Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Open trap dichtmaken met deur
Wooninspiratie Woonkamer inspiratie

Open trap dichtmaken met deur


Een open trap dichtmaken of open laten? Een vraagstuk die velen bezighoudt. Persoonlijk vind ik een open trap in de woonkamer of keuken erg fijn. Het ziet er niet alleen mooi uit (mits je een mooie trap hebt), maar het geeft de woonkamer of keuken ook een bepaalde ruimtelijkheid. Deze mening wordt echter niet door iedereen gedeeld. Er zijn namelijk ook heel veel mensen die helemaal geen open trap willen hebben. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Sommigen vinden bijvoorbeeld dat een open trap de ruimte onrustig maakt. Anderen denken om de veiligheid voor een kind of een baby, wat zéker niet onbelangrijk is. En een open trap kan ook de oorzaak zijn van tocht tussen de bovenverdieping en benedenverdieping. Allemaal goede argumenten om een open trap dicht te maken. Daarnaast kan het er ook gewoon heel mooi en strak afgewerkt uitzien. In dit artikel willen we jullie inspireren met de mooiste inspiratie voorbeelden.

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met stootborden

Als je het hebt over het dichtmaken van een open trap, dan kan het gaan om twee verschillende dingen. Dit kan te maken hebben met het dichtmaken van de open traptreden. Open traptreden hebben geen rechtstaande verticale delen tussen de treden. Deze worden ook wel stootborden genoemd. Deze traptreden zijn verkrijgbaar bij de bekende bouwmarkten zoals Praxis, Karwei en Gamma, en zijn meestal gemaakt van HDF. Sommige mensen maken ze zelf met plexiglas. Het kan een vrij eenvoudig doe het zelf project zijn, waarbij de moeilijkheidsgraad sterk afhankelijk is van je trap. Zo is een rechte trap het eenvoudigst, en trappen met een bocht of een wenteltrap zijn al iets lastiger.

Door stootborden te gebruiken, wordt het traplopen een stuk veiliger voor een baby of een kind, die niet meer tussen de traptreden kunnen vallen. Een ander groot voordeel om de open trap dicht te maken met stootborden, is dat je onder een dichte trap een trapkast kunt realiseren. De kosten vallen erg mee om dit te realiseren. Als je het zelf doet, ben je slechts €100,- kwijt voor het materiaal. Als je het door iemand laat doen, dan ben je daarnaast ook nog €100 – €200 aan arbeidskosten kwijt.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van open trappen zonder stootborden.

open trappen zonder stootborden

open trappen zonder stootborden

open trappen zonder stootborden

En hieronder zie je een aantal voorbeelden van dichte trappen met stootborden.

dichte trappen met stootborden

dichte trappen met stootborden

dichte trappen met stootborden

Open trap volledig dichtmaken met deur

Je kunt een open trap dus dichtmaken met stootborden. Maar als je het hebt over een open trap dichtmaken, kan je het ook hebben over het volledig dichtmaken van een open trap. De hele opening wordt dicht gemaakt, waardoor de trap alleen bereikbaar is als je de deur open doet. Het is dus een soort trap ombouw.

Ook deze vorm biedt verschillende voordelen. Een groot voordeel is dat de ruimte tochtvrij wordt. Daarnaast is een volledige dichte trap erg kindvriendelijk. Je hebt immers geen traphekje meer nodig. Omdat de meeste traphekjes niet zo mooi zijn, zou dat dus een perfecte oplossing zijn. Hoewel er natuurlijk ook wel hele leuke traphekjes zijn.

Open trap dichtmaken met deur

Dit prachtige ontwerp is een project van Buyse Seghers Architecten.

Open trap dichtmaken met deur

Dubbele deur of schuifdeur

Soms gaat het om een enkele trap, die toegang biedt om bijvoorbeeld van de begane grond naar de eerste verdieping te lopen en andersom. Als het slechts om een enkele trap gaat, dan voldoet een enkele deur al vaak. Maar wat nog veel vaker voorkomt, is dat je te maken hebt met twee trappen. Dat zie je bij woningen met meer dan twee woonlagen. Je hebt dan dus eigenlijk ook twee deuren nodig. In plaats daarvan is het veel handiger om te kiezen voor een schuifdeur of twee schuifdeuren die je langs elkaar open en dicht kunt schuiven.

Glazen deur

Vind je de ruimtelijkheid wel fijn en vind je de juist wel mooi om die in zicht te laten, maar je wilt het tóch dichtmaken vanwege de veiligheid voor de kleine kinderen? Dan zou je ook deuren met glas kunnen nemen of complete glazen deuren. Op die manier is het veilig voor de kinderen, en tegelijkertijd houd je de trap in het zicht. En tegenwoordig zijn zwarte stalen frames en stalen deuren helemaal hot. En eerlijk is eerlijk, het ziet er ook heel stoer uit!

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Open trap dichtmaken met deur

Bron: Rimointerieurdesign.nl | vtwonen.nl | Interieur-inrichting.net | Vari-doors.nl

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

2 Comments

 • Reply
  Lizelotte
  17 januari 2017 at 02:07

  Goedenavond,

  Ik ben opzoek naar een schuifdeur om onze trap dicht te kunnen maken.
  Onder de trap zit ook een trappenkast dus het zou gaan om 2schuifdeuren.
  Nu was mijn vraag wat hier in mogelijk is en wat hier ongeveer de kosten van zijn incl. Plaatsen.

  Mvg lizelotte van rijen

 • Reply
  Trap bekleden | Inrichting-huis.com
  21 november 2019 at 20:44

  […] ook: Open trap dichtmaken met deur Trap ideeën Planten bij de trap Leuke traphekjes Betegelde trappen 10x Trapkast inspiratie […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.