Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

donkere woning tips
Wooninspiratie

Zo maak je je donkere woning lichter


Krijg je te weinig daglicht binnen in je woning? Je huis lichter maken kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. Wat zijn de beste manieren om meer daglicht in je woning te brengen? In deze blog ontdek je het antwoord hierop!

Je woning lichter maken met een dakkapel

Heb je een donkere woning met weinig lichtinval? Dan wil je die ongetwijfeld lichter, ruimer en gezelliger maken. Je woning uitbreiden met een dakkapel is dan een goed idee. Dakkapellen zijn er in diverse materialen, modellen en afmetingen. Zo vind je altijd een soort dakkapel die bij je woning past.

Voordelen van een dakkapel

Een goed geplaatste dakkapel zorgt voor heel wat voordelen. Een juist gekozen dakkapel:

  • Zorgt voor meer natuurlijke lichtinval
  • Maakt je woning ruimer
  • Geeft je woning meer waarde

Gaat je voorkeur uit naar een dakkapel waarmee jij je huis lichter kan maken? Vraag dan een offerte op bij verschillende bedrijven. Dat vergemakkelijkt je keuze en doet je vaak nog heel wat op je beschikbare budget besparen.

donkere woning tips dakkapel

Soorten dakkapellen

Je hebt de keuze uit meerdere soorten dakkapellen zoals:

Een dakkapel met vlak dak

Naast meer daglicht, geeft een dakkapel met een vlakke dakpan ook meer ruimte aan je woning. Dit soort uitbouw heeft een klassiek uitzicht en is snel geplaatst.

Dakkapellen met schuine daken

Je kunt ook kiezen voor dakkapellen met schuine daken. Dit soort dakkapel kan niet op elk soort dak geplaatst worden. Daar is een bepaalde hellingsgraad voor nodig.

Een dakkapel met puntdak

Dit soort dakkapel past bij een traditionele, klassieke en vooral landelijke bouwstijl. Voor deze dakkapellen heb je meestal een omgevingsvergunning nodig.

Een dakkapel met balkon

Wanneer je je woning niet alleen meer daglicht maar ook extra leef- en relaxruimte wilt geven, biedt een dakkapel met balkon vele mogelijkheden.

Meer licht door te snoeien

Heb je te maken met veel grote en hoge planten en bomen in je tuin of op je balkon? Dan is het belangrijk om deze om de zoveel tijd te snoeien. Naast dat het snoeien ervoor zorgt dat je planten en bomen beter en mooier doorgroeien en een mooiere vorm krijgen, biedt het ook voordelen voor je woning.  Zo is het snoeien van struiken en planten een eenvoudige manier om meer daglicht in je woning te krijgen.

Lichte kleuren maken ook je interieur lichter

Heb je een woning met weinig lichtinval? Dan is het een goed idee om te kiezen voor lichte kleuren in je interieur. Dit kan wit zijn, maar er zijn ook andere mooie lichte interieurkleuren, zoals lichtgrijs, licht beige of licht taupe. Lichte kleuren weerkaatsen licht, terwijl donkere kleuren het tegenovergestelde doen. Donkere muren en plafonds zorge ervoor dat een ruimte kleiner lijkt. In combinatie met kleine ramen zijn donkere kleuren dus zeker geen goed idee.

donkere woning tips lichte kleuren

Spiegels maken je woning lichter

Slim geplaatste spiegels maken je woning niet alleen optisch groter, maar ook lichter. Spiegels weerkaatsen namelijk het daglicht. Ze zijn dus niet alleen functioneel, maar spiegels zijn ook een heel goed idee als wanddecoratie in de hal of woonkamer. Adequaat geplaatste spiegels hebben hetzelfde resultaat als een toegevoegd raam. Hoe groter de spiegel, hoe groter het lichteffect zal zijn.

donkere woning tips grote spiegelwand

Gebruik meerdere kleinere lichtbronnen

Een woning is niet compleet zonder verlichting. Lampen zijn niet alleen noodzakelijk in de avond, maar ook op donkere regenachtige dagen, is het ook een goed idee om de verlichting in huis aan te zetten. Zorg er daarom voor dat je een doordacht lichtplan creëert in huis, met name in de woonkamer, waar je zowel overdag als in de avond veel gebruik van maakt. Combineer algemene verlichting met sfeerverlichting en accentverlichting.

Kies lichte kleuren voor je vloeren

Net als muren, hebben vloeren ook een heel groot effect in je interieur. Een donkere vloer maakt je woning donker. Heb je een donkere woning met weinig daglicht? Kies dan voor een vloer in een lichte kleur. Vrijwel alle soorten vloeren zijn verkrijgbaar in lichte kleuren, zoals houten vloer, laminaat en PVC. En tegenwoordig zijn lichte gietvloeren ook super populair voor in huis.

donkere woning lichte vloer

Lichte decoratie

Lichte kleuren zijn altijd een goed idee. Niet alleen omdat ze je woning lichter kunnen maken, maar het spectrum van lichte tinten kan in verschillende stijlen worden gebruikt – van strak modern en Scandinavisch tot klassiek en landelijk. Lichte meubels kunnen bovendien heel gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden, ongeacht de interieurstijl.

donkere woning tips lichte decoratie

Lichte raamdecoratie

Raamdecoratie moet je zoveel mogelijk open laten in een donker huis. Tóch zijn ze onmisbaar, om privacy te garanderen. Als je een woning hebt met weinig daglicht, is het aan te raden om voor lichte raamdecoratie te kiezen. Lichte gordijnen, jaloezieën en shutters hebben hetzelfde effect als lichte muren – vooral als het gaat om grote ramen of schuifpuien.

donkere woning tips lichte gordijnen

Bekijk ook:
Zonnig balkon op het westen
Van donkere raamloze magazijn in Parijs tot stoere loft met veel lichtinval
Badkamer make-over: van licht naar donker

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.