Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Slaapkamer inspiratie

Koud tijdens het slapen? 6x Tips!


De koude dagen zijn begonnen, en de komende maanden zal het alleen maar kouder worden, ook in bed! Het is absoluut niet fijn om het te warm onder de dekens te hebben, waardoor je helemaal bezweet wakker wordt. De meeste mensen vinden het daarom prettig om het koel te hebben. Let echter op dat koel anders is dan koud. Als je het echt koud hebt tijdens het slapen, dan kan je er midden in de nacht wakker van worden. Dit kan weer als gevolg hebben dat je niet genoeg slaapt. En dat kan leiden dat je het nog kouder gaat krijgen. Een soort sneeuwbal effect dus. Heb jij het ook vaak koud tijdens het slapen? Lees hieronder wat de reden kan zijn. Daarnaast geven we ook een aantal handige tips om wat tegen die kou te doen. Van het nemen van een koude douche tot een dekbedovertrek van flanel. Succes!

Daarom heb jij het koud tijdens het slapen!

Allereerst willen we duidelijk maken dat jij niet de enige bent die het koud heeft tijdens het slapen. Het is zelfs heel normaal. Uit onderzoek van Amerikaanse chronobiologen Patricia Murphy en Scott Campbell is gebleken dat we ons bed in de avond gaan opzoeken omdat ons lichaam gaat afkoelen. En door de passiviteit tijdens je slaap, zakt je lichaamstemperatuur zelfs verder naar beneden. Het diepte punt is na zes uur slaap, dan is je lichaam het koudst. Vandaar dat het voor de meeste mensen ook zo lastig is om in de ochtend op te staan.

Anyway, jij hebt het dus koud tijdens slapen. Maar wat kan je hier tegen doen? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

1. Houd de verwarming uit

Het eerste waar je aan denkt als je het koud hebt in slaapkamer, is de verwarming aanzetten. Hoe verleidelijk dit ook is, is het tóch beter om dit niet te doen. De verwarming zorgt ervoor dat de lucht droog wordt in de slaapkamer. En droge lucht veroorzaakt benauwdheid, waardoor je onrustiger gaat slapen. Daarnaast is de kans groot dat je last krijgt van hoesten.

2. Warme kleding

In plaats van de verwarming aan te zetten, is het een veel beter idee om je warm aan te kleden. Dit hoeft niet perse een dikke wollen trui te zijn. Een dunne lange broek en lange mouwen kunnen al heel veel schelen. Last van koude voeten? Sokken kunnen absoluut helpen!

3. Neem een koude douche

Neem een koude douche! Dat is onze eerste tip. Een koude douche voelt misschien niet prettig aan als je er onder staat, maar vanwege de verschillende voordelen is het zéker aan te raden. Je lichaam reageert direct op de kou, waardoor het als een soort kachel gaat werken. Daarnaast is een koude douche goed voor je huid, voor de bloedcirculatie in je lichaam, en zorg je ervoor dat je een soort schild opbouwt tegen kou.

koude douche voor slapen

4. Warm dekbed én dekbedovertrek

Naast kleding, is het dekbed de belangrijkste warmtebron tijdens het slapen. Er zijn heel veel verschillende soorten dekbedden van dons, katoen, synthetisch of wol. Welke je ook neemt, zorgt ervoor dat je er één neemt met warmteklasse 1. Deze dekbedden bieden namelijk de hoogste warmte-isolatie. En niet alleen het dekbed is belangrijk, ook dekbedovertrekken kunnen van invloed zijn. Sommmige dekbedovertrekken zorgen voor meer warmte dan andere. Als je het vaak koud hebt, dan is een flanellen dekbedovertrek bijvoorbeeld een heel goed idee. Flanel is gemaakt van opgeruwde katoendraad met een nogal pluizige structuur. Deze stof zorgt er niet alleen voor dat het lekker zacht en comfortabel aanvoelt, maar het zorgt er ook voor dat je het minder koud hebt tijdens het slapen. Flanellen dekbedovertrekken zijn dus een absolute musthave voor alle koukleums!

5. Pantoffels en badjas

Koud onder je dekens is niet fijn, maar dan lig je tenminste nog onder de dekens. Het ergste is dat je koud op moet staan. De beste tip die je hier voor kunt krijgen is om een badjas en pantoffels alvast klaar te leggen naast je bed. Op die manier kan je lekker snel warm en aangekleed naar de badkamer lopen en tandenpoetsen.

koud slapen badjas pantoffels

6. Warme slaapkamer kleuren

De kleuren van de slaapkamer hebben niet alleen een decoratieve functie, maar hebben ook een psychologisch aspect. Slaapkamer kleuren kunnen namelijk invloed hebben op je nachtrust. De kleuren paars, bruin, goud en rood worden bijvoorbeeld afgeraden, terwijl blauw, geel, groen, zilver en oranje juist wel aan te raden zijn. Wil je een slaapkamer met een warme uitstraling? Kies dan voor een mooie warme kleur, zoals terracotta of okergeel.

warme muurkleur slaapkamer okergeel

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.