Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

tv ophangen
Wooninspiratie

TV ophangen


Een TV ophangen is niet de meest moeilijke taak in huis waar je ooit mee te maken zal hebben. Tóch zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je zomaar een TV beugel koopt en klakkeloos aan de slag gaat. Om ervoor te zorgen dat je jouw TV zonder problemen kunt ophangen, zonder dat het ten koste gaat van de esthetiek in jouw woonkamer of slaapkamer, hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet. Kijk snel verder!

Vroeger werden de TV’s vooral op de TV meubel geplaatst – gewoonweg omdat beeldbuis televisies te groot en te zwaar zijn op opgehangen te worden aan de muur. Sinds de uitvinding van de platte televisie, of het nou gaat om een LCD TV, LED TV, OLED TV of QLED TV, kiezen steeds meer mensen ervoor om de TV aan de muur op te hangen.

tv ophangen aan kast

Waarom TV ophangen?

Hoewel het tegenwoordig mogelijk is om de TV aan de muur op te hangen, heb je natuurlijk ook gewoon de keus om de TV op de TV meubel te plaatsen, zoals iedereen dat vroeger ook deed. Waarom het een goed idee is om de TV op te hangen? Hieronder hebben we de voordelen op een rijtje gezet van een TV aan de muur:

 • Een TV aan de muur ziet er strak en minimalistisch uit.
 • Door de tv aan de muur te monteren, krijgt je een aanzienlijke hoeveelheid vloeroppervlak die anders zou worden ingenomen door een tv meubel. Een TV ophangen kan dus een goed idee zijn als je ruimte wilt besparen, bijvoorbeeld omdat je een kleine of smalle woonkamer hebt.
 • De moderne platte televisies zijn gevoeliger voor kantelen, en als ze niet zijn vastgezet, kan dit een risico vormen voor kinderen en huisdieren. Vooral peuters die gewend zijn om met smartphones en tablets te spelen, zijn een punt van zorg, omdat ze misschien denken dat een tv een touchscreen is en deze natuurlijk proberen vast te pakken en te swipen. Dit probleem heb je niet als je TV aan de muur is gemonteerd.
 • Om echt het meeste uit je nieuwe tv te halen, moet je ervoor zorgen dat deze vanuit meerdere kijkhoeken zichtbaar is. Gebruik hiervoor een draaibare tv-beugel om je de vrijheid en flexibiliteit te geven om je tv te plaatsen waar je maar wilt. Met de mogelijkheid om de tv te draaien en te kantelen, helpt een volledig bewegende steun om schittering te verminderen, de gezichtslijn te verbeteren en je zelfs de mogelijkheid te geven om vanuit andere kamers tv te kijken.

tv aan de muur hangen

Zijn er ook nadelen?

Een TV ophangen biedt dus hele praktische voordelen, maar net zoals met alles, moet je ook rekening houden met een aantal nadelen:

 • Het vereist vaak professionele installatie, wat de kosten en moeite van het aanschaffen van een nieuwe tv kan verhogen. Of je het nu zelf doet of professioneel laat doen, je moet ervoor zorgen dat de installatie veilig en correct is, aangezien de beugel je zware (en dure) tv moet dragen.
 • Door een slechte installatie kan de beugel losraken, waardoor de tv kan vallen en beschadigd kan raken. Daarnaast moet je extra voorzichtig zijn in gebieden waar er zware trillingen zijn waardoor de steun los kan komen, zoals in de buurt van bouwplaatsen, spoorlijnen of treinstations.
 • Wandmontage kan het ook moeilijk maken om toegang te krijgen tot poorten aan de achterkant van de tv, aangezien de meeste muurbeugels een laag profiel hebben en weinig ruimte tussen de tv en de muur hebben. Dit kan ook problemen veroorzaken bij het aansluiten van apparatuur op de tv, of er zijn speciale kabels voor nodig. Verder kunnen kabels zoals stroom en HDMI zichtbaar zijn, tenzij ze specifiek in de muur worden verborgen, wat natuurlijk extra elektrisch en civiel werk zou vergen.
 • Hoewel je geen TV meubel meer nodig hebt als je de TV aan de muur wilt ophangen, moet je wel een oplossing bedenken voor je randapparatuur, zoals de mediabox.

tv ophangen tv meubel

TV beugel kopen

Als je besloten hebt om jouw nieuwe TV aan de muur op te hangen, is het tijd om de TV beugel te kopen. TV beugels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Lees onderstaande tips om zeker te zijn dat jij de beste TV beugel uitkiest voor jouw TV, jouw gezin en jouw woonkamer.

