Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

hoe tv beugel kiezen
Wooninspiratie

Hoe kies je de beste tv muurbeugel?


Ben je op zoek naar de beste TV muurbeugel voor jouw woonkamer of slaapkamer? Lees in 3 minuten op welke aspecten je moet letten!

Een TV aan de muur ophangen is niet alleen een stijlvolle keuze die je woonkamer of slaapkamer direct een moderne uitstraling geeft, maar het biedt ook praktische voordelen. Het verhoogt de veiligheid in huis, vooral voor gezinnen met jonge kinderen die graag alles verkennen, en het is een uitstekende manier om kostbare ruimte te besparen. Wanneer je besluit om je televisie aan de muur te hangen, zijn er in principe maar twee essentiële benodigdheden: de televisie zelf, die je waarschijnlijk al hebt, en een geschikte TV muurbeugel.

De zoektocht naar de perfecte muurbeugel kan echter overweldigend lijken, gezien de brede variëteit aan beschikbare opties. In dit artikel leiden we je door het proces om de ideale TV muurbeugel te vinden die aan al je behoeften voldoet – of je nu een beugel zoekt voor een TV die in een kast wordt geplaatst of als pronkstuk op je cinewall dient. De juiste TV muurbeugel kopen is gemakkelijker dan het lijkt, zolang je maar let op drie belangrijke aspecten: het type beugel, de VESA-maat, en de afmetingen en het gewicht van je televisie.

1. Kies de juiste soort TV beugel

De keuze voor het type TV beugel is cruciaal voor zowel de functionaliteit als het comfort van je kijkervaring. Afhankelijk van de indeling van je kamer, de kijkhoeken en persoonlijke voorkeur, kun je kiezen uit verschillende soorten beugels: vast, draaibaar, kantelbaar, of een combinatie van draai- en kantelbaar. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor specifieke situaties.

 • Vaste TV beugel: Een vaste TV beugel, zoals de naam al aangeeft, houdt je televisie in een vaste positie tegen de muur. Dit type is perfect voor situaties waarin je vanuit een centrale kijkpositie naar de TV kijkt en de behoefte aan beweging van de TV minimaal is. Het is de meest gestroomlijnde optie, vaak de meest budgetvriendelijke keuze, en ideaal voor een minimalistische inrichting waarbij de TV precies op ooghoogte kan worden geplaatst.
 • Draaibare TV beugel: Draaibare beugels bieden de flexibiliteit om je televisie naar links of rechts te draaien, wat ideaal is voor grotere ruimtes of wanneer je vanuit verschillende hoeken in de kamer wilt kunnen kijken. Deze optie is perfect als je woonruimte meerdere zithoeken heeft of als je vanuit een aangrenzende ruimte, zoals een open keuken, ook televisie wilt kunnen kijken. Draaibare beugels zijn iets complexer in installatie en doorgaans duurder dan vaste beugels, maar bieden een aanzienlijk verbeterde kijkervaring.
 • Kantelbare TV beugel: Een kantelbare TV beugel geeft je de mogelijkheid om de kijkhoek van de televisie naar boven of beneden aan te passen. Dit is bijzonder handig voor situaties waarin de televisie hoger dan de ideale kijkhoogte moet worden gemonteerd, bijvoorbeeld boven een open haard of in de slaapkamer. Door de TV licht naar beneden te kantelen, verminder je reflecties en verbeter je de kijkhoek voor een comfortabelere ervaring.
 • Draai- en kantelbare TV beugel: Voor de ultieme flexibiliteit combineert een draai- en kantelbare TV beugel het beste van twee werelden. Deze beugels stellen je in staat om de televisie zowel horizontaal (draaien) als verticaal (kantelen) te bewegen. Ze zijn ideaal voor ruimtes met zeer flexibele zitopstellingen, inclusief de behoefte aan aanpassingen in de kijkhoek om reflecties te minimaliseren en de kijkervaring te optimaliseren. Hoewel deze optie het duurst is en een complexere installatie vereist, biedt het een ongeëvenaarde veelzijdigheid in hoe en waar je van je televisie kunt genieten.
Soorten TV muurbeugels: 1. Vast | 2. Draaibaar | 3. Kantelbaar | 4. Draai- en kantelbaar

Soorten TV muurbeugels: 1. Vast | 2. Draaibaar | 3. Kantelbaar | 4. Draai- en kantelbaar

2. Kies de juiste VESA maat

Wanneer je de perfecte TV beugel voor jouw situatie hebt gekozen, is de volgende stap het bepalen van de juiste VESA maat voor je televisie. VESA staat voor Video Electronics Standards Association, een organisatie die standaarden heeft vastgesteld voor de montage van televisies en monitors. De VESA maat is een specificatie die de afstand tussen de schroefgaten aan de achterkant van je televisie aangeeft, zowel horizontaal als verticaal, gemeten in millimeters. Het kiezen van een muurbeugel met de juiste VESA maat zorgt ervoor dat je televisie stevig en veilig aan de muur kan worden bevestigd.

Het vinden van de VESA maat

 1. Raadpleeg de handleiding van je TV: De snelste manier om de VESA maat van je televisie te vinden, is door in de gebruikershandleiding of productspecificaties te kijken. De meeste fabrikanten vermelden de VESA maat duidelijk in deze documenten.
 2. Meet de afstanden zelf: Als je de handleiding niet bij de hand hebt, kun je de afstanden tussen de schroefgaten aan de achterkant van je televisie zelf meten. Meet de horizontale afstand tussen de gaten (van links naar rechts) en de verticale afstand (van boven naar beneden). De gemeten afstanden bepalen de VESA maat van je televisie. Typische maten zijn bijvoorbeeld 200×200 mm, 400×400 mm, of zelfs groter voor grotere televisies.

