Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

sedumdak groen
Tuin inspiratie

Sedumdak


Er is vaak weinig ruimte voor groen in stedelijke gebieden. Een ideale oplossing hiervoor is een Sedumdak, ook wel bekend als een groendak. Een Sedumdak ziet er niet alleen mooi uit, het biedt ook vele andere voordelen, zoals waterbuffering, temperatuurregeling, geluidsisolatie, luchtzuivering en het stimuleert ook nog eens de biodiversiteit. Er is dus eigenlijk geen reden waarom je geen sedumdak zou moeten nemen, tenzij je het niet mooi vindt. Maar dat kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen.

Sedum en uitgestrekte groene daken zijn zo met elkaar verweven dat mensen in de praktijk het vaak over Sedumdaken praten. Waarom is dat? Wat is Sedum en wat maakt Sedum zo geschikt voor grote groendaken? Lees snel verder om hier achter te komen!

schuin dak sedumdak

De Nederlandse studio FillieVerhoeven Architects heeft een huis in de buurt van Rotterdam voltooid met een asymmetrische puntgevel die volledig is bekleed met zwart hout en grote glazen wanden. De groene omgeving van het huis is een gevolg van de ligging in één van van de laagste en natste delen van Nederland. De architecten kozen ervoor om het omliggende groen aan te vullen door een groendak toe te voegen waardoor het lijkt alsof de tuin zich op en over het gebouw uitstrekt.

sedumdak uitbouw

Dit is een project van Prewett Bizley Architects, in Highbury in Londen een Victoriaanse woning heeft verbouwd. Aan de achterzijde is een uitbouw gerealiseerd, waar de nieuwe keuken en de eetkamer zijn ingericht.

Groendak met Sedum

Sedum is een groot geslacht van bloeiende planten in de familie Crassulaceae. De natuurlijke eigenschappen van Sedum maken deze vetplant bijzonder geschikt voor een groendak. De Sedum familie bestaat uit vier tot vijfhonderd soorten en duizenden verschillende soorten. Vetplanten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Sedum slaat water op in de bladeren, en dit is de reden waarom Sedum vaak een succulent blad wordt genoemd.

fietsenstalling sedumdak

Eerlijk is eerlijk, de meeste fietsenstallingen zijn vrij saai. Je kunt een overdekte fietsenstalling heel eenvoudig een stuk leuker en vrolijker kunnen maken, door het aanleggen van sedumdak op de fietsenstalling. Dit kan natuurlijk zowel voor de achtertuin als de voortuin. Het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens goed voor het milieu!

Het metabolisme van Sedum verschilt van andere planten. ‘S Nachts wordt koolstofdioxide opgenomen door de huidmondjes en omgezet in appelzuur. Overdag wordt onder invloed van zonlicht het appelzuur afgebroken en vindt fotosynthese plaats. De huidmondjes in de bladeren zijn alleen ’s nachts open. Tijdens de warme en droge dagen wordt vochtverlies geminimaliseerd.

Veel Sedum-soorten zijn afkomstig van het noordelijk halfrond en met name rond de Middellandse Zee. Sedum kan echter ook worden gevonden in Noord-Afrika en Zuid-Amerika in droge en/of koude gebieden waar water schaars kan zijn. Dankzij de natuurlijke eigenschappen heeft Sedum weinig onderhoud nodig op groendaken. Het heeft weinig (regen) water en voedingsstoffen nodig.

Intensief of extensief

Je hebt intensieve en extensieve sedumdaken. Een intensief sedumdak kan je vergelijken met een echte tuin, die je bijvoorbeeld kan belopen. Vandaar dat een intensief sedumdak ook wel een daktuin wordt genoemd. Een extensief sedumdak is eignelijk alleen voor de sier. Je kunt er dus niet op lopen.

sedumdak planten mix

De bewoners van Mill Valley Cabins, een kunstenaar en een fervent tuinier en yogaliefhebber, waren op zoek naar hun groeiende pensioenactiviteiten in ruimtes die tot de verbeelding zouden spreken. De woning is gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving met indrukwekkend uitzicht over al het groen. Het minimalistische moderne interieurs van de studio’s bieden ruimtes voor rustige reflectie tussen de bomen. De Sedumdaken versmelten met de heuvels en bieden een canvas voor de liefde van de klant voor tuinieren.

Welke soorten daken zijn geschikt voor een sedumdak?

Sedumdaken kunnen in principe op verschillende daken worden aangelegd. Dit kunnen daken zijn van huizen en kantoorpanden, maar dit kunnen bijvoorbeeld ook daken zijn van een uitbouw in de tuin, van de bijkeuken, van de schuur, van de carport, of bijvoorbeeld van een overdekte fietsenstalling. Betondaken, puntdaken met een helling tot 45 graden en dakconstructies met EPDM of Bitumen zijn sowieso geschikt. Daken die niet geschikt zijn zonder aanpassing in de constructie zijn daken van golfplaten, zinken daken en daken met oude dakpannen. Een golfplaten dak kan vaak het gewicht niet aan van een groendak. Zinken daken zijn niet volledig waterdicht, én zink is ook niet bestand tegen de organische zuren. Bij daken met dakpannen, moeten eerst dakpannen verwijderd worden en volledig voorzien worden van een dakbedekking.

sedumdak

Ziet deze groendak er niet prachtig uit, in combinatie met de zwarte houten gevel?

Voordelen

Hierboven hebben we al een aantal hele goede voordelen genoemd van een groendak met sedum. We hebben ze hieronder nog eens op een rijtje gezet.

