Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

bio ethanol haard
Wooninspiratie

Bio-ethanol haard: Een complete gids voor de perfecte keuze in huis


Op zoek naar een duurzame en milieuvriendelijke haard met een échte vlam? Lees in dit artikel alles over bio-ethanol haarden – Van veiligheid en onderhoud tot designkeuzes – vind uit of een bio-ethanol haard de juiste keuze is voor jouw thuis.

In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is de keuze voor de juiste haard in huis een onderwerp van overweging. Een bio-ethanol haard biedt de unieke combinatie van sfeer, warmte en een bewuste keuze voor het milieu. Maar wat is dit type haard precies in en hoe past het binnen jouw leefomgeving?

Dit artikel neemt je mee in de wereld van bio-ethanol haarden. We beginnen bij de basis: wat is bio-ethanol eigenlijk en hoe functioneert een haard op deze brandstof? We vergelijken bio-ethanol haarden met traditionele haarden zoals hout-, gas- en elektrische haarden, zowel in gebruiksgemak als impact op het milieu. Daarnaast kijken we naar de kosten: niet alleen wat betreft de aanschaf maar ook het verbruik. En natuurlijk staan we stil bij de milieu-impact en duurzaamheid van bio-ethanol haarden.

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe haard of simpelweg meer wilt weten over deze milieuvriendelijke optie, dit artikel biedt alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.

1. Wat is bio-ethanol, en hoe gebruik je een bio-ethanol haard?

Bio-ethanol, vaak eenvoudigweg ‘ethanol’ genoemd, is een vorm van alcohol die wordt geproduceerd door de fermentatie van suikers die voornamelijk afkomstig zijn uit landbouwgewassen, zoals mais en suikerriet. Deze biologisch afbreekbare en hernieuwbare brandstof staat bekend om zijn schone verbranding, zonder roet of schadelijke rookgassen. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor huishoudelijk gebruik, vooral in gebieden waar luchtkwaliteit een punt van zorg is.

Een bio-ethanol haard gebruikt deze vloeibare brandstof om een echte vlam te produceren, die zowel warmte als sfeer biedt. Deze haarden zijn ontworpen om te functioneren zonder traditioneel rookkanaal of schoorsteen, wat ze bijzonder flexibel maakt in installatie en gebruik. Je kunt een bio-ethanol haard vinden in diverse stijlen en maten, van inbouwmodellen tot vrijstaande eenheden die verplaatst kunnen worden.

Het gebruik van een bio-ethanol haard is relatief eenvoudig. De ethanol wordt in een speciale brander gegoten, waarna de vloeistof wordt aangestoken met een lange lucifer of aansteker. De vlam kan eenvoudig gereguleerd worden, en als je de haard wilt doven, sluit je eenvoudigweg de opening van de brander, waardoor de vlam dooft door een gebrek aan zuurstof.

Veiligheid is uiteraard van groot belang bij het gebruik van een bio-ethanol haard. Hoewel er geen rookgassen vrijkomen, is het toch belangrijk om de ruimte waarin de haard staat goed te ventileren, aangezien de verbranding zuurstof verbruikt en koolstofdioxide produceert. Bovendien is het essentieel om te zorgen dat de haard op een stabiele, hittebestendige ondergrond staat en dat de brandstof zorgvuldig en volgens de instructies wordt gebruikt.

inbouw bio ethanol haard

De Foco Room Divider is een innovatief Meubelstuk om ruimtes te scheiden met stijl. Ontworpen voor inbouw in een muur, verdeelt deze unieke haard een ruimte terwijl het de sfeer verhoogt met een driezijdig zicht op de dansende vlammen. | Prijs: €1.449

2. Wat zijn de voordelen en nadelen

Bio-ethanol haarden bieden veel praktische voordelen ten op zichte van traditionele haarden, zoals houthaarden, gashaarden en elektrische haarden. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet:

Voordelen:

 • Milieuvriendelijkheid: Bio-ethanol is een hernieuwbare brandstof die bij verbranding minder CO2 uitstoot dan traditionele fossiele brandstoffen. Dit maakt bio-ethanol haarden een meer ecologisch verantwoorde keuze.
 • Geen rookkanaal nodig: Deze haarden vereisen geen schoorsteen of afvoer, wat installatie flexibeler en eenvoudiger maakt, vooral in moderne of tijdelijke woonruimtes.
 • Eenvoudige installatie: De afwezigheid van een rookkanaal betekent ook dat installatie vaak goedkoper en minder ingrijpend is.
 • Esthetiek en sfeer: Bio-ethanol haarden bieden een echte vlam, wat bijdraagt aan de sfeer en warmte in de ruimte.

