Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Visgraat vloer
Wooninspiratie

Visgraat vloer


De visgraat vloer bestaat al eeuwenlang, en nog steeds is het één van de populairste soorten vloeren. Visgraat is eigenlijk een legpatroon, gekenmerkt door stroken die onder een hoek van 90 graden worden gelegd. Aan de bovenzijde van de strook wordt de kopse zijde haaks tegen de lange zijde gelegd. Het wordt vaak door de war gebruikt met een ander soort legpatroon, genaamd de Hongaarse punt, waar de stroken onder een hoek van 60 graden liggen en sluiten aan de bovenzijde.

Naast visgraat vloeren, kan je het visgraat patroon ook toepassen op muren en meubels. Je kunt er verschillende soorten materialen voor gebruiken. De houten visgraat vloer is veruit het meest populair, maar je kunt een visgraat vloer ook creëren met andere materialen, zoals tegels, PVC en steen. Er bestaat zelfs visgraat laminaat. Op deze pagina bespreken we deze verschillende soorten visgraat vloeren, wat de voordelen en nadelen zijn, en laten we hele mooie inspiratie voorbeelden zien.

Waarom kiezen voor een visgraat vloer?

Visgraat vloeren hebben een prachtige klassieke uitstraling. Deze vloeren staan dus super mooi in karakteristieke panden zoals grachtenpanden en herenhuizen, die ook voorzien zijn van andere authentieke details zoals sierlijsten, ornamenten en hoge plafonds. Maar een visgraat vloer kan ook heel mooi zijn in een modern interieur. De strakke sfeerloze uitstraling van nieuwbouwhuizen wordt vaak al nadeel gezien. Met een visgraat vloer kan je heel veel sfeer en karakter creëren in een nieuwbouwhuis.

Visgraat vloer kosten

De kosten van een visgraat vloer is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst speelt het materiaal natuurlijk een belangrijke rol. Een houten visgraat vloer is bijvoorbeeld duurder dan een PVC visgraat vloer. En bij een houten vloer moet je ook kijken naar het soort hout en de dikte van het hout. Bij alle soorten vloeren kan je bovendien kiezen uit verschillende kleuren en motieven, waar je te maken hebt met verschillen in prijzen. Daarnaast heb je ook te maken met de kosten voor het leggen van de vloer, die bij een visgraat patroon een stuk hoger zijn. Hieronder zie je een overzicht van de kosten van de verschillende soorten visgraat vloeren.

Soort visgraat vloer Prijs per m2 inclusief leggen
Houten visgraat vloer €100 – €150 per m2
PVC visgraat vloer €50 – €70 per m2
Laminaat visgraat vloer €40 – €60 per m2
Visgraat tegels €50 – €70 per m2

Houten visgraat vloer

De houten visgraat vloer is de meest populaire visgraat vloer, vanwege de mooie warme uitstraling van echt hout. Wat veel mensen niet weten, is dat je een houten vloer heel goed kan combineren met vloerverwarming. Tegelijkertijd is het ook de duurste soort visgraat vloer. Bij een houten vloer is de prijs de houtsoort, het type (massieve houten vloer of lamelparket), herkomst en kwaliteit van het hout, de breedte en de dikte van de houtlaag en de afwerking. Je hebt dus enorm veel keuze als je voor een houten visgraat vloer gaat. Tegenwoordig kan je online heel veel informatie vinden bij verschillende leveranciers. Wij raden aan om vooral ook langs een specialist van houten vloeren te gaan. Niet alleen omdat je dan bij je keuze kan worden geadviseerd, maar ook omdat je de verschillende houten vloeren echt kunt zien en kunt voelen. Foto’s online zien er tóch anders uit dan in het echt. Een houten visgraat vloer is bovendien een flinke investering, daarom is het verstandig om ook wat tijd te steken in de keuze.

Één van onze favoriete specialisten op het gebied van houten vloeren is Uipkes houten vloeren, die showrooms heeft in Alphen aan den Rijn, Amsterdam en Naarden-Vesting. Standaard leveren zij visgraat vloeren van eikenhout met een toplaag van vier millimeter, maar op aanvraag kunnen zij ook andere houtsoorten gebruiken. In totaal kan je kiezen uit maar liefst 90 kleuren, van heel licht tot heel donker. Je kunt zelfs kiezen voor een zwarte houten visgraat vloer.

