Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

thuiswerkplek garage
Kantoorinrichting

Garage verbouwen tot thuiswerkplek


Een garage ombouwen tot een thuiswerkplek kan een goed idee zijn. In dit artikel vind je praktische tips en ideeën om van je garage een fijne thuiswerkplek te maken!

Een thuiswerkplek is tegenwoordig geen overbodige luxe meer; steeds meer mensen verlangen naar de mogelijkheid om comfortabel vanuit huis te kunnen werken. Een degelijke thuiswerkplek gaat echter verder dan simpelweg een bureau en een bureaustoel.

Hoewel je in principe overal in huis een werkplek kunt creëren, zoals in de keuken, woonkamer of slaapkamer, is een toegewijd thuiskantoor vaak de meest ideale oplossing. Niet alleen zorgt dit voor minder afleiding en een verhoogde productiviteit, maar het helpt ook om werk en privé beter van elkaar te scheiden.

Maar wat als je geen extra kamer beschikbaar hebt? Wat als je wel een garage hebt die momenteel alleen dient als opslagruimte? Dan is het zeker het overwegen waard om je garage om te toveren tot een fijne en functionele thuiswerkplek. Garages hebben vaak het imago van donkere, koude ruimtes die vooral gevuld zijn met spullen die je ooit nog eens wilt opruimen – maar garages hebben ook heel veel potentie om er een fijne thuiswerkplek van te maken.

Wil jij dus ook jouw garage om te bouwen tot een comfortabel thuiskantoor? We hebben een aantal essentiële tips voor je op een rijtje gezet.

Craig en Laura hebben hun oude garage verbouwd tot een super mooi en licht volwaardig thuiskantoor | Bron: Themakerista.com

Craig en Laura hebben hun oude garage verbouwd tot een super mooi en licht volwaardig thuiskantoor | Bron: Themakerista.com

Tip 1: Isolatie – Houd je werkplek comfortabel en efficiënt

Isolatie is de eerste cruciale stap bij het transformeren van je garage tot een comfortabele thuiswerkplek. De meeste garages missen vaak adequate isolatie, wat betekent dat ze in de zomer te warm en in de winter te koud kunnen zijn. Als je van plan bent om je garage meerdere uren per dag als kantoor te gebruiken, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je garage goed geïsoleerd is.

Geïsoleerde muren en plafonds beperken het binnendringen van koude lucht in je werkruimte en houden de warmte binnen tijdens koude dagen, en vice versa wanneer het buiten heet is. Hierdoor kun je je garage het hele jaar door als werkruimte gebruiken, ongeacht het weer. Bovendien minimaliseert isolatie geluidsoverlast van zowel buiten als binnen je huis.

Wanneer je je garage isoleert, is het belangrijk om ook de garagepoort te isoleren. Anders zijn al je inspanningen voor isolatie vrijwel nutteloos. Hier zijn enkele stappen om te isoleren:

 • Wand- en plafondisolatie: Breng isolatiemateriaal aan op de muren en het plafond van je garage. Populaire opties zijn glasvezelisolatie, schuimisolatie en isolatiepanelen. Zorg ervoor dat alle naden goed zijn afgedicht om warmteverlies te minimaliseren.
 • Vloerisolatie: Overweeg om de vloer van je garage te isoleren, vooral als je op een betonnen vloer werkt. Dit kan gedaan worden met vloerbedekkingen zoals vloerisolatiematten of vloerbedekkingen met isolatie-eigenschappen. Hieronder vind je meer informatie hierover.
 • Afdichtingen en kieren dichten: Controleer de garage zorgvuldig op eventuele kieren of openingen en gebruik afdichtingsmiddelen om ze af te dichten. Dit helpt om tocht en vocht buiten te houden.
 • Garagedeur: De meeste oude garages hebben een kanteldeur. Een kanteldeur werkt prima als je jouw garage gebruikt voor alleen opslag, maar als je er een thuiswerkplek van wilt maken, kan het een goed idee zijn om het te vervangen voor een garagedeur die zowel toegankelijker is, en ook meer isolatie biedt. Hieronder vind je meer informatie hierover.

Met de juiste isolatie zal je garage niet alleen comfortabeler zijn om in te werken, maar ook energie-efficiënter, wat kan resulteren in lagere energiekosten. Het is een investering die zichzelf op de lange termijn zeker terugverdient.

garage muurisolatie thuiskantoor

De buitenmuur van een garage kan je van binnenuit isoleren door middel van PIR-platen. Bekijk de handleiding op de Isolatieshop.

2. Vloer: Een cruciale stap voor comfort

Vloerisolatie is een belangrijk aspect bij het transformeren van je garage tot een aangename thuiswerkplek, vooral als je begint met een betonnen vloer. Betonnen vloeren kunnen erg koud aanvoelen, vooral in de winter, en het ontbreken van isolatie kan zorgen voor een onaangename werkomgeving.

