Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

trap bekleden
Wooninspiratie

Trap bekleden


Een trap bekleden is altijd een goed idee. Naast de functionele waarde van een trap, die twee verdiepingen met elkaar verbindt, heeft het ook een decoratieve functie. Sterker zelfs, het heeft een hele grote invloed op de sfeer en uitstraling van je hal. En als je een open trap hebt in de woonkamer, dan wil je natuurlijk helemaal dat je trap er een beetje leuk en mooi uitziet. Nou, dat kan je dus heel eenvoudig bereiken net behulp van leuke trapbekleding. Je kunt het al raden, een trap bekleden kan op heel veel verschillende manieren. Elke methode heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Om je een idee te geven wat er allemaal mogelijk is, hebben wij de mooiste inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet, met handige tips en leuke trapbekleding ideeën!

Kosten

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat de kosten zijn om een trap te bekleden. Dit is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren, namelijk de soort trap, het materiaal en de afwerking. Een rechte trap bekleden is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een steektrap, wenteltrap of splittrap. En er zitten ook flinke prijsverschillen tussen de verschillende soorten materialen. Zo is tapijt het goedkoopst en leren trapbekleding het duurst. Offertes worden vaak afgegeven per traptrede. Een trap heeft meestal 13 traptreden. De gemiddelde prijs van een trap bekleding met tapijt is ongeveer €45,- en voor leren trapbekleding is dat ongeveer €225,-. Deze prijzen zijn inclusief materiaal en arbeid. De kosten om je trap te bekleden met tapijt zal dus ongeveer €585,- zijn en voor leren trapbekleding zal dat ongeveer €2925,- zijn. Uiteraard kan dit per aanbieder anders zijn.

De afwerking speelt ook een belangrijke rol. Een open trap heeft een trapboom en treden. Bij een dichte trap heb je ook nog te maken met de stootborden. Een dichte trap bekleden zal dus vanzelfsprekend duurder zijn dan een open trap.

Houten trapbekleding

Trapbekleding zou je een beetje kunnen vergelijken met vloeren, die verkrijgbaar in soortgelijke materialen. Net als een houten vloer, laminaat vloer en PVC vloer, heb je dus ook trapbekleding van hout, laminaat en PVC. Ook de nadelen en voordelen zijn exact hetzelfde. Houten trapbekleding zien er het mooist, warm en meest natuurlijk uit. Heb je een houten vloer? Dan is het mooist om dezelfde houten planken te gebruiken voor het bekleden van de trap. Dan krijg je een mooie overgang en eenheid tussen vloer en trap. De meeste vloerenboeren bieden de service aan om naast je vloer ook de trap te bekleden. Dit hoeft natuurlijk niet, er zijn ook genoeg andere mogelijkheden om je trap met hout te bekleden.

1.

Deze hal is een mooi voorbeeld, waarvan de planken van de houten vloer ook gebruikt zijn om de trap mee te bekleden. Onder de trap is een strakke witte trapkast gemaakt, die gebruikt wordt als garderobekast, en het geheel wat contrast geeft. Het leuke is dat ze hier de muur ook met dezelfde houten planken hebben bekleed.

houten vloer op trap

2.

Deze rechte trap is super strak afgewerkt met eiken houten trapbekleding. De muren zijn strak gestuukt en wit geschilderd, maar het hout geeft het geheel een sfeervolle warme uitstraling. De hele trap is bekleed, zowel de traptreden als de stootborden. En de stalen trapleuning staat er ook heel stoer bij!

trap bekleden hout

3.

Deze kleine rechte trap is gebouwd om toegang te krijgen tot de vide slaapkamer. Het is een smalle kleine trap met een handige witte trapkast. Ook hier zijn zowel de traptreden als de stootborden met hout bekleed. Dit hebben ze gecombineerd met een steigerhouten trapleuning.

trap trapkast bekleden hout

4.

