Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

werkplek onder trap
Kantoorinrichting

Werkplek onder de trap inrichten


De ruimte onder de trap kan op heel veel verschillende manieren gebruikt worden. In de meeste woningen wordt het gebruikt als berging of voorraadkast, of een combinatie daarvan. Anderen maken er een garderobekast van, wat vooral een goed idee kan zijn als het gaat om de hal. Maar je kunt ook een werkplek onder de trap inrichten. Klinkt dit interessant voor jou? Lees dan snel verder voor praktische tips en mooie inspiratie voorbeelden.

Tegenwoordig lijkt hybride werken de norm geworden – het hebben van een functionele en comfortabele thuiswerkplek dan ook geen overbodige luxe meer. Of je nu volledige dagen vanuit huis werkt, af en toe een dagje thuis bent, of simpelweg een plek nodig hebt voor je hobby’s en persoonlijke projecten, een eigen werkplek kan wonderen doen voor je productiviteit en welzijn.

Velen hebben de luxe niet om een volledige kamer aan een kantoor te wijden, maar gelukkig kan je in principe elke hoek van je huis omtoveren tot een werkplek. We hebben het hier eerder gehad over het verbouwen van een garage tot een thuiswerkplek. Maar ee ruimte onder de trap is hier ook een heel mooi voorbeeld van. Hoewel dit plekje vaak wordt gezien als voorraadkast of berging voor schoenen, gereedschap, of kerstdecoraties – met een beetje creativiteit en planning kan je de ruimte onder de trap transformeren in een unieke en functionele werkplek.

Klinkt dit interessant voor jou? Lees dan verder voor praktische tips en mooie inspiratie voorbeelden.

Lees ook: 10x Thuiswerken tips

werkplek onder trap ikea

Het creëren van een fijne werkplek onder de trap hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Dat bewijst IKEA met deze werkplek, ingericht met hun flexibele BOAXEL wandopbergsysteem.

1. Maatwerk

Eerlijk is eerlijk, de ruimte onder de trap biedt vaak een unieke uitdaging door zijn onregelmatige vorm en grootte. Dit maakt het niet altijd eenvoudig om een standaard bureau of opbergoplossingen te vinden die perfect passen. Daarom is het de overweging waard om te kiezen voor maatwerk. Met maatwerk kun je niet alleen de beschikbare ruimte optimaal benutten, maar ook een werkplek creëren die naadloos integreert met het ontwerp en de stijl van je trap en interieur.

Bij maatwerk gaat het erom elke centimeter van de ruimte te gebruiken. Een bureau dat specifiek is ontworpen voor jouw trapruimte, kan precies de juiste vorm en grootte hebben om comfortabel te werken zonder dat het te veel ruimte inneemt. Bovendien kun je planken en opbergvakken opnemen die de vreemde hoekjes en kantjes van de ruimte benutten, ideaal voor het opbergen van kantoorbenodigdheden, boeken of decoratieve items.

 maatwerk werkplek bureau onder trap

Breathe heeft een super mooie werkplek ontworpen onder de trap in het Halo House project. | Fotografie: Diana Snape

Een ander voordeel van maatwerk is de mogelijkheid om een visuele eenheid met je interieur te creëren. Door hetzelfde materiaal, afwerking of kleurenpalet als je trap of aangrenzende ruimtes te gebruiken, creëer je een coherente look die de esthetiek van je huis versterkt. Dit kan variëren van het matchen van houtsoorten tot het kiezen van complementaire kleuren die het geheel een rustige en georganiseerde uitstraling geven.

Maatwerk biedt ook ruimte voor creatieve oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een uitschuifbaar bureau dat je kunt wegbergen wanneer het niet in gebruik is, of ingebouwde verlichting die de werkplek zowel functioneel als sfeervol maakt. Ook kun je denken aan slimme opbergoplossingen zoals verborgen lades of een geïntegreerde plek voor je computer en elektronica, waardoor kabels netjes uit het zicht blijven.

Je kunt er ook voor kiezen om de ruimte onder de trap uit te breiden, zodat je een ruimer kantoortje kunt creëren.

Je kunt er ook voor kiezen om de ruimte onder de trap uit te breiden, zodat je een ruimer kantoortje kunt creëren.

2. Verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol in het creëren van een productieve en aangename werkplek, vooral in een ruimte zoals onder de trap die mogelijk niet profiteert van veel natuurlijk licht. Een zorgvuldige selectie van verlichtingsopties kan deze uitdaging echter omzetten in een kans om een inspirerende werkruimte te ontwerpen.

Functionele verlichting is essentieel voor elke werkplek. Het doel is om voldoende licht te bieden voor taken zoals lezen, schrijven en computerwerk, zonder dat dit leidt tot vermoeidheid van de ogen.

