Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

betonnen trap
Industrieel interieur Modern interieur Wooninspiratie

Trap ideeën


Omdat we regelmatig vragen krijgen over trap ideeën, willen we het vandaag hebben over de trap. Trappen hebben een belangrijke functie in huis. Een trap is namelijk het verbindingselement, die twee verdiepingen met elkaar verbindt. Een lift is een alternatief van de trap, maar de meeste mensen met meerdere verdiepingen in huis hebben een trap. Een trap is dus een belangrijk functioneel element, maar daarnaast kan het ook decoratief zijn. Sommige trappen zijn zelfs zó mooi, dat het dé blikvanger vormt in huis. Ben je niet blij met je trap? Dan kan je er natuurlijk wat aan doen. In dit artikel laten we zien wat voor soort trappen er zijn, Wat voor materialen mogelijk zijn voor de trap? En we laten een aantal hele leuke ideeën en tips zien om je trap te decoreren en mooier te maken.

Trap ideeen

Mensen die een huis hebben met meer dan één verdieping, hebben altijd te maken met een trap. Soms bevindt de trap zich in de hal en soms heb je een open trap in de woonkamer. Bij een open trap in de woonkamer is het helemaal belangrijk dat je er wat aandacht aan besteed. Je hebt dan immers altijd zicht op de trap. Zou zonde zijn als deze foeilelijk is, niet waar?

Soorten trappen

Laten we beginnen met de soorten trappen. Daar zijn er namelijk heel veel van. Zo heb je de steektrap, de bordestrap, de draaitrap, de wenteltrap en de kwartdraaitrap. Lees hieronder over de verschillende soorten trappen.

Steektrap

De steektrap komt het meest voor. Het is een rechte trap, zonder bochten en rondingen, waardoor het eenvoudig en gemakkelijk beloopbaar. Er is één belangrijk nadeel is de lange terugloop, oftewel de is lengte van de trap waarmee de omvang wordt bepaald.

Bordestrap

Een bordestrap bestaat uit twee steektrappen die middels een rustpunt met elkaar zijn verbonden. Sommige bordestrappen hebben zelfs meerdere rustpunten. Het leuke is dat deze rustpunten ook heel leuk gedecoreerd kunnen worden.

Draaitrap

Een draaitrap tref je vaak aan tussen de eerste en de tweede verdieping. De trap kenmerkt zich met één centrale as, waar de trap om draait. Het grote voordeel van de draaitrap, is dat het heel ruimtebesparend is, vooral ten op zichte met de steektrap en de bordestrap.

Wenteltrap

Een wenteltrap lijkt heel erg op een draaitrap. het verschil is dat het niet rond één centrale as loopt. Het draait namelijk om een vrije ruimte heen. Ook met de wenteltrap bespaar je heel veel ruimte, wat weer als nadeel heeft dat het soms een beetje krap is. Zo kan het lastig zijn om een grote meubelstuk te vervoeren door de trap.

Kwartdraaitrap

Dan heb je ook nog de kwartdraaitrap, gekenmerkt door een draaiing van 90 graden aan de boven- of onderkant van de trap. Het grote nadeel is dat de verdreven treden niet haaks tussen de trapbomen staan, waardoor het minder veilig is dan de andere soorten trappen. Deze trap wordt vaak geplaatst in hoeken.

Zwevende trappen

Voor een moderne uitstraling, kies je voor een zwevende trap. Een zwevende trap is aan één kant aan de muur gemonteerd. Hierdoor lijkt het alsof de trap zweeft. Dit geeft je interieur een moderne strakke en soms futuristische uitstraling. En ook een zwevende trap kan je nemen in verschillende materialen. Er zijn bijvoorbeeld houten zwevende trappen, maar ook betonnen zwevende trappen.

Het materiaal van de trap

Materialen kunnen grote invloed hebben op de uitstraling in een interieur. Dat geldt dus ook voor een trap. De meeste standaard trappen, die je in een gemiddelde woning tegenkomt, is gemaakt van hout. De mensen die de keuze hebben om een eigen trap te kiezen of te ontwerpen, kunnen ook voor andere materialen kiezen. Zo zijn stalen trappen erg populair, die je interieur een industrieel tintje geven. En betonnen trappen kunnen ook heel stoer zijn.

