Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

De elektrische sfeerhaard: warmte, gemak en sfeer voor in huis


Denk je erover om een elektrische sfeerhaard te installeren? Lees dan dit artikel vol met praktische informatie, tips en inspiratie om de perfecte haard voor jouw huis te vinden.

Als de avonden langer en kouder worden, is er niets beter dan gezellig bij een haardvuur te zitten en te genieten van de warmte en sfeer die het biedt. Maar niet iedereen heeft de luxe van een traditionele open haard in huis. Gelukkig is er nu een oplossing: de elektrische sfeerhaard! Met een elektrische sfeerhaard kun je genieten van het comfort en de uitstraling van een traditionele haard, zonder de extra kosten en risico’s. In dit artikel delen we praktische informatie, tips en inspiratie om je te helpen bij het kiezen en installeren van de perfecte elektrische sfeerhaard voor jouw huis.

Wat is een elektrische sfeerhaard?

Een elektrische sfeerhaard is een moderne variant op de traditionele open haard, die warmte en sfeer biedt zonder de nadelen van echt vuur. In plaats van houtblokken die verbranden, maakt een elektrische sfeerhaard gebruik van elektriciteit om een realistisch vlameffect te creëren. Dit effect wordt meestal gegenereerd door LED-verlichting en een reflecterende achtergrond die het vuurpatroon weerspiegelt.

De meeste elektrische sfeerhaarden hebben ook een verwarmingsfunctie, zodat je niet alleen kunt genieten van het visuele effect van een brandend vuur, maar ook van de warmte die het uitstraalt. Een elektrische sfeerhaard met verwarming is vaak instelbaar, zodat je de temperatuur kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur en de grootte van de ruimte waarin de haard zich bevindt.

Een ander voordeel van een elektrische sfeerhaard is dat deze geen schoorsteen of rookkanaal nodig heeft, zoals een traditionele open haard. Hierdoor is het installatieproces veel eenvoudiger en goedkoper, en hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van rook en uitlaatgassen. Bovendien zijn elektrische sfeerhaarden over het algemeen veiliger in gebruik, omdat er geen risico is op vonken of brandgevaar.

Een populaire manier om een elektrische sfeerhaard te installeren is door gebruik te maken van een cinewall. Een cinewall is een wand waarin de haard en andere audiovisuele apparatuur zijn ingebouwd. Het voordeel van een cinewall is dat het niet alleen de haard integreert in het interieur, maar ook de mogelijkheid biedt om andere apparatuur zoals een televisie of geluidsinstallatie in te bouwen. Dit zorgt voor een naadloze en moderne uitstraling van de ruimte.

Lees ookTV ophangen

Elektrische sfeerhaarden zijn er in verschillende maten, stijlen en prijsklassen, zodat je altijd een haard kunt vinden die past bij je persoonlijke voorkeur en budget. Van moderne wandmodellen tot klassieke vrijstaande haarden, er is voor elk interieur wel een geschikte optie te vinden.

Tzvia Kazayoff Interior Design koos hier voor een grote zwarte cinewall met elektrische sfeerhaard. | Fotografie: Amit Gosher

Tzvia Kazayoff Interior Design koos hier voor een grote zwarte cinewall met elektrische sfeerhaard. | Fotografie: Amit Gosher

De voordelen van een elektrische sfeerhaard

Het installeren van een elektrische sfeerhaard heeft veel voordelen ten opzichte van een traditionele open haard. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

 • Veiliger in gebruik: Een elektrische sfeerhaard is veiliger dan een traditionele open haard omdat er geen echt vuur aanwezig is en er geen rook, vonken of as vrijkomen. Hierdoor is er minder kans op brandgevaar en is het ook veiliger voor kinderen en huisdieren.
 • Energie-efficiënt: Een elektrische sfeerhaard is energie-efficiënter dan een traditionele open haard omdat er geen warmte verloren gaat via de schoorsteen of het rookkanaal. Bovendien zijn de meeste elektrische sfeerhaarden voorzien van een thermostaat die de temperatuur automatisch regelt, waardoor er geen onnodige energie wordt verspild.
 • Gemakkelijk te installeren: Een elektrische sfeerhaard is gemakkelijk te installeren en heeft geen schoorsteen of rookkanaal nodig, zoals een traditionele open haard. Hierdoor is de installatie eenvoudiger en goedkoper.
 • Weinig onderhoud: Een elektrische sfeerhaard heeft weinig onderhoud nodig. Er is geen roet of as dat moet worden opgeruimd en de lampen gaan vaak jarenlang mee voordat ze vervangen moeten worden.
 • Gebruik het hele jaar door: Een elektrische sfeerhaard kan het hele jaar door worden gebruikt, omdat je de warmtefunctie ook uit kunt schakelen en alleen het vlameffect aan kunt laten staan. Hierdoor is het niet alleen een bron van warmte in de winter, maar ook een decoratief element dat het hele jaar door voor sfeer zorgt.
 • Stijlvol en veelzijdig: Elektrische sfeerhaarden zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, zodat je er altijd een kunt vinden die past bij je persoonlijke smaak en interieur. Of je nu op zoek bent naar een moderne wandhaard of een klassieke vrijstaande haard, er is voor elk wat wils.
Jay Corder combineerde de elektrische sfeerhaard in deze woonkamer op een stijlvolle manier met de TV aan de muur.

