traphekjes Betegelde trappen 10x Trapkast inspiratie Opgeschuurde […]

 • Reply
  Trap renoveren? Denk aan deze zes elementen! | HOMEASE
  8 juni 2020 at 11:28

  […] niets mis mee, maar dat is natuurlijk niet de enige mogelijkheid. Er zijn heel veel andere leuke trap ideeën, waarmee je de trap nóg leuker en mooier kunt maken. Je kunt een lambrisering verven of voor een […]

 • Reply
  Melman
  6 oktober 2020 at 23:10

  hi

  We willen graag wat extra prijs informatie hebben over een wenteltrap.

  We willen namelijk een wenteltrap hebben voor naar vliering. Hoogte is 2,60 Mtr

  HOpelijk zien we de prijzen mogelijk graag tegemoet via een folder

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.