Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Woonaccessoires Wooninspiratie

Top 5 beste stille airco


Ben jij op zoek naar een goeie stille airco? Goed nieuws, wij hebben de beste stille airco’s voor je op een rijtje gezet, waar jij de zomer mee door kan. Kijk snel verder!

We zitten alweer op een kwart van het jaar – de dagen beginnen langer te worden, de zon laat zich steeds vaker zien, en de temperaturen beginnen op te lopen. De verwachting is dat we ook dit jaar weer te maken zullen hebben met hittegolven, waar we rekening moeten houden met temperaturen die oplopen tot maar liefst 40 ° C. Steeds meer mensen willen dan ook een airco in huis, om die hitte een beetje draagbaar te maken. En niet alleen in huis, maar ook bijvoorbeeld in verpleeghuizen. Vorig jaar was het aanvankelijk lang niet duidelijk of het gebruik van mobiele airco’s het coronavirus kan verspreiden in verpleeghuizen. Uiteindelijk liet het RIVM gelukkig weten dat het gebruik van mobiele airco’s zijn toegestaan.

Airco’s zijn natuurlijk super fijn als het in de zomer heel heet is in huis, maar het heeft ook een aantal nadelen. Zo is het energieverbruik van airconditionings enorm, en één van de grootste ergernissen van het gebruik van een airco in huis, is dat een airco nogal lawaaiig kan zijn. In de woonkamer hoeft het nog niet zo’n probleem te zijn, maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat je niet kan slapen als je de airco in de slaapkamer hebt staan. Sommigen kunnen beter tegen het geluid dan anderen, maar het liefst wil je natuurlijk dat het helemaal geen geluid maakt tijdens het slapen. Helemaal geen geluid is onmogelijk, maar als je weet dat jij heel erg aan het geluid gaat irriteren, dan is het absoluut aan te raden om te letten op het geluidsniveau als je een airco gaat kopen. In dit artikel vertellen we je meer over het geluid van airco’s, zodat je het beter begrijpt. Daarnaast hebben we de beste stille airco’s voor je op een rijtje gezet.

beste stille airco afvoer raam

Decibels begrijpen

De hoeveelheid geluid is vaak afhankelijk van de leeftijd van de airco, het type en de staat waarin deze zich bevindt. Verwacht over het algemeen dat oudere airco’s luidruchtiger zijn. De decibel niveaus kunnen stijgen naarmate de oudere machines verslijten. Het goede nieuws is dat nieuwe airco’s vaak worden gebouwd met het oog op om zo stil mogelijk te zijn.

Decibels geven het volume van een bepaald geluid aan op basis van een logaritmisch systeem. Kortom, een differentieel van 10 decibel staat gelijk aan een geluid dat twee keer zo hard is als het geluid dat 10 decibel lager is. Geluid van 60 decibel, wat ongeveer het volume zou zijn van een luide raamairco, lijkt twee keer zo luid als iets van 50 decibel. Om dit verdubbelde gevoel van luidheid te bereiken, is een geluid dat 10 keer intenser is vereist, daarom vindt de verdubbeling elke 10 decibel plaats.

Decibellen van een airco

Het geluid van een airco is gemiddeld gezien te vergelijken met het geluid van een vaatwasser, maar worden vaak als stiller ervaren omdat decibellen verband houden met de afstand. Als je in de keuken terwijl de vaatwasser aan staat, klinkt het zo hard als 60 decibel. Een airco zal echter niet zo hard klinken, tenzij je er vlak naast staat.

De decibel niveaus van airco’s lopen sterk uiteen. Een zeer stille airco maakt misschien maar ongeveer 25 decibel aan geluid, wat luider is dan gefluister. Mobiele airco’s kunnen een geluid produceren van 55 decibel. Dit is iets luider dan een normaal zoemende koelkast, die doorgaans rond de 40 decibel is.

beste stille mobiele airco

Decibel classificatie

Fabrikanten van airco’s geven de airco’s een decibel classificatie, die op het label wordt vermeld. De decibel classificatie geeft de geluidsuitvoer aan die wordt gehoord door een persoon die in een niet-geïsoleerde omgeving naast de airco staat. Airco’s met een hoog koelvermogen produceren vaak hoge decibel. Sommige arico’s die zijn uitgerust met speciale technologie om het geluid te reduceren, zijn ook duurder dan reguliere airco’s. Geluidsisolatie en afstand verminderen de waargenomen luidheid.

Er kunnen maatregelen worden genomen om het geluid van airco’s te verminderen. Raammodellen moeten een afscherming hebben met een laag geluidsabsorberend schuim aan de buitenkant van de airco. Heb je een centrale airco, dan helpt het bedekken van de kanalen met schuim met gesloten cellen. Deze maatregelen kunnen het geluidsniveau van airco’s met maar liefst 10 decibel verlagen.