Voordelen

 • Mooie warme natuurlijke uitstraling;
 • Houten vloeren zijn super duurzaam;
 • eco-vriendelijk;
 • Eenvoudig in onderhoud.

Nadelen

 • Houten vloeren zijn relatief duur, vooral visgraat vloeren;
 • Houten vloeren kunnen werken, vooral in vochtige ruimtes;
 • Niet alle houten vloeren kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming.

Hieronder vind je een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden van houten visgraat vloeren van Uipkes.

visgraat vloer lamelparket keuken

Voor deze mooie keuken is er gekozen voor een prachtige eiken houten lamelparket visgraat vloer in de kleur ‘Romantisch Wit’, gecombineerd met vloerverwarming. De vierkante meter prijs inclusief leggen is €157,00.

houten visgraat vloer eiken hout

In deze eetkamer zie je een warme eiken houten visgraat vloer in de kleur ‘Edelgrijs’, waar de speelse houtstructuur heel mooi zichtbaar is. De vierkante meter prijs inclusief leggen is €163,00.

Donkere eiken houten visgraat vloer

In deze woonkamer ligt een mooie eiken houten visgraat vloer in de vrij donkere kleur ‘Koning Zwart’. Deze vloer kost €157,00 per vierkante meter inclusief leggen.

houten visgraat vloer modern klassiek

De houten visgraat vloer in deze woonkamer is modern, maar heeft ook een klassiek tintje. De kleur Gitzwart is vrij donker, en de vierkante meter prijs is €157,00.

visgraat vloer badkamer

De fris witte eiken houten visgraat vloer van Uipkes is zelfs geschikt voor de badkamer. Dit is de mooie badkamer van een woning in Amsterdam.

visgraat vloer hout keuken

De visgraat houten vloer in deze keuken passen perfect bij de prachtige houten keuken. Om dit effect te krijgen, is de vloer van vloerdelen van 160 mm breed, in de kleur ‘Koning Zwart’, meerdere malen zwart geolied.

rustieke houten visgraat vloer

Deze eiken houten visgraat vloer in de kleur ‘Basaal Bruin’ heeft een mooie rustieke uitstraling. De prijs is €157,00 per vierkante meter.

naturel houten visgraat vloer

Deze naturel houten visgraat vloer is super populair, van Frans eiken hout in de kleur ‘Helder Wit’. Voor deze vloer betaal je €177,00 per vierkante meter inclusief leggen.

PVC visgraat vloer

PVC vloeren zijn de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen, als alternatief van een echte houten vloer. PVC staat voor polyvinylchloride, één van de meest bekende kunststoffen, die voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Omdat PVC heel sterk en onderhoudsvriendelijk is, kiezen heel veel gezinnen met jonge kinderen voor een PVC vloer. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende dessins en kleuren, waarvan houtlook PVC één van de populairste soorten zijn. Sommige houtlook PVC vloeren zijn zelfs bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden. Dat geldt dus ook voor de PVC visgraat vloeren.

In tegenstelling tot houten visgraat vloeren, zijn er PVC visgraat vloeren varianten die je in elkaar kunt klikken en varianten die je kunt lijmen. Beide varianten hebben hun eigen voordelen en nadelen. Klik PVC kan je bijvoorbeeld meenemen naar je volgende woning, maar lijm PVC heeft weer als voordeel dat het beter te combineren is met vloerverwarming.

Voordelen

PVC visgraat vloeren worden niet voor niets steeds populairder. Dit is te danken aan de vele praktische voordelen:

 • Een houtlook PVC vloer is bijna niet te onderscheiden van een echte houten vloer;
 • PVC vloeren zijn geluiddempend;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • PVC vloeren zijn uitermate geschikt voor de badkamer;
 • Je kunt het heel goed combineren met vloerverwarming;
 • PVC voelt warm onder je voeten aan.

Nadelen

Naast de voordelen heb je ook te maken met enkele nadelen:

 • Is minder krasbestendig dan laminaat;
 • Duurder dan laminaat.

