Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Airco in huis
Woonaccessoires

Airco in huis


Wil je een airco in huis? Lees hier over de verschillende soorten en typen airco’s, bekijk wat de voordelen en nadelen zijn, de prijzen, en raak geïnspireerd van de mooie inspiratie voorbeelden!

Vroeger gebruikte je alleen een airco als in de auto of in de kamer van een hotel als je op vakantie bent. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die een airco in huis willen hebben. Vooral in de laatste jaren, waar we in de zomer te maken hebben met hittegolven met temperaturen tussen de 30 en 40 graden, is de verkoop van airco’s enorm toegenomen in Nederland. Wil jij ook een airco kopen voor in huis? Lees hier wat voor soort airco het beste bij jou past, wat de voordelen en nadelen zijn, en hoeveel ze kosten.

Soorten airco’s

Er zijn heel veel verschillende soorten airco’s die geschikt zijn voor verschillende soorten ruimtes. Vroeger werden raam airco’s heel vaak gebruikt. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor een mobiele airco of een split-unit airco. Wil je een compleet systeem voor heel je huis? Dan kan je ook kiezen voor een centrale VRF airco.

Raam airco

Een raam airco wordt technisch een ‘unitair’ airconditioning systeem genoemd en bestaat uit een op zichzelf staande airconditioning unit die in een raam of, minder vaak, door een gat in een buitenmuur wordt geplaatst. Een raam airco bevat alle koelcomponenten in één compacte doos. Het stoot warmte uit de buitenzijde en blaast gekoelde lucht in de kamer aan de binnenzijde. Raam airco’s zijn er in vele maten om, die geschikt zijn voor het koelen van kleine kamers tot complete verdiepingen. Zelfs een klein huis kan voldoende worden gekoeld door een grote raamairconditioner, vooral als het om een appartement gaat met één verdieping.

Prijs: €600 – €1200

Voordelen

 • Veel keuze;
 • Relatief laag geluidsniveau en een hoog rendement;
 • Het water loopt van het apparaat naar de buitenkant zonder dat er iets hoeft te worden gedaan;
  Stuurt alle warme lucht naar buiten terwijl warme lucht wordt vervangen door koude lucht;
 • Kleine raam airco’s kunnen ruimtes koelen van 10-30m2, terwijl grote raam airco’s ruimtes tot 60m2 kunnen koelen;
 • Als het zorgvuldig is geplaatst, kan het meer dan één kamer koelen;
 • Kan in ramen of muurgaten worden geplaatst.
raam airco noria

Raam airco Noria

Nadelen

 • Het raam waar je de airco installeert, is geblokkeerd zolang de unit aanwezig is;
 • Druipend water buiten kan op plekken terechtkomen waar niet gewenst is;
 • Meer gedoe om te verwijderen en naar een andere kamer te verplaatsen;
 • Niet alle ramen ondersteunen airco’s;
 • Installatie kan best lastig zijn;
 • De panelen die bij deze units worden geleverd, kunnen veel hete lucht binnenlaten, waardoor de airco minder efficiënt wordt;
 • Ze zien er niet mooi uit.

Mobiele airco

Dit systeem is een andere versie van een unitair airconditioning systeem. De mobiele airco bestaat uit een mobiele, op zichzelf staande airconditioningunit die op de vloer in een kamer wordt geplaatst en uitlaatwarmte afvoert met behulp van een slangopening via een buitenmuur of raamopening. Mobiele airconditioning-units zijn wat luidruchtiger dan andere typen Airco systemen en zijn vooral erg geschikt voor het koelen van kleine ruimte, zoals een kleine woonkamer of een slaapkamer.

Veel mensen gebruiken mobiele airco’s voor tijdelijke ruimtekoeling of waar het niet praktisch is om een ​​raam airco unit te installeren. Net als de raam airco heeft de mobiele arico alle koelcomponenten in één compacte doos. Omdat de mobiele unit binnenshuis zit, draait de verdamperventilator redelijk constant om het gecondenseerde vocht dat zich in de unit verzamelt te verdampen. Dit verschilt nogal van een raam airco, waar gecondenseerd vocht eenvoudig op de grond druppelt.

