Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

terrazzo vloer
Wooninspiratie

Terrazzo vloer


Terrazzo vloeren, ook wel bekend als granito vloeren bestaan al super lang, maar nu zijn ze weer helemaal hot. Lees hier alles over de terrazzo vloer. Wat voor soort vloer is het? Wat zijn de voordelen en nadelen? En bekijk de mooiste inspiratie voorbeelden van terrazzo vloeren!

Wat is terrazzo?

Terrazzo is een composietmateriaal, dat op locatie wordt gegoten of geprefabriceerd. Daarmee kunnen vloeren worden gecreëerd, maar je kunt het ook gebruiken aan muren of andere oppervlakken, zoals werkbladen voor in de keuken of badkamer. Het materiaal bestaat uit korrels van marmer, kwarts, graniet, glas of ander geschikt materiaal, gegoten met een cementgebonden bindmiddel voor chemische binding, polymeer voor fysieke binding of een combinatie van beide. Extra korrels kunnen bovenop de mix worden gestrooid voordat deze uithardt. Nadat het is uitgehard, wordt het glad geslepen en gepolijst of anderszins afgewerkt om een uniform gestructureerd oppervlak te krijgen.

terrazzo muur badkamer

Terrazzo muur van Tecnografica

Een stukje geschiedenis van Terrazzo

Als je denkt aan Terrazzo, denk je waarschijnlijk ook de mooie terrazzo vloeren die in de hal ligt van jaren ’30 woningen. De geschiedenis van Terrazo gaat echter veel verder terug. Hoewel de geschiedenis van terrazzo teruggaat tot de oude mozaïeken van Egypte, komen zijn voorgangers uit Italië. De vorm van terrazzo die tegenwoordig wordt gebruikt, is gedeeltelijk afkomstig van het 18e-eeuwse pavimento alla Veneziana (Venetiaanse bestrating) en het goedkopere seminato. Pavimento alla Veneziana liet arbeiders marmeren fragmenten naast elkaar in een mortelbasis plaatsen.

terrazzo vloer badkamer

In de jaren zeventig werd terrazzo op polymeerbasis geïntroduceerd en wordt het dunne terrazzo genoemd. Als bindmiddelhars werden aanvankelijk polyester- en vinylesterharsen gebruikt. Tegenwoordig is het grootste deel van het geïnstalleerde terrazzo epoxy terrazzo. De voordelen van dit materiaal ten opzichte van cementgebonden terrazzo omvatten een bredere selectie van kleuren, andere installatiedikte, lichter gewicht, snellere installatie, ondoordringbare afwerking, hogere sterkte en minder vatbaarheid voor scheuren. Het nadeel van terrazzo op basis van epoxyhars is dat het alleen kan worden gebruikt voor binnen, niet voor buiten. Terrazzo op epoxybasis zal zijn kleur verliezen en lichtjes schilferen bij gebruik buitenshuis, terwijl terrazzo op cementbasis dat niet zal doen. Naast mengsels van marmereren korrels zijn ook andere korrels gebruikt, zoals parelmoer en schelp. Gerecyclede korrels zijn onder meer: ​​glas, porselein, beton en metaal.

terrazzo vloer badkamer

Terrazzo vloer van IDEAL WORK

terrazzo vloer hal

Terrazzo vloer van IDEAL WORK

Voordelen van terrazzo vloeren

De mensen die voor een terrazzo vloer kiezen, zijn vooral erg gecharmeerd omdat het gewoon een hele mooie vloer is. Daarnaast biedt een terrazzo vloer ook een aantal hele goede voordelen. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Duurzaamheid

Terrazzo is een van de meest duurzame vloermaterialen die momenteel verkrijgbaar zijn. Eenmaal goed afgedicht is het materiaal ondoordringbaar voor water en vlekschade. Het breekt ook niet weg zoals andere materialen. Met de toenemende populariteit van dit materiaal, wenden architecten zich tot terrazzo. Terrazzo is bestand tegen gebieden met veel verkeer, waardoor het een uitverkoren product is in commerciële gebouwen. Zelfs als terrazzo door de jaren heen versleten is, kan het opnieuw worden afgewerkt en gepolijst om er zo goed als nieuw uit te zien. Gezien het lage onderhoud van terrazzo, biedt het een duurzaam product tegen een betaalbare prijs.

