Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Open trap dichtmaken met deur
Wooninspiratie Woonkamer inspiratie

Open trap dichtmaken met deur


Het dichtmaken van een trap met een deur of ombouw biedt verrassende voordelen die zowel de veiligheid, het comfort als de esthetiek van je huis ten goede komen. Van het creëren van een veilige omgeving voor de kleintjes tot het besparen op energiekosten en het toevoegen van een stijlvolle touch aan je interieur; de mogelijkheden zijn eindeloos.

In het hart van elk huis speelt de trap vaak een centrale, maar onderschatte rol; niet alleen als functionele verbinding tussen verschillende verdiepingen, maar ook als een potentieel stijlelement dat bijdraagt aan de algehele sfeer en uitstraling van de woning. Het idee om een trap dicht te maken met een deur of ombouw kan op het eerste gezicht misschien eenvoudig lijken, maar het opent een wereld van mogelijkheden voor zowel de functionaliteit als de esthetiek van je huis.

Terwijl we de stappen doorlopen om je trap niet alleen praktisch veiliger en energiezuiniger te maken, maar ook visueel aantrekkelijker, zullen we zien hoe een simpele ingreep zoals het plaatsen van een deur of het bouwen van een ombouw kan leiden tot verrassend veelzijdige uitkomsten. Of je nu een gezellige gezinswoning hebt waar de veiligheid van kinderen voorop staat, een stijlvol appartement dat schreeuwt om een designstatement, of een compacte stadswoonruimte die snakt naar extra opbergruimte; er is altijd een manier waarop het dichtmaken van je trap kan bijdragen aan het realiseren van jouw woonwensen.

Met behulp van inspirerende voorbeelden laten we zien hoe je met de juiste materialen, kleuren en afwerkingen een trapombouw kunt transformeren in een blikvanger die je interieur naar een hoger niveau tilt. Van minimalistische designs die naadloos opgaan in de omgeving tot robuuste, opvallende constructies die als een kunstwerk de aandacht trekken; de mogelijkheden zijn zo divers als de huizen waarin ze worden toegepast.

Lees ookTrap ideeën: van soorten trappen tot trapbekleding en decoratie!

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met stootborden

Als je het hebt over het dichtmaken van een open trap, dan kan het ook gaan over het dichtmaken van de open traptreden. Open traptreden hebben geen rechtstaande verticale delen tussen de treden, ook wel stootborden genoemd. Deze traptreden zijn verkrijgbaar bij de bekende bouwmarkten zoals Praxis, Karwei en Gamma, en zijn meestal gemaakt van HDF. Sommige mensen maken ze zelf met plexiglas. Het kan een vrij eenvoudig doe het zelf project zijn, waarbij de moeilijkheidsgraad sterk afhankelijk is van je trap. Zo is een rechte trap het eenvoudigst, en trappen met een bocht of een wenteltrap zijn al iets lastiger.

Door stootborden te gebruiken, wordt het traplopen een stuk veiliger voor een baby of een kind, die niet meer tussen de traptreden kunnen vallen. Een ander groot voordeel om de open trap dicht te maken met stootborden, is dat je onder een dichte trap een trapkast kunt realiseren. De kosten vallen erg mee om dit te realiseren. Als je het zelf doet, ben je slechts €100,- kwijt voor het materiaal. Als je het door iemand laat doen, dan ben je daarnaast ook nog €100 – €200 aan arbeidskosten kwijt.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van open trappen zonder stootborden:

En hieronder zie je een aantal voorbeelden van dichte trappen met stootborden.

Open trap volledig dichtmaken met deur

Je kunt een open trap dus dichtmaken met stootborden. Maar als je het hebt over een open trap dichtmaken, kan je het ook hebben over het volledig dichtmaken van een open trap. De hele opening wordt dicht gemaakt, waardoor de trap alleen bereikbaar is als je de deur open doet. Het is dus een soort trap ombouw.

Ook deze vorm biedt verschillende voordelen. Een groot voordeel is dat de ruimte tochtvrij wordt. Daarnaast is een volledige dichte trap erg kindvriendelijk. Je hebt immers geen traphekje meer nodig. Omdat de meeste traphekjes niet zo mooi zijn, zou dat dus een perfecte oplossing zijn. Hoewel er natuurlijk ook wel hele leuke traphekjes zijn.

Open trap dichtmaken met deur

Dit prachtige ontwerp is een project van Buyse Seghers Architecten.

Een strakke witte trap ombouw met bijpassende witte schuifdeuren.

Een strakke witte trap ombouw met bijpassende witte schuifdeuren.

Dubbele deur of schuifdeur

Soms gaat het om een enkele trap, die toegang biedt om bijvoorbeeld van de begane grond naar de eerste verdieping te lopen en andersom. Als het slechts om een enkele trap gaat, dan voldoet een enkele deur al vaak. Maar wat nog veel vaker voorkomt, is dat je te maken hebt met twee trappen. Dat zie je bij woningen met meer dan twee woonlagen. Je hebt dan dus eigenlijk ook twee deuren nodig. In plaats daarvan is het veel handiger om te kiezen voor een schuifdeur of twee schuifdeuren die je langs elkaar open en dicht kunt schuiven.

Glazen deur

Vind je de ruimtelijkheid wel fijn en vind je de juist wel mooi om die in zicht te laten, maar je wilt het tóch dichtmaken vanwege de veiligheid voor de kleine kinderen? Dan zou je ook deuren met glas kunnen nemen of complete glazen deuren. Op die manier is het veilig voor de kinderen, en tegelijkertijd houd je de trap in het zicht. En tegenwoordig zijn zwarte stalen frames en stalen deuren helemaal hot. En eerlijk is eerlijk, het ziet er ook heel stoer uit!

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Vragen?

We hopen dat je geïnspireerd bent geraakt voor een mooie trapombouw met deur voor jouw trap in huis. Heb je verder nog vragen? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina of neem contact met ons op via het contactformulier.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

2 Comments

 • Reply
  Lizelotte
  17 januari 2017 at 02:07

  Goedenavond,

  Ik ben opzoek naar een schuifdeur om onze trap dicht te kunnen maken.
  Onder de trap zit ook een trappenkast dus het zou gaan om 2schuifdeuren.
  Nu was mijn vraag wat hier in mogelijk is en wat hier ongeveer de kosten van zijn incl. Plaatsen.

  Mvg lizelotte van rijen

 • Reply
  Trap bekleden | Inrichting-huis.com
  21 november 2019 at 20:44

  […] ook: Open trap dichtmaken met deur Trap ideeën Planten bij de trap Leuke traphekjes Betegelde trappen 10x Trapkast inspiratie […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.