Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

5x Tips om duurzaam te wonen
Wooninspiratie

5x Tips om duurzaam te wonen


Duurzaam is de laatste een veelbesproken onderwerp. We zijn er met z’n alleen steeds meer van bewust dat we zuinig moeten omgaan met de aarde. Het inzetten van elektrische en hybride auto’s is een mooi voorbeeld. En duurzaamheid is ook een belangrijk argument waarom mensen besluiten geen vlees meer te eten. Daarnaast wordt er ook veel in huis gedaan om zo duurzaam mogelijk te leven. Dat is ook wel nodig, als je bedenkt dat in totaal is 30% van onze CO2 uitstoot in Nederland afkomstig is van de huishoudens. Als het gaat om duurzaamheid, is thuis dus de plek waar je zou moeten beginnen. Vandaag geef ik vijf handige tips, die al enorm helpen om Nederland een stuk duurzamer te maken!

5x Tips om duurzaam te wonen

Tip 1. Afval reduceren

Een gemiddelde Nederlander produceert 500 kg afval per jaar. Dit is 300 kg minder dan een gemiddelde Amerikaan, maar het kan nog steeds véél minder. Afval kan je reduceren door het te verminderen, te hergebruiken of te recyclen. Het toepassen van de vijf R’s is een hele goede methode om mee te starten: Refuse – weiger wat je niet nodig hebt, Reduce – beperk wat je wel nodig hebt, Reuse – hergebruik je spullen, Recycle – lever gescheiden in wat je niet kunt weigeren, beperken of hergebruiken, en Rot – composteer.

Tip 2. Energieverbruik

Elke huishouden heeft verwarming nodig, dat is onvermijdelijk. Maar door bepaalde maatregelen kan je het energieverbruik in huis wel een stuk verminderen. Zo zou je jouw huis goed moeten isoleren. Hierdoor blijft de warmte goed binnen in huis, en hoef je ook minder te stoken. Een houtkachel voor de sfeer? Neem liever een efficiënte pelletkachel, waarmee je houtpellets verbrand in plaats van blokken hout. Houtpellets worden gemaakt van resthout. Er hoeven dus geen nieuwe bomen voor gekapt te worden. Koop houtpellet bij Delangebv.nl, die uitsluitend biomassa pellets van topkwaliteit produceert. Ook dit draagt zéker bij aan een duurzamere woning.

Tip 3. Korter douchen

Soms is het lekker om lekker lang onder de douche te staan, maar het is absoluut niet nodig. Daarmee verspil je onnodig veel water. Lang douche is bovendien slecht voor je huid. Korter douchen dus!

Tip 4. Tweedehandse meubels

De vierde tip heeft ook te maken met hergebruiken. Is je eettafel kapot? Ga op zoek naar een tweedehandse tafel op Marktplaats. Er zijn genoeg mooie tweedehandse meubels verkrijgbaar. Dat geldt ook als jij iets niet meer wilt hebben in huis. In plaats van het weg te gooien, kan je er iemand anders blij mee maken door het te verkopen of te schenken.

Tip 5. Stap over op LED

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Halogeenlampen en gloeilampen zijn niet meer van deze tijd. Vervang daarom alle halogeenlampen en gloeilampen met ledlampen. Ledlampen kunnen tegenwoordig heel mooi en warm licht geven, terwijl ze stukken duurzamer zijn.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

  • Reply
    Milieuvriendelijk stoken met houtkachel of open haard? 5x Tips! | Inrichting-huis.com
    8 november 2019 at 20:40

    […] 5x Tips om duurzaam te wonen; […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.