Hieronder hebben een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden op een rijtje gezet van PVC visgraat vloeren, de we gevonden hebben bij LAB21. Alle getoonde vierkante meter prijzen zijn exclusief leggen. Voor het leggen van een PVC visgraat vloer, moet je rekening houden met ongeveer €30 per vierkante meter, inclusief egaliseren van de ondervloer.

pvc visgraat vloer

De PVC visgraat houten vloer in deze woonkamer is ‘Ifjord Oak’ met een toplaag van 0,55 millimeter. Voor deze vloer betaal je €29,95 exclusief leggen.

pvc visgraat vloer woonkamer

De PVC visgraat houten vloer in deze woonkamer heeft meer een naturel houtlook. De vierkante meter prijs is ook €29,95 per vierkante meter exclusief leggen.

pvc visgraat vloer vergrijsd

Heb je een stoer industrieel interieur? Dan is PVC visgraat vloer Azarro Smoked Oak Grey een hele mooie optie.

pvc visgraat vloer keuken

Dit is de stoere PVC visgraat vloer Moduleo Moods Herringbone Slim 158. Een stoere PVC visgraat vloer, bestaande uit bestaat uit PVC strookjes van 522x65x2.5mm. Vierkante meter prijs is €43,99.

PVC visgraat vloer woonkamer

Moduleo Moods
Deze PVC visgraat vloer kenmerkt zich met veel lichte en donkere kleurverschillen, die de vloer een moderne uitstraling geeft. De vierkante meter prijs van de Moduleo Moods Herringbone Small Jura Stone vloer is €59,99 exclusief leggen.

PVC visgraat vloer vintage

Deze visgraat vloer kenmerkt zich met een stoere vintage look. Vierkante meter prijs is € 59,99.

Laminaat visgraat vloer

Laminaat vloeren zijn één van de populairste vloersoorten. Het is opgebouwd uit vier lagen. De onderste laag, de melaminelaag, zorgt ervoor dat de vloer beschermt wordt tegen vocht. De middenlaag bestaat uit HDF of MDF. De decoratieve laag bepaalt de uitstraling van de vloer. En de toplaag zorgt ervoor dat het laminaat wordt beschermd. Over het algemeen zijn PVC vloeren sterker dan laminaat vloeren, maar je hebt zéker ook kwalitatieve laminaat vloeren die net zo sterk zijn.

Veel mensen weten niet dat er ook laminaat visgraat vloeren verkrijgbaar zijn. Let op dat je twee soorten hebt. Je hebt laminaat waarop een visgraat patroon is geprint (zoals het ÄNGSMARK laminaat van IKEA), en je hebt laminaat die je echt in een visgraat patroon moet leggen, zoals PVC en houten visgraat vloeren. Als je een laminaat visgraat vloer wilt, die het meest dichtbij een echte houten visgraat vloer komt, dan kies je natuurlijk voor de laatste optie.

Voordelen

 • Laminaat is kleurvast;
 • Laminaat is vochtbestendig;
 • Er is heel veel keus;
 • Laminaat werkt niet;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Laminaat is relatief goedkoop;
 • Eenvoudig zelf te leggen.

Nadelen

 • Laminaat is niet zo mooi als een echte houten vloer en PVC;
 • Minder geluiddempend dan PVC;
 • Minder duurzaam.

Hieronder hebben we een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden op een rijtje gezet van laminaat visgraat vloeren van Floer.

Laminaat visgraat vloer

Dit it is Crème Eiken laminaat visgraat vloer van Floer. De vierkante meter prijs is €32,95.

natuur eiken laminaat visgraat vloer

De visgraat laminaat vloer met een mooie natuurlijke eiken uitstraling, is bijna niet van een echte eiken houten vloer te onderscheiden. Vierkante meter prijs is €32,95 exclusief leggen.

white wash laminaat visgraat vloer

Een super mooie white wash laminaat vloer gelegd in een klassiek visgraat patroon.

laminaat visgraat vloer onbehandeld eiken

Het is verstandig om een echte eiken houten vloer te behandelen met olie ter bescherming. Maar dat geldt natuurlijk niet voor een laminaat visgraat vloer met een onbehandelde eiken houten look.