Jay Corder combineerde de elektrische sfeerhaard in deze woonkamer op een stijlvolle manier met de TV aan de muur.

De nadelen van een elektrische sfeerhaard

Hoewel een elektrische sfeerhaard veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden bij het overwegen van een aankoop. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste nadelen:

 • Niet dezelfde warmte-ervaring: Hoewel een elektrische sfeerhaard warmte afgeeft, is het niet dezelfde ervaring als bij een traditionele open haard. De warmte die vrijkomt is meestal niet zo intens en het geluid en de geur van een echt vuur ontbreken.
 • Beperkte vlameffecten: Hoewel de vlameffecten van een elektrische sfeerhaard realistisch kunnen zijn, zijn ze meestal beperkt tot enkele standaardpatronen. Sommige mensen vinden dit misschien minder authentiek en minder overtuigend dan het echte werk.
 • Afhankelijk van elektriciteit: Een elektrische sfeerhaard werkt uitsluitend op elektriciteit, wat betekent dat je afhankelijk bent van het elektriciteitsnetwerk om het te laten werken. Bij een stroomstoring werkt de haard dus niet en is er geen warmte of vlameffect.
 • Mogelijk minder duurzaam: Elektrische sfeerhaarden hebben een beperkte levensduur en zijn mogelijk minder duurzaam dan traditionele open haarden. De lampen en andere componenten kunnen na verloop van tijd slijten en moeten mogelijk worden vervangen.

De verschillende soorten elektrische sfeerhaarden

Er zijn verschillende soorten elektrische sfeerhaarden waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je voorkeur en de beschikbare ruimte in je huis. Het is belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je huis en je persoonlijke voorkeur bij het kiezen van een elektrische sfeerhaard. Of je nu kiest voor een ingebouwde haard voor een strakke uitstraling of een staande haard voor meer flexibiliteit, er is een elektrische sfeerhaard die perfect past bij jouw behoeften en stijl.

 • Ingebouwde haarden: Deze haarden zijn ontworpen om in een muur of kast te worden geïnstalleerd, waardoor ze een naadloze en elegante uitstraling hebben. Het is een geweldige optie als je op zoek bent naar een minimalistische uitstraling en ruimte wilt besparen.
 • Staande haarden: Dit zijn haarden die op de grond staan en die je in elke kamer kunt plaatsen waar je wat extra warmte en sfeer wilt creëren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten, van klassiek tot modern en van klein tot groot.
 • Wandhaarden: Dit zijn haarden die aan de muur worden gemonteerd en die weinig ruimte innemen. Ze zijn perfect voor kleinere kamers en creëren een indrukwekkend visueel effect in elke ruimte.
 • Tafelhaarden: Dit zijn kleine haarden die op tafels of op andere oppervlakken kunnen worden geplaatst. Ze zijn ideaal als je een gezellige sfeer wilt creëren op een kleinere schaal, bijvoorbeeld op een salontafel, eettafel of bijzettafel.
 • Vrijstaande haarden: Dit zijn haarden die in de ruimte staan en niet aan de muur of vloer zijn bevestigd. Ze zijn er in verschillende stijlen, maten en kleuren, waardoor je een haard kunt vinden die past bij je persoonlijke smaak en interieur.
Deze moderne woonkamer met elektrische sfeerhaard is ontworpen door Karen Maimon.

