Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

huis isoleren
Wooninspiratie

Huis isoleren


Je huis isoleren is altijd een goed idee, ongeacht de periode van het jaar. Goede huis isolatie levert niet alleen meer warmte op in de winter, maar zorgt er ook voor dat je in de zomer een koeler huis hebt. Daarnaast zal je dankzij de isolatie ook een lagere energierekening hebben, wat natuurlijk ten goede komt voor je portemonnee. En wat ook niet onbelangrijk is, het milieu wordt een stuk minder belast. Wil jij ook aan de slag het het isoleren van je woning? Op deze pagina vind je de beste tips. Lees snel verder!

Warmte is constant in beweging en verplaatst zich van warmere naar koelere gebieden – met andere woorden, als je huis niet goed geïsoleerd is, zal de warmte binnen in huis ontsnappen naar buiten. Tijdens warme en koele seizoenen kan een aanzienlijke hoeveelheid energie verloren gaan, in plaats van in binnen huis te blijven om je warm of koel te houden. Deze warmtestroom kun je verminderen met huis isolatie, waardoor je woning een hogere warmtestroomweerstand krijgt – ook wel R-waarde genoemd.

De R-waarde, ook wel RD-waarde genoemd. is de warmteweerstand van het isolatiemateriaal van je huis. Het geeft aan hoe goed het isolerend vermogen van het materiaal is dat wordt gebruikt. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Een hogere R-waarde is beter en betekent dat er minder lucht verloren gaat naar buiten en hoe meer je bespaart op je energieverbruik en energierekening.

Er zijn verschillende manieren om deze R-waarde te verhogen in huis. Naast grote isolatie maatregelen die je kunt doorvoeren in de muren, plafonds en vloeren, zijn er ook heel veel kleine aanpassingen kunnen helpen om een beter geïsoleerde woning te krijgen. Om je hierbij te helpen, hebben we hieronder de beste tips voor je op een rijtje gezet.

1. Muurisolatie

Ongeveer een derde van alle warmte die in een ongeïsoleerd huis verloren gaat, ontsnapt via de muren. Met goede muurisolatie zorg je er dus voor dat je meteen resultaat ziet. Afhankelijk van of je spouwmuren of massieve muren hebt, kan je jouw muren op verschillende manieren isoleren.

Spouwmuur isolatie

Door spouwmuren goed te isoleren, bespaar je energie en bespaar je op je stookkosten. Over het algemeen hebben huizen die vanaf de jaren negentig zijn gebouwd muurisolatie om de warmte binnen te houden, maar als je huis ouder is, heeft het misschien helemaal geen muurisolatie.

Veel spouwmuren kunnen geïsoleerd worden door isolatiemateriaal van buitenaf in de spouw te injecteren. Een gespecialiseerd bedrijf boort gaten in de buitenmuren, injecteert isolatie door de gaten en dicht ze vervolgens af met cement. Het isolatiemateriaal is meestal minerale wol of polystyreenkralen, maar in plaats daarvan kan soms ook polyurethaanschuim worden gebruikt.

Om de spouwmuren te isoleren, boort de installateur kleine gaatjes van ongeveer 22 mm met een tussenruimte van ongeveer 1 m in de buitenmuur van je huis. De installateur blaast vervolgens met speciale apparatuur isolatie in de spouw. Zodra alle isolatie binnen is, vult de installateur de gaten in het metselwerk, zodat je ze nauwelijks opmerkt.

Het vullen van spouwmuren kan je niet zelf doen, je hebt hiervoor een erkend installateur nodig. Een professional kan de klus in ongeveer twee uur klaren voor een gemiddeld huis met gemakkelijk toegankelijke muren.

huis isoleren spouwmuur isolatie

Kosten

Typische installatiekosten van spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van de grootte van je huis. Maar of je nu in een groot vrijstaand huis of een klein appartement woont, je zou de installatiekosten in vijf jaar of minder moeten kunnen terugverdienen dankzij de jaarlijkse besparing op je energierekening. Wellicht kan je deze kosten verlagen door de werkzaamheden tegelijk met andere woningverbeteringen uit te voeren of door niet het hele huis in één keer aan te pakken.

Massieve muurisolatie

Het isoleren van massieve muren kan stookkosten aanzienlijk verlagen en je huis comfortabeler maken. Als je huis vóór de jaren 1920 is gebouwd, zijn de buitenmuren waarschijnlijk massieve muren in plaats van spouwmuren. Massieve wanden hebben geen spleet en kunnen dus niet gevuld worden met spouwmuurisolatie. Spouwmuren zijn gemaakt van twee lagen met een kleine opening of ‘holte’ ertussen. Massieve muren kunnen echter worden geïsoleerd, zowel van binnen als van buiten. Dit kost meer dan het isoleren van een standaard spouwmuur, maar de besparing op de stookkosten zal ook groter zijn.

Kosten

Bij het isoleren van massieve muren, is er een onderscheid tussen binnenmuren en buitenmuren. De kosten om binnenmuren te isoleren verschillen tussen 40-80 euro per vierkante meter. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de gewenste isolatiewaarde, afwerking en toegepaste isolatiemethode. Het isoleren van de buitenmuren is duurder – houdt rekening met kosten tussen 110-140 per vierkante meter. Het grote voordeel van het isoleren van de buitenmuren is dat je geen ruimteverlies hebt binnen in je huis, wat wel het geval zal zijn bij binnenmuurisolatie.

huis iosoleren binnenmuur isolatie

2. Vloerisolatie

Het isoleren van de begane grond is een geweldige manier om je woning warm te houden. In principe hoef je alleen de begane grond te isoleren. Als je je op een bovenverdieping bevindt, hoeft je de vloeroppervlak meestal niet te isoleren. Overweeg echter om vloeren die zich boven onverwarmde ruimtes zoals garages bevinden, te isoleren, omdat je daardoor veel warmte zou kunnen verliezen.

