Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Onderhoudsvriendelijke voortuin met grind
Tuin inspiratie

10x Voortuin inspiratie


Een tijdje geleden hadden we middels 35x voortuin ideeën laten zien hoe je een voortuin op een leuke manier kan inrichten. Vandaag willen we nóg meer voortuin inspiratie met jullie delen met tien verschillende voortuinen, die door verschillende tuinarchitecten en hoveniers uit binnen- en buitenland zijn ontworpen. We zijn benieuwd welke voortuin jullie het mooist vinden!

1. Onderhoudsvriendelijke voortuin met grind

Deze voortuin heeft onder leiding van Odette Blok een grote metamorfose ondergaan. Je ziet hieronder wat de toestand was in de oude voortuin. Na de metamorfose is de voortuin totaal niet meer te herkennen. Er is veel grind gebruikt met daarin een riviertje van vaste planten met siergras.

De contouren van het plantvak loopt door in het klinkerpad. Het gebruik van steigerhout in de erfafscheiding en het bankje maken de sfeer/uitstraling van de tuin af. In dit voortuin ontwerp kun je goed zien dat er ook met een bescheiden budget een bijzonder leuke voortuin is aan te leggen.

Door gebruik te maken van een halve verharding, in dit geval grind “Amarilo Grava”, voor het grootste gedeelte van de voortuin, blijven de aanlegkosten laag. De voortuin is hierdoor bovendien erg onderhoudsvriendelijk.

Onderhoudsvriendelijke voortuin met grind

Onderhoudsvriendelijke voortuin met grind

Onderhoudsvriendelijke voortuin met grind

Onderhoudsvriendelijke voortuin met grind

2. Grote voortuin inspiratie

Als je before foto ziet van onderstaande voortuin, dan zou je denken dat het gewoon een prima voortuin was. Mooie gevel, mooie bomen, prachtig mooi gazon… helemaal niks mis mee. Het is de voortuin van Debbie uit Californië. De reden dat ze haar voortuin ondanks de goede staat tóch wilt verbouwen, is omdat ze een betere toegang tot de voordeur wilde hebben. De super leuke perzikboom die je hier ziet, was bovendien niet meer levend. Een mooie gelegenheid dus om de voortuin aan te pakken.

De nieuwe voortuin is prachtig en veel meer uitnodigend dan voorheen. Er zijn meer lage plantjes en bloemetjes erbij gekomen, en het gewenste pad naar de voordeur is realiteit. Het maakt zelfs het huis meer open en gastvrij.

Grote voortuin inspiratie

3. Voortuin inspiratie van vrijstaande woning

Deze voortuin is ontworpen door Van Veen Tuinontwerpen. Zij hebben de voortuin aangelegd voor een mooie vrijstaande woning gelegen in Wognum. De woning beschikt over een enorme voortuin met een oppervlak waar zelfs vele achtertuinen jaloers op zouden zijn. Het zou zonde zijn als deze onbenut bleef. Natuurlijk moest aan de voortuin het een en ander gedaan worden. En Van veen Tuinontwerpen had daar leuke voortuin ideeën voor.

De voortuin heeft verschillende soorten ondergronden. De bestrating van het loopgedeelte is aangelegd met ouderwetse gebakken klinkers, terwijl de gedeeltes waar beplanting te vinden zijn voorzien zijn van hardsteen en grind. Deze ondergronden zorgen er allemaal voor dat het makkelijk in onderhoud is. In deze voortuin is er bewust niet gekozen voor hoge afscheiding. In plaats daarvan zijn er lage rijen Bol Esdoorns geplaatst. Op die manier heeft de voortuin een open karakter en draagt het een steentje bij aan het mooie straatbeeld. De eyecatcher van de voortuin worden gevormd door de grote stoere betonnen plantenbakken. In totaal zijn er vier geplaatst en worden deze optisch met elkaar verbonden door de hardstenen ondergrond.

Voortuin inspiratie van vrijstaande woning

Voortuin inspiratie van vrijstaande woning

Voortuin inspiratie van vrijstaande woning

4. Groene voortuin inspiratie

Deze mooie groene voortuin is vormgegeven door Erik Smits uit Rhenen. Een voortuin waarbij beplanting een belangrijke rol speelt. De grote sierkers die op de grens staat met de voortuin van de buurman moest ten eerste al behouden blijven, vanwege de beeldbepalendheid voor het straatbeeld. Maar daarnaast was er nog wel genoeg vrijheid over voor het ontwerp van de voortuin.

De ondergrond vormt de basis van het ontwerp van de voortuin. Er is gekozen voor een flagstoneachtige verharding. Daarboven zijn door middels drie verhoogde stroken soort van kleine struikjes beplant, de zogenaamde Vinca minor Alba, Hosta Sieboldiana Elegans en enkele Helleborussen. Centraal in de voortuin staan twee grote antracietkleurige stenen potten met in elke pot een kleine bos bamboe.

Groene voortuin inspiratie

Groene voortuin inspiratie

5. Voortuin inspiratie nieuwbouwwoning

Het ontwerp van deze voortuin is gerealiseerd door MOtuin. Het bijzondere aan deze voortuin, is dat het verbonden is aan de zijtuin. Het is bovendien de voortuin van een nieuwbouwwoning in een sfeervolle jaren ’30 stijl. De bewoners hadden zelf de achtertuin en de bestrating al aangelegd. Voor de zij- en voortuin heeft MOtuin het beplantingsplan en ontwerp voor het vlonderterras met pergola gemaakt. Het vlonderterras in de zijtuin met de steigerhouten loungebank is een heerlijke plek geworden waar je van de ochtendzon kan genieten.