Mooie trap

Betonnen trap

Een betonnen trap kan ook super mooi zijn. Mensen die van stoer, industrieel en rauw houden, zullen dat vooral erg mooi vinden. Een betonnen trap zie je bijvoorbeeld vaak terug in stoere loft woningen. Is het niet mogelijk om een echte betonnen trap te nemen in jouw woning? Dan kan betonstuc de oplossing zijn. Je kunt je trap namelijk bewerken met betonstuc, waardoor de trap een echte stoere betonlook krijgt. Hieronder wat leuke ideeën voor een betonnen trap.

Stalen trappen

Staal is helemaal hot in de wereld van interieur & design. Het is een materiaalsoort die in verschillende interieurstijlen passen. Een stalen trap is stoer en industrieel, maar het past ook heel mooi in landelijke interieurstijlen. Dat is de kracht van staal. Je kunt bovendien een stalen trap in alle kleuren spuiten die je wilt. Zwart is natuurlijk de standaard kleur, maar wit kan soms ook een goed idee zijn.

Houten trap

De meesten hebben te maken met een houten trap. Dit betekent niet dat alle houten trappen er hetzelfde uitzien. Sterker nog, er zijn genoeg leuke ideeën van wat je kan doen met een houten trap. Je kan het bijvoorbeeld bekleden met halve maantjes. Je kan een houten trap helemaal schilderen met een mooie kleur. Dit kan overigens mat of hoogglans. Je kan een gedeelte schilderen, bijvoorbeeld alleen het middengedeelte. De zijkanten laat je dan wit of je geeft het een andere kleur. Je kan de rechte gedeeltes behangen. Je kan ervoor kiezen om het te bekleden met een tapijt. Kortom, er zijn eindeloos veel ideeën van wat je kan doen met een houten trap.

Overige ideeën

Naast de soorten, trappen, de materialen van de trappen en de leuke ideeën waarmee je een trap kunt bekleden, zijn er nog heel veel andere manieren om je trap te decoreren. Denk bijvoorbeeld ook na over de trapleuning en de eventuele trapverlichting. Hieronder vind je nog meer leuke trap ideeën:
Planten bij de trap;
Leuke traphekjes;
Trap betegelen;
Boekenkast trap
Fotolijsten bij de trap.

Zoals je ziet, zijn er zóveel mogelijkheden en leuke ideeën die je kan toepassen op trappen. Ik zou zeggen, doe je best en maak er wat moois van!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

6 Comments

 • Reply
  #14 Blogpost op Showhome - De Zwevende Trap. | Anouk Dekker | Interieur
  8 juli 2014 at 08:24

  […] Inrichting-huis.com […]

 • Reply
  Frederique Steenen
  29 maart 2019 at 16:17

  Gaaf zeg, allerlei soorten, ieder heeft zo zijn charmes! 🙂

 • Reply
  danielle
  23 april 2019 at 03:07

  kunt u mij vertellen waar ik de zwarte wenteltrap met smalle leuning kan kopen?

 • Reply
  Trap bekleden | Inrichting-huis.com
  15 december 2019 at 02:45

  […] ook: Open trap dichtmaken met deur Trap ideeën Planten bij de trap Leuke traphekjes Betegelde trappen 10x Trapkast inspiratie Opgeschuurde […]

 • Reply
  Trap renoveren? Denk aan deze zes elementen! | HOMEASE
  8 juni 2020 at 11:28

  […] niets mis mee, maar dat is natuurlijk niet de enige mogelijkheid. Er zijn heel veel andere leuke trap ideeën, waarmee je de trap nóg leuker en mooier kunt maken. Je kunt een lambrisering verven of voor een […]

 • Reply
  Melman
  6 oktober 2020 at 23:10

  hi

  We willen graag wat extra prijs informatie hebben over een wenteltrap.

  We willen namelijk een wenteltrap hebben voor naar vliering. Hoogte is 2,60 Mtr

  HOpelijk zien we de prijzen mogelijk graag tegemoet via een folder

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.