Nadelen:

 • Warmteproductie: Hoewel ze een gezellige sfeer creëren, produceren bio-ethanol haarden vaak minder warmte dan traditionele haarden, en zijn ze dus minder geschikt als primaire warmtebron.
 • Brandstofkosten: Bio-ethanol kan duurder zijn dan andere brandstoffen, vooral als je de haard regelmatig gebruikt.
 • Veiligheid: Omdat je met een open vlam en brandbare vloeistof werkt, vereist een bio-ethanol haard zorgvuldigheid en aandacht bij het gebruik.
Cocoon Aeris is een moderne design bio ethanol haard die je aan het plafond moet hangen. | Prijs: €2.898

Cocoon Aeris is een moderne design bio ethanol haard die je aan het plafond moet hangen. | Prijs: €2.898

3. Vergelijking met andere haarden

Bij de keuze voor een haard spelen verschillende factoren een rol. Verbruik, duurzaamheid, aanschafkosten, en esthetiek zijn belangrijke aspecten die de ervaring en tevredenheid van de gebruiker bepalen. Hieronder volgt een gedetailleerde vergelijking tussen bio-ethanol haarden en de meer traditionele haarden zoals hout-, gas- en elektrische haarden.

Verbruikskosten (bij dagelijks gebruik van 3 uur)

De kosten die gepaard gaan met het dagelijks gebruik van een haard zijn een belangrijk aspect bij de keuze. Bio-ethanol haarden, hoewel stijlvol en milieuvriendelijk, hebben hogere verbruikskosten, ongeveer €2-€3 per dag. In vergelijking, houthaarden, die een authentieke sfeer bieden, kosten ongeveer €1,50-€2,50 per dag, afhankelijk van de houtprijzen. Gashaarden zijn iets voordeliger in dagelijks gebruik, met geschatte kosten van €1-€2. Elektrische haarden spannen de kroon qua efficiëntie; met slechts €0,50-€1 per dag zijn ze de meest economische keuze voor dagelijks gebruik.

Aanschafkosten

De initiële investering kan sterk variëren.  Een bio ethanol haard bij specialist Bioethanolhaard-shop.nl bijvoorbeeld is relatief betaalbaar, met prijzen tussen €200 en €4000. Houthaarden, geliefd om hun traditionele charme, kunnen aanzienlijk duurder zijn, variërend van €500 tot €4000, afhankelijk van het ontwerp en de installatievereisten. Gashaarden, met hun gemak en schone verbranding, hebben een breed prijsspectrum van €1000 tot meer dan €5000. Elektrische haarden bieden een goede middenweg qua prijs, met een bereik van €150 tot €2500.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een cruciale factor in deze tijden van milieubewustzijn. Bio-ethanol haarden scoren hier goed dankzij hun gebruik van hernieuwbare brandstoffen, hoewel de productie ervan enige milieu-impact kan hebben. Houthaarden kunnen duurzaam zijn, mits het hout afkomstig is van verantwoord beheerde bossen. Echter, ze kunnen bijdragen aan luchtvervuiling. Gashaarden, afhankelijk van fossiele brandstoffen, zijn minder duurzaam. Elektrische haarden zijn zo duurzaam als de bron van hun elektriciteit; ze zijn een uitstekende keuze als ze worden gevoed met groene stroom.

Esthetiek en ontwerp

Esthetiek speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een haard. Bio-ethanol haarden bieden een moderne en veelzijdige vormgeving, met mogelijkheden zoals hanghaarden, vrijstaande haarden en wandhaarden. Houthaarden stralen een traditionele, authentieke sfeer uit en zijn beschikbaar in diverse stijlen. Gashaarden bieden een breed scala aan ontwerpen, variërend van klassiek tot modern. Elektrische haarden, vaak het meest innovatief, bieden een breed scala aan moderne en stijlvolle designs. Zo wordt voor een moderne cinewall vaak elektrische haarden gebruikt.

Installatie

De installatie van een haard kan variëren van eenvoudig tot complex. Bio-ethanol haarden winnen hier met hun eenvoudige installatie zonder rookkanaal. Houthaarden vereisen een professionele installatie met een rookkanaal. Gashaarden hebben een gasaansluiting en vaak een afvoer voor de verbrandingsgassen nodig. Elektrische haarden zijn het gemakkelijkst te installeren; ze hebben alleen een stopcontact nodig.

