Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Betonlook vloer
Wooninspiratie

Betonlook vloer


Overweeg je een stoere betonnen vloer in huis? Een betonnen vloer geeft je interieur een stoer industrieel tintje. Maar een echte betonnen vloer heeft ook een aantal nadelen. Daarom kan het een goed idee zijn om een betonlook vloer te nemen, die kwa uitstraling heel erg op een echte stoere betonnen vloer lijkt, terwijl je niet te maken hebt met de nadelen daarvan. Hieronder bespreken we de verschillende betonlook vloer opties: de voor- en nadelen, kosten en natuurlijk laten we ook een aantal mooie inspiratie voorbeelden zien.

1. Betonlook PVC vloer

Een PVC vloer is een kunststof vloer die uit verschillende lagen polyvinylchloride bestaat. Bij een betonlook vloer denk je misschien niet direct aan PVC, maar met PVC kan je hele stoere betonlook vloeren creëren. Sterker zelfs, dankzij moderne technieken zijn er betonlook PVC vloeren verkrijgbaar die je bijna niet kan onderscheiden van bovenstaande varianten. Onderstaande PVC vloer betonlook is daar een heel mooi voorbeeld van. PVC biedt bovendien verschillende voordelen. Zo is het relatief goedkoop, duurzaam, eenvoudig te onderhouden en geluiddempend.

Omdat het warmtedoorlatend is, kan je een PVC uitstekend combineren met vloerverwarming. En in tegenstelling tot laminaat, is PVC ook heel geschikt om in de badkamer te gebruiken.

Een PVC vloer kan je zowel verlijmen op de ondergrond of zwevend installeren. Wat de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren. Wat is de ruimte waar de vloer komt? Wat voor soort PVC vloer kies je? En wil je het combineren met vloerverwarming.

Heb je bijvoorbeeld een ondervloer die niet helemaal vlak is, en wil je de vloer zelf leggen? Dan is het verstandig om de PVC zwevend te installeren. Wil je een geluiddempende vloer die je met vloerverwarming wilt combineren? Dan is verlijmen de beste optie.

Het grootste nadeel van een PVC vloer ten op zichte van bovenstaande betonlook vloeren, is dat PVC het minst lijkt op een echte betonvloer.

Kosten: €30 – €60 per vierkante meter

betonlook vloer pvc woonkamer

2. Betonnen vloer

Een echte betonnen vloer is buitengewoon sterk en duurzaam, en als hij goed wordt geïnstalleerd en onderhouden, kan het een leven lang mee gaan. Met betonnen vloeren hoef je je geen zorgen te maken dat dingen als hoge hakken, klauwen van huisdieren of meubelpoten het oppervlak beschadigen, want dat is bijna onmogelijk. Een ander voordeel is dat betonnen vloeren minimaal onderhoud nodig hebben. Het enige wat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat je om de paar maanden wax en sealer gebruikt om het oppervlak te beschermen en voor een frisse uitstraling te zorgen. En de opties voor een betonvloer zijn opmerkelijk divers. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en textuureffecten, niet alleen in de grijze vorm waar je waarschijnlijk wel aan zit te denken.

Maar beton is ook erg hard en het voelt koud onder de voeten. Daarnaast is het alleen aan te raden als je woning hebt met een betonnen ondervloer, zoals dat bijvoorbeeld het geval is in een nieuwbouwwoning.

Een correct geplaatste betonvloer levert normaal gesproken geen vochtproblemen op. Als het beton echter niet goed wordt afgedicht, kan het erg gevoelig zijn voor binnendringen van vocht. Als vloeistof in de poriën van een betonnen vloer terechtkomt, kan dit leiden tot schimmel of bevriezing van vocht, wat kan leiden tot scheuren in de vloer.

Kosten: €50 – €130 euro per vierkante meter

betonlook vloer betonnen vloer

3. Cementgebonden gietvloer

Een vloer die vaak wordt verward met een echte betonvloer is de cementgebonden gietvloer, vooral natuurlijk omdat je ze bijna met het blote oog niet van elkaar zijn te onderscheiden. Een cementgebonden gietvloer bestaat uit cement, toeslagstoffen en bindmiddelen, die in meerdere lagen kunt gieten over een bestaande vloer. De vloer wordt beschermd met behulp van een speciale coating (mat of glanzend) van polyurethaan of wax, waardoor vocht en vuil worden geweerd.