Prijs: €200 – €1000

Voordelen

 • Geen installatie nodig;
 • Ze kunnen overal worden gebruikt en kunnen gemakkelijk van de ene kamer naar de andere worden verplaatst;
 • Goedkoop;
 • Mobiele airco’s kunnen eenvoudig (bijoorbeeld in de winter en herfst) worden opgeborgen.

Nadelen

 • Mobiele airco’s produceren best wat geluid;
 • Ze zijn niet zo energiezuinig als raam airco’s omdat er samen met de koele lucht wat warme lucht in de kamer wordt afgevoerd. Zelfs met een ontluchtingsslang heb je meer energie nodig om een kamer koel te houden;
 • Sommige mobiele airco’s hebben water dat in een tank wordt afgevoerd. Je zult deze tank regelmatig moeten legen;
 • Sommige units hebben slangen die aan de buitenkant kunnen worden bevestigd en gekanaliseerd;
 • Zeer grote ruimtes worden niet voldoende gekoeld door een mobiele airco.
mobiele arico DUUX Blizzard Smart airco

Mobiele arico DUUX Blizzard Smart

Split arico

Split arico’s, ook wel bekend als de vaste airco’s die aan de muur worden gemonteerd, worden steeds populairder. Vroeger kwam je ze vooral in hotels en openbare gebouwen tegen, maar tegenwoordig zijn ze dus ook erg populair in huizen. Het split-systeem verdeelt het airconditioningsysteem in twee pakketten, of eindunits: De condensorunit bevindt zich aan de buitenkant van het gebouw en omvat de compressor, condensor en condensorventilator. De verdampingsunit bevindt zich aan de binnenkant en regelt de luchtkoeling en distributie. Dit is meestal een rechthoekige kast die hoog op een binnenmuur is gemonteerd en een circulatieventilator, expansieventiel en verdamperspiraal bevat. De koelmiddelslang loopt door de muur tussen de condensatie- en verdampingsunits.

Je hebt single split airco’s, die één buitenunit en één binnenunit hebben. En je hebt multi split airco’s waarbij meerdere binnenunits gekoppeld zijn aan één buitenunit. De multi split airco is de perfecte oplossing als je meerdere ruimtes in huis wilt koelen, zoals de woonkamer en verschillende slaapkamers.

Prijs: €1250 – €3000

Voordelen

 • In tegenstelling tot een raam airco, kan je bijna overal een split airco installeren. Voor de installatie van een split airco zijn geen grote gaten in de muur of dure kanalen nodig. Bovendien kan de buitencompressoreenheid vrij ver van de eenheid zelf worden geplaatst en is hij gemakkelijk te onderhouden en schoon te houden;
 • Moderne airconditioners met split-systeem hebben een mooi design en worden meestal hoog aan de muur gemonteerd;
 • Rustig Mensen die van een raam airco overstappen naar een split airco zullen merken dat een split-systeem een ​​stuk stiller is. Dat komt omdat de buitencondensator van een split airco afzonderlijk van de luchtblazende eenheid in je huis is geplaatst;
 • Centrale of raamairconditioners zijn geneigd om koele of hete lucht uit een kamer te lekken vanwege geopende deuren of tocht, terwijl de verwarming en koeling van een split-systeem bekend staat om zijn efficiëntie en gelijkmatigheid van warme en koele lucht bij gebruik van de thermostaat correct.

Nadelen

 • Split airco’s zijn vrij duur;
 • De installatie moet vaak door een professional worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om aan de garantievoorwaarden te voldoen;
 • Split airco’s zijn mogelijk niet geschikt voor appartementen met meerdere verdiepingen vanwege het tweedelige systeem en het feit dat de buizen die ze verbinden slechts een bepaalde lengte kunnen hebben;
 • Hoewel een split arico binnen in huis vrij stil is, kan de buitencompressor behoorlijk luidruchtig zijn.

split airco

Centrale airco

Een centraal airconditioningssysteem, ook wel VRF systeem genoemd, is het grootste type conventionele airconditioning. Net als een split-systeem bestaat een centraal systeem uit twee units – de condensatie-unit en de verdampingsunit – die met elkaar zijn verbonden door middel van koelmiddelslangen.