Top 5 beste stille airco’s

Weet je van jezelf dat je gaat irriteren aan het geluid van een airco? Ga dan op zoek naar stille airco. Maar belangrijk is dat je ook op andere aspecten let:

  • Prijs;
  • Energielabel;
  • Koelvermogen in BTU;
  • Vermogen;
  • Geschikt voor aantal oppervlakte;
  • Geluidsniveau in dB;
  • Afmeting.

Om je te helpen jouw zoektocht, hebben we een top 5 gemaakt van de beste stille airco’s die op dit moment verkrijgbaar zijn. Meer modellen zien? Ga dan naar het complete overzicht van stille mobiele airco’s.

Prijs Energielabel Koelvermogen in BTU Vermogen Geschikt voor ruimte tot Geluidsniveau Afmeting
Argoclima Ulisse Eco € 1.599,00 A 14000 BTU 3700 Watt 60 m² 37 dB 58 (B) x 79 (H) x 24,5 (L) cm
Evolar EVO-ES9000 € 995,00 A 9000 BTU 2500 Watt 50 m² 45 dB 49 (B) x 92 (H) x 33 (L) cm
Klimadeluxe – Mobiele Airco € 365,00 A 7000 BTU 780 Watt 28 m² 51 dB 30 (B) x 70 (H) x 30 (L) cm
Whirlpool PACW29COL € 479,00 A 9000 BTU 2800 Watt 33 m² 52 dB 44,8 (B) x 74,4 (H) x 40 (L) cm
Inventum AC905W € 389,00 A 9000 BTU 1200 Watt 33 m² 65 dB 44 (B) x 69,5 (H) x 32,5 (L) cm

1. Argoclima Ulisse Eco

We hebben de mobiele split airco Argoclima Ulisse Eco op nummer één staan. Hoewel het met een prijs van €1599,- gelijk ook veruit de duurste airco is, geniet je met deze optie wel van veel voordelen. Het heeft een capaciteit van meer dan 12000 BTU, waarmee bijvoorbeeld een grote woonkamer tot 40m4 kan koelen. En dat terwijl het geluidsniveau maximaal 37 DB is. Een ander voordeel van de Argoclima Ulisse Eco, is dat de temperatuur op twee punten wordt gemeten (in de airco zelf en in de afstandsbediening), zodat de koelfunctie hierop kan afstemmen. Daarnaast kan je de ventilator op drie standen instellen.

beste stille airco argoclima Ulisse Eco

2. Evolar EVO-ES9000

De tweede beste stille airco in deze top 5 is de Evolar EVO-ES9000, die met een prijskaartje van €995,- 30% goedkoper is dan de Argoclima Ulisse Eco. Het is een unieke watergekoelde mobiele airco die werkt zonder afvoerslang. Hierdoor kan je deze stille airco overal toepassen, dus ook in ruimtes zonder raam of deur. Dit wordt mogelijk gemaakt door een unieke energy storage systeem, waar de warmte van in het water wordt opgeslagen. Het kan gemiddeld acht uur koelen, waarna je het 2-3 uur moet laten afkoelen via de afkoelmodus. Een bijkomend voordeel is dat de Evolar EVO-ES900 airco ook kan verwarmen en ontvochtigen. Met een geluidsniveau tussen 33 en 45 dB is het dus ook een zeer stille airco.

beste stille airco Evolar EVO ES9000

3. Klimadeluxe – Mobiele Airco

Heb je niet een hele grote woonkamer, of ben je op zoek naar een stille airco voor je slaapkamer? Klimadeluxe is een stille mobiele airco die geschikt is voor een ruimte tot 28m2. Het heeft vier instelbare functies, namelijk smart, koelen, ontvochtigen en ventileren. In de smart-modus worden de koel- en ventilator-modus automatisch geregeld, afhankelijk van temperatuur van de ruimte. Met een prijs van €365,00, is de Klimadeluxe een hele betaalbare mobiele airco.

beste stille airco klimadeluxe

4. Whirlpool PACW29COL

De Whirlpool PACW29COL is een compacte mobiele airco met een mooi design. Whirpool heeft gewerkt aan een krachtigere airco’s, terwijl ze ook aan het geluidsniveau hebben gedacht. En dankzij het gebruik van duurzaam R290 koelgas, is de Whirlpool PACW29COL ook een airco die relatief weinig energie verbruikt. Met een koelvermogen van 9000 BTU, is deze airco geschikt om ruimtes tot 30m2 te koelen.

beste stille airco whirlpool PACW29COL

5. Inventum AC905W

Een stille airco die een beetje vergelijkbaar is met de Whirlpool PACW29COL, is de Inventum AC905W. Ook deze airco heeft namelijk een koelvermogen van 9000 BTU, waarmee je een ruimte tot 33m2 kunt koelen. Met een maximale dB van 65, is produceert het wel iets meer geluid. Met een prijs van €365-, is het wel iets goedkoper dan die van Whirlpool. Naast de koelfunctie, kan je de Inventum AC905W ook gebruiken om de kamer te ontvochtigen en te ventileren.

beste stille airco inventum AC905W

Bekijk ook:
Airco in huis
Hoe kan je besparen op energiekosten? 10x Tips!
Leuke ventilator in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.