Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

rond vloerkleed
Woonaccessoires Wooninspiratie

Zo gebruik je een rond vloerkleed


De meeste mensen kiezen voor een rechthoekig vloerkleed in huis, maar soms kan het een goed idee zijn om voor een mooi rond vloerkleed te gaan. Wanneer is een rond vloerkleed een betere keus dan rechthoekig vloerkleed, en hoe kan je het mooi gebruiken en stylen? Dat vertellen we je in dit artikel!

Een vloerkleed in huis is altijd een goed idee, maar het wordt tijd om wat meer out of the box te denken – letterlijk. Ja, we hebben het over ronde vloerkleden. Als je het hebt over een vloerkleed voor in huis, dan denk je al snel aan een rechthoekig vloerkleed. Daar is natuurlijk niets mis mee. Meubels en muren hebben meestal rechte hoeken – Het is dus logisch dat voor de meeste mensen het klassieke rechthoekige of vierkante vloerkleed aanvoelt als een veilige, ongecompliceerde keuze.

Jute vloerkleden zijn tijdloos!

Jute vloerkleden zijn tijdloos!

Ronde vloerkleden komen niet zo vaak voor als hun rechthoekige tegenhangers, dus ze voegen al onmiddellijk visuele interesse toe. Bovendien voegen ze dankzij hun gebogen vorm ook een vleugje zachtheid toe en hebben ze de neiging om de manier waarop je de kamer inricht, te beïnvloeden. Terwijl een rechthoekig vloerkleed zich leent om het middelpunt van een kamer te zijn, kan een rond vloerkleed je ruimte ook een beetje verdelen. Er zijn bovendien enkele specifieke situaties waarin een rond vloerkleed een betere keuze is dan een rechthoekig variant.

Het jute ronde vloerkleed past perfect het rustieke thema van deze kinderkamer

Het jute ronde vloerkleed past perfect het rustieke thema van deze kinderkamer.

1. Ronde architectonische details accenturen

Gebogen architectonische details in een kamer zijn vaak uniek en opvallend, dus omarm dit onverwachte structurele element door het te combineren met een rond vloerkleed. Dit zal het algemene gevoel van de kamer samenbrengen en de rondingen van de kamer onderstrepen, waardoor ze een nog opvallender ontwerpelement worden.

rond vloerkleed ronde kamer

Rond vloerkleed ronde kamer.

2. Podium voor een ander rond object

Een ronde eettafel of salontafel zal prachtig werken op elk gevormd vloerkleed, maar er is een zekere harmonie die ontstaat wanneer je een rond meubelstuk combineert met een rond vloerkleed. Zorg ervoor dat je in het geval van eettafels een vloerkleed neemt dat groot genoeg is zodat de eetkamerstoelen er nog steeds op passen als je ze uittrekt om te eten.

Dit ronde vloerkleed is het perfecte kleed onder deze mooie houten ronde eettafel.

Dit ronde vloerkleed is het perfecte kleed onder deze mooie houten ronde eettafel.

3. Visuele verbinding

Door een rond vloerkleed te verbinden met een visueel middelpunt in de ruimte, zoals een opvallend meubelstuk of kunst, krijgt het vloerkleed iets gemeen met iets anders in de kamer, en zal je een beetje flexibeler kunnen zijn met waar je het plaats in de ruimte en hoe groot het moet zijn.

Ook op dit dakterras is er gekozen voor een groot jute rond vloerkleed.

Ook op dit dakterras is er gekozen voor een groot jute rond vloerkleed.

4. Een aparte zone inrichten

Heb je een grote woonkamer, slaapkamer of kinderkamer, dan kan het een goed idee zijn om meerdere functionele zones in te richten. Denk bijvoorbeeld aan een leeshoek in de woonkamer, een loungehoek in de slaapkamer of een speelhoek in de kinderkamer. Met een mooi rond vloerkleed kan je die functionele zone op een leuke en laagdrempelige manier definiëren. Zorg ervoor dat ten minste een deel van alle meubelstukken het tapijt raakt. Dit geeft het gebied een eigen samenhangend uiterlijk en helpt het te definiëren als gescheiden van de rest van de kamer.

