Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Elektrische kachel


Ben je op zoek naar een elektrische kachel voor op kantoor, op de camping of om het in een bepaalde kamer in huis te gebruiken? Dan is het verstandig om daar eerst wat vooronderzoek naar te doen. Weet je bijvoorbeeld dat er verschillende soorten elektrische kachels verkrijgbaar zijn. En Weet je wat de voordelen en nadelen zijn van het gebruik van een elektrische kachel? Op deze pagina kan je er alles over lezen. Kijk snel verder!

Ruimteverwarmers zijn een geweldige manier om kleine ruimtes snel te verwarmen of om uw comfort op koude winternachten te vergroten. Maar ze zijn niet ontworpen als een permanente oplossing voor uw verwarmingsproblemen. Als u de voor- en nadelen van het gebruik van een ruimteverwarming kent, kunt u beslissen wanneer en waar u er een wilt gebruiken.

Voordelen van elektrische kachels

  • Efficiëntie: Elektrische kachels zijn doorgaans efficiënt en verwarmen de ruimte snel. Het is dus erg effectief. Omdat ze zijn ontworpen om een ​​kleine ruimte te verwarmen, hoef je niet te wachten tot de kachel het hele huis heeft verwarmd voordat het comfortabel wordt.
  • Eenvoudig in gebruik: Elektrische kachels zijn erg eenvoudig in gebruik. Je kan het vergelijken met een ventilator. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker in de stopcontact doen, en je merkt direct dat het warmte afgeeft. Hoewel het gebruik van een elektrische kachel weinig voorbereiding vereist, dien je de gebruiksaanwijzing altijd te lezen. Het geeft je belangrijke veiligheidsinformatie over de kachel.
  • Mobiel: Elektrische kachels zijn over het algemeen compact en gemakkelijk te verplaatsen. Velen hebben zelfs wielen om ze van kamer naar kamer te rollen. Dat betekent dat je de kachel de hele dag met je mee kunt nemen. Dit is handig wanneer je vaak maar één kamer tegelijk gebruikt, zoals overdag in de keuken of eetkamer en ’s avonds in de woonkamer of slaapkamer.
  • Comfort: Elektrische kachels verwarmen de directe omgeving, wat betekent dat het plaatsen van een elektrische kachel in de buurt van zithoeken koude voeten verwarmt en een gezellige plek creëert om te ontspannen. Ze zijn vooral handig in oudere huizen met koude tocht bij de vloer of rond ramen. Voor ouderen, mensen met diabetes of mensen met andere problemen met de bloedsomloop kan het gebruik van een elektrische kachel ook vaak een ideale oplossing zijn, wat voor hen een effectieve oplossing is om de voeten warm te houden tijdens winteravonden.

Eurom Hot Shot 2000 Keramische WiFi-kachel

Nadelen van ruimteverwarmers

  • Ze verwarmen alleen kleine ruimtes: Elektrische kachels zijn niet ontworpen om grote kamers te verwarmen of om je primaire warmtebron te zijn. Ze zijn geweldig voor extra verwarming of om het huis warm te houden tijdens een noodgeval, maar je moet er niet op vertrouwen om je huis alleen te verwarmen.
  • Energiekosten: Oudere elektrische kachels kunnen energievreters zijn en ervoor zorgen dat je elektriciteitsrekening aanzienlijk stijgt. De meeste nieuwere elektrische kachels zijn vaak wel kostenefficiënt. Controleer dit altijd voor de zekerheid voordat je een elektrische kachel koopt.
  • Ze vereisen toezicht: veel moderne elektrische kachels zijn voorzien van een automatische uitschakeling als het apparaat kantelt of valt, maar je moet nog steeds voorzichtig zijn met waar je ze plaatst. Zo is het verstandig om ze niet heel dicht bij gordijnen of andere stoffen te plaatsen. Ook moet je voorzicht zijn als je te maken hebt met kleine kinderen of huisdieren.

Elektrische kachel soorten

Als je een elektrische kachel wilt kopen, dan is het goed om te weten dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende soorten, maten en kleuren.  Het type dat het beste bij je past, hangt af van jouw omstandigheden. Hieronder hebben we alle soorten elektrische kachels op een rijtje gezet, inclusief de voordelen en nadelen.

1. Keramische kachel

Een keramische kachel is een elektrische kachel die uitgerust met keramische platen die zijn bevestigd aan metalen spoelen. Terwijl elektriciteit door die spoelen gaat, warmen de keramische platen op. De keramische platen blijven elektrische warmte opnemen en die warmte moet ergens heen en komt dus vrij in de lucht. Het belangrijkste voordeel van keramische kachels is dat ze onmiddellijk kunnen opwarmen en het kost je heel weinig tijd om de verwarmingseffecten van dit type verwarming te voelen. Dit ontwerp maakt ze tot de meest efficiënte elektrische kachels die er zijn. Je hebt keramische kachels met en zonder ventilator. Als de keramische kachel een ventilator heeft, blaast de ventilator lucht over de keramische platen om de kachellucht sneller in de kamer te verspreiden. Als de keramische kachel geen ventilator heeft, duurt het verwarmingsproces iets langer omdat de lucht de warmte moet opnemen die langzaam door de keramische platen wordt afgegeven.