Deze moderne woonkamer met elektrische sfeerhaard is ontworpen door Karen Maimon. | Fotografie: Elad Gonen

Tips voor het kiezen van de juiste elektrische sfeerhaard

Met zoveel verschillende soorten elektrische sfeerhaarden op de markt kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Of je nu op zoek bent naar een moderne wandhaard of een klassieke staande haard, het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren voordat je een beslissing neemt. Hieronder vind je enkele handige tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste elektrische sfeerhaard voor jouw huis:

 1. De grootte van de haard: Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van de haard en de beschikbare ruimte in je huis. Meet de ruimte waarin je de haard wilt plaatsen op en kies een haard die past bij de grootte van de kamer.
 2. Het vlameffect: Controleer het vlameffect van de haard en kies een haard met een vlameffect dat aan je persoonlijke voorkeur voldoet. Sommige haarden hebben meer realistische vlameffecten dan andere, dus zorg ervoor dat je een haard kiest die de uitstraling biedt die je zoekt.
 3. De warmtefunctie: Overweeg de warmtefunctie van de haard en bepaal of je een haard wilt die alleen sfeer biedt of ook warmte afgeeft. Als je alleen sfeer wilt, kies dan voor een haard zonder warmtefunctie.
 4. Het ontwerp: Kies een haard die past bij je persoonlijke stijl en het interieur van je huis. Of je nu op zoek bent naar een moderne of klassieke uitstraling, er is een haard die past bij jouw persoonlijke smaak en interieur.
 5. De installatie: Controleer de installatievereisten van de haard en zorg ervoor dat je alle benodigde apparatuur hebt om de haard te installeren. Sommige haarden vereisen een stopcontact of een bepaalde spanning, dus zorg ervoor dat je alle vereisten kent voordat je de haard aanschaft.
 6. Het merk: Kies een gerenommeerd merk en lees reviews van andere klanten om er zeker van te zijn dat je een haard koopt die betrouwbaar en van hoge kwaliteit is.

Wat kost een elektrische sfeerhaard?

De kosten van een elektrische sfeerhaard kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, het ontwerp, het merk en de extra functies. Hier zijn enkele overwegingen om rekening mee te houden bij het bepalen van de kosten van een elektrische sfeerhaard:

 • De grootte van de haard: Over het algemeen geldt dat hoe groter de haard, hoe hoger de kosten. Kies een haard die past bij de grootte van de kamer waarin je de haard wilt plaatsen.
 • Het ontwerp en merk: Er zijn veel verschillende ontwerpen en merken beschikbaar, en de kosten kunnen variëren afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Kies een haard die past bij je persoonlijke stijl en budget.
 • De extra functies: Sommige haarden hebben extra functies, zoals een warmtefunctie, afstandsbediening of verschillende vlameffecten. Deze functies kunnen de kosten van de haard verhogen, dus bepaal van tevoren welke functies belangrijk voor je zijn.

Over het algemeen variëren de kosten van een elektrische sfeerhaard tussen de €100 en €1000, afhankelijk van de grootte, het ontwerp en de extra functies. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten van de haard en deze af te wegen tegen de voordelen die het biedt. Overweeg ook de energiekosten bij het gebruik van de haard en kies een haard die energiezuinig is om kosten te besparen op de lange termijn.

In deze woonkamer, ontworpen door Nomo Studio, wordt de elektrische sfeerhaard gebruikt als een scheidingswand tussen de woonkamer en de eethoek. | Fotografie: José Hevia

In deze woonkamer, ontworpen door Nomo Studio, wordt de elektrische sfeerhaard gebruikt als een scheidingswand tussen de woonkamer en de eethoek. | Fotografie: José Hevia

Installatie

Het installeren van een sfeerhaard is een relatief eenvoudig proces, maar het is belangrijk om de juiste stappen te volgen om ervoor te zorgen dat de haard veilig en correct is geïnstalleerd. Hier zijn enkele tips voor het installeren van een sfeerhaard:

 1. Lees de instructies: Voordat je begint met de installatie, lees je de instructies van de fabrikant zorgvuldig door. Volg de stappen op de juiste volgorde om ervoor te zorgen dat de haard veilig en correct wordt geïnstalleerd.
 2. Kies de juiste locatie: Kies een locatie voor de haard die geschikt is voor de grootte en stijl van de haard. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de haard voor ventilatie en dat er een stopcontact in de buurt is.
 3. Bereid de locatie voor: Controleer of de muur of vloer waarop je de haard gaat installeren, sterk genoeg is om het gewicht van de haard te dragen. Verwijder alle obstakels en zorg ervoor dat de ruimte schoon en vrij is van stof en vuil.
 4. Plaats de haard: Volg de instructies van de fabrikant om de haard op de juiste manier te monteren. Sommige haarden moeten aan de muur worden bevestigd, terwijl andere op de vloer staan.
 5. Sluit de haard aan: Sluit de haard aan op een stopcontact met de juiste spanning. Zorg ervoor dat de kabels netjes worden weggewerkt en dat er geen risico is op struikelen over losse kabels.
 6. Test de haard: Voordat je de haard in gebruik neemt, test je de haard om te controleren of deze goed werkt en er geen problemen zijn met de installatie.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant zorgvuldig op te volgen om ervoor te zorgen dat de haard veilig en correct wordt geïnstalleerd. Als je twijfelt over de installatie, schakel dan een professional in om je te helpen bij het installeren van de haard.