Voor de installatie van een cementgebonden gietvloer, is het belangrijk dat de ondergrond vast en vlak is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het over vloertegels te gieten. Welk worden de tegels vaak eerst goed geschuurd en afgewerkt met een speciale primer, om ervoor te zorgen dat het cement goed kan hechten.

Een cementgebonden gietvloer is een sterker en slijtvaste vloer, met dezelfde stoere industriële uitstraling van een echte betonnen vloer. Afhankelijk van de samenstelling, kan je het in combinatie met vloerverwarming gebruiken, waardoor het niet koud aanvoelt onder je voeten.

Een nadeel is dat er kans bestaat dat er scheuren ontstaan tijdens het drogen. Het is bovendien niet vocht- en waterbestendig, waardoor de vloer niet geschikt is voor in de badkamer.

Kosten: €75 – €150 per vierkante meter

betonlook vloer cementgebonden gietvloer

4. Beton ciré vloer

Een super populair alternatief van een echte betonvloer is béton ciré, ook wel bekend als betonstuc, microsement of microbeton vloeren. Béton ciré is een mengsel van gangbaar cement en speciale harsen. Na het mengen wordt het in dunne lagen (elk ongeveer 1-2 mm) aangebracht en vervolgens geïmpregneerd met een polyurethaan sealer met een matte, zijdeglanzende of glanzende afwerking. Het microcement kan worden gebruikt op nieuwe vloeren of op bestaande ondergronden, zoals op tegels, terrazzo, OSB-platen, cementplaten, noem maar op. Ondanks de dunne laag is een béton ciré vloer extreem duurzaam, slijtvast en gemakkelijk te onderhouden. Het maakt het mogelijk om een uniform effect te verkrijgen zonder voegen, dilatatie en zonder angst voor het scheuren van de vloer.

Het bijzondere van Beton ciré, is dat het niet alleen toegepast kan worden op vloeren, maar ook op muren en zelfs trappen, werkbladen en meubels.

Een Beton ciré vloer combineert een hoge duurzaamheid en flexibiliteit. Het mengsel is gemakkelijk aan te brengen en biedt een uitstekende verwerkbaarheid, maar het moet wel worden geïnstalleerd door bekwame en gekwalificeerde installateurs. Alleen dan weet je zeker dat het mooi en strak wordt afgewerkt.

Vanwege de hoge thermische geleidbaarheid kan je beton ciré ook geschikt voor vloerverwarming. Beton ciré voelt al een stuk zachter en warmer aan dan een echte betonvloer, en in combinatie met vloerverwarming is het helemaal comfortabel om erop te lopen.

Omdat microcementvloeren geen voegen hebben, zijn ze gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Daarnaast is het 100% waterdicht, waardoor je het ook in vochtige ruimtes zoals het toilet en de badkamer kan toepassen.

Kosten: €80 – €130 per vierkante meter

LeestipBeton ciré in de badkamer

betonlook vloer beton cire badkamer

5. Betonlook tegels

Een andere optie voor een betonlook vloer zijn betonlook tegels. Het voordeel van tegels is dat ze erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Net als PVC, zijn tegels vrij eenvoudig te installeren. Als je een beetje handig bent, zou je jouw vloer dus ook zelf kunnen betegelen. Dit wordt als een groot voordeel gezien ten op zichte van de andere betonlook vloeren. Daarnaast zijn tegels natuurlijk de ideale vloer- en wandafwerking in vochtige ruimtes. Je ziet betonlook tegels dan ook regelmatig toegepast worden in het toilet, de keuken en de badkamer.

Wil je betonlook tegels combineren met vloerverwarming? Kies dan van keramische tegels, die zich kenmerken met een lage warmteweerstand.

Betonlook tegels zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren, formaten en effecten. Voor een echte betonlook vloer, is het aan te raden om voor zo groot mogelijke tegels te kiezen. Op die manier heb je veel minder voegen, want de voegen worden vaak als een nadeel gezien van tegels.

Kosten: €20 – €80 per vierkante meter

betonlook vloer tegels badkamer

Bekijk ook:
5x Betonlook verf
Betonnen plafond: inspiratie & ideeën
Betonstuc muur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.