Eurom B-4 1800 Ventilatorkachel Retro Design 1800watt in het groen

Eurom B-4 1800 Ventilatorkachel Retro Design 1800watt in het groen

2. Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel lijkt sterk op een keramische kachel. In feite werkt het op dezelfde manier, maar dan met een ander soort verwarmingselement. In plaats van keramische platen te gebruiken, verwarmen dit soort elektrische kachels een metalen spoel die warmte in de lucht brengt. De ventilator blaast lucht over de metalen spoel die warmte de kamer in duwt. Ventilatorkachels zijn doorgaans erg compact en mobiel en relatief goedkoop. Nadeel is dat het constant aan moet staan om warmte te leveren. Zodra het uit wordt gezet, voelt het meteen een stuk kouder aan.

Eurom Fanheater 600 Ventilatorkachel

Eurom Fanheater 600 Ventilatorkachel

3. Infrarood verwarming

Een erg populair soort elektrische kachel is de infrarood kachel. Infrarood kachels zijn energiezuiniger dan andere elektrische kachels. Ze gebruiken 100 procent van de warmte die ze produceren, wat zorgt voor bijna geen verlies in warmteoverdracht naar zonewarmte tegen lage kosten. Dit komt omdat, in tegenstelling tot andere aanvullende elektrische kachels, infrarood kachels de lucht niet verwarmen en in plaats daarvan infraroodstraling uitzenden die alleen de objecten verwarmt die de straling aanraakt. De betrokken fysica is vergelijkbaar met de manier waarop zonlicht objecten verwarmt, wat betekent dat het een natuurlijk gevoel is om opgewarmd te worden door de warmte infrarood verwarming. Omdat ze geen grote hoeveelheden lucht verplaatsen, drogen ze de lucht niet overmatig uit en verplaatsen ze geen stof. Ze zijn ook aanzienlijk veiliger dan andere soorten ruimteverwarmers, omdat de verwarmingsspiralen niet super heet worden.

Eurom Sani 400 WiFi Badkamerkachel Infrarood

Eurom Sani 400 WiFi Badkamerkachel Infrarood

4. Oliegevulde radiatorkachel

Een met olie gevulde radiatorkachel lijken erg op de ouderwetse radiatorkachels die in oudere huizen te vinden waren. Ze zijn mobiel en werken op elektriciteit. In de kachel bevindt zich diathermische olie die wordt verwarmd en circuleert door de kolommen. Naarmate die kolommen heet worden, stijgt de oppervlaktetemperatuur en komt er warmte vrij in de lucht. Omdat dit soort elektrische kachels een interne vloeistof gebruiken om een groot metalen buitenoppervlak op te warmen, kan in deze verwarmers geen ventilator worden gebruikt om de warmte te helpen verdelen. De warmte kan alleen door het convectieproces van het apparaat afstralen.

Eurom RAD 1500 Oliegevulde Radiatorkachel

Eurom RAD 1500 Oliegevulde Radiatorkachel

5. Olievrije radiatorkachel

Naast oliegevulde radiatorkachels, zijn er ook olievrije radiatorkachels verkrijgbbaar. Olievrije radiatoren zijn ontworpen om efficiënter, eenvoudiger te gebruiken en veel veiliger te zijn. En in tegenstelling tot de traditionele met olie gevulde radiator, warmt de olievrije verwarming snel op en verspreidt de geproduceerde warmte even snel. Na warmteproductie wordt de warmte overgedragen en verspreid door de kamer met behulp van een combinatie van convectie en straling op dezelfde manier als traditionele olieradiatoren. Olievrije radiatoren zijn echter over het algemeen efficiënter in het warmteproductieproces en sneller bij het verwarmen van kamers.

Eurom RAD 2000 Olievrije Radiatorkachel Zwart

Eurom RAD 2000 Olievrije Radiatorkachel Zwart

6. Paneelradiator

Paneelradiators zijn een relatief nieuwe uitvinding die snel aan populariteit wint. Een paneelradiator kan aan de muur worden gemonteerd of met de meegeleverde standaard op de grond worden gezet. Ze werken op dezelfde manier als met olie gevulde verwarmers door hete lucht van het apparaat af te laten stralen. Het belangrijkste verschil is echter dat het geen olie gebruikt, maar eerder elektrische stromen om verwarmde lucht te produceren. Hoewel een paneelradiator misschien het beste type lijkt om te kopen, is de waarheid dat veel van deze kachels het beste kunnen worden gebruikt om de kou uit een kamer te halen, niet om deze helemaal op te warmen. Het is dus in principe goede optie als aanvullende warmtebron in huis. Een paneelradiator is ook een goede optie voor de kinderkamer, omdat ze op en van de vloer kunnen worden gemonteerd.

Dit zijn de meest gebruikte elektrische kachels op het moment. We hopen dat je er wat aan hebt gehad, en dat je kunt besluiten of een elektrische kachel iets voor jou en jouw gezin is.

Eurom E-Convect Wifi Convectorkachel

Eurom E-Convect Wifi Convectorkachel

Bekijk ook:
Infrarood verwarming in de badkamer
WTH Electrotherm vloerverwarming
Milieuvriendelijk stoken met houtkachel of open haard? 5x Tips!
Pelletkachels
Airco in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.