 1. Vloerisolatiematten: Een populaire en effectieve optie voor vloerisolatie zijn vloerisolatiematten. Deze matten zijn meestal gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS) of polyurethaanschuim en worden direct op de betonnen vloer gelegd voordat je een nieuwe vloerbedekking aanbrengt. Ze bieden thermische isolatie en verminderen koude opstijging vanuit de vloer.
 2. Vloerbedekkingen met isolatie-eigenschappen: Een andere mogelijkheid is om vloerbedekkingen te kiezen die al isolatie-eigenschappen hebben. Laminaat- of houten vloeren met geïntegreerde isolatielagen zijn beschikbaar en bieden niet alleen een warmere ondergrond, maar ze voelen ook comfortabeler aan om op te lopen.

Het aanbrengen van vloerisolatie in je garage biedt meerdere voordelen:

 • Thermisch comfort: Het helpt de temperatuur in je werkruimte op peil te houden, waardoor je in de winter warme voeten hebt en in de zomer een koelere omgeving ervaart.
 • Energie-efficiëntie: Geïsoleerde vloeren verminderen het warmteverlies door de vloer, wat kan resulteren in lagere energiekosten, omdat je minder energie nodig hebt om de ruimte op te warmen.
 • Geluidsisolatie: Vloerisolatie kan ook bijdragen aan geluidsisolatie, waardoor geluiden van buiten en vanuit andere delen van het huis worden verminderd, waardoor je je beter kunt concentreren op je werk.

Bij het kiezen van vloerisolatie moet je rekening houden met de isolatiewaarde, het type isolatiemateriaal en de dikte ervan, afhankelijk van je specifieke behoeften en budget. Het is belangrijk om de isolatie goed te installeren en alle naden en openingen zorgvuldig af te dichten om een optimale isolatie te garanderen. Met goed geïsoleerde vloeren zal je garage als thuiswerkplek veel comfortabeler en aangenamer zijn om in te vertoeven, ongeacht het seizoen.

garage vloer isoleren thuiswerkplek eps platen

Indien er voldoende ruimte beschikbaar is onder je vloer en dun isolatiemateriaal niet noodzakelijk is, dan is EPS een uitstekende en kostenefficiënte optie. Bij De Isolatieshop hebben we diverse EPS isolatiediktes beschikbaar voor vloertoepassingen.

3. Garagedeur: Optimaliseer je thuiswerkplek met openslaande deuren

Wanneer je jouw garage wilt omtoveren tot een efficiënte thuiswerkplek, is de keuze voor een geschikte garagedeur van cruciaal belang. Terwijl oudere garages vaak zijn uitgerust met kanteldeuren die prima functioneren voor opslagdoeleinden, bieden openslaande garagedeuren aanzienlijke voordelen voor een thuiskantoor.

 • Toegankelijkheid: Openslaande deuren creëren een ruimere en gemakkelijkere toegang tot je werkruimte. Met een brede opening kun je vlot in en uit je thuiskantoor stappen, wat handig is voor dagelijkse werkzaamheden en het ontvangen van bezoekers.
 • Isolatie: Een van de belangrijkste voordelen van openslaande deuren is de verbeterde isolatie die ze bieden. Ze houden koude lucht buiten in de winter en houden de hitte buiten in de zomer, waardoor je het hele jaar door een comfortabele werkomgeving hebt zonder ongewenste temperatuurschommelingen.
 • Uitstraling: Naast hun praktische voordelen voegen openslaande deuren ook een esthetisch element toe aan je huis. Je kunt kiezen uit verschillende ontwerpen en materialen die bij de stijl van je woning passen, waardoor de algehele uitstraling wordt verbeterd.
 • Veiligheid en beveiliging: Moderne openslaande deuren kunnen worden uitgerust met hoogwaardige vergrendelingssystemen, waardoor de veiligheid van je werkruimte en huis wordt verbeterd.

Kortom, openslaande deuren bieden een reeks voordelen die bijdragen aan de functionaliteit, het comfort en de uitstraling van je thuiswerkplek. Bij het verbouwen van je garage tot thuiskantoor zijn openslaande deuren dan ook een aanrader, aangezien ze je helpen om optimaal te genieten van je nieuwe werkruimte.

Openslaande deuren met ramen zijn niet alleen praktisch, maar zien er ook erg mooi uit.

Openslaande deuren met ramen zijn niet alleen praktisch, maar zien er ook erg mooi uit.

4. Verlichting: Creëer de perfecte werkomgeving

Een goed verlichte werkruimte is van onschatbare waarde voor zowel je productiviteit als je comfort in je garage, nu omgetoverd tot thuiskantoor. Om de ideale werkomgeving te creëren, verdient verlichting speciale aandacht.

Begin met het benutten van natuurlijk licht. Kies daarom bijvoorkeur voor openslaande garagedeuren met glas. Plaats je bureau dichtbij het raam om het daglicht te omarmen. Dit bevordert niet alleen energiebesparing, maar zorgt ook voor een prettige en stimulerende atmosfeer.