Veel woningen, vooral nieuwere woningen, hebben een begane grond van massief beton. Dit kan worden geïsoleerd wanneer het moet worden vervangen, of er kan een stijve isolatie bovenop worden gelegd. Oudere huizen hebben meestal zwevende houten vloeren. Als je luchtstenen of ventilatiestenen op de buitenmuur(en) van je huis hebt die lager zijn dan het vloerniveau, heb je waarschijnlijk een zwevende houten vloer.

Blokkeer geen roosters in je muren. Ze zijn nodig om de ruimte onder je vloer te ventileren en te voorkomen dat je vloerplanken gaan rotten. Als je een kruipruimte hebt waar je veilig in kunt komen, kijk dan eens naar beneden om te zien wat voor soort vloer je hebt. Als de vloer een zwevende houten vloer is, zie je waarschijnlijk de houten balken en de onderkant van de vloerplanken.

Goede kruipruimte isolatie bestaat uit twee elementen, namelijk:

  • Een bodemfolie om vocht te weren en de kruipruimte te drogen;
  • En isolatie materiaal dat tegen de onderzijde van de vloer aangebracht dient te worden. Dit element brengt het warmteverlies door de vloer terug.

huis isoleren kruipruimte isolatie

3. Dak- en zolderisolatie

Bij een ongeïsoleerde woning gaat een kwart van de warmte via het dak verloren. Het isoleren van de zolder of plat dak is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen en je stookkosten te verlagen. Indien correct geïnstalleerd, zou zolderisolatie zichzelf vele malen terugverdienen in zijn 40-jarige levensduur.

Als je zolder gemakkelijk toegankelijk is en geen vocht- of condensatieproblemen heeft, moet het gemakkelijk te isoleren zijn – en in veel gevallen is het mogelijk om het zelf te doen. Als de toegang gemakkelijk is en de zolderbalken regelmatig zijn, kan je rollen minerale wolisolatie gebruiken. De eerste laag wordt tussen de balken gelegd – de horizontale balken die de vloer van het hok vormen – en vervolgens wordt een andere laag haaks gelegd om de balken te bedekken en de isolatie op de vereiste diepte te brengen.

huis isoleren dak

4. Tochtwering

Tochtwering is een van de goedkoopste en meest effectieve manieren om energie – en geld – te besparen in elk type woning. Gecontroleerde ventilatie helpt condensatie en vocht te verminderen door frisse lucht binnen te laten wanneer dat nodig is. Tocht is ongecontroleerd: ze laten te veel koude lucht binnen en verspillen te veel warmte. Om je huis tochtvrij te maken, moet je ongewenste openingen dichten die koude lucht naar binnen en warme lucht naar buiten laten. Door warme lucht te besparen, verbruik je minder energie om je huis te verwarmen, dus je bespaart geld en maakt je huis knus en warm.

Ventilatie

Lucht moet je huis in en uit kunnen stromen, zodat het fris, droog en gezond blijft. Zorg ervoor dat je geen opzettelijke ventilatie blokkeert of afdicht, inclusief afzuigventilatoren en ventilatieroosters. Afzuigventilatoren voeren vochtige lucht snel af in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, bijvoorbeeld keukens, badkamers en bijkeukens. Roosters helpen houten balken en vloeren droog te houden.

huis isoleren tochtstrips

5. Ramen en deuren

Door deuren en ramen energiezuiniger te maken, verlaag je jouw energierekening en verlaag je jouw ecologische voetafdruk. Energiezuinige beglazing omvat zowel dubbele als driedubbele beglazing. Dit zijn ramen met twee of meer glasplaten in een gesloten geheel. Je kunt de energie-efficiëntie van je huis ook verbeteren door secundaire beglazing te installeren of zelfs door zware gordijnen te gebruiken. Het hebben van energiezuinige ramen kan helpen om je ecologische voetafdruk en je energierekening te verminderen.

huis isoleren driedubbele beglazing

6. Isolatie leidingen en radiatoren

Een andere eenvoudige manier om je huis beter te isoleren, is het isoleren van de leidingen en radiatoren in huis. Leidingisolatie bestaat uit een schuimbuis die de blootliggende leidingen tussen de warmwaterboiler en boiler afdekt, waardoor er minder warmte verloren gaat en je water dus langer warm blijft.

Als u geld wilt besparen op de stookkosten en je energieverbruik wilt verminderen, zijn reflectorpanelen voor radiatoren ook een goed idee. Ze worden bevestigd achter de radiatoren en reflecteren de warmte van de radiator terug in de kamer, in plaats van de warmte via een buitenmuur naar buiten te laten. Ze kunnen het meeste voordeel opleveren wanneer ze op niet-geïsoleerde massieve muren worden geïnstalleerd. Deze hoeven alleen achter radiatoren op buitenmuren geplaatst te worden.

huis isoleren leidingen

Bekijk ook:
5x Tips om duurzaam te wonen
Hoe kan je besparen op energiekosten? 10x Tips!
5x Voordelen van ventileren in de wintermaanden

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.