Visgraat vloertegels

Dan heb je ook nog visgraat vloertegels. Tegels (keramisch) kennen we natuurlijk allemaal, en visgraat vloertegels zijn niets anders dan vloertegels die je in een visgraat patroon legt. Vloertegels zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en kleuren, zelfs nog veel meer dan PVC en laminaat. Je kunt kiezen uit alle kleuren en tinten van de regenboog, daarnaast heb je bijvoorbeeld ook houtlook tegels. Sommige houtlook tegels kan je zelfs bijna niet onderscheiden van PVC vloer en een echte houten vloer.

Voordelen

 • Vloertegels zijn erg duurzaam;
 • Tegels zijn sterk;
 • Eenvoudig in onderhoud;
 • Je kunt vloertegels combineren met vlerverwarming;
 • Verkrijgbaar in heel veel soorten, afmetingen en kleuren.

Voordelen

 • Het is een hele harde vloer, wat nadelig kan zijn voor kleine kinderen;
 • Tegels voelen koud aan onder de voeten;
 • Voegen kunnen vies worden.

Bij Regge Tegels & Vloeren vonden twee woningen, één in Wesepe en één in Haarlem, waar gekozen is voor een hele mooie keramische parketvloer in een klassieke visgraat patroon. De visgraat vloertegels in een natuurlijke eiken hout look zijn bijna niet te onderscheiden van een echte eiken houten vloer!

Visgraat vloertegels

Visgraat vloertegels

Visgraat vloertegels

Visgraat vloertegels

Visgraat vloertegels

Visgraat vloertegels

Visgraat vloertegels

Visgraat vloertegels

Bekijk ook:
Hongaarse punt vloer
Visgraat vloer in badkamer
De Rigid vloer is de geavanceerde variant van PVC
Trap bekleden
PVC vloer als alternatief van de houten vloer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

23 Comments

 • Reply
  16x Visgraat vloer in badkamer | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:35

  […] visgraat vloer is super populair. Wat heel veel mensen niet weten, is dat een visgraat vloer niet altijd een […]

 • Reply
  Woonkamer met donkerbruine visgraat vloer | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:35

  […] tweede aspect die de donkere houten visgraat vloer goed tot z’n recht laten komen is de de ruimte. De oppervlakte is niet alleen groot, maar het […]

 • Reply
  Slaapkamer met een betonvloer en een visgraat muur | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:35

  […] hoe mooi een visgraat muur kan zijn. Als je ze samen zit, dan is dat meestal omgekeerd, met een visgraat vloer en een betonmuur. In de slaapkamer we gaan vandaag gaan binnenkijken zijn die twee elementen wel […]

 • Reply
  Soorten vloeren | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:38

  […] legpatroon zijn houten planken die in de lengte zijn gelegd, maar je kunt ook denken aan de chique visgraat vloer of de Hongaarse […]

 • Reply
  Keuken met houten houten vloer-, plafond-, en wandbekleding | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:39

  […] zijn allemaal strak afgewerkt en wit geschilderd. En als vloer is er gekozen voor een lichte chique visgraat vloer van […]

 • Reply
  Hongaarse punt vloer | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:40

  […] visgraat vloer is een stijlvolle houten vloer met een echte klassieke uitstraling. Een super populaire vloer die […]

 • Reply
  10x Visgraat muur | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:40

  […] visgraat patroon wordt het meest gebruikt in de vloer. Een prachtige visgraat houten vloer met een klassieke chique uitstraling. Er zijn echter ook andere manieren om het visgraat patroon […]

 • Reply
  Glazen vloer in huis | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:41

  […] het hele appartement ligt een stoere rustieke visgraat houten vloer, bestaande uit hergebruikte eiken houten planken. Het is prachtig om te zien dat deze grof gelegde […]

 • Reply
  In dit interieur vind je een mooie materialen mix van marmer, hout en messing | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:41

  […] vloeren speelt een hele belangrijke rol. Zo is er voor de woonkamer gekozen voor een moderne houten visgraat vloer, een stoer betonlook plafond en een afwisseling van volledige zwarte marmeren muren en muren met […]

 • Reply
  Trap bekleden | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:41

  […] karakteristieke en klassieke interieurs. In deze overloop is er gekozen voor een prachtige houten visgraat vloer. De onderste twee traptreden zijn ook van hout, maar de rest van de traptreden zijn bekleed met […]

 • Reply
  Verliefd op dit kleine studio appartement van 28m2! | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:44