Grenzeloos ontwerp

Terrazzo verankert marmer-, graniet-, kwarts- of glasscherven in een epoxyharsbindmiddel, met behoud van de esthetische kwaliteit zoals te zien is in traditioneel gebaseerd terrazzo. Omdat terrazzo wordt gemaakt door verschillende elementen met elkaar te mengen, kan je voor elk project bijna elk ontwerp of elke vloer kiezen. Hierdoor kunnen architecten tijdens de terrazzo installatie abstracte decoratieve ontwerpen, zegels, logo’s en andere ontwerpen opnemen in de vloer.

Milieuvriendelijk

Terrazzo is een heilzaam materiaal dat helpt bij het ontwerpen van duurzame gebouwen. Om schaarse materialen te behouden, is terrazzo een geweldig alternatief voor andere soorten vloeren. Het materiaal kan bestaan ​​uit gerecyclede materialen die een positieve impact hebben op de gezondheid van mens en milieu. De epoxy die in de terrazzo mix wordt gebruikt, heeft een laag VOS-gehalte, waardoor de verspreiding van schadelijke gassen in de lucht wordt verminderd, waardoor de algehele luchtkwaliteit verbetert.

Onderhoudsvriendelijk

Een gegoten terrazzo vloer is erg onderhoudsvriendelijk. Omdat het een naadloze vloer is, heb je bijvoorbeeld niet te maken met voegen, naden en spleten. Droog reinigen kan met een zachte bezem, stofzuiger of wisser. Nat reinigen kan met een dweil met lauw water met een beetje groene zeep of carolin zeep. Gebruik absoluut geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen namelijk de terrazzo vloer aantasten en beschadigen.

terrazzo vloer badkamer

Nadelen van terrazzo vloeren

Terrazzo vloeren hebben veel voordelen, maar hebben uiteraard ook nadelen. Ook deze hebben we hieronder benoemd.

Hoge initiële kosten

Terrazzo bespaart je in de loop van de tijd geld omdat het vrij duurzaam is en weinig reparaties vereist. De initiële kosten van terrazzo per vierkante meter zijn echter vrij hoog in vergelijking met andere soorten vloeren.

Koude aard van de vloer

Een ander nadeel van terrazzo is dat het oppervlak tijdens de wintermaanden de warmte niet goed vasthoudt, waardoor de vloer een beetje koud aanvoelt. Tenzij je een warmte-isolator onder de terrazzo hebt, kan dit ongemak veroorzaken voor degenen die op blote voeten over de vloer lopen.

Aanbevolen professionele installatie

Veel vloeren kan je eenvoudig zelf leggen, maar een terrazzo vloer gieten is vrij complex. Een fout kan kostbaar zijn. We raden daarom aan een terrazzo installatiebedrijf met ruime ervaring te zoeken om deze klus te doen.

terrazzovloer

Terrazzo vloer kleuren

Terrazzo vloeren krijgen hun kleur door ofwel epoxyhars of cement en korrels. In feite vormen de korrels meer dan 70% van de terrazzovloer. De meest voorkomende terrazzo korrels die tegenwoordig worden gebruikt, zijn marmer, glas en schelpen. Het mooie van de korrels is dat architecten en ontwerpers elke gewenste korrelkleur kunnen vinden.

Terrazzokorels worden gesorteerd op grootte, ongeacht het materiaal. De schaal varieert van 00 tot de kleinste tot 5 of 6 voor de grootste korrels. Typisch terrazzo gebruikt 0 tot 2 korrel afmetingen, die variëren van 4 mm tot 9,5 mm.