Naast natuurlijk licht is kunstmatige verlichting van groot belang. Kies voor heldere en energiezuinige LED-lampen om je werkruimte gelijkmatig te verlichten. Overweeg verstelbare armaturen, zodat je de lichtintensiteit kunt aanpassen aan je behoeften gedurende de dag.

Plaats taakverlichting boven je bureau of werkplek om gericht licht te hebben bij het uitvoeren van specifieke taken. Een bureaulamp met een verstelbare arm is ideaal om schaduwen te verminderen en je werkgebied goed te belichten.

Voeg sfeerverlichting toe om de stemming van je thuiskantoor aan te passen. Denk aan een staande lamp met dimbare functies waarmee je de verlichting kunt afstemmen op verschillende activiteiten en gemoedstoestanden.

Door aandacht te besteden aan de verlichting in je thuiswerkplek, verbeter je niet alleen je productiviteit, maar bevorder je ook je algehele welzijn. Zorg ervoor dat je de verlichting in je omgetoverde garage-thuiskantoor zorgvuldig plant en aanpast aan je specifieke taken en voorkeuren, zodat je kunt werken in een plezierige en efficiënte omgeving.

Ontwerpster Sabrina Soto (bekend van HGTV) toverde haar garage om tot een lichte, luchtige werkruimte met airconditioning, een wandgroot prikbord, een droomachtige pegboard, overvloedige kasten en een garagedeur waarmee ze frisse lucht en natuurlijk licht kan binnenlaten - ideaal voor fotoshoots! | Bron: Sabrinasoto.com

Ontwerpster Sabrina Soto (bekend van HGTV) toverde haar garage om tot een lichte, luchtige werkruimte met airconditioning, een wandgroot prikbord, een droomachtige pegboard, overvloedige kasten en een garagedeur waarmee ze frisse lucht en natuurlijk licht kan binnenlaten – ideaal voor fotoshoots! | Bron: Sabrinasoto.com

5. Goede Wi-Fi: De levensader van je thuiskantoor

Een thuiswerkplek vereist een uitstekende Wi-Fi-verbinding, maar het Wi-Fi-signaal van je huis bereikt de garage niet altijd even goed om verschillende redenen. Dit kan te wijten zijn aan de afstand tussen je router en de garage, of aan dikke muren die zich tussen de garage en de router bevinden.

 1. Plaatsing van de router: Zorg ervoor dat je wifi-router zich zo dicht mogelijk bij je thuiskantoor bevindt. Probeer de router in de richting van de garage te verplaatsen of overweeg om een krachtigere router aan te schaffen die een groter bereik heeft.
 2. Wifiversterkers of access points: Overweeg het installeren van wifiversterkers of access points in de garage. Deze apparaten vergroten het wifi-bereik door het signaal uit te breiden. Zorg ervoor dat ze correct zijn geconfigureerd en geplaatst.
 3. Bekabelde verbinding: Als het mogelijk is, overweeg dan om een bekabelde Ethernet-verbinding vanuit je huis naar de garage te leggen. Dit biedt de meest stabiele en betrouwbare internetverbinding.
 4. Mesh-netwerksysteem: Investeer in een mesh-netwerksysteem. Dit bestaat uit meerdere wifi-punten die samenwerken om een naadloos netwerk te creëren. Plaats een van deze punten in de garage voor betere dekking.
 5. Wifi-kanaaloptimalisatie: Controleer welk wifi-kanaal het minst druk is in jouw omgeving en configureer je router om dit kanaal te gebruiken. Dit kan interferentie verminderen.
 6. Upgraden van de router: Als je huidige router oud is, overweeg dan om te investeren in een modernere, krachtigere router die betere prestaties en dekking biedt.
 7. Signaalversterkers: Je kunt ook overwegen om signaalversterkers (zoals wifi-antennes) aan je router toe te voegen om het signaal richting de garage te richten.
 8. Wifi-snelheid en -kwaliteit controleren: Controleer regelmatig de snelheid en kwaliteit van je wifi-verbinding in de garage om ervoor te zorgen dat deze aan je behoeften voldoet. Dit kan worden gedaan met behulp van verschillende apps en tools die beschikbaar zijn.

Het is mogelijk dat je een combinatie van deze stappen moet nemen om de beste resultaten te bereiken. Het is belangrijk om te onthouden dat een betere wifi-verbinding in je thuiskantoor de productiviteit kan verbeteren en het werken in de garage aangenamer kan maken.

Leestip10x Thuiswerken tips

De Google Nest Wifi is een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar mesh-netwerksysteem met een strak ontwerp. Het biedt goede dekking en kan eenvoudig worden geconfigureerd via de Google Home-app.

De Google Nest Wifi is een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar mesh-netwerksysteem met een strak ontwerp. Het biedt goede dekking en kan eenvoudig worden geconfigureerd via de Google Home-app.

Vragen?

Met deze tips kan je aan de slag om jouw garage te verbouwen tot een fijne thuiswerkplek of thuiskantoor. Heb je verder nog vragen? Laat gerust een reactie achter of neem contact op via het contactformulier.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.