 • Koop een TV meubel die compatibel is met de exacte specificaties van je televisie. De meeste muurbeugels zijn ontworpen om op televisies van een bepaald formaat en gewicht te passen. Als je muurbeugel maar een 32-inch tv kan ondersteunen en je wilt een 50-inch tv ophangen, dan is de kans groot dat je dure televisie op de grond zal vallen. Zorg ervoor dat je de specificaties op de verpakking van de TV beugel controleert en koop er een die de lengte en het gewicht van je televisie kan dragen.
 • Bepaal of je jouw TV wilt draaien of niet. Hoewel het misschien fijn is om een ​​tv aan de muur te hebben die niet beweegt, kan een draaibare TV beugel goed zijn voor situaties waarin je de tv in een andere richting moet richten, bijvoorbeeld als je ook vanuit je eethoek of keuken TV wilt kunnen kijken.
 • Bij sommige TV beugels hangt de televisie als een fotolijstje dicht tegen de muur. Andere beugels hebben een arm die de televisie enkele centimeters van het oppervlak van de muur houdt. Bepaal welke van deze twee methoden het beste bij jouw thuis past.
 • Zorg ervoor dat je niet te veel betaalt voor een muurbeugel, maar staar ook niet blind op de goedkoopste muurbeugel. Goedkoop kan duurkoop zijn, heel duur! Onze tip: de TV beugels van Vogels

Lees ookHoe kies je de beste tv muurbeugel?

tv ophangen tv beugel

 

TV ophangen handleiding

Zoals gezegd is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen, om schade te voorkomen. Je zou dit door een professional kunnen laten doen, maar om kosten te besparen, zou je deze klus in principe ook vrij eenvoudig zelf kunnen doen. Hieronder vind je een beknopte stap voor stap handleiding.

Benodigdheden:

 • Stud zoeker;
 • Boormachine;
 • Tv-beugel;
 • Waterpas;
 • Schilderstape.

Bekijk ook onderstaande video:

 

Stappenplan:

 1. Bepaal waar je de tv wilt ophangen. Kijkhoeken zijn vaak belangrijk voor het bereiken van de beste beeldkwaliteit, dus denk goed na over de locatie. Het achteraf verplaatsen van de tv is niet alleen extra werk, maar het laat ook nutteloze gaten in de muur achter. Als je een open haard hebt, is het monteren van je tv daarboven een populaire plek om op te hangen, omdat het over het algemeen het middelpunt van de kamer is.
 2. Zoek de studs met behulp van een studzoeker. Beweeg je stud zoeker over de muur totdat hij aangeeft dat hij een stud heeft gevonden. Als dat het geval is, markeer je het met wat schilderstape zodat je de positie onthoudt.
 3. Markeer en boor de geleidegaten. Dit zijn de kleine gaatjes waarmee je bevestigingsschroeven in de muur kunnen komen:
  1. Houd de houder tegen de muur. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het recht is.
  2. Maak met een potlood lichte markeringen waar je de gaten gaat boren om het aan de muur te bevestigen.
  3. Boor de gaten met een geschikte boormachine.
 4. Bevestig de TV meubel aan de muur. Houd de steun tegen de muur en boor de montageschroeven in de geleidegaten die je in de vorige stap hebt gemaakt.
 5. Bevestig de montageplaat aan de tv:
  1. Verwijder eerst de standaard van de tv als je dat nog niet hebt gedaan.
  2. Zoek de bevestigingsgaten voor de montageplaat aan de achterkant van de tv. Deze zijn soms bedekt met plastic of er zitten al schroeven in. Zo ja, verwijder ze.
  3. Bevestig de plaat aan de achterkant van de tv met de meegeleverde hardware.
 6. Monteer de tv aan de muur. Bij een grote TV kan het handig zijn om iemand te vragen om je hierbij te helpen:
  1. Til de tv voorzichtig op vanuit je benen, niet vanuit je rug.
  2. Lijn de montagearm of plaat op de tv uit met de beugel aan de muur en sluit ze aan volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan per montage verschillen, dus lees altijd de instructies.
 7. Gebruik een kabelgoot om de TV kabels weg te werken. De kabelgoot kan je onder de TV bevestigen, die bijvoorbeeld leidt naar een stopcontact achter de TV meubel.
 8. That’s it!

TV ophangen zonder zichtbare kabels

Zoals hierboven aangegeven kan je een eenvoudige kabelgoot gebruiken om een TV op te hangen zonder zichtbare kabels. Vind je dat geen mooie methode? Er zijn gelukkig ook andere leuke ideeën om de kabels te verbergen:

 1. Kabelgoot in de muur – de meest nette, strakke en minimalistische methode om een TV op te hangen zonder zichtbare kabels is met behulp van een kabelgoot in de muur.tv aan muur ophangen zonder zichtbare kabels
 2. Kast maken – Je kunt ook een speciale wandkast op maat laten maken, waar je de TV aan hangt. De kabels kan je dan achter die kast wegwerken, zodat ze niet zichtbaar zijn.tv ophangen tv wandkast

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.