Wit marmer is een populaire kleurkeuze voor terrazzo, maar je hebt opties om korrels te selecteren die in verschillende tinten grijs, blauw, groen, geel en andere kleuren verkrijgbaar zijn. Glas is een andere populaire optie die zorgt voor levendiger chipkleuren in vergelijking met marmeren chips.

De selectie van helder glas past mooi bij elke vloerkleur. Je kunt zelfs de verzamelkleur matchen met de vloerkleur voor een uniforme look. Maar je kan je vloer ook laten opvallen door verschillende korrelkleuren te groeperen of een korrel te kiezen die contrasteert met de vloerkleur zelf.

terrazzo vloer kleuren

terrazzovloer keuken

Hoe wordt een terrazzo vloer gelegd?

Je hebt de keuze uit prefab terrazzo tegels of een terrazzo vloer die ter plaatse wordt gegoten? Een terrazzo vloer die ter plaatse wordt gegoten terrazzo is één van de meest duurzame soorten vloeren. Een van de voordelen van het hebben van ter plaatse gestorte terrazzo vloeren is dat de terrazzo monolithisch is verlijmd met de ondergrond. Wanneer terrazzo wordt verlijmd met een plaat, zal de betonnen ondergrond breken voordat de verbinding tussen de plaat en terrazzo breekt. Ter plaatse gegoten terrazzo zorgt ook voor een naadloos vloersysteem, dat gemakkelijker te onderhouden is in vergelijking met een tegelvloer met voegen.

Houd er echter rekening mee dat ter plaatse gestorte vloeren ter plaatse moeten worden geslepen en afgewerkt en dat er ervaren vakmensen nodig zijn; dat maakt het duurder en tijdrovend. Daarom wordt er ook gekozen voor terrazzo tegels. Het grote voordeel van terrazzo tegels is dat het goedkoper is een eenvoudiger is te leggen. Prefab terrazzo tegels kunnen op dezelfde manier worden geïnstalleerd als keramische of stenen tegels. Net als ter plaatse gegoten platen, kunnen ze gemakkelijk worden ontworpen in aangepaste kleuren en patronen en zijn ze niet beperkt tot standaardproducten.

terrazzo vloertegels ragno

Terrazzo vloertegels van Ragno

terrazzo vloer tegels badkamer

Terrazzo vloer tegels van Casalgrande Padana

terrazzo vloer tegels badkamer

Terrazzo vloer tegels van Casalgrande Padana

terrazzo vloer tegels badkamer

Terrazzo vloer tegels van Casalgrande Padana

terrazzo vloer tegels badkamer

Terrazzo vloer tegels van Casalgrande Padana

Terrazo vloer prijs

Zoals eerder gezegd, zijn terrazzo vloeren vrij duur, vooral als het gaat om gegoten terrazzo vloeren. Dit komt omdat het een vrij arbeidsintensief proces is om de vloer te gieten. Eerst moet de ondervloer worden voorbereid. Daarna wordt de terrazzo mortel aangebracht. Vervolgens worden de korrels in de vloer verdicht. En tot slot moet de terrazzo vloer drogen en afgewerkt worden. Vanwege dit proces moet je denken aan een prijs van 200 tot 250 euro per vierkante meter.

terrazzovloer hal

terrazzovloer donker

terrazzo vloer licht

terrazzo vloer klassiek

terrazzo vloer gang

terrazzo trap

klassieke terrazzo vloer keuken

terrazzo tegels badkamer

Terrazzo tegels van CERAMICA DEL CONCA

terrazzo tegels badkamer

Terrazzo tegels van CERAMICA DEL CONCA

terrazzo tegels badkamer

Terrazzo tegels van CERAMICA DEL CONCA

Bekijk ook:
Visgraat vloer
Soorten vloeren
Marmoleum

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.