Door de houten vloer ook op de trap te gebruiken creëer je een mooie samenhang. Dit betekent echter niet dat contrast ook mooi kan zijn. Als je bijvoorbeeld een betonvloer of een gietvloer hebt, dan kan het ook heel mooi zijn om dit te combineren met houten trapbekleding. Een naadloze vloer kan best rauw en kil zijn, en hout kan dan voor het juiste balans zorgen.

5.

De stam van deze trap is bekleed met witte houten planken, maar voor de traptreden en stootborden is er gekozen voor stoere steigerhouten planken. Aan buitenkant van elke traptrede zijn leuke kleine plantjes geplaatst. Super leuk!

trap bekleden steigerhout

6.

In deze moderne hal is een prachtige moderne witte wenteltrap geplaatst. Er is gekozen voor een mooie terazzo vloer met kleine spikkels, terwijl de trap is bekleed met houten trapbekleding. Een hele mooie combinatie!

houten trapbekleding wenteltrap

7.

Deze ruimte ziet er natuurlijk prachtig uit. Niet alleen de gietvloer en de strak afgewerkte witte wanden, maar in de ruime lichte hal is ook een grote houten maatkast gebouwd. En de strakke moderne trap is bekleed met hetzelfde hout als de kast.

houten trap betonnen vloer

8.

Hier zie je een heel mooi voorbeeld van een splittrap. Het bijzondere van deze splittrap is dat het eerste gedeelte een dichte trap is, terwijl het tweede gedeelte een open trap is. Beide gedeeltes zijn bekleed met dezelfde houten planken als de mooie warme houten vloer.

splittrap bekleden hout

9.

Heb je een visgraat vloer of Hongaarse punt vloer? Dan kan je wel hetzelfde hout gebruiken, maar het komt vrij weinig voor om de trap met hetzelfde patroon te bekleden. Hier hebben ze bovendien gekozen voor een houten trapleuning en een hele stoere balustrade met een houten frame.

trap bekleden hongaarse punt vloer

10.
Je hebt natuurlijk heel veel verschillende houtsoorten, die je bovendien wel of niet laat bewerken. In deze moderne woning met een betonnen vloer, is de rechte trap bekleed met onbewerkte grenen houten planken. Het blankhout staat super mooi bij de betonnen vloer.

gietvloer houten trap

Naadloze trap

Heb je een naadloze vloer zoals een gietvloer, epoxy vloer of een beton Ciré vloer? Dan kan je de trap natuurlijk ook bekleden met hetzelfde materiaal. Het komt niet zo vaak voor dat alleen de trap wordt bekleed, omdat dit prijstechnisch niet voordelig is. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de vierkante meter prijs wordt. Het is daarom logischer om de trap mee te nemen als je van plan bent om een naadloze vloer aan te leggen. Wel is het verstandig om een antislip coating aan te brengen op de trap. Je betaalt hier wel extra voor, maar daarmee verklein je wel het risico dat je uitglijdt op de trap.

11.

Een heel mooi project uit Londen, waar gekozen is om de lichtgrijze gietvloer door te laten lopen op de trap. Het is heel mooi om te zien dat de binnenmuren strak en wit zijn, terwijl de originele stenen muren zich aan de andere kant bevinden.

Gietvloer trap

12.

Een heel mooi project uit Londen, waar gekozen is om de lichtgrijze gietvloer door te laten lopen op de trap. Het is heel mooi om te zien dat de binnenmuren strak en wit zijn, terwijl de originele stenen muren zich aan de andere kant bevinden.

naadloze trap

13.

Hier zijn de vloer, de trap en zelfs delen van het plafond bewerkt met hetzelfde beton ciré. Zoals je ziet is er een hele mooie samenhang ontstaan. Iets wat je vaak tegenkomt in bohemian interieurs in Ibiza.

trap bekleden beton cire

14.

