Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

cinewall
Wooninspiratie Woonkamer inspiratie

Cinewall


Een cinewall is niet alleen handig – het ziet er ook super mooi en strak uitzien. Sterker zelfs, het kan dé blikvanger in de zithoek van je woonkamer vormen waar alle aandacht naar uitgaat als je de ruimte betreedt. Wil jij ook graag een cinewall (laten) maken? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt, inclusief mooie inspiratie voorbeelden, tips en originele cinewall ideeën!

Hoewel er nog heel veel mensen zijn die hun TV op een TV meubel plaatsen, kiezen de meeste mensen tegenwoordig voor een TV aan de muur. Dit ziet er super strak uit, maar biedt ook een aantal praktische voordelen. Zo kan je zelf de kijkhoogte bepalen, is het veiliger voor kleine kinderen en kan je vooral heel veel ruimte besparen in de woonkamer of slaapkamer. Naast de TV heb je echter ook vaak te maken met randapparatuur zoals een soundbar of een gameconsole, zoals de Playstation, Xbox of Nintendo Switch, die je ergens in of op moet plaatsen. Een TV meubel kan de oplossing zijn, maar als je ook nog een elektrische haard wilt hebben, dan kan een cinewall een heel goed idee zijn.

muurbrede cinewall buitenmuur

Deze luxe muurbrede cinewall is gebouwd aan de buitenmuur, tussen de twee grote ramen naar de tuin.

Wat is een cinewall?

Dit is misschien een voor de hand liggende vraag, maar wat is een cinewall eigenlijk? Als je puur naar het woord kijkt, dan zou je zeggen dat het gaat om een grote TV muur. Dit is voor een deel waar, maar een cinewall is veel meer dan alleen dat. Hoewel je natuurlijk zelf mag bepalen hoe jouw cinewall eruit komt te zien, is het vaak een muur waar niet alleen de TV in wordt gebouwd, maar ook een elektrische haard en eventueel randapparatuur, zoals een soundbar.

Het grote voordeel van een cinewall is dat het geheel er super strak uitziet, zonder alle zichtbare kabels en snoeren van de TV, het randapparatuur en de elektrische haard. Zoals gezegd heb je alle vrijheid om je eigen cinewall te ontwerpen. Je zou het dus ook kunnen combineren met extra opbergruimte, zoals wandplanken of een op maat gemaakte inbouwkast.

cinewall glazen open haard

In deze moderne woonkamer is een zwevende cinewall gemaakt, met een volledig glazen elektrische haard.

De opkomst van de cinewall

Cinewalls begonnen voor het eerst populair te worden in de late jaren 2010 toen grote flatscreen-tv’s overal betaalbaar en beschikbaar werden. In plaats van een grote beeldbuis TV op een nóg grotere TV meubel, kozen steeds mensen ervoor om hun platte TV aan de muur te hangen. Dit werd dan gecombineerd met bijvoorbeeld een lage TV meubel die ofwel op de grond werd geplaatst of aan de muur werd gehangen. En de mensen die ook een open haard hadden, monteerden hun TV boven de open haard.

Deze trend ontwikkelde zich snel, waarbij mensen besloten een speciale muur te bouwen voor hun televisie en open haard. Dit werd bovendien versneld door het feit dat veel nieuwbouwwoningen niet worden gebouwd met traditionele open haarden en schoorstenen. En toen de populariteit van de moderne elektrische inbouwhaarden ook nog eens in een mega rap tempo toenam, ontstond een nieuwe fenomeen: de cinewall.

Opbergruimte nodig? Maak een cinewall met open planken of inbouwkast!

Opbergruimte nodig? Maak een cinewall met open planken of inbouwkast!

Een cinewall maken

Door de groeiende populariteit, zijn er steeds meer bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van cinewalls. Dit kunnen meubelmakers of timmermannen zijn, maar ook haardspecialisten bieden tegenwoordig deze dienst aan – vaak gecombineerd met het kopen van een elektrische haard.

De kosten van om een cinewall te laten maken ligt gemiddeld tussen 1000 en 2000 euro exclusief TV, randapparatuur en elektrische haard.

