Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Dakterras inspiratie

Een minituin op jouw dakterras: zo doe je dat!


Een dakterras is dé plaats om te vertoeven op warme zomeravonden: zicht op de hele stad, de stralende zon en plaats genoeg om lounge zetels en tafels te zetten. Maar misschien smaakt het wel naar meer en wil je er ook wel plantjes kweken, onder een mooie boom wat luieren en een speelruimte voor de kinderen toevoegen. Wie zegt dat je een tuin nodig hebt? Maak van je dakterras gewoon een minituin.

Als je niet veel ruimte hebt om te planten, gebruik dan containers om een kleine moestuin te creëren. Bovenstaande ruimtebesparende gelaagde houten plantenbakken maximaliseren de loopruimte en hun hoogte maakt ze gemakkelijk te onderhouden zonder al te veel belasting van de rug en knieën – Bron: blog.williams-sonoma.com

Opdeling in verschillende ruimtes: voor ieder wat wils

Neem pen en papier en schets jouw terras: net zoals een huis moet je verschillende ontwerpen maken om te kijken hoe je jouw ruimte het beste kan benutten. Zorg zo voor aparte hoekjes: een loungeplek waar kinderen ook kunnen spelen, een klein apart leeshoekje, een plaats voor de barbecue en alle accessoires, een eetplek en een moestuin. Je kan de ruimtes van elkaar scheiden door een buitentapijt, buitenlampjes en bloempotten. Maximaliseer de ruimte (en het ruimtegevoel) door zoveel mogelijk ruimtes voor iedereen te maken. Vergeet ten slotte ook niet om de planten en plantenbak aan je ontwerp toe te voegen.

De mooie design house stockholm botanic plantenbox.

De mooie design house stockholm botanic plantenbox.

Kinderfestijn

Een minituin is er natuurlijk ook voor de kinderen: zorg dus dat er opbergruimte is voor buitenspeelgoed en je een plekje voorziet voor een klein kinderzwembad.  Het is de beste afkoeling voor in de zomer, en eens kort plonsen doet volwassenen ook wel deugd 😉
Zo’n speelplek voor kinderen hoeft ook niet groot te zijn, zo groot als een speelmat is al genoeg. Zolang het maar apart staat van de barbecueplek, dan hou je het veilig.

dakterras kinderen opblaaszwembad

Groen, groener, groenst

Om een echte minituin te maken heb je natuurlijk planten nodig, en dat in alle vormen en groottes. Combineer leibomen en klimplanten dus met lagere struiken en bloemen en planten in potten. Een combinatie van houten bakken voor de moestuin, rechte stenen bloempotten met groene planten en kleurrijke bolle bloempotten met bloemen, maakt het ook extra gezellig. Onze favoriete planten zijn een blauweregen, een rozenstruik, een klimhortensia of gewone hortensia, een olijfboom of vijgenboom, een mini appelboom, lavendel en margrietjes. Voor je moestuin kan je hoge houten bakken gebruiken voor een kruidentuin, kleine tomaatjes en courgetten. Door slimme irrigatiesystemen te gebruiken, kan je regenwater hergebruiken voor jouw tuin. Onze tip is om een regenton te installeren en om hier een druppelirrigatiesysteem aan te sluiten. Zo is het makkelijk te onderhouden en duurzaam, win-win!

diy houten plantenbak moestuin dakterras

Deze eenvoudige, maar super leuke houten plantenbak, die ideaal is voor een moestuin op een dakterras, is gemaakt door Kelin van Hydrangeatree House.

Bekijk ook:
BACSAC als moestuin
30x Verticaal tuinieren
18x Kleine tuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.