In deze splitlevel woning hebben ze gekozen voor een betonvloer én betonnen trap tussen de twee levels. Maar de trap waarmee je toegang hebt tot de bovenverdieping is wel van hout. Een mooie afwisseling.

trap bekleden hout beton

15.

Doordat de vloer, de trap, de muren én het plafond bekleed zijn met het lichte betonstuc, is er een minimalistische sfeer ontstaan. Hierdoor valt de dunne zwarte stalen trapleuning extra op.

betonstuc trap

Tapijt trapbekleding

De trap bekleden met vloerbedekking of tapijt is het goedkoopst, maar vloerbedekking heeft ook andere hele belangrijke voordelen. Vloerbedekking voelt warm en zacht onder de voeten, je glijdt minder snel uit, het is snel gelegd en het werkt geluiddempend. Genoeg redenen dus om te kiezen voor tapijt op de trap. En als je denkt dat het oubollig eruit ziet, dan moet je de volgende inspiratie voorbeelden eens bekijken.

16.

Vloerbedekking op de trap staat vooral heel mooi in karakteristieke en klassieke interieurs. In deze overloop is er gekozen voor een prachtige houten visgraat vloer. De onderste twee traptreden zijn ook van hout, maar de rest van de traptreden zijn bekleed met lichtbeige vloerbekleding. Heel chique, toch?

trap bekleden tapijt

17.

Vloerbedekking op de trap staat vooral heel mooi in karakteristieke en klassieke interieurs. In deze overloop is er gekozen voor een prachtige houten visgraat vloer. De onderste twee traptreden zijn ook van hout, maar de rest van de traptreden zijn bekleed met lichtbeige vloerbekleding. Heel chique, toch?

trap bekleden tapijt

18.

Ook voor deze sierlijke trap die in een mooie bocht naar boven loopt is bekleed met vloerbedekking. Zwarte vloerbedekking die perfect matcht met de zwarte balustrade en de zwarte trapverlichting aan de strakke witte muren.

trap bekleden tapijt

19.

Hier wordt bewezen dat vloerbedekking op de trap ook in moderne interieurs heel mooi kan zijn. De donkere houten vloer en de trapboom zijn strak afgewerkt, terwijl de vloerbedekking het geheel weer een beetje verzachten.

trap bekleden tapijt

20.

Deze splittrap is bekleed met lichte vloerbedekking. Ook hier zijn de eerste twee traptreden wel bekleed met hout, wat ook terugkomt op de trapleuning.

trap bekleden tapijt

Trap verven

We hebben hierboven gezegd dat vloerbedekking de meest goedkope manier is om je trap te bekleden, maar eigenlijk is er nóg een goedkopere trapbekleding. Je kunt je trap namelijk in een mooie kleur verven. Je kunt dit laten doen door een professionele schilder, maar het is eigenlijk ook heel eenvoudig om het zelf te doen. Hoe moeilijk deze klus is, is afhankelijk van je trap. Moet je bijvoorbeeld de oude vloerbedekking verwijderen of heb je al een houten trap? En als je houten trap veel gaten en spleten heeft, dan is het ook mooi om deze eerst weg te werken. Daarna is het een kwestie van schuren en verven. Vaak heb je wel twee of drie lagen nodig om de trap helemaal dekkend te krijgen. Je kunt bovendien elke gewenste kleur kiezen die je wilt. Neutraal wit of grijs, zwart of in een vrolijke kleur zoals groen, blauw, geel of rood!

21.
Witte houten vloeren zijn super populair, vooral door de populariteit van Scandinavische interieurs. Dit zijn vrijwel nooit vloeren die al wit zijn, maar vloeren die wit zijn geverfd. En als je een houten vloer wit kan verven, dan kan je de trap ook gelijk meenemen. Hier zie je dat de muren, de vloer, het plafond én de trap volledig wit zijn geverfd. Hierdoor wordt het licht vanuit het grote raam super mooi weerkaatst. De groene plantjes op de vensterbank en houten trapleuning zorgen voor het enige contrast.

trap verven wit

22.
Vind je wit net een beetje té steriel? Lichtgrijs is een heel mooi alternatief, die iets meer warmte uitstraalt. Naast de lichtgrijs geverfde houten vloer, is ook deze trap ook in hetzelfde lichtgrijs geverfd. Het is niet eens erg dat er hier en daar een scheur in de traptreden zijn, die geven de trap juist een beetje karakter.

trap verven lichtgrijs

23.

