Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

linoleum vloer
Wooninspiratie

Linoleum vloer


Overweeg jij een linoleum vloer voor jouw huis of appartement? Om ervoor te zorgen dat de gekozen vloer de juiste keuze is, is het belangrijk om je er eerst in te verdiepen. Wat is een linoleum vloer precies, en nog belangrijker: wat zijn de voordelen en nadelen? Daarom hebben wij deze belangrijke informatie hieronder voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Lees snel verder!

Linoleum werd uitgevonden door de Engelsman Frederick Walton in 1860. Linoleum werd veel gebruikt in zowel residentiële als commerciële omgevingen tot de jaren 1950, toen vinylvloeren linoleum inhaalden. Tegenwoordig geniet linoleum echter een opleving in populariteit. Overweeg jij ook een mooie linoleum vloer voor jouw woning? Lees hieronder eerst wat de verschillen zijn met vinyl, en wat de voordelen en nadelen zijn van een linoleum vloer.

Verschil tussen linoleum en vinylvloer

Linoleum is een veerkrachtig vloermateriaal, wat betekent dat het flexibel is en terugveert naar zijn oorspronkelijke vorm. Andere veerkrachtige vloermaterialen zijn vinyl en kurk. Over vinyl gesproken, linoleum wordt vaak verward met vinylvloeren, hoewel het eigenlijk hele andere vloeren zijn. In tegenstelling tot vinylvloeren die in de jaren dertig is ontwikkeld uit chips van een synthetische hars genaamd polyvinylchloride (PVC) – hebben linoleum vloeren een meer natuurlijke samenstelling die al langer in productie is. Gepatenteerd in de jaren 1860, is het gemaakt met hernieuwbare materialen, waaronder lijnzaadolie (ook wel bekend als linoxyn), boomharsen, gerecycled houtmeel, kurkstof en minerale pigmenten, allemaal gemonteerd op jute of canvas.

linoleum vloeren

Verschil tussen linoleum en marmoleum vloer

Naast de verwarring tussen linoleum en vinylvloeren, is er ook nog een andere term die je vaak hoort, namelijk Marmoleum. Marmoleum is in feite linoleum. Marmoleum is namelijk de merknaam van Forbo Flooring Systems. De Marmoleum vloeren van Forbo zijn wereldwijd een van de populairste merken linoleum vloeren. Andere merken zijn bijvoorbeeld Tarkett en DLW Armstrong.

Banen, tegels of panelen

Als je een linoleum vloer wilt, dan heb je de keuze uit verschillende vormen, namelijk banen, tegels of panelen:

 • Banen: Banen zijn de meest populaire vormen als het gaat om linoleum vloeren. Dit zijn grote rollen van twee meter breed, waardoor naden minimaal zijn in de vloer. Veel mensen vinden linoleum banen dus het mooiste resultaat opleveren. Dit heeft ook te maken met het enorme aanbod aan verschillende kleuren en patronen waar je uit kunt kiezen. Let wel op dat het vrijwel niet mogelijk is om een volledig naadloze linoleum vloer te leggen, tenzij de ruimte minder dan twee meter breed is. Het leggen van een dergelijke linoleum vloer vergt specialistische vaardigheden. Zo moeten de banen op een egale ondervloer verlijmd worden. We raden dan ook aan om dit door een professional te laten doen.
  linoleum vloer banen
 • Tegels: Linoleum is ook verkrijgbaar in de vorm van tegels, wat een mooi alternatief is voor dure tegels van keramiek, porselein en steen. Het grote voordeel ten op zichte van linoleum banen, is dat linoleum tegels een stuk eenvoudiger is om te leggen, dankzij het click systeem. Dit click systeem zou je kunnen vergelijken met kliklaminaat, die waarbij je de tegels dus eenvoudig aan elkaar vast kunt klikken. Als je een beetje handig bent, zou je de installatie dus ook helemaal zelf kunnen doen. Populaire formaten van de tegels zijn 25 x 25 cm, 50 x 50 cm, 50 x 25 cm en 75 x 50 cm, die verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende kleuren en patronen.
  linoleum vloer tegels
 • Planken: Planken zijn vergelijkbaar met linoleum tegels, die ook als een grote puzzel aan elkaar geklikt kunnen worden als een grote puzzel. De planken van Marmoleum van Forbo hebben een formaat van 90 x 30 cm, en zijn net als de andere varianten verkrijgbaar in verschillende soorten kleuren en patronen – van effen tot hele realistische houtlook linoleum planken.
  linoleum vloer planken

Is een linoleum waterdicht en geschikt voor de badkamer?

Linoleum is waterafstotend maar niet waterdicht. Dit betekent dat een linoleum vloer het binnendringen van water tot op zekere hoogte zal kunnen weerstaan, maar niet helemaal zoals bij waterdichte stoffen het geval is. Het is dus niet erg als er een beetje water op de vloer komt, en je kunt de linoleum vloer ook reinigen met een vochtige doek, maar het is niet aan te raden om een linoleum vloer te leggen voor een vochtige ruimte zoals de badkamer. Teveel vocht en water kunnen ervoor zorgen dat de vloer gaat vervormen, uitzetten en zelfs bollen. In de keuken of toilet zou een linoleum vloer eventueel wel kunnen.

Voordelen

Linoleum vloeren zijn de afgelopen 10 jaar sterk in populariteit gestegen in woningen, wat vooral te danken is aan de vele voordelen van dit type vloer. Hieronder hebben we alle voordelen voor je op een rijtje gezet.

