Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

4 Tips om je tuin in te richten


Misschien hik je er al een tijdje tegenaan, maar het kan ook een spontaan idee van je zijn om de achtertuin eens een make-over te geven. Nu alleen nog even bedenken hoe je dat het beste kunt doen. Ga je vooral voor groen of voor kleur? Moeten het eigenlijk wel allemaal tuinplanten zijn of zijn er ook nog andere mogelijkheden? In dit artikel lees je 4 tips die op weg helpen.

1. Bedenk wat je wilt maken

Je moet ergens beginnen. Meestal is dat een overkoepelend plan, waarna je de details gaat invullen. Daarom is het goed om allereerst duidelijk te krijgen wat je doel is voor de tuin, wat je er het liefste mee zou doen en wat er mogelijk is met de afmetingen die beschikbaar zijn. Zodra je dat weet, kun je een tuinontwerp maken. Dat kan gewoon heel simpel met pen en papier, maar er zijn ook allerlei digitale tools die je hiervoor kunt inzetten, zoals GARDENA My Garden.

tuin ontwerpen online tools gardena my garden

2. Gebruik ook gerust plantenbakken

Waarom zou je een plantenbak niet kunnen gebruiken als onderdeel van je tuin? Dat kan juist heel goed! Wees juist eens creatief en maak een grasveldje in een bak in plaats van direct op zandgrond. Dat valt absoluut op. Bovendien zijn vrijwel alle bloemen en planten geschikt om in een plantenbak te groeien, dus je kunt er letterlijk alle kanten mee op.

houten plantenbak maken

3. Kies voor een klassieker

Er zijn allerlei planten die je al jaren kent en die je misschien niet zomaar wilt kiezen om die reden. Maar ze worden niet voor niets klassiekers natuurlijk. Zo is een hortensia bijvoorbeeld de perfecte plant voor iedere tuin. Dus waarom zou je niet kiezen voor die mooie grote schermen met bloemen? Ze hebben maar weinig onderhoud nodig en kunnen toch voor heel wat kleurenpracht zorgen. Uit al die verschillende soorten kies je heel eenvoudig degene die het beste bij jouw smaak past. Dat komt vast goed!

tuin inrichten tips hortensia

4. De juiste vaste planten maken het af

In de meeste gevallen worden vaste planten in de tuin ingezet als onderdeel van de border. Maar je ziet ze ook steeds meer als centrale punt met een specifieke bedoeling. Dat is bijvoorbeeld het geval bij zeer lage bodembedekkers. Heb je nog open plekken tussen heesters en bomen? Dankzij deze bodembedekkers binnenkort niet meer. Wil je een onderhoudsarme tuin, dan houd je hiermee ook nog onkruid weg.

Kies daarnaast nog wat groenblijvende, langbloeiende en vroegbloeiende planten om je tuin helemaal af te maken. Sommige bloeien het hele jaar door, terwijl andere planten juist in de winter alleen groen blijven. Jij mag zeggen wat het beste bij je past. Denk daarbij wel aan de hoeveelheid zon en schaduw die per dag in de delen van je tuin te vinden is, dan kun je dit goed afstemmen op de planten.

tuin inrichten tips planten

Bekijk ook:
10x Tuin voorbeelden
36x Tuin ideeën
Voortuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.