Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

hoe besparen op energiekosten tips
Wooninspiratie

Hoe kan je besparen op energiekosten? 10x Tips!


Energie besparen in huis is altijd een goed idee. Naast dat je heel veel geld kunt besparen op energiekosten, is het ook nog eens goed voor het milieu, en kan je met sommige maatregelen ook de waarde van je huis vergroten. Er zijn heel veel verschillende manieren die je kunt nemen om te besparen op je energiekosten, van hele kleine tot iets grotere investeringen. Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet!

1. Pas je dagelijkse gedrag aan

Bij het verminderen van het energieverbruik in uw huis, denken heel veel mensen meteen aan investeringen die je aan het huis moet doen. Maar eigenlijk begint het altijd met je dagelijks gedrag, zoals het uitschakelen van lampen of of apparaten wanneer je ze niet nodig hebt. Je kunt ook energie-intensievere apparaten minder gebruiken door huishoudelijke taken handmatig uit te voeren, zoals het ophangen van je kleding in plaats van ze in de droger te doen, of door je vieze vaat met de hand af te wassen.

De gedragsaanpassingen die het grootste potentieel hebben voor besparingen op nutsvoorzieningen, zijn het verlagen van de verwarming van je thermostaat in de winter en het minder gebruiken van de airconditioning in de zomer. Verwarmings- en koelingskosten vormen bijna de helft van de gemiddelde energierekening van een huis, dus deze verlagingen in de intensiteit en frequentie van verwarming en koeling bieden de grootste besparingen op energiekosten.

Er zijn tools die je kunt gebruiken om erachter te komen waar het grootste deel van je elektriciteit naar toe gaat in huis. Een energiemonitor voor thuis kan je helpen te begrijpen welke apparaten dagelijks de meeste elektriciteit verbruiken.

2. Gloeilampen vervangen door LED lampen

Traditionele gloeilampen verbruiken een heel veel elektriciteit en moeten vaker worden vervangen dan hun energiezuinige alternatieven. Halogeengloeilampen en spaarlampen waren goede alternatieven, maar tegenwoordig zijn LED lampen de beste keus als het gaat om het soort licht, het energieverbruik en duurzaamheid. Kies bijvoorkeur voor LED lampen met energielabel A+++. Daarmee bespaar je tot 90% ten op zichte van een traditionele gloeilamp.

Leestip: Tijd voor ledlampen!

energie besparen led lampen

3. Voorkom sluipverbruik

Sommige apparaten in huis verbruiken ook energie in huis als ze niet aan staan. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. De televisie is daar een mooi voorbeeld van, net zoals de magnetron en de oplader van je telefoon. Super zonde natuurlijk. Je kunt sluipverbruik op verschillende manieren voorkomen. Zo kan je de stekkers uit de stopcontact halen als je het niet gebruikt. De TV zou je helemaal uit kunnen zetten in plaats van de standby modus. Of je kunt een bespaarstekker nemen die je tussen de stekker en het stopcontact plaatst. Hiermee kan je sluipverbruik voorkomen, zonder dat je elke keer de stekker uit het stopcontact hoeft te halen.

energie besparen energiekosten slimme stekkers

4. Slimme thermostaat

Met een goede slimme thermostaat kan je flink besparen op je energiekosten. Modulair aansturen is een belangrijke functie, waarmee de de ketel minder hard brand als er minder warmte nodig is. Daarnaast heeft de slimme thermostaat zelflerend vermogen, zodat je woning zo efficient mogelijk wordt opgewarmd. Om je een idee te geven, vergeleken met een woning waar nog niet bewust is om zuinig te verwarmen, kan je met een slimme thermostaat maar liefst 22 procent besparen op energie. Wil jij ook een slimme thermostaat in huis halen? Homease heeft de beste slimme thermostaten van 2020 voor je op een rijtje gezet.

