Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

Pergola


Een pergola is een mooie constructie van latten op hoge palen in de tuin waar verschillende planten langs kunnen groeien. Om het naar eigen smaak uit te maken, kan je de Pergola ook met bogen of hekken uitbreiden. Je ziet een pergola het vaakst terug in hout, maar je komt ze ook wel eens tegen in ijzer of metaal. I.v.m. het op maat zagen van de palen, is een houten Pergola iets praktischer.

Pergola als sfeermaker

Een pergola wordt meestal neergezet, om meer sfeer te creëren in de tuin. Een pergola begroeid met kamperfoelie, blauwe regen of druivenranken die een mediterrane sfeer oproept, kan een tuin al op heel eenvoudige wijze veranderen in een klein lusthof.

Hoogte van de Pergola bepalen

Omdat je de uitzicht over je tuin niet wilt verliezen, is het belangrijk om de hoogte van je pergola te bepalen. Neem daarom de tijd om te bepalen waar en hoe precies (i.v.m. de zon) je de pergola in je tuin wilt plaatsen.

Pergola van hout

Een houten pergola bestaat oorspronkelijk uit een palenconstructie, welke verbonden wordt met een dwarsbalk. Tegenwoordig wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een dubbele constructie. Deze is zowel in de breedte als lengte met elkaar verbonden. Op deze manier ontstaan de mooiste looppaden of terrassen.

Je kan bij een houten Pergola kiezen tussen geïmpregneerd hout, gewaxed hout of hardhout. Het grote verschil tussen geïmpregneerd hout en gewaxed hout is dat geïmpregneerd hout veel slechter is voor het milieu. Hardhout is duurzamer en gaat dus (zonder enige behandeling) ook langer mee.

Pergola zelf bouwen

Stap 1: voorbereiding
Bepaal de lengte van je pergola. Verdeel de lengte in gelijke delen van 1m20 tot 1m50 en markeer de punten.

Stap 2: gaten boren
Boor met een grondboor gaten van 50 cm diep voor de palen. Vul elk gat met droge betonmortel, giet in elk gat een halve emmer water en roer met een stok alles goed onder elkaar.

Stap 3: palen plaatsen
Steek elke paal in de natte mortel en zorg ervoor dat ze loodrecht staan. Gebruik eventueel stenen als versteviging. De palen moeten 180 à 200 cm boven de grond uitsteken. Laat 24 uur uitharden. In plaats van betonmortel kan je ook snelcement met korte droogtijd gebruiken. Draai dan 2 schroeven in de zijkanten onderaan de palen en laat ze 4 cm uitsteken. Steek de palen in het cement. Controleer of de palen even hoog zijn wanneer het cement droog is. Neem hiervoor een metseltouwtje en je waterpas. Neem de kortste paal als referentie. Indien nodig zaag je de andere palen op dezelfde hoogte.

Stap 4: rijlatten bevestigen
Hou de rijlatten tegen de palen en teken af op de juiste hoogte. Boor de schroefgaten door de rijlatten (4 mm). Schroef ze aan de palen vast met de houtdraadbouten, voorzien van sluitringen.

Stap 5: dwarslatten plaatsen
Plaats de dwarslatten bovenop de rijen en verdeel ze over een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm. Maak ze vast met houtschroeven.

Pergola

Pergola

Pergola

Pergola

Pergola

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

4 Comments

 • Reply
  Deze kindvriendelijke tuin heeft een super leuke speelhoek! | Inrichting-huis.com
  3 juli 2017 at 11:00

  […] overdekt hoekje was, was het er vrij donker. Daarom hebben ze het dak verwijderd, zodat alleen een pergola is overgebleven. Nu is het een stuk lichter […]

 • Reply
  Maak je tuin klaar voor de lente! | Inrichting-huis.com
  15 maart 2018 at 11:01

  […] tweede woonkamer van gemaakt met een grote loungeset en een vloerkleed. Boven de loungehoek is een pergola gecreëerd, waar zonnedoeken aan gespannen zijn. Hierdoor kan je dus altijd in de tuin zitten, […]

 • Reply
  10x Voortuin inspiratie | Inrichting-huis.com
  6 mei 2019 at 11:58

  […] Voor de zij- en voortuin heeft MOtuin het beplantingsplan en ontwerp voor het vlonderterras met pergola gemaakt. Het vlonderterras in de zijtuin met de steigerhouten loungebank is een heerlijke plek […]

 • Reply
  16x Tuinverlichting inspiratie | Inrichting-huis.com
  3 oktober 2019 at 14:43

  […] zijn ook super leuk als tuinverlichting. Vooral als je een pergola, een overdekt terras of een tuinoverkapping hebt. Geef je tuin die heerlijke bohemian vibe, die je […]

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.