  • Sedum heeft zeer ondiepe wortels, een belangrijke vereiste voor een uitgebreid groendak, gezien de bescheiden diepte van de substraatlaag;
  • Sedum is een lichtgewicht methode om een groendak te creëren, dankzij de bescheiden diepte van de substraatlaag;
  • Sedum is bestand tegen droogte, bijvoorbeeld in zeer hete zomers;
  • Sedum is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig water en voedingsstoffen;
  • Sedum is zeer veerkrachtig tegen ziekten en insecten;
  • Sedum heeft een groot aanpassingsvermogen onder extreme weersomstandigheden.
sedumdak modern

Dit is het Oak Pass Main House, een luxe moderne villa uit Californië. Het is niet alleen gelegen in een mooie groene omgeving. Ze hebben ook een mooi groendak gerealiseerd met onder andere eetbare kruiden.

Groendak aanleggen

Er zijn verschillende manieren om een groendak aan te leggen: hydro-zaaien, Sedumpluggen, stekken of sedummatten. Lees hieronder wat deze methoden inhouden.

1. Sedumpluggen

Sedumpluggen zijn grote trays van plastic, waar meerdere jonge gewortelde Sedumplantjes in zitten. Door de trays zijn ze makkelijk te vervoeren, en omdat het wortelstelsel al goed ontwikkeld is, groeien de plantjes snel en gemakkelijk. Daarnaast kan je lekker vrij spelen met beplantingsschema’s en kan je ook mooi combineren met andere plantensoorten op een Sedumdak. Als je een sedumdak wilt aanleggen met Sedumpluggen, dan is het wel belangrijk om rekening te houden met de afwatering, een zogenaamde substraat waar de sedumpluggen in gezet worden, en dakbescherming met folie.

2. Hydro zaaien

Bij grote dakoppervlakten worden Sedumdaken vaak aangelegd met behulp van zogenaamde hydro zaaien. Er wordt een mix gebruikt, bestaande uit zaaigoed, kleefmiddel en mycorrhiza, waarmee het dak wordt besproeid.

sedumdak uitbouw tuin

Scenario Architecture heeft een houten uitbouw gerealiseerd met een gekarteld, met sedum bedekt dak en een groot raam aan de achterzijde van een huis in Oost-Londen. De architecten kozen ervoor om de muren van de structuur in Schotse larikspanelen te bedekken en het dak te bedekken met een mooie laag Sedum.

3. Sedumstekken

Je kunt ook een groen Sedumdak aanleggen met zogenaamde Sedumstekken. Lage kosten zijn het belangrijkste voordeel van deze methode. Er worden stukjes Sedum gezaaid, die vaak in een substraatlaag van slechts 3 mm dikte worden gestrooid. Deze worden gewoon met de hand gestrooid. Bij deze methode is het belangrijk dat het dak vooral na de eerste weken veel water krijgt, om uitdroging te voorkomen. Daarnaast moet je rekening houden dat het een paar jaar kan duren voordat een mooi egaal groendak ontstaat.

4. Sedummatten

Een uitgebreid groendak of Sedumdak is een dak met vegetatie die min of meer zichzelf in stand houdt en zich verder kan ontwikkelen en onderhouden. Grofweg gesproken hebben grote groendaken een substraatdikte van 4 tot 15 cm en een gewicht van 30 tot 220 kilo per m2. Wanneer Sedumvegetatie op een groen dak wordt aangebracht, is het gewicht ongeveer 30 kg per m2.

Van alle vier de methoden is het gebruik van sedummatten/vegetatiematten tegenwoordig het meest populair. Een Sedumdak aanleggen meet Sedummatten is namelijk heel snel en super eenvoudig. Je ziet dus al heel snel resultaat. Een dak verduurzamen met Sedum is, in tegenstelling tot intensieve groendaken, een onderhoudsarme en kostenbesparende vergroeningsmethode. Door het aanbrengen van Sedummatten in plaats van losse Sedumplanten, is de installatie zeer eenvoudig en dit bespaart je een enorme hoeveelheid tijd. Sedummatten zijn helemaal compleet en bestaan uit een beschermfolie, substraat en vegetatie. Het enige wat je hoeft te doen is het uitrollen van deze matten op je dak. Bovendien zijn de onderhoudskosten veel lager, omdat de Sedummatten al een goede beworteling hebben en na installatie veel minder water nodig hebben, vergeleken met los geplante planten.

groendak modern

Tierney Haines Architects heeft Library Lookout voltooid, een met ceder beklede studieruimte en een bibliotheek met een groendak, voor twee auteurs in Connemara, Ierland. De uitbreiding van 20 vierkante meter werd toegevoegd aan een bestaand stenen huis, genesteld in een holte in het rotsachtige landschap met uitzicht op de zee.

sedumdak villa

Architectenbureau Mapos heeft een vakantiehuis ontworpen gelegen op een weelderige heuvel met uitzicht op een baai van Long Island, bedekt met onbehandeld hout, staal en beton, passend bij de omgeving. Het dak van het Peconic House is bedekt met struiken die passen bij de groene tinten van het omliggende gras en bomen.

groendak schuin dak

Deze compacte houten en betonnen hut in het Noorse dorp Nerskogen heeft grote ramen die naar boven wijzen om optimaal te genieten van het uitzicht op het nabijgelegen meer en de bergketen. Het schuine dak van de structuur is verlaagd aan de kant die het dichtst bij het hoofdgebouw ligt en komt omhoog aan de kant met uitzicht op het landschap. Het schuine dak is bedekt met Sedum om het te laten opgaan in zijn natuurlijke omgeving.

groendak

Architectuurstudio Hayhurst and Co heeft een huis en studio gebouwd voor het toonaangevende leerontwerpduo Whitaker Malem, met een steile trap op het dak bedekt met meer dan 800 planten.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.