Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Bomen kleine tuin
Tuin inspiratie

10x Bomen voor kleine tuin


Wil je mooie bomen planten in je kleine tuin? Naast dat ze er mooi uit moeten zien, speelt het formaat van de bomen natuurlijk een belangrijke rol. Hoe groot ze zijn, maar ook hoeveel ze uiteindelijk zullen groeien. Wij hebben de beste bomen voor je op een rijtje gezet die geschikt zijn voor in een kleine tuin.

Bomen zijn altijd een goed idee voor de tuin, ongeacht hoe klein of groot je tuin ook is. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar bieden ook aantal praktische voordelen. Zo zorgen bomen voor privacy en schaduw, en je kunt er mooie variaties in hoogte en structuur creëren in de tuin.

Veel bomen brengen ook een prachtige herfstkleur of juist een mooie lentebloesem, en sommige zullen je zelfs belonen met een oogst van fruit die je op kunt eten. Bomen zijn ook van vitaal belang voor dieren in het wild, zoals nestelende vogels en bijen.

Veel mensen denken dat hun tuin te klein is voor een boom, maar eigenlijk zijn er zoveel kleine en dwergvariëteiten, en vele kunnen zelfs in containers worden gekweekt. Dus of je nu een klein stukje balkon hebt om mee te spelen, of een kleine stadstuin, er is altijd ruimte voor een boom.

Als je een boom wilt kopen voor een kleine tuin, dan is het belangrijk dat je weet wat de uiteindelijke hoogte en spreiding van de boom zal zijn. Veel bomen kunnen namelijk al snel te groot worden en te veel schaduw gaan werpen en de grond uitdrogen. Om je te helpen bij de zoektocht naar de ideale bomen voor jouw kleine tuin, hebben we de beste bomen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast vind je helemaal onderaan de pagina een aantal praktische tips die handig kunnen zijn bij je overweging.

1. Japanse esdoorns

De Japanse Acer, ook wel bekend als de Japanse esdoorn, is een familie van bladverliezende sierbomen, die worden gekweekt vanwege hun prachtige blad. De bladeren geven schitterende herfstkleuren. Er zijn veel kleine, langzaam groeiende Japanse esdoorns (Acer palmatum) die je tuin niet snel zullen overbelasten. Het blad zorgt voor een felle herfstkleur en groeit in een mooie vorm. Kweek ze op een beschutte plek, uit de volle zon, of plant ze in een grote pot.

Klik hier om de Japanse esdoorn te kopen.

Bomen kleine tuin - Japanse esdoorn

Bomen kleine tuin – Japanse esdoorn

2. Laurus Nobilis

Het zijn misschien geen conventionele bomen, maar de Laurus Nobilis maakt het meer dan goed met hun veelzijdigheid. Het is een langzaam groeiende haag, groeit doorgaans rond de 10-20 cm per jaar en kan gemakkelijk worden gehandhaafd op 1-2 meter hoogte. Het is een onderhoudsarme haagplant die in de zomer slechts een lichte snoei nodig heeft om zijn vorm te behouden.

Klik hier om de Laurus Nobilis te kopen.

Bomen kleine tuin - Laurus Nobilis

Bomen kleine tuin – Laurus Nobilis

3. Perzikboom

Perziken zijn mooie kleine bomen die perfect zijn voor in een kleine tuin. Ze kenmerken zich met prachtige, felroze lentebloesem en donkere perziken. Het bleke vruchtvlees van deze perziken heeft bovendien een heerlijk intense smaak. Om fruit te krijgen is het essentieel dat de Perzikboom op een warme, zonnige en beschutte plek worden geplant – ijzige plekken vergroten het risico op schade aan de bloemen.

Klik hier om de Perzikboom te kopen.

Bomen kleine tuin - Perzikboom

Bomen kleine tuin – Perzikboom

4. Krentenboom

De Krentenboom, oftewel de Amelanchier lamarckii, is een kleine, stoere maar sierlijke, bossige boom of grote struik die ideaal is voor een belichte of moeilijke stand. April brengt een overvloed aan stervormige, witte bloemen met bronskleurig jong blad, gevolgd door een opvallende rode herfstkleur later in het jaar. Paarszwarte bessen die in de zomer rijpen, zijn populair bij hongerige vogels en zijn ook eetbaar.

Klik hier om de Krentenboom te kopen.

Bomen kleine tuin - Krentenboom

Bomen kleine tuin – Krentenboom

5. Japanse Sierkers

Sierkersen zijn perfecte bomen voor kleine tuinen. Hun lentebloesem is adembenemend en is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor bestuivers. De bloemen van deze kleine, ronde boom zijn voortreffelijk en zorgen halverwege de lente voor een prachtig schouwspel. Ze zijn groter dan veel van de andere Sierkersen en hebben puur witte bloembladen die een contrasterende cluster van opvallende rode helmknoppen omringen.

Klik hier om de Japanse Sierkers te kopen.