Heb je een lichte houten vloer, maar je wilt juist meer contrast creëren in de hal? In deze lichte Scandinavische hal is de mooie trap in z’n geheel donkergrijs geschilderd. Niet alleen de traptreden en de stootborden, maar ook de trapkast, de trapboom én de trapleuning. Zelfs de radiator onderaan de trap heeft dezelfde tint gekregen.

trap verven donkergrijs

24.

Zwart kan natuurlijk ook, donkerder kan niet. Hier zie je een mooi licht donker contrast tussen de donkere houten visgraat vloer en de strakke witte muren. Door de trap zwart te verven, wordt de trap meer bij de vloer betrokken. De houten trapleuning geeft het geheel een hele chique uitstraling.

trap verven zwart

25.

Houd je juist van een echte kleur? Kies dan jouw gewenste kleur uit waarmee je de trap op een hele bijzondere manier kunt bekleden. In deze vrolijke hal is een muur bekleed met groen botanisch behang, terwijl de trap roze is geverfd. Super tof, toch?

trap verven roze

Laminaat trapbekleding

Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling, maar het kan ook vrij duur zijn om je trap te bekleden met hout. Daarnaast heeft een houten trapbekleding ook onderhoud nodig. Daarom zijn er ook mensen die de voorkeur geven voor laminaat trapbekleding. Laminaat is wellicht iets minder mooi, maar het is wel een stuk goedkoper en onderhoudsvriendelijker dan hout. Je trap bekleden met laminaat kan je bovendien heel eenvoudig zelf doen, waarmee je kunt besparen op arbeidskosten. Bij de populaire bouwmarkten zoals Praxis, Gamma, Karwei en Hornbach is laminaat trapbekleding verkrijgbaar van het merk CanDo, waarbij je kunt kiezen uit traprenovatie voor traptreden, stootborden en afwerklijsten. Klik hier om alles te bekijken.

26.
In deze twee voorbeelden kan je heel goed het verschil zien tussen een volledige trap bekleden inclusief stootborden of alleen een trap bekleden met traptreden. In de eerste foto zie je dat de trap volledig is bekleed. Hierdoor krijgt de trap een veel luxere uitstraling, omdat de trap mooi één geheel vormt.

trap bekleden laminaat

27.
Laminaat trapbekleding zonder stootborden ziet er weliswaar iets minder luxe uit, maar hieronder kan je zien dat het ook mooi kan zijn.

trap bekleden laminaat treden

Trap bekleden met een loper

Het is ook mogelijk om een trap te bekleden met een loper. Het is vergelijkbaar met vloerbedekking op de trap, het grote verschil is dat de zijkanten van de trap niet worden bekleed. Dit zie je bijvoorbeeld vaak terug in karakteristieke woningen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten lopers, waarvan synthetische traplopers, sisal traploper en wollen traplopers het populairst zijn. De kosten verschillen tussen €650 – €1000 per trap met 13 treden, inclusief arbeid. Daarnaast kan je ook een loper verven, waarbij je alleen het middelste gedeelte van de trap verft, terwijl de zijkanten een andere kleur krijgen.

28.

Hier hebben ze de witte trap bekleed met een opvallende grasgroene loper van tapijt. De traproedes waarmee de traploper is vastgezet geeft de trap een nóg chiquere uitstraling.

tapijt trapbekleding

29.

