Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

hongaarse punt vloer
Klassiek interieur Wooninspiratie

Hongaarse punt vloer


Vind jij net als wij de houten Hongaarse punt vloer helemaal geweldig? Op deze pagina vertellen we je alles over deze klassieke vloer. Wat is de geschiedenis? Wat is het voor een vloer? Wat is het verschil tussen een Hongaarse punt vloer en een visgraat vloer? En we laten natuurlijk ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien. Kijk snel verder!

Wat is een Hongaarse punt vloer?

Een Hongaarse punt vloer kenmerkt zich met een prachtige ‘V’-patroon. De afzonderlijke vloerdelen zijn veel korter en meestal smaller dan gewone houten planken. De uiteinden zijn in een hoek van 45 of 60 graden gezaagd zodat het klassieke patroon kan worden gecreëerd, waarbij de planken in een punt samenkomen.

Dit kleine appartement hebben ze gekozen voor een prachtige lichte eikenhouten Hongaarse punt vloer.

Dit kleine appartement uit Florence hebben ze gekozen voor een prachtige lichte eikenhouten Hongaarse punt vloer.

Een stukje geschiedenis

De Hongaarse punt, wordt ook wel point de Hongrie (of Chevron patroon) genoemd, naar een soort borduursteek (bekend als de vlamsteek) die in de 16e eeuw werd gebruikt. Een theorie die historici hebben over de oorsprong van de vlamsteek is dat deze voortkwam uit het huwelijk van twee borduursteken die populair waren in de 13e en 14e eeuw: de gobelin (of steensteek) en de Hongaarse (of zigzagsteek). De resulterende combinatie was een favoriet van prinses Elizabeth van Hongarije, die zo vaak naar Perugia, Italië reisde, dat sommigen geloven dat de vlamsteek op die manier populair werd in Italië. Hetzelfde geldt voor de naam van het patroon, ook al was het inderdaad populairder in Italië, het is Hongaars genoemd naar prinses Elizabeth van Hongarije.

Zweeds ex-model Cecilia Brönström kon het niet weerstaan om een mooie houten Hongaarse punt vloer te nemen in haar prachtige badkamer.

Zweeds ex-model Cecilia Brönström kon het niet weerstaan om een mooie houten Hongaarse punt vloer te nemen in haar prachtige badkamer.

Één van de vroege referenties van de Hongaarse punt vloer is van de Zweedse architect Nicodermus Tessin, in zijn beschrijving van het paleis van Versailles in de jaren 1690. Hij schreef dat er in Versailles maar één kamer was waar het parket in vierkanten werd gelegd. De algemene overtuiging is dat hij misschien verwees naar de Queen’s Guard’s Room, de enige kamer met een Hongaarse punt vloer in plaats van het nu beroemde parket van Versailles.

Hongaarse punt vloeren zijn geweldig om een kamer groter te laten lijken.

Het parket arriveerde in de 17e eeuw in Engeland met koningin Henrietta Marie, die met Charles I trouwde. Ze gaf opdracht tot een grote reconstructie en herinrichting van haar officiële residentie, Somerset House, onder toezicht van Inigo Jones, waardoor een vleugje van het Franse hof naar Engeland kwam.

Visgraat- en Hongaarse punt vloeren bleven een populaire keuze gedurende de 18e en 19e eeuw, met name in Parijs tijdens het Haussmann-tijdperk, toen een groot deel van de stad werd herbouwd in een grootschalige stedenbouwkundige inspanning. Veel van de nieuwe appartementen hebben een visgraat vloer of een Hongaarse punt vloer.

Een terugkeer naar een meer natuurlijke uitstraling in de afgelopen jaren heeft ertoe geleid zowel de visgraat- als de Hongaarse punt vloer opnieuw de favoriete houten vloer zijn geworden voor veel traditionele en moderne woningen.

In deze mooie woonkamer heeft de houten Hongaarse punt vloer een luxe afwerking gekregen.

In deze mooie moderne woonkamer heeft de houten Hongaarse punt vloer een luxe afwerking gekregen.