Bomen kleine tuin - Japanse sierkers

Bomen kleine tuin – Japanse sierkers

6. Vijgenboom

Vijgen zijn inheems in Syrië en Perzië, maar worden sinds de Romeinse tijd in Groot-Brittannië verbouwd. Hoewel de soort in het VK geen betrouwbaar fruitgewas biedt, is het toch de moeite waard om te kweken vanwege het opvallende, gelobde blad. Zet de vijg beschut tegen een warme muur. ‘Brown Turkey’ wordt beschouwd als een van de beste variëteiten om in een land als Nederland te kweken. Het bereikt een hoogte van 3-4 meter. Als de ruimte echt beperkt is, kun je hem trainen als waaier of leiband.

Klik hier om de Vijgenboom te kopen.

Bomen kleine tuin - Vijgenboom

Bomen kleine tuin – Vijgenboom

7. Winterharde palmen

Winterharde palmen zijn super mooie architectonische planten die passen bij verschillende tuinstijlen – van grindtuinen tot tropische en mediterrane tuinen. Kleine en winterharde palmen om te groeien zijn onder meer de Mexicaanse blauwe palm, Brahea armata en de mediterrane waaierpalm, Chamaerops humilis.

Klik hier om de Chamaerops humilis te kopen.

Bomen kleine tuin - Palmboom

Bomen kleine tuin – Palmboom

8. Portugese Laurier

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is een meer formele, netter ogende variëteit van de Portugese Laurier. Zijn langere en smallere bladeren groeien aan roodpaarse stengels waardoor hij er interessant uitziet en gedurende het jaar wat extra kleur geeft. ‘Angustifolia’ wordt het meest gebruikt als haagplant en verdraagt de meeste bodemgesteldheid en is ook bijzonder goed in kalkrijke bodems. Kleine witte bloemen verschijnen overal in deze groenblijvende struik in de zomer en worden langzaamaan kleine rode vruchten in de herfst. Beide worden genoten door dieren in het wild. Deze struik heeft slechts één snoei per jaar nodig – indien nodig – is onderhoudsarm en zeer gemakkelijk te verzorgen.

Klik hier om de Portugese Laurier te kopen.

Bomen kleine tuin - Portugese Laurier

Bomen kleine tuin – Portugese Laurier

9. Siertreurpeer

Pyrus salicifolia ‘Pendula’ is een fraaie treurende sierperenboom met prachtig grijsgroen smal blad met een zilverkleurige donzige onderzijde. Mooie enkele witte bloemen verschijnen in april-mei en ze zijn populair bij dieren in het wild, zoals bijen en andere bestuivende insecten. Het prachtige zilverblauwe blad wordt in de herfst aantrekkelijk gebronsd groen voordat het valt en er worden ook bruin / groene siervruchten geproduceerd die door vogels worden gegeten.

Klik hier om de Siertreurpeer te kopen.

Boom kleine tuin - Siertreurpeer

Boom kleine tuin – Siertreurpeer

10. Appelboom

Je hebt geen grote tuin nodig om appels te laten groeien. Er zijn tal van kleine en dwergvariëteiten van de appelboom die perfect zijn voor een kleine tuin en ook in containers kunnen worden gekweekt. Ze zijn zo geweldig vanwege hun prachtige lentebloesem, zomerbladeren en eetbare vruchten die je in de herfst kunt oogsten. Het is belangrijk om de onderstam met appelbomen te controleren om de uiteindelijke maat te bepalen.

Klik hier om de appelboom te kopen.

Bomen kleine tuin - Appelboom

Bomen kleine tuin – Appelboom

Praktische tips

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een boom voor een kleine tuin. Lees onderstaande tips voor je tot aankoop overgaat.

  • Hoogte en spreiding: dit is waarschijnlijk de belangrijkste factor. Zelfs kleine sierbomen kunnen na verloop van tijd een hoogte bereiken van 6-8 m of meer. Als dit teveel is, overweeg dan een treurvorm, aangezien deze zelden veel in hoogte toenemen, of kies voor een grote struik. Als verspreiding een probleem is, zoals in een zeer beperkt gebied, overweeg dan een zuilvormige boom, omdat deze zich niet noemenswaardig verspreidt
  • Seizoen van belang: bedenk wanneer je wilt dat je boom er goed uitziet. Denk hierbij aan bloeitijd, gebladerte, fruit en schors. Als je maar ruimte hebt voor één boom, zoek er idealiter één met meer dan één seizoen van interesse, zoals fruit of herfstkleuren die volgen op bloemen.
  • Bladverliezend of groenblijvend: beide soorten bomen hebben hun voordelen. De voor de hand liggende voor groenblijvende planten is dat ze hun bladeren het hele jaar door behouden. Maar veel loofbomen zorgen voor mooie herfstkleuren die niet beschikbaar zijn bij groenblijvende bomen.
  • Schaalplan tekenen: om te voorkomen dat je een boom plant die te groot is voor jouw tuin, kan het helpen om een ​​schaalplan van je tuin te tekenen en de grootte van de boom op volwassen leeftijd uit te zetten. Als je de boom in een hoek van je tuin plant, moet je er rekening mee houden dat het grootste deel van de overkapping de aangrenzende tuinen schaduw geeft.

Bekijk ook:
18x Kleine tuin ideeën
Bomen voor de kleine tuin – Odette Blok Tuinontwerp
36x Tuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.