De condensatie-unit is een grote, boxy buitenunit die de compressor, condensorspiralen en condensorventilator bevat. De verdampingseenheid bevindt zich meestal in het plenum (de grote centrale kamer tussen de oven en het kanaalsysteem). Dit betekent dat de airconditioning hetzelfde kanaalwerk en dezelfde ventilator gebruikt als het verwarmingssysteem. Binnen het plenum bestaat de verdampingseenheid uit de verdamperspiraal en het expansieventiel.

Centrale airconditioners zijn doorgaans het meest effectieve type airconditioners voor het koelen van complete woningen. Wanneer je een nieuw centraal systeem installeert, moet je er vooral voor zorgen dat het systeem de juiste afmetingen heeft voor je huis. Als een systeem te groot is, zal het niet goed presteren en zal het de binnenlucht onvoldoende ontvochtigen. Als het te klein is, zal het niet voldoende afkoelen. Goed onderhoud van een centraal airconditioning systeem is ook erg belangrijk.

Prijs: vanaf €5000

Voordelen

 • Centrale airco’s zijn erg onderhoudsvriendelijk;
 • Effectief en stil. Een centrale airco is super effectief om het hele huis koel te houden en is ook heel stil;
 • Eenvoudige bediening;
 • Bevordert schone lucht. Een minder bekend feit over centrale airconditioning is dat het ook verschillende deeltjes in de lucht filtert.

Nadelen

 • Het installeren van centrale airconditioning kan kostbaar zijn, of op zijn minst meer dan de andere soorten airco’s.

centrale airco huis

Extra functies

De belangrijkste taak van een airco is natuurlijk om voor koele lucht te zorgen in een ruimte. Maar naast de hoofdfunctie zijn veel moderne airco’s tegenwoordig ook voorzien van andere handige functies. Hieronder vind je enkele populaire functies.

Ontvochtiger-modus

Sommige functies hebben ook een luchtontvochtiger functie. Dit kan handig zijn als je een apparaat wilt dat het hele jaar door bruikbaar is, en niet alleen in de zomer. Je moet een slang (vaak niet meegeleverd) aansluiten om het water af te voeren. Het kopen van een dure airconditioning alleen voor de luchtontvochtiger kan echter duurder en minder effectief zijn dan het kopen van twee afzonderlijke apparaten.

Ventilator standen

Het hebben van een reeks ventilator standen is handig, omdat dit van invloed is op de snelheid waarmee de kamer afkoelt (en het geluid dat de airconditioner maakt). De meeste airco’s hebben twee of drie standen. Velen hebben ook een modus voor alleen ventileren, die geen verkoelend effect heeft – het circuleert alleen de lucht in de kamer.

split airco in slaapkamer

Warmtemodus

Hierdoor kan je de aircogebruiken als een elektrische verwarming – vooral handig in de winter. Hoewel, net als bij een luchtontvochtiger, het beter zou kan zijn om een aparte verwarming te kopen.

Afstandsbediening

De meeste airco’s, vooral als het gaat om een split airco, zijn voorzien van een afstandsbediening. Hiermee kan je de arico op afstand bedienen, vanuit je luie stoel, bank of bed.

Slaap- of nachtmodus

Dit vermindert het geluid door de compressor en ventilator langzamer te laten draaien. Vaak wordt de doeltemperatuur de hele nacht automatisch verhoogd, zodat je niet ijskoud wakker wordt. Geen enkele airconditioner zal stil zijn, zelfs niet in de slaapstand, dus fabrikanten (zelfs degenen die een slaapstand aanbieden) raden vaak aan om kamers voor te koelen voordat je naar bed gaat, in plaats van te proberen te slapen terwijl de airconditioning in werking is.

airco ombouw woonkamer

Timer

Hiermee kan je de airco instellen om automatisch in en uit te schakelen – handig als je thuis wilt komen in een koel huis of energie wilt besparen door de airco uit te schakelen zodra je in slaap bent gevallen. Kies een model met een timer en 24-uurs instelling. Sommige hebben alleen countdown- of delay-timers; deze moeten dagelijks worden gereset.

wandairco

Bekijk ook:
Hoe kan je besparen op energiekosten? 10x Tips!
Leuke ventilator in huis
Koud tijdens het slapen? 6x Tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.