De kracht van het patroon van de Hongaarse punt vloer

De belangrijkste identificatie van een Hongaarse punt vloer is of het zigzagpatroon dat tot een scherp punt komt. Zoek naar een ‘V’ in de planken die aangeeft of de vloer een Hongaarse punt ontwerp heeft of niet. De planken op de Hongaarse punt vloer worden onder hoeken uitgesneden om perfect in elkaar te passen en die ‘V’-vorm te vormen. De beste manier om Hongaarse punt vloer duidelijk te onderscheiden, is door de chevrons voor te stellen die je op sommige snelwegen ziet. Deze V’s geven je een gids over waar je op moet letten als het gaat om het scheiden van een visgraat vloer. Hongaarse punt vloeren zijn geweldig om een kamer groter te laten lijken. Het ontwerp creëert een geweldige dimensie aan de vloer, geholpen door de stroom van het directionele patroon. Hierdoor kunnen kleine of smalle kamers langer en ruimer aanvoelen door de illusie van meer vloeroppervlak te creëren.

De donkere houten Hongaarse punt vloer is de perfecte keuze in dit luxe appartement uit Parijs.

De donkere houten Hongaarse punt vloer is de perfecte keuze in dit luxe appartement uit Parijs.

Verschil Visgraat en Hongaarse punt

Vaak wordt de Hongaarse punt vloer verward met de visgraat vloer, omdat de legpatronen heel erg op elkaar lijken. Maar als je goed kijkt, dan zie je wel degelijk een duidelijk verschil. Het verschil tussen de Hongaarse punt en de Visgraat vloer zit in het legmotief. Bij de Visgraat vloer worden de delen haaks tegen elkaar gelegd in een hoek van 90 graden, maar bij een Hongaarse punt vloer worden de punten van de vloerdelen in een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar gelegd. De Visgraat heeft dus meer een geweven effect, terwijl je bij een Hongaarse punt meer te maken hebt met rechte stroken. Hierdoor oogt de Hongaarse punt een stuk rustiger.

verschil hongaarse punt vloer

Een parketvloer is een tijdloze en klassieke keuze voor in huis. Beide patronen hebben een lange geschiedenis en zijn over de hele wereld te vinden. Van Romeinse mozaïektegels tot Franse balzalen tijdens de Renaissance tot grote feestzalen – een prachtige houten vloer met patronen is altijd een manier geweest om elegantie en luxe aan een kamer toe te voegen. Een houten vloer met visgraatmotief, met zijn gebroken zigzagpatroon, is perfect voor een subtiel effect. Met een Hongaarse punt vloer krijg je echter een strakkere, meer hoekige uitstraling. Een visgraat vloer is een klassieke keuze, die al eeuwen populair is. Tegenwoordig worden Hongaarse punt vloeren echter steeds populairder en zijn ze veel gemakkelijker te vinden dankzij moderne technieken.

Een super stoer contrast gecreëerd met een houten Hongaarse punt vloer en een rauwe betonnen muur in deze stijlvolle huis kantoor combinatie.

Een super stoer contrast gecreëerd met een houten Hongaarse punt vloer en een rauwe betonnen muur in deze stijlvolle huis kantoor combinatie.

Dakterras hongaarse punt vloer

Ook tegels kan je in een Hongaarse punt patroon leggen, zoals ze dat hebben gedaan op het terras van dit karakteristieke appartement.

De mogelijkheden van een Hongaarse punt vloer

Net als met de visgraat vloer, zijn er heel veel mogelijkheden als je voor een Hongaarse punt vloer kiest. Er is een enorme verscheidenheid aan houten vloeren in de Hongaarse punt. Hieronder hebben we deze opties voor je op een rijtje gezet:

 • Aantal verschillende grootte van de Hongaarse punt planken. Een ander verschil tussen de Visgraat vloer en de Hongaarse punt vloer, is de grootte. De Visgraat vloer wordt over het algemeen in kleinere stukken gemaakt (70×230 mm, 70×250 mm 70×280 mm), terwijl voor de Hongaarse punt vloer deze meestal gemaakt wordt in grotere houten planken (90×540 mm, 90×600 mm, 115×600 mm, 140×700 mm). Zowel visgraat- als Hongaarse punt houten vloeren zijn echter ook verkrijgbaar in op maat gemaakte formaten.
 • Omdat de houten planken in een hoek worden gezaagd, kunnen ze in verschillende gradenhoeken worden gemaakt, waardoor je een totaal andere perceptie krijgt van de ruimte waarin de Hongaarse punt vloer wordt gelegd. De meest gebruikte standaardhoeken tegenwoordig zijn 45 en 60 graden, maar soms worden er ook hoeken gemaakt van 30 graden.
De houten vloer met het Hongaarse punt patroon in dit mooie kleine appartement zorgt voor een hele warme uitstraling.

De houten vloer met het Hongaarse punt patroon in dit mooie kleine appartement zorgt voor een hele warme uitstraling.

