Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

geluidsoverlast tips
Wooninspiratie

Last van geluidsoverlast? Deze drie tips helpen je verder!


In Nederland leven we behoorlijk dicht op elkaar. Zelfs zo dicht op elkaar dat het niet horen van je buren een luxe is.  Zo is er in appartementen, tussenwoningen en twee onder één kap woningen veel geluidsoverlast gemeld in de afgelopen jaren. Toch is er wel een bepaalde norm rondom op het gebied van de geluiden die je wel en niet hoeft te horen. Wanneer je buren, overburen of straatgenoten het geluidsniveau niet binnen deze normen houden spreken we van geluidsoverlast. Omdat geluidsoverlast als heel vervelend ervaren kan worden geven we je in deze blog drie tips die je kunnen helpen wanneer jij geluidsoverlast ervaart van jouw buren!

Praten met de buren

Woon je bijvoorbeeld in een appartement en heb je last van geluidsoverlast van je onderburen in je appartement? Dan is het verstandig om eerst eens met ze te gaan praten. We raden je aan om allereerst met de feiten te beginnen. Vertel waar je last van hebt, wat het met je doet en hoe je je daardoor voelt. Mocht hier geen begrip voor zijn en zetten de klachten door, dan is het tijd om andere stappen te ondernemen.

Meet het geluidsoverlast van je buren

Om het probleem gerechtelijk aan te kaarten dien je een vorm van bewijslast te hebben. Je kunt het beste hiervoor een bedrijf inschakelen dat je kan helpen met het verzamelen van de bewijzen. Deze bewijzen gaan onder andere over de tijden en het volume van de geluidsoverlast. Naast de gemeten bewijzen is het ook belangrijk om de mening van andere buren mee te nemen. Wanneer meerdere mensen uit jouw straat aangeven overlast te ervaren van iemand, dan zijn er veel minder bewijzen nodig om dit hard te maken. De mening van velen telt hierin dan al heel zwaar! Probeer daarom ook altijd ‘getuigen’ mee te nemen.

Zelf de overlast verminderen

Ook kun je zelf proberen de geluidsoverlast te verminderen. Het nadeel hiervan is wel dat je kosten dient te maken voor overlast die veroorzaakt wordt door iemand anders. Wanneer je echter heftige klachten van de overlast ervaart, dan kan deze investering het meer dan waard zijn. Je kunt de overdracht van geluid naar jouw woning reduceren door bijvoorbeeld grote geluidsisolerende planten aan te schaffen of door meer stof in de woning aan te brengen.

Bekijk ook:
Huis isoleren
Top 5 beste stille airco

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.