  […] Een mooie warme lichtgrijze kleurtint. Dit hebben ze gecombineerd met een hele chique houten visgraat vloer, wat naar mijn idee een van de beste keuze is in dit appartement. Hier wordt nog maar eens bewezen […]

 • Reply
  10 redenen om voor een houtlook tegel te kiezen | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:44

  […] kan op allerlei manieren, de meest voorkomende is het planken patroon. Ook zien we steeds meer visgraat vloeren, eigenlijk alles is mogelijk met keramische parket. Een ander voordeel is dat het zonder problemen […]

 • Reply
  Super leuk mini loft appartement van 48m2! | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:44

  […] gekozen voor een stoere betonlook grijze gietvloer. Deze loopt heel strak over op de chique houten visgraat vloer in de woonkamer. Daar is onder andere een hele leuke en gezellige zithoek ingericht. Je vindt er […]

 • Reply
  Dit kleine appartement is creatief ingericht met een flexibele logeerkamer! | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:45

  […] Het gedeelte met het multifunctionele blok met de keuken, eetkamer en logeerkamer, grenst direct aan de open woonkamer. Er is een duidelijke grens zichtbaar, doordat de verschillende gebieden een andere vloer hebben gekregen. Bij de keuken aan de kant van de hal, vind je mooie vintage tegels. Op de vloer in de eethoek/logeerkamer vind je leuke blauwe geometrische patroontegels. En voor de woonkamer is er gekozen voor een hele chique houten visgraat vloer. […]

 • Reply
  Chesterfield bank | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:45

  […] Berger en hond Genghis in het centrum van Londen wonen. In haar woonkamer kijk je je ogen uit. De visgraat houten vloer, de hoge plafonds, de open haard, de stapels blokken brandhout en natuurlijk de Chesterfield bank. […]

 • Reply
  De milieuvriendelijke houten woning van Marjo en Eetu in Scandinavische stijl | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:46

  […] Ze wilden het gevoel van een boutique hotel creëren, dus hebben ze gekozen voor grafische visgraat […]

 • Reply
  Grijze muur | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:46

  […] plafond een stuk naar beneden gehaald, waardoor het er knusser en klassieker uitziet. De vergrijsde visgraat vloer staat prachtig bij de grijze muren, net als het groene vintage vloerkleed onder de grote zwarte […]

 • Reply
  De verbouwing en uitbouw van deze mooie Victoriaanse woning heeft in totaal £200.000 gekost | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:46

  […] worden, waardoor de kleine tuin als een verlengde gebruikt kan worden voor de keuken. En omdat de visgraat vloertegels van de keuken ook in de tuin zijn gebruikt, is de binnen-buiten-integratie echt […]

 • Reply
  Aparthotel Perla Brewery appartementen | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:49

  […] zich met strakke witte muren, witte houten plafonds, en een super mooie wit geschilderde houten visgraat vloer. Deze witte basis zorgt ervoor dat het natuurlijk zonlicht door heel het interieur weerkaatst […]

 • Reply
  In deze mooie keuken hebben ze gekozen voor houten keukenkasten met marmeren keukenblad | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:49

  […] hebben ze gekozen voor een hele chique en warme visgraat houten vloer. Deze loopt naadloos door van de woonkamer naar de keuken. In beide ruimtes zijn de wanden en het […]

 • Reply
  In dit appartement draait het om hét uitzicht én om een edelsteen | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 15:50

  […] natuurlijk nog veel meer mooie en bijzondere dingen in het moderne Onyx Moon loft appartement. De visgraat vloer in de woonkamer en open keuken bijvoorbeeld, de strakke moderne inbouwkasten, de chique houten […]

 • Reply
  Badkamer ontwerp met een idee | Inrichting-huis.com
  16 maart 2020 at 16:05

  […] meest opvallende in het ontwerp van deze badkamer is de overgang in de mooie visgraat vloer. Met een gedeelte witte tegels en een gedeelte hout, hebben ze onderscheid gemaakt tussen het natte […]

 • Reply
  Betonfloor
  26 mei 2021 at 17:42

  Wat een geweldige vloeren maken zij. Het licht wat naar binnen valt wordt zo prachtig gebruikt om de hel kamer in het zonnetje te zetten. Ik ben fan!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.