Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Schaduwdoek voor de tuin
Tuin inspiratie

Schaduwdoek voor de tuin


Wie wil er nou een tuin hebben zonder zon en met alleen maar schaduw? Niemand natuurlijk, een tuin hoort zonnig te zijn. Een mooie tuin waar je fijn kunt zonnen, kunt genieten van een lekker wijntje en een gezellige BBQ kunt organiseren, dat is wat bijna iedereen wil. Dit neemt echter niet weg dat het ook fijn is om schaduw te hebben. Niet voor de gehele tuin natuurlijk, maar een klein stukje waar je even kunt afkoelen of jezelf kunt beschermen tegen de zon dat is meestal al voldoende. Het stukje net boven het terras bijvoorbeeld of de ruimte rondom de tuintafel zijn van die typische plekken. En het is natuurlijk ook verstandig om een speelhoek voor de kinderen in te richten die niet volop in de zon staat.

Schaduwdoek voor de tuin

Schaduwdoek voor de tuin

Parasol of toch een schaduwdoek?

Hoe pak je zoiets nu aan? Meteen een overkapping laten bouwen is misschien wat overdreven en ook niet goedkoop. Er zijn gelukkig nog meer manieren om een bescheiden maar effectief stukje schaduw te creëren in de tuin. Zonwering, parasol en een begroeide pergola zijn de standaard oplossingen waar veel mensen aan denken bij een schaduwplek. Maar er is nog een oplossing waar niet iedereen meteen aan denkt. Graag willen we jullie laten zien hoe leuk het kan zijn om schaduw in je tuin te creëren met een schaduwdoek. Een eenvoudige, maar vooral ook een mooie en praktische manier om op flexibele wijze een stukje schaduw te creëren in je tuin, precies op de plek waar je het nodig hebt.

Waar kennen we dat toch van?

Wie voor het eerst een schaduwdoek ziet, krijgt onmiddellijk een soort vakantiegevoel. Dat is niet vreemd. Een schaduwdoek lijkt een beetje op een luifel die je op een zonnige camping voor je caravan of tent installeert. Een beetje exotische benaming voor zo’n luifel is overigens tarp, een naam die niet bij iedereen een belletje zal doen rinkelen. Hoe dan ook, een schaduwdoek voor thuis in de tuin is min of meer de professionele versie van een luifel: groter, steviger, handiger en vooral ook veel mooier dan het kampeerluifeltje. Daar waar een luifel een beetje lomp oogt, komt een schaduwdoek fris en modern voor de dag.

Formaten, kleuren en vormen

Een schaduwdoek is niet enkel een doek dat je in je tuin aan een paal, muur of boom kunt spannen om schaduw te creëren. Het wordt ook een onderdeel van je tuininrichting. Het loont dus de moeite om wat tijd te steken in je zoektocht naar de juiste schaduwdoek. Gelukkig is er een royale keuze in schaduwdoeken, met name bij zaken online waar ze gespecialiseerd zijn in deze doeken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en vormen. Zo heb je driehoekige schaduwdoeken, maar je hebt ook rechthoekige varianten, ongelijkzijdige driehoeken en trapezevormen. Afhankelijk van hoeveel schaduw je wil creëren, bepaal je het formaat en de vorm. Je zou zelfs meerdere schaduwdoeken kunnen combineren en overlappen voor een beter resultaat. Daarnaast kun je allerlei kleurschakeringen toepassen, zoals beige, champagne, crème, taupe en hemels blauw. Je past je schaduwdoek dus aan de inrichting van je tuin of terras aan. Maak de leukste combinaties van je schaduwdoek met bestaande of nieuwe kleuren in je tuin en sta versteld van het resultaat. Trendy, comfortabel en veilig zijn typische kenmerken van een goed schaduwdoek.

Gemakkelijk te bevestigen

De schaduwdoeken worden geleverd met standaard bevestigingsmaterialen. In tegenstelling tot een luifel zijn die robuust en kunnen dus tegen een stootje. Het spreekt vanzelf dat ze niet alleen goed tegen de zon kunnen, maar ook voor de rest weersbestendig zijn. Een goed bevestigde schaduwdoek waait kortom niet weg. Het kan natuurlijk zijn dat je extra materiaal nodig hebt, al naar gelang op welke plek je je doek wil installeren. In dat geval kan je altijd bijbehorende accessoires kopen zoals haakjes, touwen en haken en opberghoezen. Bij de speciaalzaak kunt u terecht voor alle accessoires die u nodig heeft om uw schaduwdoek te bevestigen.

Voordelen van een schaduwdoek op een rijtje

Naast het esthetische aspect van een schaduwdoek, biedt het nog veel meer praktische voordelen:

 • Een schaduwdoek is bestendig tegen water en wind. Hierdoor kan je de schaduwdoek het gehele jaar door buiten laten hangen. Zelfs als het sneeuwt!
 • Zon is erg fijn en gezond, maar téveel zon kan ervoor zorgen dat de huid wordt blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Een schaduwdoek biedt minimaal 90 tot 95% bescherming tegen deze schadelijke UV-stralingen.
 • Een schaduwdoek is erg onderhoudsvriendelijk. Doordat je het zowel makkelijk kunt monteren als demonteren, zou je het zonder veel moeite gewoon in de wasmachine kunnen wassen. Na een korte wasbeurt kan je weer genieten van een schone schaduwdoek in je tuin.
 •  Een schaduwdoek is relatief goedkoop, vooral in vergelijking met een dure zonwering of pergola, waar je al snel honderden euro’s aan kwijt zult zijn.
 • Naast dat een schaduwdoek schaduw creëert, laat het ook prettig licht door.

Wil jij ook een schaduwdoek voor jouw tuin? Neem dan een kijkje bij Schaduwdoek-verkoper.nl.

Schaduwdoek voor de tuin

Schaduwdoek voor de tuin

Schaduwdoek voor de tuin

Schaduwdoek voor de tuin

Schaduwdoek voor de tuin

Schaduwdoek voor de tuin

Schaduwdoek voor de tuin

Schaduwdoek voor de tuin

Schaduwdoek voor de tuin

Bron: Greenart.nl | Staged4more.com | Style-files.com | Gardenideaspicture.us | Nousdecor.com | Laredoute.be | Cotemaison.fr | Bobedre.dk | thecraftsdept.marthastewart.com

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

 • Reply
  Dakterras met uitzicht op het atrium | Inrichting-huis.com
  3 juni 2017 at 11:00

  […] loungen op de u-vormige bank met comfortabele grijze zit- en rugkussens. Middels een zwarte schaduwdoek boven de bank, kun je er ook in de schaduw […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.