Leuk zithoekje in de slaapkamer met een rond vloerkleed.

Leuk zithoekje in de slaapkamer met een rond vloerkleed.

5. Minimalistisch interieur

In een kamer waar design en inrichting tot een minimum zijn beperkt, krijgt een rond vloerkleed nog meer de kans om zijn ronde vorm te laten zien. En ronde vloerkleden hebben de neiging om de soms scherpe en harde randen die sommige minimale ruimtes kunnen hebben, te verzachten.

Stoere industriële woonkamer met een groot rond vloerkleed in de zithoek.

Stoere industriële woonkamer met een groot rond vloerkleed in de zithoek.

6. Meerdere vloerkleden overlappen

Hoewel je meestal slechts één tapijt ziet in een kamer of een functionele zone van een kamer, zoals de zithoek in de woonkamer, kan het ook heel mooi zijn om meerdere vloerkleden te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld al een groot rechthoekig vloerkleed, dan zou je daarover een extra rond vloerkleed overheen kunnen plaatsen. Het overlappen van vloerkleden is een goede methode om bijvoorbeeld een gedurfde kleur of een patroon te introduceren in de ruimte. De onverwachte vorm van een rond vloerkleed zal het nieuwe gedurfde of heldere patroon onderstrepen en het een meer ontworpen, artistieke uitstraling geven in de kamer. Voor een extra designaccent plaatst je het gelaagde vloerkleed onder een meubelstuk dat je onder de aandacht wilt brengen.

7. Kamer groter laten lijken

Wil je dat jouw slaapkamer of woonkamer ruimtelijker maken? Het gebruik van een rond vloerkleed in een kleine ruimte is een truc die ontwerpers altijd gebruiken om een ​​kamer groter te laten lijken. De ronding van een rond vloerkleed moedigt het oog aan om over de boog van de kamer te scannen. Het vloerkleed zorgt er ook voor dat de meubels uitwaaieren, waardoor de indruk ontstaat van vloeiende bewegingen in een kleinere kamer die anders vol meubels zou kunnen aanvoelen. Een rond vloerkleed wekt ook visuele interesse en helpt de aandacht af te leiden van de beperkte ruimte van een kleine kamer.

Als je een rond vloerkleed in een kleine kamer plaatst, probeer dan grotere meubelstukken te kiezen met een slank profiel, en laat ze het ronde vloerkleed een beetje aanraken. Hierdoor is de ronding van het vloerkleed zichtbaar.

Groot rond vloerkleed met een print in een kleine woonkamer.

Groot rond vloerkleed met een print in een kleine woonkamer.

8. Een standaard rechthoekige vorm werkt niet

Vloerkleden Tapijten zijn meestal verkrijgbaar in standaardmaten, zoals 160×220 cm, 185×275 cm of 225×330 cm. Soms, vanwege het formaat en de plaatsing van de meubels, structurele belemmeringen zoals pilaren of zelfs de ruimte die nodig is voor de deuropening, werkt een standaardmaat vloerkleed gewoon niet. Dit is waar een rond vloerkleed een goed idee is. In vergelijking met een rechtlijnig vloerkleed, neemt de ronde vorm mogelijk minder ruimte in beslag en kunnen verschillende van deze kameruitdagingen onopgemerkt blijven.

Als je een rond vloerkleed in het midden van een kamer plaatst, zorg er dan voor dat het vloerkleed groot genoeg is zodat alle grote meubels het raken. Deze fysieke verbinding van sleutelstukken in de kamer zorgt ervoor dat de ruimte samenhangend en gedefinieerd aanvoelt.

Het grote ronde vloerkleed in deze lichte kinderkamer voegt enorm veel kleur toe.

Het grote ronde vloerkleed in deze lichte kinderkamer voegt enorm veel kleur toe.

Bekijk ook:
10x IKEA vloerkleed
4 Redenen om te kiezen voor een vintage vloerkleed!
Giveaway: Ronde vloerkleed van Linda Ootjers

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.