Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

18x Kleine tuin ideeën


Ben jij op zoek naar leuke kleine tuin ideeën? Wij hebben de leukste ideeën, praktische tips en mooie inspiratie foto’s voor je verzameld op deze pagina, zodat jij deze lente en zomer optimaal van jouw kleine tuin kan genieten!

Buitenruimtes kunnen ons woongenot vergroten. Als het mooi weer is, is het alsof je daarmee een extra kamer erbij krijgt, ongeacht hoe groot je tuin is. Natuurlijk is een grote tuin mega fijn, maar we kunnen niet allemaal een uitgestrekte rozentuin, een zwembad of een ultramoderne tennisbaan in onze achtertuin hebben. Het goede nieuws is dat een kleine tuin ook heel fijn kan zijn. Ook in een kleine tuin kan je namelijk loungen, zonnen, eten, een BBQ feestje houden, tuinieren, noem maar op. Om jou te helpen om jouw kleine tuin te verbouwen tot jouw persoonlijke perfecte buitenruimte, hebben wij de leukste ideeën voor je op een rijtje gezet.

1. Verticaal tuinieren

Een tuin is niet compleet zonder bloemen en planten. Heeft jouw kleine tuin niet genoeg ruimte voor een plantenborder, vaste plantenbakken of losse potten? Dan is verticale tuinieren de perfecte oplossing. Een verticale tuin, ook wel een plantenwand, zijn planten die je aan een muur of schutting laat groeien. Op die manier kan je planten en bloemen toevoegen aan je tuin, zonder dat het ten koste gaat van de oppervlakte in je kleine tuin. Er zijn verschillende soorten verticale tuinen. Een slimme verticale tuin werkt op basis van een irrigatiesysteem. doe ervoor zorgt dat alle planten aan de wand automatisch water krijgen.

kleine tuin ideeën verticaal tuinieren

In deze kleine tuin, ontworpen door Garden Builders, zijn alle hoge muren van 2,7 meter ingericht als een grote verticale tuin, waardoor je ook vanuit de keuken door de glazen schuifpui een prachtig groen uitzicht hebt.

2. Op maat gemaakte smalle plantenbakken

Planten kan je zoals gezegd op heel veel verschillende manieren toevoegen een kleine tuin. Plantenbakken zijn daar een mooi voorbeeld van, die verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Om ruimte te besparen, en optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte, zou je kunnen kiezen voor op maat gemaakte plantenbakken. Garden Builders heeft in deze kleine tuin gekozen voor op maat gemaakte smalle plantenbakken rondom alle muren van de tuin, waardoor veel groene planten mogelijk zijn, terwijl er genoeg plek over blijft voor het inrichten van een gezellige lounge.

kleine tuin ideeën smalle vaste plantenbakken

Garden Builders heeft in deze kleine tuin op maat gemaakte smalle plantenbakken gecombineerd met verticale plantenwanden.

3. Vaste bank combineren met plantenbakken

Planten mogen dus niet ontbreken in een tuin, maar wat ook een absolute musthave is in een tuin, is een comfortabele zitplek. En als je het hebt over zitplekken in de tuin, dan is een comfortabele bank natuurlijk het meest ideaal. Een bank neemt echter vaak nogal wat ruimte in beslag. De ontwerpers van Garden Builders kwamen daarom voor dit kleine tuinontwerp op het idee om een vaste bank te maken, en die te combineren met vaste plantenbakken. Aan beiden kanten van de bank is een vaste plantenbak gecreëerd, waar prachtige groene planten in geplant zijn. Aan de andere grote muur is bovendien een grote plantenbak geplaatst, waar nog meer mooie bloemen en planten te vinden zijn.

kleine tuin ideeën vaste bank combineren met plantenbakken

Garden Builders hebben de op maat gemaakte combinatie van vaste bank en plantenbakken in de zithoek gecombineerd met twee lounge chairs en een salontafel.

4. Grote rechthoekige tegels in breedte leggen

De manier waarop je een tuin bestraat kan een grote invloed hebben op de ruimtelijkheid in de tuin. Net zoals bijvoorbeeld een kleine badkamer, kan je met grote tegels de ruimte optisch groter laten lijken. Maar niet alleen het formaat van de tegels spelen een belangrijke rol, ook de manier waarop je de tegels legt, kan een grote impact hebben. Zo kan je ‘extra ruimte’ creëren in een kleine tuin, door rechthoekige tegels in de breedte te leggen.

kleine tuin ideeën rechthoekige tegels in breedte leggen

Garden Builders hebben strakke lichtgrijze betonlook tegels in de breedte gelegd, waardoor deze kleine tuin optisch breder en groter lijkt.

5. Verschillende niveau’s creëren

Voeg interesse toe aan een kleine tuin door perspectief toe te voegen met verschillende niveaus. Dit kan een verzonken terras zijn, of een verhoogd gazon zoals in onderstaane tuin. De richels en treden zullen helpen openen hoe je de ruimte kunt gebruiken, door extra plekken toe te voegen voor het plaatsen van plantenpotten of gebieden om meubels toe te voegen om gasten te ontvangen.

kleine tuin ideeën verschillende niveaus

Fotografie: David Giles – In deze kleine tuin heb je middels een klein trapje toegang tot het verhoogde gazon met tuinhuisje.