Ook hier is gekozen voor een groene traploper, maar het heeft wel een heel andere uitstraling dan bovenstaande variant. Deze traploper heeft een iets modernere en speelsere uitstraling gekregen, omdat de loper met een soort mat begint onderaan de trap.

trap bekleden groene loper

30.

Een trap loopt een stuk zachter en fijner met een traploper. Ook voor kinderen is dit dus fijn én een stuk veiliger. Deze zwart witte traploper ziet er ook nog eens super leuk en speels uit.

trap bekleden loper

31.

De trap in deze eclectische hal is bekleed met een mooie dikke wollen traploper. In tegenstelling tot de twee kleurrijke vloerkleden, is de traploper een stuk neutraler.

trap bekleden loper wol

32.

Op deze trap hebben ze een loper geverfd. In plaats van het middelste stuk te verven, hebben ze juist de twee zijkanten geverfd. Dat kan natuurlijk ook!

loper verven trap

Zelf trap bekleden

Met de CanDo trapbekleding die verkrijgbaar is bij Karwei, kan je vrij eenvoudig zelf aan de slag om je trap te bekleden. Onderstaande video handleiding van Karwei laat stap voor stap zien hoe je deze klus kunt klaren.

Stap 1 – Voorbereiding
Een gladde ondergrond is belangrijk om ervoor dat de trap goed en stabiel bekleed kan worden. Verwijder daarom eventuele oude lijmresten met een plamuur mes. Om dit proces soepel te laten verlopen, zou je sticker verwijderaar kunnen gebruiken. Gaten en spleten kunnen opgevuld worden met plamuur, en laat het goed opdrogen. Schuur daarna de trap goed op totdat alles goed glad is.

trap bekleden stap 1

Stap 2 – Nummeren
Nummer alle traptreden met een stift. Op die manier kan je het overzicht houden als je alle vloerdelen in één keer zaagt.

trap bekleden stap 2

Stap 3 – Treden opmeten
Meet met een rolmaat per treden de maten op van zowel de lengte als de breedte.

trap bekleden stap 3

Stap 4 – maten uittekenen
Teken de maten uit op de trapdelen en zaag ze rustig uit. Voor moeilijke traptreden, bijvoorbeeld de traptreden in de hoeken, is het handig om een trapspin te gebruiken. Als alle trapdelen uitgezaagd zijn, moeten de randen eerst netjes glas opgeschuurd worden met schuurpapier.

trap bekleden stap 4

Stap 5 – Stootborden
Nu de traptreden gereed zijn, kan je aan de slag om de stootborden op te meten en uit te tekenen. Zaag ze op maat en schuur het netjes op, zoals je dat ook gedaan hebt bij de traptreden. Bij het passen van de stootborden kan je tijdelijk twee stukjes tape aanbrengen op de onderzijde die je iets laat uitsteken. Daarmee kan je het stootbord weer makkelijk lostrekken.

trap bekleden stap 5

Stap 6 – Trapdelen vastmaken
Daarna kunnen de trapdelen vastgemaakt worden aan de trap met montagekit. Werk van boven naar beneden, zodat je niet over de net aangebrachte treden hoeft te lopen. Plak de trapbekleding vast en duw het stevig vast. Hetzelfde kan je doen voor de stootborden. De uitstekende tape kan je eraf snijden.

trap bekleden stap 6

Stap 7 – Afwerklijsten aanbrengen
De bovenste treden kan je netjes afwerken met een afwerklijst, die je op maat kunt zagen. Laminaat en houten trapbekleding moeten 24 uur drogen. Als je de trap nodig hebt, sla dan om en om traptreden over, en verdeel het werk over twee dagen.

trap bekleden stap 7

Bekijk ook:
Open trap dichtmaken met deur
Trap ideeën
Planten bij de trap
Leuke traphekjes
Betegelde trappen
10x Trapkast inspiratie
Opgeschuurde trap

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

  • Reply
    Driss Aarabi
    11 juni 2023 at 13:04

    Ik wil graag mijn brede trap bekleden met hout

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.