Besparen energiekosten slimme thermostaat

5. Koop energiezuinige apparaten

Apparaten zijn gemiddeld verantwoordelijk voor ongeveer 13% van je totale energieverbruik in het huishouden. Daarom is het verstandig om altijd op het energielabel te letten als je een apparaat koopt voor in huis, vooral bij apparatuur dat veel energie verbruikt zoals de koelkast, wasmachine, droger en vaatwasser. A+++ label is het meest zuinige energielabel.

Tip: Soms is het een beter idee om een nieuw apparaat te kopen, in plaats van het te laten repareren.

Onderstaande infographic van ‘Milieu centraal’ laat zien welke apparaten het meest verbruiken.

verbruik apparaten in huis

6. Waterbesparende douchekop

Douchen is waterzuiniger dan baden. Bovendien zijn douches schoner, handiger en over het algemeen sneller. Ze besparen niet alleen water, maar ook gas en elektriciteit omdat 70% van het water dat wordt gebruikt in douches heet is, dus als je minder water gebruikt, betekent dit dat je ook minder water moet opwarmen en dus energie kunt besparen. Een gemiddeld bad gebruikt ongeveer 80 liter water, terwijl een douche van vijf minuten met 10 liter per minuut slechts 50 liter water verbruikt. Een waterbesparende douchekop verbruikt slechts 7-8 liter water per minuut en gebruikt slechts maximaal 40 liter water. Omdat het water wordt gereguleerd kan je nog steeds genieten van een aangename douche.

energie besparen waterbesparende douchekop

hansgrohe EcoSmart

7. Spleten en scheuren dichten

Spleten en scheuren kunnen tocht veroorzaken in huis. En dat voelt natuurlijk niet aangenaam, vooral niet in de winter. Het zal niet helpen om de verwarming hoger te zetten, omdat je de tocht nog steeds zult voelen. Scheuren bij oude kozijnen kan je eenvoudig dichten met kit. Gaat het om bewegende objecten, zoals ramen en deuren, dan kan je tocht voorkomen door het plaatsen van tochtstrips en tochtbanden. Het resultaat is direct voelbaar.

8. Overstappen naar een andere energiemaatschappij

Veel mensen vinden het een gedoe om te overstappen naar een andere energiemaatschappij. Enerzijds omdat ze wellicht tevreden zijn bij hun huidige energiemaatschappij, anderzijds omdat ze denken dat het heel veel administratieve rompslomp betekent. Maar wat ze niet weten, is dat je jaarlijks enorm veel kan besparen op energiekosten. Energiemaatschappijen hechten veel waarde aan nieuwe klanten, en geven dus heel veel korting als je naar hen overstapt. Daarnaast hanteren de verschillende maatschappijen verschillende tarieven, daarom is je energie vergelijken altijd een goed idee. Hiermee kan je honderden euro’s besparen op je energierekening. En je hoeft ook niet bang te zijn dat het administratief lastig is, want de nieuwe energiemaatschappij regelt vaak alles.

9. Huis isoleren

Iedereen weet het, door je huis te isoleren kan je enorm veel energiekosten besparen. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerd huis voor meer woongenot en wordt je huis ook meer waard. Tóch heeft nog lang niet iedereen een goed geïsoleerd huis. Voor al deze mensen adviseren om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Je kunt klein beginnen en langzaamaan de isolatie uitbreiden. Onderstaande infographic van ‘Milieu centraal’ laat per onderdeel zien wat de investering is en hoeveel geld je jaarlijks op energiekosten kunt besparen.

besparen energiekosten huis isoleren

10. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn altijd een goed idee. We kunnen het iedereen aanraden. Met zonnepanelen maak je gebruik van een 100% groene energiebron, namelijke de zon. Een set van 10 zonnepanelen inclusief omvormer kost ongeveer 4.700 euro, inclusief installatie en btw. Wat fijn is dat je de BTW van de belasting kunt terugvragen, wat 760 euro is. Met deze zonnepanelen kan je jaarlijks ongeveer 600 euro besparen op je energiekosten. Dit heb je dus binnen zeven jaar terugverdient. Doen!

besparen energiekosten zonnepanelen

Bekijk ook:
Woontrends 2020
Stoere energiezuinige lampen
Super mooi energiezuinig huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.