Een nadeel van de ruimte onder de trap, is dat je vaak weinig tot geen natuurlijk licht hebt. Een gebrek aan natuurlijk licht kan invloed hebben op je welzijn en productiviteit. Bureaulampen, spotjes en led strips bieden vaak sfeerverlichting, maar voor goede functionele verlichting, raden we lampen aan die daglicht nabootsen.

Daglicht lampen, die licht uitstralen dat het spectrum van natuurlijk daglicht nabootst, kunnen een effectieve oplossing bieden. Deze lampen kunnen helpen je circadiaans ritme te reguleren, je humeur te verbeteren en vermoeidheid te verminderen.

Lees ook: Goede verlichting voor thuiswerkplek

werkplek onder trap daglicht

Deze praktische werkplek onder de trap is ontworpen door Hugh Jefferson Randolph Architects. Omdat het volledig geïntegreerd is onder een gesloten trap, speelt kunstmatige verlichting een belangrijke rol.

3. Open vs gesloten

Bij het inrichten van een werkplek onder de trap sta je voor de keuze tussen een open of gesloten concept. Beide opties hebben hun eigen charmes en voordelen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, werkstijl en de beschikbare ruimte.

Een open werkplek onder de trap creëert een gevoel van ruimtelijkheid en verbondenheid met de rest van je huis. Dit type ontwerp moedigt interactie aan en houdt je betrokken bij huiselijke activiteiten, zelfs terwijl je werkt. Het is ideaal voor mensen die zich geïnspireerd voelen door de bewegingen en het leven om hen heen, en die de voorkeur geven aan een niet-beperkende werkomgeving.

open werkplek onder trap woonkamer

C.Kairouz Architects koos in deze woonkamer voor een hele mooie open werkplek onder de trap, waar heel het gezin gebruik van kan maken.

Voordelen van een open werkplek zijn onder andere de gemakkelijke toegankelijkheid en de mogelijkheid om de ruimte multifunctioneel te gebruiken. Het kan bijvoorbeeld snel worden omgezet van een werkstation naar een plek voor huiswerk van kinderen of een hobbyhoek. Bovendien stimuleert het natuurlijke licht en beweging, wat kan bijdragen aan een verbeterde welzijn en creativiteit.

Aan de andere kant biedt een gesloten werkplek onder de trap privacy en afzondering, wat essentieel kan zijn voor concentratie en productiviteit, vooral voor diegenen die thuiswerk combineren met een levendig gezinsleven. Met behulp van schuifdeuren, gordijnen of zelfs een scheidingswand kan je een afgesloten ruimte creëren die helpt om afleidingen te minimaliseren en een duidelijke scheiding tussen werk en ontspanning aan te brengen.

verborgen werkplek onder trap

Onder deze mooie trap is een op maat gemaakte kast gerealiseerd met heel veel opbergruimte en een verborgen werkplek met inschuifbare deuren.

4. Weinig ruimte? Kies voor een ergonomische kruk

In een compacte werkruimte, zoals onder de trap, kan het een uitdaging zijn om een comfortabele zitoplossing te vinden die niet te veel ruimte inneemt. Een ergonomische stoel is essentieel voor het ondersteunen van je lichaam tijdens het werken, maar kan soms te groot zijn voor kleinere ruimtes. Dit is waar een ergonomische kruk, ook wel wiebelkruk genoemd, een perfect alternatief biedt.

Een ergonomische kruk is ontworpen om een actieve zithouding te bevorderen. Het unieke ontwerp stimuleert subtiele bewegingen en aanpassingen in je houding, wat de bloedsomloop en concentratie kan verbeteren. De wiebelkruk helpt bij het versterken van de rugspieren en bevordert een betere houding door je te dwingen je balans te houden.

Een groot voordeel van een ergonomische kruk is dat deze veel minder ruimte inneemt dan een traditionele bureaustoel. Dit maakt het een ideale keuze voor kleinere werkplekken, zoals die onder de trap. Bovendien kunnen veel van deze krukken onder het bureau worden geschoven wanneer ze niet in gebruik zijn, wat helpt om de ruimte netjes en georganiseerd te houden.

Een wiebelkruk is lekker compact, waardoor je het eenvoudig onder je bureau kunt schuiven.

Een wiebelkruk is lekker compact, waardoor je het eenvoudig onder je bureau kunt schuiven.

Vragen?
We hopen dat je wat hebt aan onze tips, zodat je aan de slag kunt met het ontwerp van jouw thuiswerkplek. Heb je verder nog vragen? Laat gerust een reactie achter, zodat andere lezers er ook baat bij hebben. Of neem contact op via ons contactformulier.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.