Aspect Bio-Ethanol Haard Houthaard Gashaard Elektrische Haard
Verbruikskosten €2-€3 per dag €1,50-€2,50 per dag €1-€2 per dag €0,50-€1 per dag
Aanschafkosten €200 – €2000 €500 – €4000 €1000 – >€5000 €150 – €2500
Duurzaamheid Hernieuwbare brandstof, maar met enige milieu-impact Duurzaam met verantwoord hout, luchtvervuiling mogelijk Minder duurzaam, afhankelijk van fossiele brandstoffen Afhankelijk van elektriciteitsbron
Esthetiek Modern, veelzijdig in design Traditioneel, variërend in stijl Breed scala aan ontwerpen Innovatief en modern
Installatie Eenvoudig, geen rookkanaal Rookkanaal vereist Gas- en afvoeraansluiting nodig Alleen stopcontact nodig
In deze woonkamer is er gekozen voor een moderne vrijstaande bio ethanol haard van rvs, gecombineerd met veiligheidsglas. | Prijs: €509

In deze woonkamer is er gekozen voor een moderne vrijstaande bio ethanol haard van rvs, gecombineerd met veiligheidsglas. | Prijs: €509

4. Wat kost de aanschaf van een bio-ethanol haard?

De aanschafkosten van een bio-ethanol haard kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het ontwerp, de grootte en de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Over het algemeen liggen de prijzen voor bio-ethanol haarden tussen de €200 en €2000.

Aan de onderkant van dit prijsspectrum vind je eenvoudige, kleinere modellen die ideaal zijn voor compacte ruimtes of als aanvulling op een bestaande interieurstijl. Deze modellen zijn vaak vrijstaand en gemakkelijk te verplaatsen, wat ze een flexibele optie maakt voor diegenen die niet vast willen zitten aan één locatie of ontwerp.

Voor degenen die op zoek zijn naar iets meer opvallends of geïntegreerd in het interieur, beginnen de prijzen rond de €500. Deze haarden zijn vaak groter of hebben een uniek ontwerp dat past bij een specifieke interieurstijl. Ze kunnen worden ingebouwd of speciaal ontworpen zijn als een belangrijk onderdeel van een kamer.

Aan de bovenkant van het spectrum, met prijzen die kunnen oplopen tot €2000, vind je luxe modellen. Deze high-end haarden zijn vaak voorzien van geavanceerde ontwerpen, zoals zwevende of muurmontage-installaties, en zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Ze kunnen ook extra functies hebben, zoals instelbare vlamgrootte of speciale veiligheidskenmerken.

Het is belangrijk om te vermelden dat, hoewel de initiële investering in een bio-ethanol haard misschien hoger is dan bij sommige andere haardtypen, de totale installatiekosten vaak lager uitvallen. Dit komt omdat er geen noodzaak is voor een rookkanaal of complexe installatie, wat de totale kosten aanzienlijk kan verlagen.

Bij het overwegen van de aanschaf van een bio-ethanol haard is het dus belangrijk om niet alleen naar de prijs van de haard zelf te kijken, maar ook naar de totale kosten en het gemak van installatie. Zo kun je een keuze maken die zowel bij je budget als je woonwensen past.

Deze elegante bio-ethanol haard is geïnspireerd op de klassieke open haard. | Prijs: vanaf €939

Deze elegante bio-ethanol haard is geïnspireerd op de klassieke open haard. | Prijs: vanaf €939

5. Wat zijn de verbruikskosten?

Bij het overwegen van een bio-ethanol haard is het belangrijk om niet alleen de aanschafkosten, maar ook de lopende verbruikskosten in overweging te nemen. Deze kosten zijn afhankelijk van de frequentie van gebruik, de grootte van de haard, en de prijs van de bio-ethanol brandstof.

Bio-ethanol brandstof wordt verkocht in containers of flessen, en de prijzen variëren afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Gemiddeld liggen de kosten voor bio-ethanol tussen de €1,50 en €3,00 per liter. Het werkelijke verbruik van een haard hangt af van de grootte van de brander en de instelling van de vlam. Een gemiddelde bio-ethanol haard verbruikt ongeveer 0,3 tot 0,5 liter brandstof per uur.

Laten we een rekenvoorbeeld nemen: als je je bio-ethanol haard elke dag voor ongeveer 3 uur gebruikt, en de brandstof kost €2,00 per liter, dan zou het dagelijkse verbruik ongeveer 0,9 tot 1,5 liter zijn. Dit betekent dat de dagelijkse kosten tussen de €1,80 en €3,00 liggen, wat neerkomt op ongeveer €54 tot €90 per maand.

Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel bio-ethanol haarden handig zijn in gebruik en een milieuvriendelijke keuze vormen, de brandstofkosten op de lange termijn hoger kunnen uitvallen dan bij andere soorten haarden. Dit is vooral een factor om te overwegen als je van plan bent de haard regelmatig te gebruiken.

Daarom is het aan te raden om de verbruikskosten mee te nemen in je besluitvormingsproces. Door deze kosten af te wegen tegen de voordelen van een bio-ethanol haard, zoals het gemak van installatie, de esthetische waarde en de milieuvriendelijkheid, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw leefstijl en budget.

Deze kleine bio ethanol haard kan je zowel binnen in huis als buiten in de tuin op een tafel op of kast plaatsen. | Prijs: €119

Deze kleine bio ethanol haard kan je zowel binnen in huis als buiten in de tuin op een tafel op of kast plaatsen. | Prijs: €119

6. Milieu-impact en duurzaamheid

De milieu-impact en duurzaamheid zijn belangrijke overwegingen bij de keuze voor een bio-ethanol haard. Bio-ethanol wordt gewonnen uit biologisch afbreekbare en hernieuwbare bronnen, zoals mais, suikerriet, of tarwe. Dit maakt het een milieuvriendelijker alternatief vergeleken met fossiele brandstoffen.

 • CO2-Neutraal: Een van de belangrijkste voordelen van bio-ethanol is dat het bij verbranding als CO2-neutraal wordt beschouwd. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid CO2 die de gebruikte planten opnemen tijdens hun groeiproces. Dit draagt bij aan een verminderde uitstoot van broeikasgassen, een belangrijke factor in de strijd tegen klimaatverandering.
 • Geen schadelijke emissies: Een ander voordeel is dat bio-ethanol haarden geen rook, roet of schadelijke dampen produceren. Dit betekent dat ze geen negatief effect hebben op de luchtkwaliteit binnenshuis, wat ze een gezondere keuze maakt, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.
 • Duurzaamheid van brandstofproductie: Hoewel bio-ethanol een duurzamere brandstof is, is het belangrijk om de duurzaamheid van de productie ervan in overweging te nemen. De teelt van gewassen voor bio-ethanol kan een impact hebben op landgebruik en waterverbruik. Kiezen voor bio-ethanol van leveranciers die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken kan helpen om deze impact te minimaliseren.
 • Energie-efficiëntie: In termen van energie-efficiëntie, produceren bio-ethanol haarden minder warmte dan traditionele hout- of gashaarden. Dit betekent dat ze meer geschikt zijn als aanvullende warmtebron of voor sfeerverwarming, en niet noodzakelijk als primaire warmtebron in koudere klimaten.

Bio-ethanol haarden zijn een aantrekkelijke optie vanuit een milieuperspectief, dankzij hun gebruik van hernieuwbare brandstoffen en schone verbranding. Echter, het is belangrijk om een evenwichtige kijk te hebben op de algehele duurzaamheid, inclusief de productie van de brandstof en de efficiëntie van de haard. Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je een milieubewuste keuze maken die past bij jouw levensstijl en waarden.

Deze design bio ethanol wandhaard maakt gebruik van de gepatenteerde BEV-technologie van Planika, waardoor een veilige en roetvriuverbranding van bio-ethanol wordt gegarandeerd. | Prijs: €1.392

Deze design bio ethanol wandhaard maakt gebruik van de gepatenteerde BEV-technologie van Planika, waardoor een veilige en roetvriuverbranding van bio-ethanol wordt gegarandeerd. | Prijs: €1.392

Conclusie

De keuze voor een bio-ethanol haard is meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis; het is een beslissing die verschillende aspecten omvat zoals kosten, milieu-impact, duurzaamheid en gebruiksgemak. In dit artikel hebben we de essentiële factoren besproken die van belang zijn bij het overwegen van een bio-ethanol haard.

We zagen dat bio-ethanol haarden aantrekkelijk zijn vanwege hun schone verbranding, flexibiliteit in installatie, en hun moderne ontwerp. Ze bieden een uitstekende oplossing voor diegenen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk alternatief zonder in te leveren op sfeer en esthetiek. Echter, de hogere verbruikskosten en de beperkte warmte-output maken het noodzakelijk om zorgvuldig te overwegen of een bio-ethanol haard voldoet aan je specifieke behoeften en levensstijl.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.