Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

mediterrane tuin
Tuin inspiratie

Mediterrane tuin


In een mediterrane tuin draait alles om een ontspannen buitenleven. Lekker buiten eten met vrienden en familie, een verfrissende siësta houden en de zintuigen verlevendigen met bedwelmende geuren en levendige kleuren. Bekijk onze handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden voor het inrichten van een mediterrane tuin!

Als je een keer op vakantie bent geweest op het platteland in Spanje, Griekenland, Frankrijk of Italië, dan raak je meteen verliefd op die heerlijke mediterrane sfeer. Omdat die landen ook behoren tot onze favoriete vakantiebestemmingen in Europa, is de mediterrane tuin in Nederland ook mega populair. Wie wilt er immers geen tuin hebben waar je heel het jaar door het vakantiegevoel krijgt? Elke tuinontwerp ziet er natuurlijk anders uit, maar elke mediterrane tuin kenmerkt zich met een aantal vaste elementen. Wil jij dus ook een jouw tuin dus ook verbouwen tot een mediterraans vakantieoord? Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van onderstaande elementen opneemt in jouw tuinontwerp.

1. Grind en steen

In mediterrane tuinen, waar tuinders lange tijd te weinig water hebben gekregen voor hun planten en tuinen of met droogteperiodes, kom je weinig gazons tegen. In plaats van groene grasvelden, zijn vooral grind en steen erg populair. Naast dat grind in de tuin het waterverbruik aanzienlijk vermindert, heeft het ook als groot voordeel dat dat het onderhoudsvriendelijk is. En het ziet er ook nog eens erg mooi uit.

In Nederland is grind ook een goed idee, omdat het een drainerende werking heeft. Regenwater kan er dus eenvoudig doorheen.

mediterrane tuin grind

2. Looppaden van tegels

Grind heeft veel voordelen, maar niet iedereen vindt het fijn om eroverheen te lopen. Je hebt er geen last van als je schoenen aan hebt, maar op je blote voeten of op slippers, is het natuurlijk minder prettig dan als je op gras loopt. En juist in je eigen tuin is het wel zo fijn als je gewoon op je slippers kan lopen. Daarom is het een goed idee om looppaden aan van tegels te creëren in een mediterrane tuin met grind – in ieder geval op plekken waar je vaak loopt. Het looppad kan je eenvoudig creëren door grote tegels gewoon op het grind te plaatsen.

mediterrane tuin looppaden

3. Pergola

Het mediterrane klimaat is zo aangenaam dat zitplekken essentieel zijn in de tuin. Ze bieden een plek om te ontspannen op een zwoele zomeravond of om te genieten van een kopje koffie met de eerste zonnestralen. In deze zonovergoten tuinen is schaduw echter van vitaal belang. Als je denkt aan schaduw in de tuin, denk je misschien als eerst aan een parasol of een tuinluifel, maar in een mediterrane tuin mag een pergola niet ontbreken. Je kunt een pergola aan je woning creëren, boven het terras. Maar het kan ook een leuk idee zijn om een pergola midden in te tuin te plaatsen, waar een loungehoek is ingericht. Werk de pergola af met een dak of laat er mooie klimplanten aan groeien.

mediterrane tuin pergola

4. Planten en bomen

Over planten gesproken, die mogen natuurlijk niet ontbreken in een mediterrane tuin. Dat geldt uiteraard ook voor bomen. Hieronder vind je een lijst met planten en bomen die perfect passen in een mediterrane tuin:

  • Cipressen: Cipressen zijn rivalen van de olijf als een mediterraan icoon en zijn opvallende evergreens die droge omstandigheden verdragen. Plant ze in een plantenborder, maar het is ook leuk om met grote cipressen een tuinpoort te creëren;
  • Rozemarijn: Zoals veel mediterrane kruiden is rozemarijn zowel nuttig als sierlijk. Het is perfect voor geurige beplanting rond een zithoek of in de buurt van paden, en draagt tussen april en juni blauwe bloemen;
  • Olijfbomen: Met hun mythische erfgoed, knoestige stammen en zilverachtige bladeren zijn olijven onmiskenbaar. Ze zijn schattig als ze nog klein zijn, en als ze groot zijn, kunnen ze de blikvanger worden in jouw tuin. Het onderhoudsvriendelijke karakter is ook een groot voordeel van een olijfboom;
  • Lavendel: De Lavendel ziet er niet alleen mooi uit – deze plant staat vooral bekend om de heerlijke geur. Er weinig mensen die de geur van van lavendel niet lekker vinden;
  • Phlomis: Deze salie-achtige vaste planten en struiken worden gekweekt vanwege hun gestructureerde bladeren en bloemen met een kap in de kleuren wit, geel en lila. Het is super leuk om ze over de rand van paden te laten groeien.

mediterrane tuin olijfboom

5. Terracotta potten

Planten en bomen kan je op verschillende manieren een plekje geven in de tuin, maar als het gaat om de mediterrane tuin, dan zijn terracotta potten echte musthaves. De onbewerkte oranje-rode kleur van terracotta potten passen perfect bij de mediterrane sfeer. Ze zijn leuk om ze los te plaatsen in de tuin, maar je kunt ook meerdere terracotta potten in verschillende vormen en maten bij elkaar te plaatsen. Vergeet niet om de planten regelmatig water te geven. Een potplant heeft een kleinere waterreserve dan een in de grond gekweekte plant. Voeg een geglazuurde schotel toe onder de pot om water vast te houden.

mediterrane tuin terracotta potten

6. Heggen en hagen

Tuinafscheidingen zijn belangrijk voor het creëren van privacy in de tuin. Dat geldt natuurlijk ook voor een mediterrane tuin, waar je vooral natuurlijke tuinafscheiding tegenkomt, in de vorm van heggen en hagen. Alomtegenwoordig in mediterrane tuinen is de Italiaanse cipres (Cupressus Sempervirens), een zeer veelzijdige, groenblijvende boom die hoogte en drama toevoegt, het hele jaar door een aantrekkelijke groene achtergrond biedt en ook ideaal is voor privacy.

mediterrane tuin heggen

7. Stenen muren

Liever stevige vaste tuinafschedingen in je tuin? Dan kan je ook denken aan mooie stenen muren. Voor de mediterrane look die je vaak aantreft in Griekenland en op Ibiza, kies je voor strakke witte stenen muren. Vind je de uitstraling van het platteland mooi, dan kies je voor mooie natuurstenen muren.

mediterrane tuin natuurstenen muur

8. Waterornament

Waterornamenten zijn een must in mediterrane tuinen om de lucht te koelen in de hitte van de zomer. Dit kan van alles zijn: tuinvijver, fonteintje of bijvoorbeeld een waterval. Het zicht en geluid van water zorgt altijd voor een aangename verlichting van hete, droge zomers. Vlinders, bijen en vogels zullen er ook erg blij mee zijn!

mediterrane tuin waterornament

Bekijk ook:
36x Tuin ideeën
Tuin inrichten in Ibiza style
Mediterrane dakterras ideeën
Gezellige mediterrane tuin
Mediterrane tuin door Alexandra Angle
Tuin met mediterrane sfeer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.