6. Waterornament als focuspunt

Een waterornament met bewegend water in de tuin zorgt ervoor dat je tuin levendiger  wordt. Daarnaast vormt het water ook een grote aantrekkingskracht voor bijvoorbeeld vogeltjes in de omgeving. Bij het inrichten van een kleine tuin, denk je waarschijnlijk niet als eerst aan een waterornament. Maar als je denkt dat het helemaal niet mogelijk is, dan heb je het mis. Er zijn genoeg waterornamenten verkrijgbaar die ook heel mooi in een kleine tuin passen.

kleine tuin ideeën waterornament

Mylandscapes heeft een hele mooie smalle leistenen waterval gebruikt om een focuspunt te creëren in deze kleine tuin in Belgravia.

7. Verticale moestuin

We hebben hierboven al laten zien dat een verticale tuin een goed idee is om planten toe te voegen in een kleine tuin. Hetzelfde principe kan je ook gebruiken als je écht wilt tuinieren in de tuin. Je kan namelijk een verticale moestuin creëren, door plantenbakken naast en boven elkaar aan een schutting of muur te monteren. Op die manier kan je je eigen verse kruiden kweken, zonder dat het ten koste gaat van bruikbare ruimte in je kleine tuin.

kleine tuin ideeën verticale moestuin

Alexandra van de lifestyle blog AVE Styles heeft een super leuke houten rek met houten plantenbakken, die ze als moestuin gebruikt.

8. Zwevende bank

Binnen in huis kan je de vloer zo veel mogelijk vrijhouden door te kiezen voor zwevende wandmeubels. Door meubels zwevend aan de muur te monteren, creëer je meer openheid en ruimte in een kamer. En het ziet er ook nog super mooi en strak uit. Hetzelfde idee kan je ook toepassen in een kleine tuin, door bijvoorbeeld een zwevende bank te laten maken in plaats van een standaard bank die je kan en klaar koopt, en voorzien is van poten. Om de bank te accentueren, zou je led-verlichting onder de zwevende bank kunnen monteren.

kleine tuin ideeën zwevende bank

In deze kleine eigentijdse achtertuin hebben de ontwerpers van mylandscapes een strakke zwevende bank aan de vaste plantenbakken gemonteerd, en aan de onderkant sfeervol verlicht.

9. Verschillende zone vloeren

Maak een kleine tuin meer vervullend door verschillende gebieden verschillende en duidelijke doelen te geven. Een slimme manier om dit duidelijk te maken, is door verschillende vloeren te combineren. Net als binnen in huis betekent verschillende vloeren een verandering van kamer, daarom kan het in een kleine tuin helpen om de ruimte onbewust groter te laten aanvoelen door verschillende gebieden te identificeren.

kleine tuin ideeën verschillende vloeren combineren

Fotografie: David Giles – In deze sfeervolle kleine tuin zijn houten vlonders gecombineerd met grote tuintegels.

10. Verschillende zone vloeren

Heeft je kleine tuin stenen muren als tuinafscheiding? Trek de aandacht door de stenen muren te combineren met houten schuttingen. Door houten schuttingen bovenop de stenen muren te plaatsen, ontstaat de illusie van extra hoogte en ruimte. Het gebruik van een donkere kleur helpt om meer een statement te maken met het effect, die je mooi kan compenseren van de warmte van hout.

kleine tuin ideeën houten schutting op stenen muur

In deze kleine tuin is er gekozen voor de combinatie van gebroken witte muren en houten latten schermen.

11. Spiegelwand

Spiegels zijn een musthave in huis, niet alleen vanuit functioneel, maar ook decoratief gezien is het een goed idee om een spiegel neer te zetten of op te hangen in een ruimte. Met een grote spiegel kan je er namelijk voor zorgen dat een ruimte optisch groter lijkt. Hoewel spiegels nog niet heel populair zijn in de tuin, zien we steeds vaker tuinontwerpen voorbij komen waar een spiegel is opgenomen. De inspirerende mooie tuin van Eve is daar het perfecte voorbeeld van.

kleine tuin ideeën spiegelwand

De achterste muur van de tuin is bekleed met een grote op maat gemaakte spiegelwand, die half bedekt is met hoge bamboeplanten. Hierdoor lijkt het erop dat de tuin nog verder doorloopt.

12. Grote zitkussens

Als je in je eentje of met z’n tweeën woont, dan heb je niet heel veel zitplekken nodig in de tuin. Maar het is wel zo fijn als je ook genoeg zitplekken hebt als je gasten uitnodigt. Investeer daarom in een paar extra grote vloerkussens, die je gemakkelijk kunt opbergen. Vloerkussens zijn minder indrukwekkend dan alternatieve zitoplossingen voor in de tuin. Bovendien kunnen ze gemakkelijk op elkaar worden gestapeld wanneer ze niet worden gebruikt.

kleine tuin ideeën grote zitkussens

De of felgekleurde zitkussens in deze tuin helpen om persoonlijkheid in de ruimte te injecteren.

