Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

spotjes plafond
Lampen

Spotjes kopen? Hier moet je op letten


Spotjes zijn weer helemaal ‘in’, maar hoe koop je de beste spots? Dit is alles wat je moet weten voordat je nieuwe spotjes aanschaft!

Kies de juiste helderheid

De helderheid van de spot is de hoeveelheid licht die een lamp geeft. Deze is voor LED- en halogeenlampen aangegeven in lumen. Voor de eetkamer of hal voldoet 300-400 lumen. Voor het werkblad in de keuken of een werktafel moet je al gauw denken aan 700-800 lumen.

Als je aan het werk bent, heb je nu eenmaal beter licht nodig dan wanneer je je jas ophangt of aan tafel aan het eten bent. In dat laatste geval wil je vaak wat gezellig licht. Dan komt naast helderheid van de lamp ook de lichtkleur om de hoek kijken.

moderne spotjes plafond woonkamer

Welke lichtkleur?

De lichtkleur of kleurtemperatuur van de lamp is de tint van het licht dat de lamp uitstraalt. Deze varieert van blauwachtig naar roodachtig. De lichtkleur is aangegeven in Kelvin, waarbij een lagere waarde een meer blauwachtig licht geeft en een hogere waarde een warmer licht.

Houd je van helderheid, dan is blauwachtig licht een prima keuze. Ga je voor sfeer, kies dan voor spotjes met meer Kelvin.

inbouwspots houten plafond

Houd rekening met de gradenbundel

Bij spotjes heb je te maken met een gradenbundel. Dit geeft aan hoe breed het licht wordt uitgestraald. De bundel wordt aangegeven met graden. Hoe lager het getal, hoe smaller en gerichter de lichtbundel.

Als je bijvoorbeeld een foto of schilderij aan de muur wilt uitlichten, kies je het beste een smallere gradenbundel. Afhankelijk van de grootte van de foto of het schilderij kun je denken aan 10 of 35 graden.

Bij 360 graden heb je de meest diffuse lichtspreiding. Hiermee kun je grotere oppervlakken verlichten, zoals een tafel of werkblad.

inbouwspots badkamer

Halogeen of LED?

De aanschafprijs van LED-spotjes is hoger dan die van halogeenlampen, hoewel het verschil in prijs steeds kleiner wordt. LED-lampen zijn echter veel goedkoper in het gebruik. Ze kunnen ook dezelfde lichtkleur en -kwaliteit bieden als halogeenlampen en ze hebben een lange levensduur. Waar halogeenlampen slechts een paar jaar meegaan, houden LED-lampen het soms wel enkele tientallen jaren vol.

luxe spotjes plafond woonkamer

Bekijk ook:
Halogeen spotjes vervangen door led
10x Mooie inbouwspots
Inbouwspots in de vloer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.