Een cinewall maken is echter geen rocket science. Als je nog nooit geklust hebt, of als je weet dat je twee rechterhanden hebt, is het altijd een goed idee om professioneel hulp in te schakelen. Maar als je een beetje handig bent, zou je er dus ook voor kunnen kiezen om zelf je cinewall te maken.

Deze cinewall is betegeld met stoere betonlook tegels, en gecombineerd met led strips aan de zijkanten voor een nóg luxere uitstraling.

Deze cinewall is betegeld met stoere betonlook tegels, en gecombineerd met led strips aan de zijkanten voor een nóg luxere uitstraling.

De muur

Het belangrijkste onderdeel van een cinewall is natuurlijk de muur. Het klinkt misschien overweldigend, maar als je weet hoe je een muurtje of scheidingswand moet maken met metal studs of houten balken, dan zou dit ook geen probleem moeten zijn. Met de metal studs of houten balken maak je het frame van de cinewall, die je vervolgens bekleed met platen. Dit kunnen gipsplaten zijn, MDF platen of underlayment platen.

De grootste uitdaging zijn de uitsparingen in de muur, waar de TV, randapparatuur en de inbouwhaard in moeten komen. Het is dus belangrijk dat je exact weet wat de afmetingen van alles is voordat je begint met het maken van de muur. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met elektriciteit. Kort gezegd heb je genoeg stopcontacten in de buurt nodig.

Als de muur is gemaakt, moet het ook afgewerkt worden. Sommigen kiezen ervoor om het te stucen en te verven, maar je zou het ook kunnen behangen, betegelen of bijvoorbeeld afwerken met houten wandbekleding.

Combinatie van een volledige zwarte cinewall met houten maatkasten aan de zijkanten.

Combinatie van een volledige zwarte cinewall met houten maatkasten aan de zijkanten.

TV beugel

Een TV ophangen gebeurt altijd met een TV beugel. Dat heb je dus ook nodig bij het maken van een cinewall. Het is aan te raden om te kiezen voor een kwalitatieve TV beugel. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar het formaat het gewicht van je TV, en daarbij een TV beugel te nemen die dat formaat het dat gewicht aankan.

Elektrische haard

Hoewel je ook een cinewall zonder elektrische haard kunt maken, kiezen de meeste mensen er wél voor. Het geeft een bepaalde luxe uitstraling aan je woonkamer, maar het zorgt natuurlijk vooral veel heel veel sfeer en warmte. Wil je ook een cinewall met een elektrische sfeerhaard? Het belangrijkste is dat je de juiste inbouwhaard uitkiest.

Zal het passen?

Past de sfeerhaard waar je naar kijkt wel bij jouw cinewall? Sommige haarden zijn ontworpen om aan een muur te hangen, terwijl andere zijn ontworpen om in een nis te worden geplaatst. Om een ​​naadloze, strakke cinewall te maken, moet je een inbouwhaard kiezen die gelijk met de muur komt te zitten.

Strakke minimalistische cinewall met fronthaard.

Strakke minimalistische cinewall met fronthaard.

Warmteafgifte

Zorg ervoor dat je een inbouwhaard kiest die waarbij de ventilatie en warmte opbrengst aan de voorzijde zit. Je wilt namelijk dat de warmte die de haard creëert naar de woonkamer straalt en niet blijft hangen in de cinewall en voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Het is belangrijk om de richtlijnen van de fabrikant te raadplegen over hoeveel ruimte je rond de haard moet laten. Gelukkig produceren elektrische haarden geen echte vlammen en met een frontverwarming wordt de warmte weg van de muur uitgestraald. Maar het is de moeite waard om twee keer te controleren of de fabrikant heeft aangegeven hoeveel ruimte er boven, onder en achter de haard nodig is.

Ontwerp

Inbouwhaarden zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan ontwerpen, van traditioneel tot modern. Let er bij het kiezen van de haard op dat het ontwerp niet op zichzelf staat. Hoe zal het staan bij je televisie en eventueel het randapparatuur? Denk dus aan de cinewall in zijn geheel.

Met marmer hebben ze cinewall gemaakt die perfect past bij deze luxe woonkamer.

Met marmer hebben ze cinewall gemaakt die perfect past bij deze luxe woonkamer.

Bekijk ook:
10x Kerstverlichting inspiratie
TV meubel als roomdivider
TV en open haard combineren
Woonkamer ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.