13. Hangmat

Veel mensen denken dat je in een kleine tuin niet kunt zonnen. Dat klopt dus niet, ook in een kleine tuin zijn er genoeg mogelijkheden om comfortabel van de zon te kunnen genieten. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een ligbed die je eenvoudig in kunt klappen en op kunt bergen als je het niet gebruikt. Een ander leuk idee is de hangmat. Een hangmat geeft je tuin het ultieme vakantie gevoel, en ook die kan je heel eenvoudig opvouwen en binnen in huis opbergen.

Deze tuin is weliswaar klein en smal, maar dit weerhoudt de eigenaren niet om er een heerlijke ligplek te creëren, door een hangmat op te hangen.

Fotografie: Matthew Williams – Deze tuin is weliswaar klein en smal, maar dit weerhoudt de eigenaren niet om er een heerlijke ligplek te creëren, door een hangmat op te hangen.

14. Witte muren of schutingen

Bij het inrichten van een kleine kamer, wordt er vaak geadviseerd om te kiezen voor lichte muren. Lichte muren maken de ruimte namelijk groter. Daarom kan het ook een goed idee zijn om de muren of schuttingen in de tuin in een lichte kleur te verven. Wit kan super mooi zijn, vooral als je een liefhebber bent van bohemian en Ibiza tuinen, maar je kunt ook denken aan lichtgrijs.

kleine tuin ideeën witte muren schuttingen

In deze super mooie kleine patio tuin heeft ontwerpster Karen Rogers gekozen voor de combinatie van strakke witte muren en lichtgrijze houten schuttingen.

15. Bank met opbergruimte

Opbergruimte is altijd fijn in de tuin, voor het opbergen kleine spullen zoals gereedschap en kussens. Heb je geen plek voor een tuinhuis of schuur? Denk dan in slimme oplossingen zoals een bank met opbergruimte. Het mooiste is om het op maat te laten maken, zodat je elke centimeter optimaal kan benutten in je kleine tuin.

De op maat gemaakte houten bank in deze kleine tuin bevat niet alleen opbergruimte, maar ook leuke vaste plantenbakken.

De op maat gemaakte houten bank in deze kleine tuin bevat niet alleen opbergruimte, maar ook leuke vaste plantenbakken.

16. Speeltoestel

Heb je kleine kinderen? Dan is het natuurlijk wel zo leuk dat ze lekker in de tuin kunnen spelen. Een stukje kunstgras kan een goed idee zijn, maar je zal ze pas echt blij maken met een leuk speeltoestel. Speeltoestellen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten. Ook voor een kleine tuin zijn er hele geschikte speeltoestellen verkrijgbaar die erg leuk zijn. Fort torens zijn bijvoorbeeld een geweldige manier om een klein deel van je tuin volledig te benutten!

Dit leuke speeltoestel in deze kleine tuin bevat een toren, een klimwand, een speelhuis, een glijbaan, en een schip!

Dit leuke speeltoestel in deze kleine tuin bevat een toren, een klimwand, een speelhuis, een glijbaan, en een schip met verrekijker en takelemmer!

17. Overkapping

Een zonnige tuin is fijn, maar het is ook wel fijn om een plekje te hebben waar je even in de schaduw kunt afkoelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een schaduwplekje te creëren in een kleine tuin. Zo kan je denken aan een zonnescherm, een parasol, een pergola of een schaduwdoek. Maar je zou ook een kleine overkapping kunnen creëren, waar je ook onder kunt zitten als het bijvoorbeeld regent.

Boekel Tuinen heeft deze kleine stadstuin in Amsterdam ontworpen, met een heerlijke loungehoek met loungebank en overkapping.

Boekel Tuinen heeft deze kleine stadstuin in Amsterdam ontworpen, met een heerlijke loungehoek met loungebank en overkapping.

Leestip: 10x Tuinoverdekking

18. Bomen

Ben je een liefhebber van bomen, en droom jij van een tuin met een aantal mooie bomen? Goed nieuws voor jou, want ook er zijn absoluut ook kleine bomen verkrijgbaar die erg geschikt zijn voor in een kleine tuin. Hierbij moet je rekening houden met hoe breed en hoe hoog de boom kunnen groeien. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met bomen die geschikt zijn voor in een kleine tuin:

  • Acer campestre ‘Baronne’;
  • Acer griseum;
  • Amelanchier alnifolia ‘Obelisk’;
  • Prunus lusitanica ‘Portugese Laurierboom’;
  • Olijfboom.
kleine tuin ideeën bomen kleine tuin

De beste boom voor kroonafscherming is de Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ – de stengels zijn meestal 1,8 m hoog en daar begint het gebladerte, waardoor een perfecte privacy ontstaat door een ongewenst zicht.

Bekijk ook:
36x Tuin ideeën
Kleine tuin met een intieme sfeer
Creatief omgaan met een kleine tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.