Een luxe cinewall met elektrische sfeerhaard in een luxe woonkamer, ontworpen door Karen Maimon

Een luxe cinewall met elektrische sfeerhaard in een luxe woonkamer, ontworpen door Karen Maimon

Onderhoud

Het onderhouden van een sfeerhaard is belangrijk om ervoor te zorgen dat de haard goed blijft werken en er geen veiligheidsrisico’s ontstaan. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van een sfeerhaard:

 • Reinig de haard regelmatig: Maak de haard regelmatig schoon met een zachte doek om stof en vuil te verwijderen. Gebruik geen schuurmiddelen of chemische reinigingsmiddelen, omdat deze het oppervlak van de haard kunnen beschadigen.
 • Controleer de ventilatieopeningen: Houd de ventilatieopeningen van de haard vrij van stof en vuil om ervoor te zorgen dat de haard goed blijft werken en er geen oververhitting plaatsvindt.
 • Controleer de kabels: Controleer regelmatig de kabels van de haard om er zeker van te zijn dat ze niet beschadigd zijn. Als er beschadigingen zijn, laat de haard dan repareren door een professional voordat je het opnieuw gebruikt.
 • Vervang de lampen indien nodig: De lampen van een sfeerhaard hebben een beperkte levensduur en moeten na verloop van tijd worden vervangen. Raadpleeg de handleiding van de haard om te zien hoe je de lampen kunt vervangen.
 • Schakel de haard uit wanneer deze niet in gebruik is: Schakel de haard uit wanneer deze niet in gebruik is om energie te besparen en om te voorkomen dat de haard oververhit raakt.
 • Onderhoud de haard op tijd: Laat de haard regelmatig nakijken en onderhouden door een professional om ervoor te zorgen dat de haard veilig en goed blijft werken.

Door deze tips op te volgen kun je ervoor zorgen dat je sfeerhaard veilig en goed blijft werken, en kun je langer genieten van de warmte en sfeer die de haard biedt.

Tzvia Kazayoff voor dit mooie moderne interieur voor een elektrische sfeerhaard die de hoek omgaat naar de keuken. | Fotografie: Elad Gonen

Tzvia Kazayoff voor dit mooie moderne interieur voor een elektrische sfeerhaard die de hoek omgaat naar de keuken. | Fotografie: Elad Gonen

Conclusie: Is een elektrische sfeerhaard iets voor jou?

Een elektrische sfeerhaard kan een geweldige aanvulling zijn op je huis, of je nu op zoek bent naar extra warmte of gewoon naar een sfeervol element in je interieur. Voordat je besluit om een elektrische sfeerhaard aan te schaffen, is het belangrijk om rekening te houden met de voordelen, nadelen, verschillende soorten, tips voor het kiezen, installatie, onderhoud en de kosten van de haard.

Als je op zoek bent naar een eenvoudig te installeren en onderhouden haard die niet veel ruimte inneemt, dan is een elektrische sfeerhaard wellicht iets voor jou. Het biedt sfeer en warmte zonder de noodzaak van een schoorsteen of rookkanaal. Ook is het energiezuiniger dan een traditionele open haard en veiliger in gebruik.

Echter, als je op zoek bent naar een haard die ook veel warmte afgeeft, dan is een elektrische sfeerhaard wellicht niet de beste keuze. Hoewel sommige haarden een warmtefunctie hebben, zijn ze meestal niet krachtig genoeg om een hele kamer te verwarmen.

Over het algemeen is een elektrische sfeerhaard een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een sfeervol element in hun interieur en extra warmte willen toevoegen zonder de noodzaak van een traditionele open haard. Het is belangrijk om te overwegen welke soort haard het beste past bij je behoeften en budget voordat je tot aankoop overgaat.

Bekijk ook:
Deze gashaarden maken jouw interieur helemaal af
TV en open haard combineren
Elektrische kachel

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.