 • Duurzaam: De meeste fabrikanten bieden garanties voor een linoleum vloer van 25 jaar of meer, maar goede zorg en onderhoud kunnen de levensduur van het product tot 40 jaar verlengen. Dit is bijvoorbeeld meer dan het dubbele van de verwachte levensduur van vinylvloeren. Een deel van de levensduur van linoleum is te danken aan de inherente kleurvaste constructie: de kleur en het patroon zijn over de gehele breedte van het materiaal, niet alleen op het oppervlak gedrukt (zoals bij tegels). Zorg er wel voor dat de vloer beschermd wordt met een coating om te voorkomen dat het oppervlak donker wordt of een gele tint krijgt. Dit kan veroorzaakt worden als het wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Hoewel de beschermende toplaag de weerstand van het materiaal versterkt tegen vuil en slijtage, is het aan te raden om goed op te letten bij het dragen van hoge hakken, scherpe meubelpoten of harde voorwerpen die op de vloer vallen.
 • Betaalbaar: Linoleumvloeren zijn relatief goedkoop, vooral vergeleken met houten vloeren, keramische tegels of gietvloeren. Houd rekening met prijzen die variëren tussen €30 – €45 per m2. Dit is exclusief leggen. Voor het leggen van een linoleum vloer worden prijzen gehanteerd rond €12,50 euro per m2. Voor het leggen inclusief ondervloer moet je denken rond een prijs van €15,- euro per m2. Als je bijvoorbeeld een linoleum vloer wilt laten leggen inclusief ondervloer in een ruimte van 100 m2, dan ben je dus tussen €4500,- (€30+15×100) en €6000,- (€45+15×100) kwijt.
 • Onderhoudsvriendelijk: Linoleum is een van de gemakkelijkst te reinigen en onderhouden vloeren. Hoewel de beschermende toplaag vuil en slijtage afweert, moet je hem toch regelmatig schoonmaken met milde, niet op ammoniak gebaseerde reinigingsmiddelen. Een snelle veegbeweging of regelmatig stofzuigen verwijdert de schurende vuildeeltjes die na verloop van tijd krassen op linoleum kunnen veroorzaken, net als af en toe vochtig dweilen met warm water. Vlekken kunnen eenvoudig worden verwijderd met een doek en een mild schoonmaakmiddel. Aangezien de kleur in linoleum helemaal door het materiaal loopt, kan je, als er vlekken of krassen op komen, de schade wegpoetsen en de vloer opnieuw lakken. Linoleum dat niet in de fabriek is gecoat, moet ook om de twee of drie jaar worden gereinigd en in de was gezet om vergeling te voorkomen en ook om het oppervlak te beschermen tegen krassen en waterschade.
 • Milieuvriendelijk: De naam linoleum weerspiegelt de volledige natuurlijke wortels van het product, afkomstig van de Latijnse woorden ‘linum’, wat vlas of linnen betekent, en ‘oleum’, wat olie betekent. Linoleum is ook gemakkelijk te recyclen en is biologisch afbreekbaar. Dankzij de houtcomponenten kan je het materiaal na 25 tot 40 jaar zonder schuldgevoel weggooien. Breng het gebruikte linoleum naar een verbrandingsinstallatie voor energierecycling of, als de afvalberg klein genoeg is, zou je het zelfs kunnen composteren voor de tuin. De volledig natuurlijke samenstelling zorgt ervoor dat het geen schadelijke VOS-emissies (vluchtige organische stoffen) uitstoot.

linoleum vloer restaurant

linoleum vloer banen

linoleum vloer slaapkamer

linoleum vloer keuken

Nadelen

Afgezien van de voordelen van een linoleum vloer, moet je ook rekening houden met een aantal nadelen:

 • Hoewel een linoleum vloer als behoorlijk veerkrachtig kan worden beschouwd, is deze nog steeds gevoelig voor krassen en slijtage door hakken, scherpe en zware voorwerpen die over de vloer worden gesleept.
 • Linoleum vloeren hebben de neiging om bij langdurige blootstelling aan zonlicht gelig of iets donkerder te worden. Dit kan echter worden voorkomen door een beschermende coating op de vloer aan te brengen;
 • Wanneer de linoleum vloer gepolijst of in de was gezet is, kan deze behoorlijk glad worden.
 • Voor het reinigen van linoleumvloeren kan je geen op chemicaliën gebaseerde oplossingen gebruiken, omdat de vloer dan zijn antibacteriële eigenschappen kan verliezen.
 • Hoewel linoleumvloeren als waterbestendig worden beschouwd, kan de onderkant beschadigd raken door vocht en vocht.
 • De installatie van linoleum banen is is een lastige taak, die het beste door een specialist uitgevoerd moet worden;
 • Als een klein deel van de vloer beschadigd raakt, is het niet mogelijk om alleen dat deel te vervangen.
 • De ondervloer onder de linoleum vloer kan bij extreme omstandigheden kromtrekken of losraken.
 • Linoleum vloeren kunnen een aparte geur van het lijnoliegehalte afgeven als de vloer nieuw is. Deze geur, hoewel het ongevaarlijk is, kan wel storend zijn. Het kan een maand voordat deze geur is verdwenen.

linoleum vloer hotel

linoleum vloer groen

Bekijk ook:
Betonlook vloer
PVC vloer of vinyl vloer?
Terrazzo vloer
Plaktegels
Visgraat vloer
PVC vloer als alternatief van de houten vloer
Visgraat vloer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.