De bestrating met de grote strakke betontegels van een vierkante meter per stuk is aangevuld met vakken met siersplit en diverse plantvakken met daarin onder andere eikenbladhortensia’s, hortensia’s Annabelle, wolkenhagen van Buxus, siergrassen, lavendel en Salvia’s. Rondom en boven het hardhouten vlonderterras is een stoere hardhouten pergola gerealiseerd die op den duur begroeid wordt, waardoor het nog meer een groene voortuin wordt.

Voortuin inspiratie nieuwbouwwoning

Voortuin inspiratie nieuwbouwwoning

6. Authentieke eigentijdse voortuin

Kuus Totaaltuinen heeft de opdracht gekregen om zowel de achtertuin als de voortuin ontworpen voor een nieuwbouwwoning in Veenendaal. Beiden tuinen zijn ingericht in dezelfde mooie onderhoudsvriendelijke stijl.

De combinatie van de grote hardstenen tegels en gebakken klinkers geven deze tuin een iets authentieke, maar tóch eigentijdse uitstraling. Omdat dit een onderhoudsvrije tuin is, bestaat hij voor 90 % uit bestrating. Door de tegels en de klinkers op de juiste manier af te wisselen, wordt voorkomen dat er een ‘plein effect’ ontstaat.

Authentieke eigentijdse voortuin

7. Voortuin combineren met buren

Ook deze super mooie voortuin is ontworpen door de tuinarchitecten van Kuus Totaaltuinen. Het is de voortuin van een twee onder een kap woning. De twee voortuinen van de twee woningen grenzen aan elkaar. Er zijn tal van ideeën om dit mooi in te richten. Hier is echter een goed idee om het toch iets anders te doen. Bij deze voortuin besloten de buren om één grote gemeenschappelijke voortuin aan te leggen.

De voorkeur ging uit naar een landelijke tuin gecombineerd met het gebruik van natuurlijke materialen. Ondanks dat de voortuin lijnsymmetrisch is aangelegd, stoort het toch niet.
Middenin de tuin is een sokkel aangelegd, waar een grote pot met een piramidetaxus als ornament dient.

Voor de ramen van de woningen langs, loopt een paadje van oude gebakken klinkers dat niet opvalt. Dit komt door de strook met hortensia’s die voorlangs loopt. Links en rechts zijn de borders opgevuld met Vrouwenmantel, Lavendel en Pachysandra.

Voortuin combineren met buren

Voortuin combineren met buren

8. Voortuin van jaren ’30 woning

Elmer van Veen Tuinen is een ontwerpbureau en hoveniersbedrijf uit Hoorn. En het ontwerp van onderstaande mooie voortuin hebben we in hun portfolio gevonden. Het is vrij grote voortuin van een karakteristieke jaren ’30 woning. De looppaden zijn aangelegd met rode klinkers, die perfect passen bij de jaren ’30 stijl. Maar de grote blikvangers van de voortuin worden gevormd door de grote plantenbakken van COR-TEN-staal. In deze stoere plantenbakken vind je prachtige roze Rhododendrons, die de voortuin super vrolijk maken.

Voortuin van jaren '30 woning

Voortuin van jaren '30 woning

Voortuin van jaren '30 woning

9. Voortuin verbouwing door Nancy Rodgers

Tuinontwerpster Nancy Rodgers heeft de voortuin van een mooie Victoriaanse woning ontworpen. De woning ziet er prachtig uit, zowel van binnen als van buiten. Het enige wat eraan scheelt, is de voortuin. De kleine voortuin had daarom een opknapbeurt nodig.

Er is een border gecreëerd langs de voorgevel, met ruitvormige rode stenen opsluitbanden. Daarin vind je een mooie mix van Lavendels, passiebloemen en een pot Rosa ‘Ballerina’. De rest van de voortuin is aangelegd met grind. Het resultaat is geweldig, vooral als je de before foto bekijkt!

Voortuin verbouwing door Nancy Rodgers

Onderhoudsvriendelijke grind voortuin van twee blije buren

Ook Nancy Rodgers kreeg de opdracht om de voortuinen van twee aangrenzende buren te ontwerpen. Beiden wilden een mooie onderhoudsvriendelijke voortuin. Daar had de tuinontwerpster een plan voor bedacht. Het gazon is volledig vervangen door grote Caledonische grindstenen, waartussen een mix van verschillende planten zijn geplant: groenblijvende topiary ballen, langbloeiende Geranium ‘Rozanne’ en Rosa ‘Climbing Iceberg’ voor het prieel. Zowel de Geranium als de Roze bloem bloeien tot ver in november en geven de voortuin een prachtige uitstraling.

Onderhoudsvriendelijke grind voortuin van twee blije buren

Onderhoudsvriendelijke grind voortuin van twee blije buren

Onderhoudsvriendelijke grind voortuin van twee blije buren

Onderhoudsvriendelijke grind voortuin van twee blije buren

Onderhoudsvriendelijke grind voortuin van twee blije buren

Onderhoudsvriendelijke grind voortuin van twee blije buren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

2 Comments

 • Reply
  Tuin Liefde
  28 mei 2019 at 20:30

  Super, bedankt voor alle inspiratie en voor je fijne artikel, ik kan weer aan de slag met wat dingen!

 • Reply
  123sierbestrating
  6 juni 2019 at 15:56

  Heel erg bedankt voor het delen!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.