 • Kies je voor een Hongaarse punt vloer, dan heb je keuze uit verschillende houtsoorten. De meest populaire is eiken, maar je kunt ook kiezen voor andere houtsoorten, zoals Walnut hout, Wenge hout, Iroko hout, Doussie hout, Teak hout, en nog veel meer.
 • Eikenhouten Hongaarse punt vloeren kunnen worden geleverd als onbehandeld, ter plaatse af te werken of als vooraf afgewerkte houten planken. In alle gevallen zijn er verschillende kleuren en beitsen beschikbaar waar je uit kunt kiezen.
 • Het prachtige Hongaarse punt patroon zorgt voor een strakke, overzichtelijke uitstraling. Bij gebruik zonder rand lopen de blokken naadloos onder de plint door, wat de vloer een pure, verfijnde uitstraling geeft. Een rand daarentegen omlijst het ontwerp en benadrukt de vorm van de kamer. Waar mogelijk raden we altijd aan om de uitstraling van een border met verstekhoeken te versterken.

hongaarse punt vloer hoek

Een Hongaarse punt vloer leggen

Een Hongaarse punt vloer is net als een Visgraat vloer één van de meest gecompliceerde vloeren om te leggen, dus als je het nog nooit hebt gedaan, is het verstandig om dit door een ​​ervaren, gerenommeerde installateur te laten doen. Bij een visgraat parketvloer lopen de planken tegen elkaar aan waardoor het bijna een geweven vloer wordt. Met een Hongaarse punt vloer loopt het rechte, uniforme patroon in één rij, dus er is niets dat de randen ondersteunt. Er moet voor worden gezorgd dat de hoek van de vloer consistent blijft en dat de planken goed in elkaar passen. Het algehele uiterlijk van de vloer wordt aangetast als de lijnen niet recht zijn.

De houten Hongaarse punt vloer in een stoere donkere slaapkamer.

De houten Hongaarse punt vloer in een stoere donkere slaapkamer.

Zoals bij alle houten vloeren, is het essentieel dat de ondervloer in een goede, solide staat verkeert. Hoe duur of hoe goed de houten vloer ook is, als de ondervloer niet vlak is of op enigerlei wijze aangetast is, heeft dit invloed op de prestaties en het uiterlijk van de Hongaarse punt vloer.

Klik hier om een uitgebreide Hongaarse punt vloer installatie handleiding te downloaden van Grand Oak Flooring.

In de Hongaarse punt vloer van deze mooie keuken lopen de houten planken over op witte marmeren tegels.

In de Hongaarse punt vloer van deze mooie keuken lopen de houten planken over op witte marmeren tegels.

Prijzen

Natuurlijk wil je ook weten wat een mooie houten Hongaarse punt vloer kost. Net als de prijzen van alle andere houten vloeren, zijn de prijzen afhankelijk van de afmeting, sortering, het soort ondervloer, het soort hout, en de afwerking. Gemiddeld gezien moet je rekening op een vierkante meter prijs van 120 – 170 euro inclusief leggen. Het is dus niet goedkoop, maar je krijgt er wel iets heel moois en unieks voor terug.

Bekijk ook:
Visgraat vloer in badkamer
Soorten vloeren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

4 Comments

 • Reply
  Luxe appartement van 65m2 in warme neutrale kleuren | Inrichting-huis.com
  24 juni 2018 at 11:00

  […] hele appartement is voorzien van een chique warme Hongaarse punt vloer, gecombineerd met strak afgewerkte witte wanden. Tussen de woonkamer en de half open keuken is een […]

 • Reply
  Waar moet je op letten bij het kopen van laminaat? | Inrichting-huis.com
  5 oktober 2019 at 07:00

  […] De meeste mensen kiezen voor om de laminaat vloer recht te leggen. Dit kan verticaal of horizontaal. Maar je kunt ook denken aan andere legpatronen. Zo heb je bijvoorbeeld ook visgraat laminaat, dat super chique is. Een ander legpatroon wat ook super mooi is, is de hongaarse punt. […]

 • Reply
  Alles over de visgraat vloer - THESTYLEBOX
  9 februari 2020 at 11:01

  […] Dit is een schematische weergave van het verschil tussen het traditionele visgraat patroon (links) en het hongaarse punt patroon (rechts). Meer informatie vind je hier. […]

 • Reply
  Visgraat vloer | Inrichting-huis.com
  7 maart 2020 at 07:00

  […] lange zijde gelegd. Het wordt vaak door de war gebruikt met een ander soort legpatroon, genaamd de Hongaarse punt, waar de stroken onder een hoek van 60 graden liggen en sluiten aan de […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.