Waarom is de juiste VESA maat belangrijk?

Het kiezen van een muurbeugel met de juiste VESA maat zorgt ervoor dat de beugel en je televisie compatibel zijn. Een incorrecte maat kan leiden tot instabiliteit of zelfs schade aan je televisie omdat de schroeven niet correct passen. Daarnaast garandeert het gebruik van een beugel met de juiste VESA maat een eenvoudige en veilige installatie.

Tips voor het kiezen van een beugel op basis van VESA maat

 • Controleer de maximale VESA maat: Sommige muurbeugels zijn ontworpen om compatibel te zijn met een reeks VESA maten. Zorg ervoor dat de maximale maat van de beugel past bij of groter is dan de VESA maat van je televisie.
 • Houd rekening met het gewicht: Naast de VESA maat is het ook belangrijk om het gewicht van je televisie te controleren en te verzekeren dat de muurbeugel dit gewicht kan dragen.
 • Accessoires: In sommige gevallen, als je televisie een ongebruikelijke VESA maat heeft of als de beugel niet perfect past, zijn er adapters beschikbaar die de compatibiliteit kunnen vergroten.

Door de juiste VESA maat te kiezen, verzeker je jezelf van een compatibele, veilige, en visueel aantrekkelijke installatie van je televisie aan de muur.

De VESA maat is het gatenpatroon aan de achterzijde van de TV.

De VESA maat is het gatenpatroon aan de achterzijde van de TV.

3. Formaat en gewicht

Het laatste, maar zeker niet onbelangrijke aspect bij het kiezen van de juiste TV muurbeugel, is rekening houden met het formaat en het gewicht van je televisie. Deze twee factoren zijn cruciaal voor zowel de veiligheid als de functionaliteit van je muurbeugelinstallatie.

Formaat van je televisie

Het formaat van je televisie, gemeten in inches diagonaal over het scherm, bepaalt grotendeels het type muurbeugel dat je nodig hebt. Niet elke muurbeugel is geschikt voor elk televisieformaat. Kleine tot middelgrote televisies vereisen vaak andere beugeltypes dan grote of extra grote televisies. Dit komt omdat grotere televisies niet alleen zwaarder zijn, maar ook een grotere fysieke ondersteuning nodig hebben om veilig aan de muur te worden bevestigd. Controleer daarom altijd de specificaties van de muurbeugel om te verzekeren dat deze geschikt is voor de grootte van jouw televisie.

Gewicht van je televisie

Het gewicht van je televisie is misschien wel het allerbelangrijkste om te overwegen. Een muurbeugel moet ontworpen zijn om het gewicht van je specifieke televisie te kunnen dragen. Overschrijding van het maximale gewicht dat een beugel kan ondersteunen, kan leiden tot het falen van de bevestiging, wat zowel je televisie als je muur kan beschadigen. De gewichtslimiet van de beugel is vaak aangegeven in de productbeschrijving of op de verpakking.

Tips voor het kiezen op basis van formaat en gewicht

 • Controleer de specificaties: Zorg ervoor dat je de specificaties van zowel je televisie als de muurbeugel controleert voordat je een aankoop doet. Verzeker je ervan dat de beugel geschikt is voor het formaat en het gewicht van je televisie.
 • Overweeg toekomstige upgrades: Als je overweegt om in de toekomst een grotere televisie aan te schaffen, kan het verstandig zijn om een muurbeugel te kiezen die een groter formaat en gewicht kan ondersteunen.
 • Veiligheidsmarge: Kies, indien mogelijk, een muurbeugel met een gewichtscapaciteit die hoger is dan het werkelijke gewicht van je televisie. Dit biedt extra veiligheid en duurzaamheid.

Door zorgvuldig rekening te houden met het formaat en gewicht van je televisie, zorg je voor een veilige, stabiele en duurzame installatie van je TV muurbeugel. Dit garandeert niet alleen een optimale kijkervaring maar voorkomt ook potentiële schade en ongelukken.

De No Gap Wall-Mount van Samsung zorgt ervoor dat je QLED TV dichter tegen de muur komt te hangen, wat resulteert in een uiterst strakke en nette uitstraling.

De No Gap Wall-Mount van Samsung zorgt ervoor dat je QLED TV dichter tegen de muur komt te hangen, wat resulteert in een uiterst strakke en nette uitstraling.

Is het merk ook belangelijk?

Hoewel het merk van een TV muurbeugel van belang kan zijn, is dit niet altijd doorslaggevend. Zeker bij eenvoudige vaste muurbeugels speelt het merk een minder cruciale rol. Eenmaal correct geïnstalleerd, biedt zo’n beugel een stabiele basis zonder verdere noodzaak tot aanpassing.

Bij draaibare of kantelbare beugels daarentegen is de kwaliteit van het bewegingsmechanisme essentieel. Deze beugels worden regelmatig versteld, waardoor een soepel en duurzaam ontwerp belangrijk is om te zorgen dat ze stevig blijven. In zulke gevallen kan het waardevol zijn om voor een beugel met positieve reviews te kiezen, waarbij zowel A-merken als sommige huismerken uitstekende opties kunnen bieden.

Het is ook goed mogelijk dat bepaalde televisiemerken beter aansluiten bij specifieke muurbeugelmerken, vooral wanneer unieke montagesystemen of designvoorkeuren een rol spelen. Ondanks de universele toepassing van VESA-standaarden, kan een beugel van een specifiek merk in sommige gevallen een betere match zijn voor je TV, zowel in functionaliteit als in uitstraling

Vragen?

Als het goed is heb je nu alle informatie die je nodig hebt om te bepalen wat de beste muurmeubel is voor jouw situatie. Heb je verder nog vragen? Stel je vraag door een reactie achter te laten, of neem contact met ons op via het contactformulier.

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.